Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Osud, Elizabeth Haydonová

Haydonová Elizabeth: Osud

Téměř to vypadá, jako by u nás knihy Elizabeth Haydonové sužovalo jakési prokletí. Jednotlivé díly její trilogie Symfonie věků vycházejí ve velkých časových rozestupech, a nyní ze závěrečného svazku dokonce vypadlo deset kapitol, což musel nakladatel řešit vydáním dodatečné brožurky. Prostě smůla.

V románu Osud spěje boj mezi démonem F‘dorem a Rapsodií s jejími přáteli k neodvratné finální konfrontaci. Démon, už dlouhá léta splétající složité intriky, se stává čím dál sebevědomějším, zejména když se jeho plány začínají naplňovat. Potají manipuluje ostatními a vyvolává chaos, destrukci a paniku. Ovšem ani Rapsodie nezahálí a konečně získává kapku démonovy krve, což umožňuje firbolgskému králi Achmedovi nalézt a odhalit jeho hostitele. Scéna pro poslední dějství prastaré války je připravena…

Autorka na téměř tisíci stranách rozvíjí svůj příběh do šířky i hloubky. Nutí přitom hrdinku procházet drastickými zkouškami, jen aby ji zocelila před nadcházejícím střetem. Rapsodie se stává jakýmsi katalyzátorem změn a svou přítomností i činy uvádí do chodu události mající zásadní význam pro celý svět. Haydonová v textu přímo hýří barvitými obrazy i netradičními spojeními. V ději střídá rychle se odvíjející akční pasáže s pomalejšími, zaměřenými na pocity a vnitřní rozpoložení jednotlivých postav. I přes určitou míru naivity a rozvleklosti je kniha velmi čtivá a patří k tomu lepšímu, co moderní epická fantasy nabízí.

  • Elizabeth Haydonová: Osud
  • vydal: Triton, Praha 2007
  • přeložila: Jana Odehnalová
  • obálka: Milan Fibiger
  • 976 stran / 339 Kč

(převzato z magazínu Pevnost 4/2007)

19. května 2007, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).