Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Osud Minirecenze
Osud
Elizabeth Haydonová

19. května 2007, Martin Fajkus
Téměř to vypadá, jako by u nás knihy Elizabeth Haydonové sužovalo jakési prokletí. Jednotlivé díly její trilogie Symfonie věků vycházejí ve velkých časových rozestupech, a nyní ze závěrečného svazku dokonce vypadlo deset kapitol, což musel nakladatel řešit vydáním dodatečné brožurky. Prostě smůla.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3972
Netvor a jiní vetřelci Minirecenze
Netvor a jiní vetřelci
Alfred E. van Vogt

2. května 2007, Marek Hrubý
Americký spisovatel Alfred E. van Vogt je u nás známý především z časopisu Ikarie, kde jeho povídky vycházely pravidelně od roku 1990, a z loni vydané knížky Isherské obchody se zbraněmi. Dnes již zesnulý van Vogt se řadil k velikánům své doby, jako jsou Robert A. Heinlein a Isaac Asimov, vydatně se podílel na formování sci-fi žánru a inspiroval řadu autorů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4081
Sabriel Minirecenze
Sabriel
Garth Nix

29. dubna 2007, Rajko Ćosić
Ancelstierre a Staré království spolu nemají kromě pečlivě hlídané hranice nic společného. Magie Starého království se v Ancelstierre ztrácí a ubývá na síle, zatímco nejmodernější ancelstierrská technika přestane fungovat hned po přechodu hranice do Starého království. Příběh knihy Sabriel a volně navazujícího příběhu o Lirael a princi Samethovi, vydaného v dalších dvou pokračováních, nazvaných Lirael a Abhorsenka, se odehrává právě tady.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5085
Hvězda 01 Minirecenze
Hvězda 01
Robert Fabian

27. dubna 2007, Marek Hrubý
Dva roky po Carpe Diem vychází další román Roberta Fabiana, opět rozdělený do dvou samostatných knih. První část Hvězdy byla vydána v první polovině tohoto měsíce. Druhá ji následovala vzápětí a recenzi přineseme v nejbližší době. Styl, kterým Fabian psal i předchozí romány, zůstává neměnný. Jedná se o čistokrevnou military sci-fi, která vzdáleně připomíná třeba Půjčovnu masa Richarda K. Morgana.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4259
Fantom 1 – Přízračná legie Minirecenze
Fantom 1 – Přízračná legie
Terry Goodkind

20. dubna 2007, Martin Fajkus
V první polovině desátého dílu (čili devatenácté knize podle českého počítání) se válečný čaroděj Richard Rahl stále ještě pokouší vyřešit problém kouzla Ohnivé kaskády, jež zapříčinilo, že si nikdo mimo něj nepamatuje na jeho ženu Kahlan. Naštěstí se mu už podařilo přesvědčit alespoň pár svých nejbližších, že nezešílel a Kahlan skutečně existuje. Navíc se k D‘Haře blíží gigantická armáda Císařského řádu celá natěšená na konečnou bitvu a někde venku putují Sestry Temnot s ukradenými schránkami Ordenu. Jak je vidět, Richard neví, kam dřív skočit…

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 3951
Planoucí lesy Venuše Minirecenze
Planoucí lesy Venuše
Tonke Dragtová

14. dubna 2007, Wojta Běhounek
Tonke Dragtová je známá především jako autorka knih pro mládež (tento fakt potvrzují i četná literární ocenění), což se drobně odráží i v tomto sci-fi románu – nejvíce pak v dialozích, které se zmlsanému čtenáři budou možná zdát až příliš dětinské.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5280
Kdepak je má kravička? Minirecenze
Kdepak je má kravička?
Terry Pratchett, Melvyn Grant

5. března 2007, Jiří Popiolek
Smysl některých projektů a věcí mi zcela uniká. Nebo, lépe řečeno – jiný smysl než ten vytáhnout peníze z fanoušků a nadšenců, kteří si od svého oblíbence koupí cokoli. Tak třeba gumové figurky Harryho Pottera. Nebo vzpomínky osmého hobita v deváté řadě Bilbovy oslavy na natáčení Pána prstenů. A v trochu sofistikovanější formě třeba i kniha Kdepak je má kravička Terryho Pratchetta a Melvyna Granta.

Číst článek dál | Diskuze (854) | Přístupů: 9346
Isherské obchody se zbraněmi Minirecenze
Isherské obchody se zbraněmi
Alfred E. van Vogt

28. února 2007, Martin Šust
Alfreda E. van Vogta znají spíše služebně starší čtenáři. Ve čtyřicátých letech minulého století byl v americké magazínové science fiction hvězdou zářící stejně jako Isaac Asimov či Robert A. Heinlein. Od té doby jeho sláva vybledla, ale zejména ústřední novela tohoto románu, u nás poprvé vydaná již v roce 1990, stále patří k nesmrtelné klasice.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4030
Krvavý život Minirecenze
Krvavý život
P. N. Elrod

26. února 2007, Lukáš Knetig
Nakladatelství FANTOM Print pokračuje ve vydávání mafiánsko-upírského cyklu Vampire Files americké autorky P. N. Elrod v rychlém tempu, a tak se nedlouho po prvním dílu Krvavý seznam objevila i část druhá, Krvavý život. Kvalita obou knih je víceméně srovnatelná.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4507
Srovnáno se zemí Minirecenze
Srovnáno se zemí
Richard Bachman (Stephen King)

6. února 2007, BoboKing
„Richard Bachman je moje temnější já,“ tak nějak charakterizuje svůj pseudonym král hororů Stephen King. Právě pod tímto jménem vydal v roce 1981 román „Srovnáno se zemí“(„Roadwork“), který je jedním z nejnovějších přírůstků do české bibliografie tohoto autora. Pokud bych se měl vrátit ke své první větě, kniha „Srovnáno se zemí“ možná až tak úplně do rastru Bachman nezapadá. Ve srovnání s díly jako „Running man“, „Dlouhý pochod“ či snad „Thinner“ (ve slovenštině vyšlo jako Kliatba) kniha postrádá temnou hororovou atmosféru právě tak typickou pro jiné „bachmanovky“.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3609
Magický krystal Minirecenze
Magický krystal
R. A. Salvatore

22. ledna 2007, Lukáš Knetig
Stojaté vody kolem Forgotten Realms se, jak se zdá, konečně hnuly, což přináší novou naději zejména všem obdivovatelům temného elfa (neboli drowa) Drizzta Do´Urdena. Nakladatelství FANTOM Print, které převzalo vydávání cyklu po Návratu, začalo plnit slib, a tak se na trhu objevil první díl dlouho vyprodané trilogie Planina ledového větru – Magický krystal.

Číst článek dál | Diskuze (122) | Přístupů: 5456
Maverick, Pěšec na odpis Minirecenze
Maverick, Pěšec na odpis
Miroslav Žamboch

15. ledna 2007, Rajko Ćosić
Pěšec na odpis je další ze sady kolibřích novel známého spisovatele Miroslava Žambocha. Tentokrát jde o příběh z koniášovského světa, ale s hlavním hrdinou, se kterým jsme zatím tu čest neměli. Přeneseme se v ní do doby, kdy čarodějové byli mocní a Válka všech proti jednomu byla ještě v nedohlednu. Do doby, kdy klany zbrojily, špionáž byla v rozkvětu a každý druhý uměl kouzlit.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5320
Utopie, nejlepší verze Minirecenze
Utopie, nejlepší verze
Ivan Kmínek

14. prosince 2006, Roman Paulík
Bylo nebylo, kdesi v jedné z možných blízkých budoucností žil byl pojišťovák Viktor Kaminský, který sice věřil v nesmrtelné a osudové poslání pojišťoven, ale nebyl schopen uzavřít jedinou smlouvu. Až ho jednou přestal život bavit a rozhodl se jej ukončit… provazem. Avšak superman Martin Larden mu odstřelil oprátku laserovou pistolí, a tak začalo nerovné přátelství, které překonalo spoustu překážek a měnilo dějiny Nejlepšího ze všech světů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3157
V sevření intrik Minirecenze
V sevření intrik
Robin Hobb

13. prosince 2006, Martin Fajkus
Už se z toho pomalu stává nepsaný zvyk, že si čtenáři na další pokračování cyklu Snědý muž americké spisovatelky Robin Hobb musí počkat docela dlouho. Přitom nakladatelství Návrat každou originální knihu dělí do několika částí, takže by to neměl být takový problém. A přitom dochází ke kuriózní situaci, kdy autorka píše své knihy rychleji, než je Návrat stíhá vydávat. Ale dost už nářků, naštěstí je tu další část, tentokrát pojmenovaná V sevření intrik.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3969
Krvavý seznam Minirecenze
Krvavý seznam
P. N. Elrod

20. listopadu 2006, Lukáš Černý
Jacka Fleminga zabijí. Přesto se probudí, mokrý a zmatený, na pláži. A někdo se snaží dokončit to, co se mu na první pokus podle všeho nepodařilo. Jenže netuší, že mrtvého podruhé zabít nelze, zvlášť když nesvítí slunce a kulka není vyrobená ze stříbra. Jack Fleming je totiž upír…

Číst článek dál | Diskuze (125) | Přístupů: 5587
Cesta slepých ptáků Minirecenze
Cesta slepých ptáků
Ludvík Souček

28. října 2006, Zdena Štouračová
Nové vydání knihy, která je dnes už vlastně klasikou. Kdysi dávno mělo její první vydání rozhodující vliv na další výběr mé četby.

Číst článek dál | Diskuze (108) | Přístupů: 5519
Povstání Minirecenze
Povstání
David Weber & Steve White

27. října 2006, Marek Hrubý
Kniha Povstání je kvalitně napsaný akční příběh. Ve srovnání s cyklem o Honor ale není tak čtivý, je vidět, že Weber jej psal na začátku kariéry. Ale komu se líbily romány W. R. Forstchena & Ch. Stasheffa Nálet bez návratu či Tygří srdce, ten by měl být s Povstáním spokojený.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3875
Bakly - Anděl bez slitování Minirecenze
Bakly - Anděl bez slitování
Miroslav Žamboch

26. října 2006, Rajko Ćosič
Žamboch zde opět bravurně vystihl Baklyho schopnost přežít a vytěžit ze situace co nejvíc, ale také paradoxně jeho lhostejnost k životu, kterou však ve svůj prospěch dokáže využít rovněž. Všechno už ztratil a jediné, na čem mu záleží, je budoucnost jeho dcery Suzi.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8889