Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V sevření intrik, Robin Hobb

Hobb Robin: Snědý muž 06 - V sevření intrik

Intriky, intriky a zase ty intriky!

Už se z toho pomalu stává nepsaný zvyk, že si čtenáři na další pokračování cyklu Snědý muž americké spisovatelky Robin Hobb musí počkat docela dlouho. Přitom nakladatelství Návrat každou originální knihu dělí do několika částí, takže by to neměl být takový problém. A přitom dochází ke kuriózní situaci, kdy autorka píše své knihy rychleji, než je Návrat stíhá vydávat. Ale dost už nářků, naštěstí je tu další část, tentokrát pojmenovaná V sevření intrik.

A opravdu, intriky jsou výrazným motivem celé knihy. Nejvíce problémů s nimi má samozřejmě hlavní hrdina FitzChivalry vystupující pod maskou Toma Badgerlocka, osobního strážce lorda Goldena. Ten má neustále plné ruce práce. Pokouší se co nejlépe ochránit prince Dutifula před Piebaldy, což rozhodně není jednoduché, zejména když on sám má u jejich vůdce Laudwina nejeden dluh. (Abych to upřesnil, Laudwine vidí rudě, jen když na Toma pomyslí.) Zároveň mu přes jeho odpor vnutili i roli učitele Umění (magie), přičemž má tu nejbizarnější skupinu studentů, jakou si kdy mohl představit. A to se ani nezmiňuji o nevyjasněném vztahu se šaškem – Goldenem, problémech s dospívajícím synem či o lámání si hlavy nad chováním a úmysly Seveřanů. Jednoho by to fakt přivedlo k šílenství…

Tento díl vlastně uzavírá druhou knihu originálu. Je veden v poněkud volnějším tempu, ačkoli i tady se najdou zběsile ubíhající pasáže, zejména když Piebaldové sáhnou k drastickým řešením situací. Autorka věnuje velkou pozornost hlavním postavám, snaží se o jejich co nejrealističtější pojetí. Děj sleduje z pohledu Fitze/Toma, přičemž umožňuje čtenáři nahlédnout do jeho nitra, sledovat jeho myšlenky a zároveň je konfrontovat s činy. Ten se tak může mnohem lépe s hrdinou ztotožnit.

  • Robin Hobb: V sevření intrik
  • vydal: Návrat, Brno 2006
  • přeložil: Jan Kozák
  • obálka: Thomas Thiemeyer
  • 266 stran / 219 Kč
13. prosince 2006, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).