Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Jonáš Fink - Dětství Minirecenze
Jonáš Fink - Dětství
Vittorio Giardino

2. července 2012, Jan Kundera
Komiksový román ze stalinistické Prahy, na jehož stránkách se můžete dočíst, co se dělo některým lidem (perzekuce, šikana a teror) v kreslené podobě.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 1726
Šerochodec (Šerochodec 1) Minirecenze
Šerochodec (Šerochodec 1)
Kat Richardsonová

25. června 2012, Bohdan BoboKing Volejníček
„Vždycky je něco mezi nebem a zemí.“ O tomto rčení se dá říci, že je jako šité na tolik dnes populární subžánr fantastiky zvaný urban fantasy. Je to propojení našeho reálného světa s něčím fantaskním, nadpřirozeným. Často v kombinaci s ještě jinými žánry, třeba hororem či dneska tak populární romantikou, kterou pobláznila celý svět Stephenie Meyerová s tetralogií Stmívání.

Číst článek dál | Diskuze (122) | Přístupů: 2567
Jmenuju se Nikki (Em Wattsová 2) Minirecenze
Jmenuju se Nikki (Em Wattsová 2)
Meg Cabotová

25. ledna 2012, Veronika Stránská
Představte si, že vaše tělo rozdrtila plazmová obrazovka a váš mozek nacpali do těla někoho jiného. Přesně v takové situaci se ocitla Em – oficiálně je mrtvá a musí žít život supermodelky Nikki.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 1989
Mršina (Kal Leandros 5) Minirecenze
Mršina (Kal Leandros 5)
Rob Thurman

8. listopadu 2011, Bohdan BoboKing Volejníček
Kniha V temnotě, první díl z cyklu o bratřích Kal a Niko Leandrosových, se trefila do čtenářského vkusu mnoha fandů fantastiky. Není se tedy čemu divit, že už se na knižních pultech objevilo páté pokračování pod názvem Mršina.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2458
(Ne)šťastné konce Minirecenze
(Ne)šťastné konce
Jim C. Hines

22. října 2011, Vojtěch Hamerský
Popelka, Růženka a Sněhurka – to jsou tři hlavní protagonistky tohoto příběhu. Popelčin manžel (princ Armand) se stane obětí únosu a Popelka je ochotna vrhnout se do jakéhokoli nebezpečí, jen aby ho zachránila. V tom ji mají pomoci Talie – jinak řečeno Růženka – a Sněha. Jak to asi dopadne, když se autor série o goblinu Jigovi pustí do trochu jiného soudku?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2003
Po sezoně Minirecenze
Po sezoně
Jack Ketchum

28. září 2011, Zbyněk Ehrenberger
Jak správně upéct člověka? Jak udělat lidské sušené maso? Jak připravit lidské klobásky? Kdy je lidské maso nejchutnější? Na tohle všeho a mnoho dalšího odpovídá prvotina Jacka Ketchuma, Po sezoně. Kniha, která byla ve své době označena za násilnickou pornografii, u nás vychází poprvé a rovnou v necenzurova­né verzi.

Číst článek dál | Diskuze (104) | Přístupů: 2716
Krvavá čepel Minirecenze
Krvavá čepel
Marcus Pelegrimas

13. září 2011, Bohdan BoboKing Volejníček
„Marcus Pelegrimas je synem sicilských přistěhovalců, kteří ovládali zločinecké podsvětí v 50. letech. Ne, počkejte … to byl Michael Carleone. Marcus Pelegrimas žije a pracuje v Nebrasce. Ano, má rád kukuřičné lupínky. Ne, nežije na farmě.“

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2377
Konec stříbrného věku Minirecenze
Konec stříbrného věku
Jasutaka Cucui

2. září 2011, Bohdan BoboKing Volejníček
Euromedia Group ve svém znovu otevřeném nakladatelství Odeon přináší z japonské literární scény už několik let především díla nejčtenějšího současného autora země vycházející slunce Haruki Murakamiho. Od roku 2009 k němu nakladatelství přidalo dalšího velikána japonské literatury Jasutaku Cucuiho, a to vydáním jeho fantaskního románu Peklo. Letos přišel na řadu další jeho román Konec stříbrného věku, který autor vydal v roce 2006.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 2363
Americkej sen Minirecenze
Americkej sen
Warren Ellis

2. března 2010, Jiří Popiolek
Warren Ellis proslul především jako komiksový scenárista (Wolverine, Transmetropoli­tan), román Americkej sen tvoří v jeho tvorbě jednu z mála čistě beletristických výjimek. Hlavním hrdinou je detektiv „marlowovského“ střihu Michael McGill, kterého z absolutního dna vytáhne finančně nadmíru zajímavá vládní zakázka – má nalézt magickou první ústavu, kterou kdysi Richard Nixon zapomněl v nevěstinci.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3516
Modrý meč Minirecenze
Modrý meč
Robin McKinleyová

19. ledna 2010, Martin Fajkus
Město Istan leží v zapadlé provincii na hranici domovinské říše. Za ním už je jen poušť a hory obývané hrdými horaly. A právě sem přijíždí osiřelá Harry Crewová, aby tu začala nový život spořádané mladé dámy. Její osud ale změní setkání s horským králem Corlathem, který hledá spojence pro nadcházející válku se Seveřany z druhé strany hor. Corlath s úžasem zjistí, že dívka má kelar, magický dar čarodějů, což je příliš lákavá příležitost, než aby jí nevyužil pro záchranu svého lidu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2566
Muž z Prométhea Minirecenze
Muž z Prométhea
Ray Faraday Nelson

8. října 2009, Petr Holan
Newton McClintok žije se svou ženou Holly v ideálním světě, zrekonstruovaném po celosvětové válce. Čeká ho vzdělávání, zkoušky – a nakonec složité hledání vzácné práce. Pro Holly s jejím IQ 180 to problém není, zato Newtonův talent, neměřitelný přes IQ, ho vyřazuje ze společnosti. A tak se manželství rozpadá.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2636
Vertikal Minirecenze
Vertikal
Rafał Kosik

28. září 2009, Petr Holan
Lana, která nelze porušit, lana, která se sama čistí, lana, která tvoří přesnou hexagonální síť a po nichž města jedou vzhůru a mezi nimiž ručkují, aby se setkala nebo naopak navzájem vyhnula. Nikdo o jejich původu vlastně nic pořádně neví. Řemesla jsou vrcholem dovedností, pouze někteří lidé umějí číst a psát. Chlapce Murka toto vše zneklidňuje, ale je to znepokojení, které ho vede k poznání.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2487
Dědicové černé vlajky Minirecenze
Dědicové černé vlajky
Michael Peinkofer

27. září 2009, Martin Fajkus
Nick Flanagan má spoustu důvodů nenávidět Španěly. Několik let pro ně totiž otročil v Maracaibu při přepravě stříbra, kde se s ním dozorci zrovna nemazlili. Dokonce tam na příkaz guvernéra umučili i jeho nevlastního otce. Takže když se mu podaří uprchnout, je odhodlán jim vše vrátit i s úroky. Stane se pirátem a začne španělským lodím „odlehčovat“ od cenných nákladů. Ale to mu nestačí, a tak vymyslí plán, díky němuž hodlá vzít guvernérovi to nejcennější. Netuší, že tím přitáhne i pozornost temných sil…

Číst článek dál | Diskuze (98) | Přístupů: 3398
Vládce snů Minirecenze
Vládce snů
Roger Zelazny

26. září 2009, Jiří Popiolek
Charles Render je psychoanalytik, neuroparticipant, který dokáže pomocí telepatie napravovat lidskou mysl. Vytváří ve své hlavě světy, do nichž ve snu přivádí pacienty, a léčí tak jejich neurózy. Je natolik silný Tvůrce, že se rozhodne přijmout skutečnou výzvu – chce pomocí svých vizí naučit „vidět“ slepou lékařku Eileen Shallotovou… Jenže léčení neuróz je něco jiného než kompletní přebudování něčí mysli, navíc takové, která by se mohla ukázat silnější než mysl samotného Tvůrce.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3548
Past v čase Minirecenze
Past v čase
Henry Kuttner

23. dubna 2009, Jiří Popiolek
Někdy se to tak stává, že umělci patřící k největším se za života slávy nedočkají a jejich práci ocení až budoucnost. Henry Kuttner je typickým představitelem takovéto nepřízně osudu ve fantastické literatuře.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 3697
Heisenbergovy oči Minirecenze
Heisenbergovy oči
Frank Herbert

23. dubna 2009, Petr Holan
Svět tohoto románu trochu připomíná budoucnost v Huxleyho Konci civilizace. I tady jsou lidé při svém vzniku formováni k určitým sociálním rolím, do kterých jsou pak zařazováni. Přísně dodržovaný eugenický program má zajistit stabilitu společnosti, řízené zvláštní skupinou dlouhověkých. Ti ovšem své tajemství využívají pro ovládání poddaných – za odměnu přidají tu padesát, tu sto let, ale své řady nerozšiřují.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3601
Obrův stín Minirecenze
Obrův stín
Orson Scott Card

11. prosince 2008, Rastislav Weber
Na obchodných rokovaniach platí: Ak nemáš čo povedať, mlč. Pre spisovateľov, žiaľ, nikto takýto kódex nenapísal. A mal by, pretože prázdných kníh je tu čoraz viac, autori akoby strácali súdnosť. Pri šestákovej literatúre je jalovosť ako tak pochopiteľná, vo vlaku alebo v čakárni sú aj duté slová lepšie než žiadne a autori týchto kníh to vedia. U slávnych mien je však prázdnota neodpustiteľná a pri čítaní takejto knihy ma vždy pichne pri srdci.

Číst článek dál | Diskuze (12) | Přístupů: 4952
Šílený les Minirecenze
Šílený les
Vladimír Šlechta

21. října 2008, Martin Fajkus
Prastarý hvozd Izironk býval domovem elfů, kteří zde žili volně a svobodně. Nyní se z něj ale stalo temné místo zasvěcené hrůze a smrti. Lidská rozpínavost nezná hranic a Izironk na ni odpověděl po svém – zešílel.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3883
Smyčka Minirecenze
Smyčka
Kodži Suzuki

20. října 2008, Wojta Běhounek
Kodži Suzuki čtenáře již potřetí zavádí do světa románů Kruh a Spirála. O věhlasu Kruhu se už psalo mnoho – sice především o filmu, ale i tak předpokládám, že není sérii nutno příliš představovat. Stačí když obě knihy shrnu slovy: „Vynikající horory kombinující hluboce zakořeněný strach z pověr s moderním světem, jeho technologiemi a vědeckými teoriemi“.

Číst článek dál | Diskuze (9) | Přístupů: 4331
Mrtví mohou tancovat Minirecenze
Mrtví mohou tancovat
Jan Lipšanský

20. října 2008, Leoš Kyša
Každá kniha, která vyjde buď ve vlastním nákladu, nebo prostřednictvím malonákladového vydavatelství, jako je tomu v případě sbírky sci-fi povídek Mrtví mohou tancovat, je recenzentovi automaticky podezřelá. Zvlášť v době boomu české fantastiky, kdy i zavedená nakladatelství občas vydávají ne zrovna kvalitní tituly.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4438
Mistborn, Finální říše Minirecenze
Mistborn, Finální říše
Brandon Sanderson

30. září 2008, Martin Fajkus
Svrhávání supermocných padouchů patří už od dob J. R. R. Tolkiena k tématům, které autoři fantasy využívají rádi a často. Přesto se dá i toto obehrané schéma pojmout originálně, což dokazuje cyklem Mistborn americký autor Brandon Sanderson.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5401
Duch z Grand Banks Minirecenze
Duch z Grand Banks
Arthur C. Clarke

10. září 2008, Roman Paulík
Jeden z posledních samostatných románů A. C. Clarka, původně vydaný Bantam Books v roce 1992, pojednává o dvou plánech vyzvednutí Titaniku v době stoletého výročí jeho potopení. Ještě stále je to budoucnost, ale natolik blízká, že román se na první pohled jeví jako beletrizující popis skutečnosti, ale samozřejmě je to jen science fiction.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3413
Conan, plamenný nůž Minirecenze
Conan, plamenný nůž
Robert E. Howard & L. Sprague de Camp & Lin Carter

5. září 2008, Martin Šust
V padesátých letech se barbar Conan znovuzrodil jako jeden z archetypů žánru fantasy. Bylo to především díky dvojici L. Sprague de Camp & Lin Carter. Vedle oprášení „conanovek“ Roberta Ervina Howarda se dvojice vrhla i na vlastní tvorbu – občas na podkladě některého z dochovaných fragmentů, občas přepracováním některého Howardova jiného textu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3481
Pane B., zmizte Minirecenze
Pane B., zmizte
Clive Barker

4. září 2008, Petra Neomillnerová
Nečtěte tuhle recenzi. Cože, vy čtete dál? Je nebezpečná, věřte mi. Věřte mi a celou Pevnost spalte. Počkejte, zpět, nepalte nic, beztak jste recenzi už jistě „zkonzumovali“ a nejspíš, navzdory hrozbám a kletbám v ní obsaženým, bez problémů zvládnete i útlý román Pane B., zmizte, jímž se na náš knižní trh vrací Clive Barker.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4023
Viktoriánské duchařské historky Minirecenze
Viktoriánské duchařské historky
Richard Dalby (ed.)

18. července 2008, Jakub Zahradník
Zlý šéfredaktor – málo místa – rychle na věc: Další retroantologie z Mladé fronty už není lokalizována místem, ale časem, a marná sláva, doboví autoři se moc nevytáhli.

Číst článek dál | Diskuze (99) | Přístupů: 4723
Čas mrtvého boha Minirecenze
Čas mrtvého boha
Ray Faraday Nelson

15. července 2008, Petr Holan
Jako základní inspirační zdroj Času mrtvého boha posloužily autorovi osudy pozoruhodného a nedoceněného umělce, básníka, vynálezce, rytce a mystika Williama Blakea. Jeho civilní životopis je sám o sobě dramatický, plný záhad, tajemství a otazníků stejně jako úžasných momentů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3298
Bronzová planeta a jiná řešení Minirecenze
Bronzová planeta a jiná řešení
Vladimír Medek

18. dubna 2008, Otomar Dvořák
Zkušený překladatel ze španělštiny a angličtiny Vladimír Medek přichází se sbírkou sci-fi povídek. Byla připravena již v roce 1970, a kdyby tenkrát směla vyjít, mohla to být literární událost. Aktuálnost se však během let vytratila…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3158
V moci proudu Minirecenze
V moci proudu
Pavel Baroch

16. dubna 2008, Petr Holan
Stárnoucí čaroděj Eirell je vyrušen ze svého poklidného zahnívání, vylákán na cestu a zatažen do středu podivných událostí, v nichž smrt jednoho z jeho kolegů a zmizení starého a velmi mocného artefaktu jsou navzájem provázány s mocenskými ambicemi mladých nedočkavců.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2940
Temný princ Minirecenze
Temný princ
David Gemmell

14. dubna 2008, Martin Fajkus
Alexandr Veliký se stal legendou už ve své době. A tento geniální stratég a charismatický vůdce nepřestává fascinovat spisovatele dodnes. Není tedy divu, že ani David Gemmell neodolal této výzvě a rozhodl se přijít s vlastní verzí jeho života. Zasadil ji ovšem do jakéhosi alternativního starověku, takže mu nic nebránilo vyprávět Alexandrův příběh tak, jak si ho představoval ve své fantazii.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3763
Mystický bojovník Minirecenze
Mystický bojovník
Tracy & Laura Hickmanovi

8. února 2008, Martin Fajkus
Draci patří k tématům, k nimž se Tracy Hickman vrací rád. Dokazují to i cykly DragonLance či Brána smrti. Není tedy divu, že okřídlení ještěři hrají nemalou roli i v trilogii Bronzové písně, kterou s ním napsala jeho žena Laura.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3761