Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Vlk Recenze
Vlk
Eric E. Knight

24. listopadu 2008, Martin Fajkus
Už od dob, kdy vešlo ve známost, že Země není placka a všechny ty zářivé body na noční obloze jsou vlastně vzdálená slunce, fascinuje lidstvo otázka, jestli jsme ve vesmíru opravdu sami, nebo zda-li tam někde venku žijí nějaké další inteligentní rasy. A na odpověď se čeká s nadějí i obavami, protože případní mimozemšťané mohou být stejně tak mírumilovnými posly pokroku a tolerance jako děsivými predátory pohlížejícími na člověka jen jako na další článek potravního řetězce.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5458
New Space Opera Recenze
New Space Opera
Gardner Dozois & Jonathan Strahan (eds)

18. listopadu 2008, Martin Bedeč
Space opera patří k základním pilířům science fiction, přesto to s ní v jednu chvíli vypadalo bledě, ba dokonce černě, když se hovořilo o jejím skonu. Kamenem úrazu tehdejších prací byla příliš smělá fantazie, která maskovala nedostatečné vědecké pozadí, z něhož příběhy vycházely. Moderní doba plná překvapivých objevů a poznatků spisovatelům na desetiletí podtrhla nohy. Ale byl by v tom čert, aby v ranku science fiction hrála věda druhé housle, a tak nastal obrat, jehož hybným motorem byla opět věda.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5397
Cesta do Kettari Recenze
Cesta do Kettari
Max Frei

14. listopadu 2008, Zdena Štouračová
Cesta do Kettari je stejně jako Cizinec složena z kratších oddílů, tentokrát ze dvou. I tady je zachován způsob vyprávění děje hlavním hrdinou, Maxem, původem z našeho světa, který po průchodu do paralelní reality udělal závratnou kariéru a stal se jedním z nejvýše postavených příslušníků místní tajné služby.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 5073
Koniáš, Vlk samotář Recenze
Koniáš, Vlk samotář
Miroslav Žamboch

10. listopadu 2008, Martin Fajkus
Koniáš. Drtivá většina „normálních“ lidí si na tohle neobvyklé jméno vzpomene tak maximálně v souvislosti s nechvalně známým jezuitským páterem, který v dobách temna pálil na hranicích „kacířské“ knihy, když už nemohl upalovat kacíře. Ale pro čtenáře, kterým učarovala fantasy, je těchto šest písmen mnohem více než jen zapadlou vzpomínkou na léta strávená ve školních lavicích.

Číst článek dál | Diskuze (223) | Přístupů: 7750
Nanebevzetí profesora Eberta Recenze
Nanebevzetí profesora Eberta
Piotr Witold Lech

24. října 2008, Roman Paulík
Svět se sjednotil. Již nejsou suverénní státy, jen regiony, jako třeba Euroregion Polsko, patřící do Sjednoceného Světa. Vládne zde byrokracie, řízená OSN, ale ve světě na hlavu poražených muslimských fundamentalistů vládne neméně silně katolická víra v technologicky vydatně podpořené podobě. Bohatí a loajální žijí pod městskými Kopulemi s řízeným počasím a chudí zase na periferiích a tiše závidí. A do tohoto světa se týmu profesora Eberta podaří vynalézt přístroj, schopný číst, ovlivňovat, a dokonce i projektovat lidské myšlenky.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 5252
Velká výprava II., Od moře po ledovce Recenze
Velká výprava II., Od moře po ledovce
Michael A. Stackpole

22. října 2008, Martin Fajkus
Klasická hrdinská fantasy si stále uchovává své osobité kouzlo, takže příběhy plné děsivých válek, krvavých bitev, temné magie, hrdinských činů a nesmiřitelného boje proti zlu a temnotě si najdou i dnes dostatek oddaných přívrženců. Zvláštní oblibě se těší vícedílné cykly, které autorovi umožňují pořádně se „rozmáchnout“, a čtenáři zase strávit více času se svými oblíbenými hrdiny.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 5326
Fénix Recenze
Fénix
Michael Asher

17. října 2008, Martin Fajkus
Když se řekne Egypt, snad každý si okamžitě vybaví pyramidy. Tyto jedinečné pozůstatky dávno zaniklého času se už tisíce let tyčí nad rozžhavenou pouští a dodnes budí nejen úžas a obdiv, ale zároveň nastolují spousty otázek. Majestátné jehlany střežené mlčenlivými sfingami však svá tajemství vydávají jen velmi zvolna a neochotně, což však ještě více vábí a provokuje lidskou zvědavost i fantazii k těm nejroztodivnějším představám a teoriím.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4529
Knihy krve I, II, III Recenze
Knihy krve I, II, III
Clive Barker

16. října 2008, Ondřej Jireš
Clive Barker je u nás velmi známý, ale pokud jste se s jeho tvorbou ještě nesetkali a máte rádi moderní krvavé horory, neměli byste jeho povídkový debut minout. Přestože jde o prvotinu, už tou dokázal, jak výborně zvládá spisovatelské řemeslo. Navíc je dostatečně kreativní ve volbě jazykových prostředků a vypráví čtivou formou.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4669
Zpěv drozda Recenze
Zpěv drozda
Walter Tevis

15. října 2008, Martin Bedeč
Jakkoli je lidské tělo vrcholným produktem přírody, díky křehké fyzické schránce a mentálním limitům není dokonalé. V následující vizi je největším záporem lidská lenost. Ale paradoxně je to ona zahálčivost, která nutí lidskou mysl přemýšlet… a vymýšlet stroje a zařízení, které člověku usnadňují život. Proto vznikli i roboti, inteligentní stroje, které měly sloužit našim potřebám. A ty nejinteligentnější za nás dokonce měly myslet…

Číst článek dál | Diskuze (15) | Přístupů: 8254
Pán ledové zahrady II Recenze
Pán ledové zahrady II
Jaroslaw Grzedowicz

10. října 2008, Martin Fajkus
Český fanoušek fantastiky se setkává se science fantasy, nepočítáme-li sérii JFK, jen sporadicky. Tato specifická odnož fantasy pohybující se kdesi na hranici světů magie a vědy totiž u čtenářů budí instinktivní nedůvěru, kterou není snadné překonat. Většina z nich raději sáhne po plnokrevné fantasy či scifi, než aby riskovala zklamání u jakéhosi hybridu obou těchto žánrů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6470
New Space Opera Recenze
New Space Opera
Gardner Dozois, Jonathan Strahan (eds.)

6. října 2008, Miroslav Žamboch
Klasická space opera se jako subžánr science fiction vyvinula mezi první a druhou světovou válkou a na konci třicátých let byla velmi dobře zavedena. Její kořeny leží z tehdejšího pohledu v nekonečných pozemských oceánech a prériích nedávno podmaněného nového kontinentu.

Číst článek dál | Diskuze (140) | Přístupů: 8549
Zkouška ohněm, McCoy: Odkud přicházejí stíny Recenze
Zkouška ohněm, McCoy: Odkud přicházejí stíny
David R. George III

25. září 2008, David Roy
Trilogie spisovatele Davida R. George III se zevrubně věnuje trojici hlavních postav z původního seriálu: Kirkovi, Spockovi a McCoyovi. První svazek minisérie „Zkouška ohněm“ – Odkud přicházejí stíny – popisuje osudy doktora McCoye, bezmála jeho celý život, osobní vztahy a další události, které ho potkaly. Jde o velice dlouhou (myslím, že je to nejdelší existující trekový román) a dobrou knihu.

Číst článek dál | Diskuze (17) | Přístupů: 6160
Zelená Recenze
Zelená
Martin D. Antonín

24. září 2008, Martin Fajkus
Na gobliny může zkušený cestovatel po světech fantasy narazit docela často. Většinou to ovšem nebývají nijak povznášející setkání, protože tihle tvorové dokáží být pěkně zákeřní podrazáci. Ostatně, od zakrslíka s rachitickým hrudníkem, ropuším ksichtem a ušima ve tvaru lopuchu přece nemůžete očekávat, že se bude hrnout do zachraňování krásné princezny ze spárů draka nebo že se postaví Temnému pánovi.

Číst článek dál | Diskuze (109) | Přístupů: 5311
New Weird Recenze
New Weird
Ann & Jeff VanderMeerovi

23. září 2008, Martin Bedeč
Je to k nevíře, ale zatímco u nás New Weird zakořenil již před lety a nyní jen bují, v zahraničí vládne polemika, zda něco takového žije a má právo být označeno za hnutí, směr, ba dokonce proud, udávající nový ráz údajně sterilnímu žánru. Jak to tedy je? Vandermeerovi se odhodlali svou antologií zbytku světa demonstrovat, co si pod tímto názvem představit. Paradoxní je, že oni sami si tím nejsou zcela jistí… Ale nepředbíhejme.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7838
Dějí se větší podivnosti Recenze
Dějí se větší podivnosti
Kelly Linková

18. září 2008, David P. Stefanovič
Dějí se větší podivnosti? Jistě. Asi. Pravděpodobně? Dějí se věci, nad kterými zůstává rozum stát. Nad povídkami Kelly Linkové rozum stát nezůstává. Naopak. Zkroutí se, zauzluje a vyzvrátí sám do sebe ve sladké, či bolavé – přijde na to, který příběh zrovna čtete – agonii.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7581
Cáry cti Recenze
Cáry cti
Lois McMaster Bujoldová

11. září 2008, Zdena Štouračová
Cáry cti? Čí cti? Jaké cti? Proč cáry? Aha, ono to není o Milesi Vorkosiganovi? Tak co to je? A proč vůbec najednou máme číst nějaký příběh předcházející všemu, co jsme četli dosud? Proč autorka raději nenapíše další část jeho dobrodružství?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5832
Kdo je vrah? Recenze
Kdo je vrah?
Mike Resnick (ed.)

9. září 2008, Leoš Kyša
Když se Albatros vrhl na vydávání dospělácké fantastiky, neměl zrovna šťastnou ruku na dobré, případně komerčně úspěšné knížky. Antologie Kdo je vrah?, uspořádaná a editovaná i u nás známým spisovatelem Mikem Resnickem, je doufejme přelomem ve vesměs smolné řadě tohoto nakladatelství.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3924
Agent JFK 15, Věk mloků Recenze
Agent JFK 15, Věk mloků
Karolina Francová

8. září 2008, Františka Vrbenská
JFK je dnes zavedenou značkou s rostoucí množinou fanoušků. Rozběhla se na první pohled čistě zábavná série knih se svébytným světem, „který si musíme vybojovat“ také v jeho paralelních modifikacích. Výchozí příběh se odvíjí kolem Agentury Equilibri Ferarius, a jeden knižní titul za druhým – nenápadně či znatelněji – posouvá ústřední téma dál.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4730
Jumper Recenze
Jumper
Steven Gould

3. září 2008, Jakub Zahradník
Kdo si dá práci a dohledá rok napsání tohoto románu, zjistí, jak škaredě se historie vysmála autorovi Stevenu Gouldovi a jeho osvětovým názorům stran světového terorismu a jeho viníků. Ale to jsme jumpli až na samý konec příběhu, takže se hezky vraťme. Pro jumpera žádný problém.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 3738
Pestis Draconum Recenze
Pestis Draconum
Dušan „Duke“ Fabian

21. srpna 2008, Martin Fajkus
S trochou úsměvné nadsázky by se dalo tvrdit, že když chcete prorazit v české fantastice, rozhodně není na škodu jmenovat se Fabian. Podařilo se to zatím hned dvěma autorům tohoto příjmení.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 6539
Draci podzimního soumraku Recenze
Draci podzimního soumraku
Margaret Weis & Tracy Hickman

20. srpna 2008, Martin Fajkus
Když u nás v roce 1995 vyšel román Draci podzimního soumraku, měl na svém kontě hned několik pomyslných prvenství. Nejenže se jím poprvé představil rozsáhlý cyklus DragonLance a jedna z jeho nejlepších částí – DragonLance Kroniky, ale také se uvedlo spisovatelské duo Margaret Weis & Tracy Hickman…

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 6640
Psí zima Recenze
Psí zima
Petra Neomillnerová

19. srpna 2008, Piter
Lota je drzá, sprostá, realistická, poživačná a sexuchtivá, ale také ostrá, drsná a někdy soucitná zaklínačka. Romantik by neměl v oboru likvidace monster dlouhou životnost a také by tento příběh nesměla psát Petra Neomillnerová.

Číst článek dál | Diskuze (18) | Přístupů: 4786
Ken Wood, Meč krále D Sala Recenze
Ken Wood, Meč krále D Sala
Jiří W. Procházka

18. srpna 2008, Pavla Lžičařová
Nejznámější hrdina Jirky Procházky Ken Wood prožil v letošním roce velkolepý comeback. Vrátil se po sedmnácti letech v přepracovaném a výrazně rozšířeném vydání; s luxusní obálkou a s poctami, které mu jakožto vládci planety Gameb (a samozřejmě taktéž jako jednomu z prvních českých fantasy hrdinů) náleží.

Číst článek dál | Diskuze (10) | Přístupů: 5383
Kavárna šílenců Recenze
Kavárna šílenců
Laurell K. Hamiltonová

15. srpna 2008, Martin Fajkus
Ty tam jsou časy, kdy každý chlap toužil po milé a poddajné naivce, již by mohl chránit, a která by ho na oplátku obdivovala a bezmezně milovala. Ve snech spousty současných mužů vystupuje úplně opačný typ ženy. Sebevědomá a nespoutaná kráska, tajemná, vyzývavá a už na první pohled nebezpečná, s náturou divoké kočky – prostě VAMP. Většina z těchto snílků svůj idol nikdy nepotká (naštěstí), ale to jejich fantazii vůbec nebrání pracovat na plné obrátky.

Číst článek dál | Diskuze (96) | Přístupů: 6389
Krystalický déšť Recenze
Krystalický déšť
Tobias S. Buckell

14. srpna 2008, Piter
Uprchlíci z přelidněné Země zakotvili na krásné planetě, ale po katastrofách, které mají něco společného s mimozemšťany, zapomněli většinu své historie i poznatků o technice. Ocitáme se tedy ve světě parních strojů a vzducholodí, kde na jedné straně pohoří poklidně žijí různé rasy a národy, kdežto na druhé straně hor se rozpíná obnovená starodávná dobyvačná říše Aztéků se svými krutými bohy a lidskými oběťmi.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4052
Hellgate London: Exodus Recenze
Hellgate London: Exodus
Mel Odom

13. srpna 2008, Piter
Příběh se odehrává v Londýně blízké budoucnosti, kde armáda nemá proti invazi démonů žádnou šanci. A tak je třeba využít nejen futuristických technologií, ale i prastarých kouzel. Armáda je smetena během několika hodin a Londýn se postupně mění v trosky zalidněné potravou pro démony. A oblast působení démonů se rozšiřuje.

Číst článek dál | Diskuze (120) | Přístupů: 5452
Armáda mrtvých Recenze
Armáda mrtvých
William King

13. srpna 2008, Martin Fajkus
William King si spisovatelské ostruhy vydobyl pod křídly Warhammeru, za což se mateřskému světu odvděčil nejen spoustou dobrých příběhů, ale zejména trolobijcem Gotrekem a jeho souputníkem a přítelem Felixem Jaegerem, z nichž se už stala téměř legenda a minimálně kultovní záležitost.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5420
Dobrodruh 2, Libyjská suita Recenze
Dobrodruh 2, Libyjská suita
Leonard Medek

12. srpna 2008, David P. Stefanovič
Tak trochu James Bond, trochu Fantomas a Indiana Jones bez klobouku, ale hlavně Čech jako poleno; Franta na Hrad, Franta na Hrad!

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5947
Kavárna šílenců Recenze
Kavárna šílenců
Laurell K. Hamiltonová

11. srpna 2008, Zdena Štouračová
Dlouhé čekání na další díl dobrodružství oživovatelky nemrtvých a příležitostné vyšetřovatelky zločinů a Popravčí upírů Anity Blakeové skončilo a máme ji zase tady. Už se vzpamatovala z dobrodružství v Cirkusu Prokletých, stále se jí daří uhýbat před zájmem Jeana Clauda a ještě pořád si neujasnila, co vlastně chce od vztahu s Richardem Zeemanem, učitelem a lykantropem.

Číst článek dál | Diskuze (375) | Přístupů: 8822
Zlo přichází třikrát Recenze
Zlo přichází třikrát
Svatopluk Doseděl

6. srpna 2008, Pavla Lžičařová
Svatopluk Doseděl, jediný český autor, který se soustavně věnuje hororové tvorbě, se rozhodl ve své třetí knize opustit Ameriku a podívat se na zoubek i českým strašidlům. Při psaní povídek do knihy Zlo přichází třikrát mohl čerpat inspiraci i při pohledu z okna. Všechny tři kratší práce totiž zasadil do lesů okolo Jarošova nad Nežárkou, kde bydlí.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4016