Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Srovnáno se zemí, Richard Bachman (Stephen King)

King Stephen: Srovnáno se zemí

„Richard Bachman je moje temnější já,“ tak nějak charakterizuje svůj pseudonym král hororů Stephen King. Právě pod tímto jménem vydal v roce 1981 román „Srovnáno se zemí“(„Roadwork“), který je jedním z nejnovějších přírůstků do české bibliografie tohoto autora. Pokud bych se měl vrátit ke své první větě, kniha „Srovnáno se zemí“ možná až tak úplně do rastru Bachman nezapadá. Ve srovnání s díly jako „Running man“, „Dlouhý pochod“ či snad „Thinner“ (ve slovenštině vyšlo jako Kliatba) kniha postrádá temnou hororovou atmosféru právě tak typickou pro jiné „bachmanovky“.

Autor jako by se snažil dokázat, že umí napsat knihy i bez prvků patřících do hororové reality. A tak vytvořil příběh dospělého člověka, kterému se doslova zhroutil život před očima. Toto se stává v životě mnohým, jenže právě zde měl nastoupit Bachman, aby z tohoto trochu až všedního námětu udělal něco jiného. A Bachman z toho nevytvořil hrůzu nahánějící horor, ale psychologický román, hrůzný více v jeho podstatě než v použitých prvcích.

Hrdinou příběhu je Bart Dawes, stárnoucí muž bez budoucnosti. Jakým směrem se asi jeho život bude ubírat, naznačuje už prolog knihy. A v jakém je psychickém stavu, ukazuje zase první kapitola, odehrávající se v nejlepším obchodě se zbraněmi ve městě. Bartova komunikace s přáteli, které má pouze v hlavě – Fredem a Georgiem – nám jasně předestírá, že jeho myšlenky už nelze považovat za normální. Život se mu rozpadá před očima. Zaměstnání v technických prádelnách přestalo být koníčkem, nádor velikosti vlašského ořechu v mozku syna Charlieho ho o jediného potomka už připravil, manželství s Mary se změnilo spíše v partnerství a poslední kapkou je výstavba dálničního prodloužení, které má vést přes jeho dům. Ten se musí vyvlastnit a zbourat.

Tyto věci se dějí mnohým lidem, sice asi ne takhle všechny najednou, ale i tak… Bartův přístup k řešení je totálně destruktivní. Už nehledá východisko, je smířen s kolapsem a podle toho taky reaguje. Kam jeho snahy směřují, je čtenáři jasné už od první stránky. V tom autor nijak nepřekvapil. Spíše bych řekl, že se dalo čekat možná něco monstróznějšího a krvavějšího.

King stvořil depresivní psychologický příběh, místy připomínající studii postupného duševního rozpadu, který by více vynikl jako povídka. Také proto kniha nebude patřit mezi mistrovy skvosty, k nimž se rád po letech vždy vracím.

A největší perličkou tak zůstává předmluva, kterou napsal o patnáct let později. Ta určitě stojí za přečtení.

  • Richard Bachman: Srovnáno se zemí
  • vydal: Beta Dobrovský, Praha 2005
  • přeložil: Ivan Němeček
  • obálka: Tomáš Kropáček
  • 302 stran / 239 Kč
6. února 2007, BoboKing

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Srovnáno se zemí

Srovnáno se zemí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 269 Kč 242 Kč