Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Krvavý život, P. N. Elrod

Elrod - Krvavý život

Nakladatelství FANTOM Print pokračuje ve vydávání mafiánsko-upírského cyklu Vampire Files americké autorky P. N. Elrod v rychlém tempu, a tak se nedlouho po prvním dílu Krvavý seznam objevila i část druhá, Krvavý život. Kvalita obou knih je víceméně srovnatelná.

Opět se jedná o akcí nabitý román, ve kterém se vrací nejdůležitější hráči Krvavého seznamu – vypravěč, bývalý novinář a nyní upír, Jack Fleming, jeho milá Bobbi, detektiv Escott i mafián Gordy. V Krvavém životu se prolíná několik dějových linií – řešení Escottova případu, v němž jde o ukradenou drahocennou známku, pátrání po Jackově bývalé přítelkyni, již několik let zmizelé Maureen, k němuž má rozhodně co dodat Maureenina sestra Gaylen. A do všeho se také pletou samozvaní lovci upírů hrající si na oblíbené hrdiny ze Stokerova Draculy, kteří chtějí Jacka zneškodnit.

Vampire Files si na nic nehrají, zcela nepokrytě vycházejí z meziválečné pulpové detektivní literatury (k čemuž odkazuje i způsob, jakým se prezentuje samotná autorka – pouze s iniciálami místo křestního jména), obohacují ji o hororový upírský prvek… a neberou se vážně. Černý humor byl důležitým faktorem v Krvavém seznamu a je jím i v Krvavém životě. Důkazem jsou jak směšné postavy lovců upírů – Mathea Webbera a Jamese Braxtona, kteří jako by vypadli z amerických grotesek, tak třeba i Bobbiini přátelé – sošná klavíristka Marza (která má v sobě něco z Pratchettovy lady Berankinové) a její věčný ocásek, levicový radikál – teoretik Madison.

Čím se Krvavý život od Krvavého seznamu liší nejvíce, je podstatně drsnější závěr, v němž veškerý lehký úsměv, který snad čtenáři předtím na tváři měli, zcela mizí a přichází drsná, bolestivá a krutá realita, v níž vůbec není jisté, kdo nakonec přežije.

I přes tento značně krvavý epilog však druhý díl série Vampire Files vznikl opět s jedinou klíčovou ambicí – pobavit. A daří se mu to dobře.

  • P. N. Elrod: Krvavý život
  • vydal: FANTOM Print, Ostrava 2007
  • přeložila: Kateřina Niklová
  • obálka: Jan Patrik Krásný
  • 224 stran / 189 Kč
26. února 2007, Lukáš Knetig

Krvavý seznam

Krvavý seznam
  189 Kč

Krvavý život

Krvavý život
Vložit do pytle na zboží  Koupit 189 Kč 132 Kč