Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Zlo přichází třikrát Recenze
Zlo přichází třikrát
Svatopluk Doseděl

6. srpna 2008, Pavla Lžičařová
Svatopluk Doseděl, jediný český autor, který se soustavně věnuje hororové tvorbě, se rozhodl ve své třetí knize opustit Ameriku a podívat se na zoubek i českým strašidlům. Při psaní povídek do knihy Zlo přichází třikrát mohl čerpat inspiraci i při pohledu z okna. Všechny tři kratší práce totiž zasadil do lesů okolo Jarošova nad Nežárkou, kde bydlí.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4019
Sestra Alice Recenze
Sestra Alice
Robert Reed

5. srpna 2008, Zdena Štouračová
Daleko v budoucnosti, poté co se jen s největšími obtížemi podařilo zabránit totálnímu kolapsu lidstva, ukončit věčné konflikty, které vyčerpávaly zdroje, a nastolit vratkou rovnováhu, sešli se zástupci všech světů a stvořili Rodiny. A to rovnou tisíc, protože to je takové pěkně kulaté číslo, ani moc malé, aby to způsobilo přílišné zúžení variability, ani příliš veliké, aby bylo pro normální lidi nepředstavitelné. Rodiny teď zajistí, aby už nikdy nedošlo k situaci, z níž se právě jejich vytvořením lidstvo zachrání. Zamezí konfliktům, válkám a nedorozuměním.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4961
Bivoj běsobijce Recenze
Bivoj běsobijce
Juraj Červenák

31. července 2008, Piter
Všichni patrně znají Jiráskovy Staré pověsti české a nikdo se patrně nedomnívá, že se uvedené příběhy udály přesně podle Jiráskova zpracování. Ani Kosmova kronika není příliš směrodatná, takže už se asi nedozvíme historickou pravdu, ale proč by se známé příběhy nemohly udát tak, jak nám předkládá Juraj Červenák?

Číst článek dál | Diskuze (13053) | Přístupů: 7676
Konec křížů Recenze
Konec křížů
Martin Moudrý

30. července 2008, Piter
Milovníci brutální akce se konečně dočkali, po mistrovi žánru Kulhánkovi a několika mizerných napodobeninách je na pultech další román, ze kterého kape krev, vykukují vytrhaná střeva a ukřižování se v něm považuje za relativně snadnou smrt. A všechno pochopitelně s nadhledem a humorem, který vás nutí hltat knihu do poslední strany, a ne odskakovat si na onu místnost podívat se znovu na poslední jídlo.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7624
Lovci kostí Recenze
Lovci kostí
Steven Erikson

29. července 2008, Martin Fajkus
Když nedlouho po vydání Měsíčních zahrad začal Steven Erikson mluvit o malazské Knize Padlých jako o desetidílném cyklu, mnozí čtenáři ho zprvu měli za snílka a fantastu. Ale už za několik let nejen jim dokázal, že to myslí opravdu vážně, když neúnavně chrlil jeden román za druhým. A nebyly to žádné tenké knížečky, ale pořádné „tlustospisy“, jež nikdy nešly pod 600 stran a často se blížily i tisícovce.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 16841
Síň slávy evropské SF Recenze
Síň slávy evropské SF
James Morrow, Kathryn Morrow (eds.)

25. července 2008, Roman Paulík
Hodnotit tuto antologii je prakticky zbytečné. Od strany 13 až po stranu 26 se jeden ze sestavovatelů souboru, spisovatel James Morrow, podrobně rozepisuje nejen o vzniku antologie, ale také stručně klasifikuje jednotlivé povídky, zařazuje je podle tématu a způsobu vyprávění příběhu do různých směrů a poddruhů SF.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4203
Bouřková fronta Recenze
Bouřková fronta
Jim Butcher

24. července 2008, Vlastimil Vyplel
Kdyby se klasik amerických drsných detektivek Phil Marlowe „narodil“ v žánru fantasy, možná by vypadal podobně jako Harry Dresden, čaroděj/detektiv, který v Bouřkové frontě, první knize série, pátrá po původci vražd spáchaných pomocí černé magie.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6164
Vzdálené obzory Recenze
Vzdálené obzory
Gardner Dozois (ed.)

23. července 2008, Martin Bedeč
Konvenčnější spisovatelé science fiction povětšinou zasazují své příběhy do blízké budoucnosti, vzdálené jen desítky, někdy stovky let. Autoři progresivnějšího ražení se naopak nerozpakují vydat tisíce let po proudu času. Avšak představit si život, planety a náš známý blízký vesmír za miliony let je i pro vizionářské mozky stejnou výzvou, jako je výstup na Mount Everest bez kyslíkové masky pro horolezce: je jich spousta, ale vyvolených jen hrstka, a ještě menší hrstka se dokázala probojovat na stránky Vzdálených obzorů.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 34850
Bivoj běsobijce Recenze
Bivoj běsobijce
Juraj Červenák

21. července 2008, Martin Fajkus
Staré pověsti české Aloise Jiráska patří už dlouhá léta k naší literární „klasice“, což mimo jiné znamená, že se s nimi musí tím či oním způsobem popasovat všechna dítka školou povinná, nejčastěji v rámci nepříliš oblíbené povinné četby. Prakticky každý tak zná pověst o příchodu praotce Čecha a ví, že vojvoda Krok měl tři dcery – Tetu, Kazi a Libuši, z nichž ta poslední kmeni jednu dobu dokonce vládla a do obecného povědomí vešla oním památným proroctvím – Vidím město veliké, jehož sláva hvězd se dotýká…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7146
Mosazňák Recenze
Mosazňák
Neal Asher

17. července 2008, Miroslav Žamboch
Neala Ashera a jeho knihy není třeba představovat. Mosazňák patří do série univerza agenta Cormaka a lidského vesmíru řízeného umělými inteligencemi. Na scénu se kromě agenta lidské centrály Iana Cormaka vrací i hlavní záporná postava minulého dílu, bývalý člověk definitivně pozměněný džainskou technologií, biofyzik Skellor.

Číst článek dál | Diskuze (122) | Přístupů: 4903
Psí zima Recenze
Psí zima
Petra Neomillnerová

16. července 2008, Zdena Štouračová
Až dosud se mi vcelku úspěšně dařilo se s tvorbou Petry Neomillnerové míjet. Pod vlivem povídky Květ skály, vydané jako součást sborníku 2005: Česká fantasy, jsem měla pocit, že její produkce prostě není moje parketa. Takže jsem se jejím knihám raději vyhýbala, jenže pak mě jejich nesporný úspěch a všeobecné nadšení konečně vyprovokovaly k tomu zjistit, co na tom, krucinál, všichni vidí. Přesto jsem k nejnovějšímu kousku z její dílny přistupovala se značnými předsudky.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4953
Říše strachu Recenze
Říše strachu
Brian Stableford

15. července 2008, Martin Fajkus
Nakladatelství Laser-books nijak neskrývá své ambice přinášet českým čtenářům v rámci světové fantastiky poněkud hodnotnější díla, než je obvyklé komerční čtivo objevující se v regálech knihkupectví. Po úspěchu New weirdu proto přišlo s několika dalšími edicemi, z nichž zejména Mistrovská díla science fiction a Mistrovská díla fantasy už svými názvy jasně naznačují, že v nich není místo pro nic průměrného či obyčejného. Ba právě naopak.

Číst článek dál | Diskuze (864) | Přístupů: 6073
Teorie strun: Koheze, ST Voyager Recenze
Teorie strun: Koheze, ST Voyager
Jeffrey Lang

14. července 2008, David Roy
Sice jsem mnohaletý fanoušek Star Treku, ale velkým příznivcem Voyageru jsem nikdy nebyl. Postavy se mi víceméně líbily, nicméně příběhy se zkrátka příliš nevydařily. Ptal jsem se sám sebe, zda si ještě někdy zkusím přečíst román z prostředí Voyageru. Naštěstí se ale dá napsat kniha z doby, kterou známe ze seriálu, tak, aby stála za to. Teorie strun: Koheze mezi tato díla patří.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 9149
Hellstromův úl Recenze
Hellstromův úl
Frank Herbert

11. července 2008, Martin Šust
Román Hellstromův úl patří k vůbec nejznámějším dílům Franka Herberta. Těžko říct, proč u nás nevyšel již dříve, snad díky tomu, že přednost dostávaly série – vždyť z celkem patnácti česky vydaných románů jsou jen tři samostatné. Jde o typicky „herbertovské“ dílo, v němž je jednotlivec pouhou figurkou ve hře zájmových skupin a špinavých intrik. Každý z hrdinů je postradatelný a smrt tu není ničím neobyčejným. V pozadí se pak autor dle svého zvyku zamýšlí nad ekologickými tématy.

Číst článek dál | Diskuze (68) | Přístupů: 4487
Polomené světy, Atlantský harc Recenze
Polomené světy, Atlantský harc
Jan Pohunek

10. července 2008, Martin Fajkus
Spousta lidí si myslí, že věda a magie se vzájemně vylučují. Vždyť první staví na přírodních zákonech, zatímco druhá je porušuje. Jenže stačí změnit úhel pohledu či samotného pozorovatele a exaktní věda se rázem může jevit jako čirá magie, a naopak. Tato myšlenka je jedním z motivů, s nimiž si v románu s poněkud zvláštním jménem Polomené světy – Atlantský harc pohrává Jan Pohunek.

Číst článek dál | Diskuze (130) | Přístupů: 5792
Nonstop Recenze
Nonstop
Brian W. Aldiss

9. července 2008, Ondřej Jireš
Brian W. Aldiss patří mezi vůbec nejvýznamnější spisovatele science fiction s velkým vlivem na vývoj samotného žánru. Už svým debutovým románem Nonstop nadchnul čtenáře i kritiku, proto není vůbec divu, že se kniha dostala do prestižní edice „Mistrovská díla SF“ nakladatelství Laser-books. Ba co dím, patří mezi nejlepší tituly, které v této knižní řadě najdeme.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6027
Příběhy pro Bastet Recenze
Příběhy pro Bastet
Michal Rybka

8. července 2008, Zdena Štouračová
Příběhy pro Bastet jsou debutovou sbírkou Michala Rybky, „známého redaktora PC herních magazínů“, jak praví obálka. Herní magazíny nesleduji, takže pro mě se jednalo o jméno zcela neznámé a netušila jsem, co od této sbírky očekávat. Název sám i ilustrace na obálce evokovaly atmosféru Egypta, i když spíše období dozvuků jeho slávy v koptské společnosti, nikoli klasickou dobu faraónů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4050
Odvrácená strana nebe Recenze
Odvrácená strana nebe
Arthur C. Clarke

2. července 2008, Piter
Jméno Arthur C. Clarke je známé snad každému čtenáři science fiction. Autor patří spolu s Isaakem Asimovem a Robertem Heinleinem do Velké trojky spisovatelů technicky zaměřené sci-fi, která ukazuje technické pokroky v růžových barvách a do budoucna hýří technokratickým optimismem.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4822
Koniáš, Muž na stezce Recenze
Koniáš, Muž na stezce
Miroslav Žamboch

2. července 2008, Zdena Štouračová
Pokud jste se s Koniášem ještě nesetkali, asi jste v minulých deseti letech nežili v této zemi nebo jste ještě příliš mladí. Jestliže ovšem znáte sbírku Ostří oceli, v podstatě už znáte i tuto knihu. A pokud jste četli můj článek o Ostří oceli, který kdysi vyšel na Sardenu, v podstatě znáte i tento článek. Jedná se totiž vlastně o druhé vydání, knihy i článku. Ale přestože jsem dost opisovala, výsledek není, stejně jako kniha, zcela totožný.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6762
Časovír Recenze
Časovír
Vlado Ríša (ed.)

1. července 2008, Piter
Sbírky povídek různých autorů se nehodnotí snadno, i když je spojuje jedno téma – v tomto případě cesty časem. O cestách časem toho bylo napsáno již mnohé, i když většinu zápletek zapracoval již v roce 1895 do svého díla H. G. Wells. Jeho Stroj času je skutečně nadčasový a spolu s Válkou světů tvoří základy žánru. Ve sbírce Časovír se ovšem setkáme s moderními povídkami českých autorů, jejichž pojetí tématu se podstatně liší.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 5477
Noc trifidů Recenze
Noc trifidů
Simon Clark

30. června 2008, Roman Paulík
Nejlepším dílem Joselly Playtonové nebyla podle jejího názoru kniha „Mým dobrodružstvím je sex“, ale David Masen, malé a pravděpodobně řvoucí miminko, syn Billa Masena. Ve světě trifidů uběhlo už 25 let a David je dospělý mladík, jeden z nejlepších pilotů komunity na ostrově Wight, vyčištěného od těch ďábelských chodících masožravých rostlin. Lidé na ostrově poněkud zlenivěli v původním záměru zničit trifidy v celé Anglii, nicméně Bill Masen se ve své laboratoři stále snaží vyvinout prostředek, kterým by mohl svůj životní zápas vyhrát.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 19613
Říše strachu Recenze
Říše strachu
Brian Stableford

27. června 2008, Martin Bedeč
Přestože dějiny Evropy 17. století nebyly pro prostého člověka procházkou růžovým sadem, Stablefordova alternativní realita přinesla mnohem chmurnější, temnější scénář, scénář, v němž byly hrůzy naší minulosti, zejména třicetiletá válka a velký londýnský mor v letech 1665 – 1666, jen nicotnými, okamžik trvajícími hlubinami lidského věku. Račte vkráčet do světa prosyceného tíživou, dusivou vládou strachu praktikovanou upířími aristokraty, kde je člověk pouhou loutkou, pytlíkem krve. Vítejte v Říši strachu!

Číst článek dál | Diskuze (259) | Přístupů: 7659
Cesta Recenze
Cesta
Cormac McCarthy

26. června 2008, BoboKing
Spisovatel Cormac McCarthy (narozen 1933) patří už téměř půl století mezi velké americké autory. Rok 2007 byl pro něj z uměleckého hlediska velmi zdařilý. Filmové zpracování románu „Tahle země není pro starý“ získalo Oscara jako nejlepší film roku a za svůj zatím poslední román „Cesta“ (orig. The Road) získal v roce 2007 prestižní Pulitzerovu cenu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5620
Blaze Recenze
Blaze
Richard Bachman

25. června 2008, Lukáš Knetig
Pseudonym Richarda Bachmana Stephen King použil, kdykoli chtěl, aby jeho knihy byly údernější, přímočařejší, brutálnější. Hrdinové bachmanovek tak pod vlivem neblahých okolností, jimž byli vystaveni, většinou dřív střílejí, než přemýšlejí (Srovnáno se zemí, Blaze). Nebo jsou vystaveni nekončící hrůze do extrémů dovedených reality show (Running Man, Dlouhý pochod). Výsledkem je dějová smršť plná násilí, úchylností a naturalismu. A člověk je často sotva víc než oběť tažená nezvratným soukolím osudu k tragickému konci. Ne nadarmo ani jedna z bachmanovek nekončí happy endem.

Číst článek dál | Diskuze (59) | Přístupů: 11571
JFK 16, Pašeráci v oblacích Recenze
JFK 16, Pašeráci v oblacích
Vlado Ríša

24. června 2008, Martin Fajkus
John Francis Kovář si při své práci rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek adrenalinu. Od té doby, co se dal do služeb Agentury, ho posílá parta šílených spisovatelů z jedné nebezpečné mise do další (ještě nebezpečnější). Takže mu celkem pravidelně jde minimálně o zdraví, a často dokonce i o holý život. Jeho protivníci totiž nehrají zrovna v rukavičkách a pro nějakou tu ránu či kulku nejdou daleko. Ovšem ani on sám není žádné „ořezávátko“, takže jim to dokáže patřičně vrátit.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 6930
Nadělat prachy Recenze
Nadělat prachy
Terry Pratchett

20. června 2008, Lukáš Knetig
Nadělat prachy je v pořadí 32. díl Úžasné Zeměplochy. Tedy když nepočítáme knihy pro mládež o Toničce Bolavé a všechny mírně parazitující přívěsky jako kravičky, diáře, kuchařky, vědy nebo výtvarná umění. Pratchett se v něm vrací k hlavnímu hrdinovi Zaslané pošty, Vlahošovi von Rosretovi, kterého zde postavil před úkoly snad ještě mimořádnější…

Číst článek dál | Diskuze (160) | Přístupů: 7925
Bílý drak Recenze
Bílý drak
Anne McCaffreyová

17. června 2008, Zdena Štouračová
Po Dračím letu a Dračím skoku se ke čtenáři dostává Bílý drak. Kdo první dva díly četl, není na pochybách, podle kterého tvora byl odvozen název dílu třetího. Čas na Pernu totiž opět trochu poskočil kupředu a vyrostla už celá nová generace, která nepamatuje dobu, kdy nepadala vlákna. Patří k ní i Jaxom, nedospělý Pán Ruathy, který se v závěru Dračího skoku tak nevhodně zasvětil s tvorem, jenž se stejně jako on vymyká běžným pernským normám, s bílým drakem Ruthem.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5474
Airnet Recenze
Airnet
Geoff Ryman

16. června 2008, Martin Bedeč
Komunikace mezi lidmi probíhala odjakživa. Od prvních skřeků ke slovům, z několika kostrbatých vět k dlouhým plynulým souvětím. Zpočátku tváří v tvář, později prostřednictvím dopisů. Když nastala éra telefonu a pošty, vzdálenosti mezi námi se zmenšily. Mobily a Internet je eliminují zcela. Ale to funguje tehdy, když na to máte. Teprve ve věku Airnetu bude platit, že nezáleží na tom, který kout země obýváte, protože budete moci komunikovat s kýmkoli a kdykoli si umanete.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5990
Mrazení Recenze
Mrazení
Rachel Caine

11. června 2008, Martin Fajkus
Americké spisovatelce Rachel Caine se podařilo cyklem Správci počasí upoutat pozornost desetitisíců čtenářů po celém světě a ani u nás její knihy nezůstaly bez odpovídající odezvy. Svižně napsaný, často až šíleným tempem se odvíjející příběh, jehož hlavní protagonistkou je svérázná čarodějka Joanne Baldwinová, má bezesporu originální šmrnc i kouzlo, jemuž se jen těžko odolává. A je to právě Joanne, která má lví podíl na úspěchu tohoto cyklu.

Číst článek dál | Diskuze (6) | Přístupů: 4423
Válečná sekera Recenze
Válečná sekera
Sara Douglass

6. června 2008, Lukáš Knetig
Kromě knih z herních světů a od německých autorů se nakladatelství Fantom Print systematicky věnuje i spisovatelkám žánru high fantasy. A podruhé za sebou tentokrát sáhlo k protinožcům. Po Fioně McIntoshové přichází na scénu Sara Douglassová a první díl trilogie Poutníkův návrat, nazvaný Válečná sekera.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4983