Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Časovír, Vlado Ríša (ed.)

Ríša - Časovír

Sbírky povídek různých autorů se nehodnotí snadno, i když je spojuje jedno téma – v tomto případě cesty časem.

O cestách časem toho bylo napsáno již mnohé, i když většinu zápletek zapracoval již v roce 1895 do svého díla H. G. Wells. Jeho Stroj času je skutečně nadčasový a spolu s Válkou světů tvoří základy žánru.
Ve sbírce Časovír se ovšem setkáme s moderními povídkami českých autorů, jejichž pojetí tématu se podstatně liší.

Devadesátistránkové dílko Ondřeje Neffa Gladiator Instant je směsicí akční grotesky a komunálního dramatu o zneužívání českého měšťáka lokálním zbohatlíkem a mafiánem. Jedině jméno autora vysvětluje zařazení na čelní místo sbírky, pokud ne zařazení do sbírky vůbec.

Anna Šochová pojala padesátistránkovou povídku Udržím tento svět, i vám navzdory zcela vážně a zabývá se tradičním tématem změn v budoucnosti zapříčiněných změnami spáchanými v minulosti, stejně jako klasik této zápletky Ray Bradbury v Burácení hromu. Občas stačí rozhodnutí jednotlivce, aby se z vražedného temna národního obrození stal jen spor o český jazyk. Jeden z vrcholů sbírky.

Stanislav Švachouček vstoupil do sbírky povídkou Dvakrát do stejného času na dvaceti stranách, kde načrtl svět daleké budoucnosti, který astronauti vracející se z hvězd jen stěží poznávají. Poklidný svět je v podstatě koncem lidské rasy.

Mosteckého Sloužím vlasti, kurva! je čistě akční povídka, která na osmdesáti pěti stranách popisuje vědecko-trestanecký lágr na planetě zamořené extrémně nebezpečnými tvory. Podstatnější nebezpečí ovšem hrozí z vesmíru, kde se objevila nepřátelská cizí plavidla. Jsou vědci v táboře poslední nadějí lidstva, nebo je všechno úplně jinak? Výborná akční povídka s nečekaným koncem.

Od Jany Rečkové nikdo akční počtení nečeká a v desetistránkové povídce Léčit a zabít se ho ani nedočká. Osudy několika lidí se vzácnou chorobou může změnit vynález českého lékaře. Je ovšem otázkou, zda jde o změnu k lepšímu. Přiznám se, že řešení hlavní hrdinky je mi nepochopitelné, ale to už je můj problém.

Edita Dufková vměstnala do dvaceti stran horor Účinky časoprostorového zlomu na zelená auta a náhodné stopaře. Povídka velmi připomíná zlý sen, ze kterého se každý probouzí zbrocen ledovým potem.

Pochopitelně i redaktor a tvůrce sbírky Vlado Ríša neopomněl přidat vlastní dílo. Třicetistránková povídka Závodník ovšem ke zlatému fondu české literatury patrně patřit nebude. Závodní stáje budoucnosti švindlují tak, že kradou slavné jezdce minulosti. Těžko se dá najít téma, které ještě nebylo zpracováno, ale vždy lze i otřelé téma zpracovat novátorsky. To bohužel není tento případ.

Františka Vrbenská umístila šedesátistránkovou povídku Studna pod jilmem na Střední východ, kde je národ Chatisů sevřen mezi Římské impérium a Parthskou říši. Povídka dýchá duchem historických událostí a depresí z toho, že v některých případech sebevětší snaha není nic platná. Typické dílo, na jaké jsme od Vrbenské zvyklí, je založeno na detailní znalosti historie s příměsí fantazie.

Lucie Lukačovičová nezapřela svůj styl a třicetistránková povídka Čas jít domů je stejně lehce surreálná jako většina jejích děl. Kdo nečetl od autorky dosud nic, těžko tento jedinečný nádech něčeho mimo realitu pochopí z popisu. Do jisté míry mi autorčina fantazie připomíná Gaimana.

Autor známý jako Adam Andres nezapře historické vzdělání a je velká škoda, že se psaní nevěnuje více. V záplavě spotřební fantasy se knihy jako Wetemaa musejí hledat s lampou ve dne. Šedesátistránková povídka Není cesty zpět se stejně jako Gladiator Instant Ondřeje Neffa vrací do dob starého Říma, dokonce na den do stejné doby. Přesto by se těžko hledaly rozdílnější povídky. Historicko-detektivní pátrání se brzy změní v misi bez návratu. Čtivost povídky je založena na znalostech historie, okolo kterých se pak s lehkostí oplétá příběh agenta vyslaného do minulosti. Třetí z vynikajících povídek sbírky.

Celkově se jedná o nadprůměrně kvalitní sbírku povídek autorů zvučných jmen. Ne vždy je zvučné jméno zárukou setrvalé kvality, ale kupodivu to platí ve většině případů. Milovníkům cestování v čase mohu bez váhání doporučit.

  • Vlado Ríša (ed.): Časovír
  • vydala: Mladá fronta, Praha 2008
  • obálka: Jan Patrik Krásný
  • 464 stran / 289 Kč
1. července 2008, Piter

Diskuze k článku

Ad Časovír
Martina - 03. 07. 2008 08:03

Časovír je sbírka povídek, a jako taková má všechny klady i neduhy tohoto formátu. Některé povídky jsem slupla jako malinu, jiné mě krutě nebavily. A musím říct, že tentokrát (aspoň pro mě) bodovaly ženy. Na prvním místě Františka, byť se tématu časových skoků a cestování časem jen sotva dotkla, tak její povídka se fakt čte jako hodně dobrá báseň. Jana Rečková se mi líbí už standardně, ale s Editou jsem se zatím dost míjela. Ale tahle její hororová groteska, ta mě dostala. Kupodivu mě tentokrát příliš neokouzlila Anna Šochová, kterou mám jinak poměrně dost ráda (hlavně její "sudetské" povídky). No a muži: Mostecký se četl dobře, ale to je tak asi všechno, co lze k němu říci, s Ondřejem Neffem to mám podobně. Jeho rané povídky se mi líbily daleko víc, tohle mi už trochu začíná připomínat Párala s jeho takřka laboratorním studeným pohledem na lidi-myšky. Vlado má bod za nápad - stáhnout do časovíru českého plochodrážníka z doby Franty Šťastného, to se hned tak nevidí. Jinak standardní dobrodrůžo, přečteš, pobaví, zapomeneš... Jak říkám, Františka kraluje.
RE: Ad Časovír
Anna Šochová - 14. 07. 2008 20:24

Martino, mrzí mne, že Vás moje povídka neoslovila, ale nemůžu ani slíbit další hrst "sudetských" povídek. Jak co přijde, tak to píšu. Možná byste si něco našla na mých stránkách, je tam všehochuť - a od včerejška jedno Ašsko před rokem 2300 :-)
RE: RE: Ad Časovír
piter - 14. 07. 2008 21:57

No, mne naopak povídka Anny Šochové oslovila. Jen škoda, že nebyla více zaměřena do tuzemska, mohlo to být ještě zajímavější.
RE: RE: RE: Ad Časovír
Anna Šochová - 15. 07. 2008 18:54

Děkuji, Pitere. U mužských si nikdy nejsem jistá, jak se jim co líbí - a tohle bylo holčičí ažaž, skoro jsem měla strach:-)) No, takhle se mi to sešlo, s tím moc nenadělám:-) Ale na Česko se zaměřuju pořád víc, ba dokonce na doby, které mi nebyly moc po srsti(asi proto, že se o nich spíš blábolilo, než učilo). Tak snad příště...

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Časovír

Časovír
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 260 Kč