Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Deepsix Recenze
Deepsix
Jack McDevitt

19. května 2008, Miroslav Žamboch
Jack McDevitt je známý americký autor science fiction, narodil se roku 1935, ale psát začal až překvapivě pozdě, v roce 1981, a od té doby publikoval celou řadu románů. Dle jeho vlastních slov ho v mládí od psaní odradilo setkání s tvorbou Charlese Dickense, kdy si uvědomil, že takové úrovně nikdy nedosáhne, a proto raději nepsal vůbec.

Číst článek dál | Diskuze (155) | Přístupů: 5095
Nepřirozený slídil Recenze
Nepřirozený slídil
Simon R. Green

14. května 2008, Martin Fajkus
Noční strana Simona R. Greena si za těch pár let, co ji čtenáři navštěvují, získala poměrně obstojný věhlas spojený zejména s její nepříliš „cudnou“ pověstí. Už při pouhé zmínce o této temné a prohnilé enklávě, kde je možné uspokojit i ty nebizarnější vášně a nejperverznější neřesti, ale také lehce přijít o život či duši, přejíždí mnohým z nich po zádech příjemně mrazivý pocit v očekávání něčeho nebezpečného, a zároveň vražedně svůdného.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5543
Dlouhý pochod Recenze
Dlouhý pochod
Stephen King

9. května 2008, Martin Bedeč
Pochodem ku zdraví! Pardon. Říká se sportem ku zdraví. Ale to je ostatně jedno, protože obě tvrzení nejsou pravdivá. Kdykoliv se vám přece může cokoli stát, vymknete si kotník, dostanete křeč do nohy… Půjdete-li dlouho na sluníčku, můžete chytit úpal, v dešti zas pořádnou rýmu. To ovšem za předpokladu, že budete mašírovat hodně dlouho, a to tak dlouho, dokud to vydržíte, protože když se zastavíte, dopadnete mnohem hůř…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6747
Rebel Recenze
Rebel
Barb, J. C. Hendee

7. května 2008, Robin Červeňák
Po roce nám nakladatelství Fantom Print přináší další díl populární ságy Vznešení mrtví s názvem Rebel. O tom, jak je u nás sága oblíbená, svědčí krom zástupu fanoušků Magiery, Leesila a Chapa také již prakticky nesehnatelný první díl. Rebel je páté pokračování, a jak anotace napovídá, s hlavními hrdiny konečně dojdeme do tajemných elfských teritorií.

Číst článek dál | Diskuze (5) | Přístupů: 5863
Oceán prachu Recenze
Oceán prachu
Bruce Sterling

5. května 2008, Martin Bedeč
Science fiction, a fantastika obecně, je velice proměnlivá řeka. Přestože je to stále voda, která ji naplňuje, tvaruje a udává tempo, jímž se rozhodne proudit, není stejná. V deltě je to dospělá a vyzrálá žena, u pramene pak mladá a křehká dívenka, jež ale i na samém počátku může skrývat veliký potenciál.

Číst článek dál | Diskuze (24) | Přístupů: 5247
Ztracená rodina Recenze
Ztracená rodina
Charles Stross

3. května 2008, Martin Fajkus
Fantastika si získává stále větší oblibu, což se mimo jiné projevuje i přímo v knihkupectvích. Už dávno se knihy tohoto žánru nekrčí kdesi v zastrčených policích vzadu jako nějací chudí příbuzní, ale mnohé z nich zabírají nejprestižnější místa ve výlohách a hlásají do světa, že se právě objevil nový bestseller. Vydavatelé nesázejí jen na osvědčené klasiky, ale sami aktivně vyhledávají nové, zajímavé spisovatele a snaží se je představovat čtenářům co nejdříve.

Číst článek dál | Diskuze (215) | Přístupů: 5749
Království klecí Recenze
Království klecí
Sarah Zettelová

29. dubna 2008, Zdena Štouračová
Po vlně textů New weird s vícevrstevnými zápletkami a ne zcela přímočarým průběhem děje, s prolínáním prvoplánových a jinotajných výkladů, by tato dějová scifi mohla působit osvěžujícím dojmem. Mohla by, kdyby…

Číst článek dál | Diskuze (491) | Přístupů: 5862
Ritus Recenze
Ritus
Markus Heitz

23. dubna 2008, Robin Červeňák
Markus Heitz je v současné době jeden z nejpopulárnějších představitelů německé fantastiky. Čeští čtenáři se s jeho tvorbou mohli seznámit u zatím tří dílů Trpaslíků. Ti v Německu zaznamenali nemalý úspěch, vždyť třetí díl týdny okupoval přední příčky prodejnosti v rámci všech beletristických knih. Nakladatelství Fantom Print nám na začátku letošního roku přineslo další Heitzovu knihu, a to vlkodlaky nasáklý thriller Ritus.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8778
Rozsévač větru Recenze
Rozsévač větru
Maja Lidia Kossakowska

22. dubna 2008, Zdena Štouračová
Řekne-li se anděl, v drtivé většině případů si představíme bezpohlavní bytost v bílé říze, která dekorativně postává s rukama vztaženýma nad hlavou dítka přecházejícího lávku nad propastí. A ti zbývající mají pojem anděl spojený s rozkošnými buclatými batolaty zevlujícími pod nohama Rafaelovy Sixtinské madony. Tak s takovými představami se rychle rozlučte, pokud nechcete být Rozsévačem větru nemile překvapeni.

Číst článek dál | Diskuze (40) | Přístupů: 5804
Marťanská cesta Recenze
Marťanská cesta
Greg Bear

21. dubna 2008, Miroslav Žamboch
Greg Bear, populární autor zejména hard science fiction, je u nás dobře známý, v průběhu let bylo vydáno několik jeho knih od románu Eon, který v originále vyšel v roce 1985, po Darwinovy děti z roku 2003. Bear patří k současné světové špičce science fiction spisovatelů, obdržel dvakrát Huga a pět ocenění Nebula. Právě za román Marťanská cesta (Moving Mars) získal v roce 1995 cenu Nebula.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4862
Nejlepší den Recenze
Nejlepší den
Vladimír Šlechta

17. dubna 2008, Františka Vrbenská
Silné a životaschopné světy a postavy (jedno přivolává druhé) se zrodí z autorova snu a z modelu některého z obecně lidských konfliktů, pokud k základní matérii přidá ještě krůpěj vlastní duše jako čarovný šém. Stvoří tak universum, do kterého může vstoupit on – i kdokoliv jiný, prozkoumávat je jako objevitel zázračný kontinent a přinášet odtud místo trofejí nové a nové příběhy.

Číst článek dál | Diskuze (5) | Přístupů: 5196
Sama čepel Recenze
Sama čepel
Joe Abercrombie

15. dubna 2008, Piter
Při otevření první knihy fantasy trilogie mne často oblévá hrůza při představě „inovativního přístupu“ autorů, kteří zamění trpaslíka za skřítka, hobita za dítě a skupinka může chutě vyrazit přes Temný hvozd, aby v závěru třetího dílu slavně utloukla Temného mága kouzelnou paličkou na maso, kterou před staletími vykovali trpaslíci pod horou. Vždy jsem ovšem mile překvapen, když alespoň špetka fantazie pronikne mezi ubíjející klišé.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 9863
Meluzína, dívka jménem Ema Recenze
Meluzína, dívka jménem Ema
Ondřej Netík

14. dubna 2008, Františka Vrbenská
Hlavně se neptejte: PROČ. Ve městě, které je zřejmě moderní, se odkudsi vzalo sanatorium pro mladistvé choromyslné, střihnuté vikoriánskými pochmurnými romány nebo filmovými horory. Nezáleží na tom, protože město samo se na příběhu podílí jen kradmo. Tu a tam zmínka o rekvizitách současnosti, které se ale v samotném sanatoriu nijak výrazněji neobjevují. Žádný středověk, ale také jen velmi málo z dnešních dní. Prostor mimo čas – a rozhodně mimo realitu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4487
Po dračím ohni Recenze
Po dračím ohni
Jan Dobiáš

13. dubna 2008, Jitka Marková
Jak že se pozná dobrá povídka? Inu, na rozdíl od těch ostatních, které přečtete a skoro okamžitě zapomenete, si tuhle budete pamatovat ještě za pět let, klidně i „po půlnoci ve vopici“. A teď si představte, že se vám do ruky dostane sbírka, kde je těch opravdu dobrých a silných povídek třiadvacet, a ještě ke všemu je všechny napsal jeden a týž člověk.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6166
Indigový drak Recenze
Indigový drak
James A. Owen

11. dubna 2008, Martin Fajkus
Jsou tisíce imaginárních světů a každý den vzniká alespoň jeden další. Vždy se totiž najde snílek, jemuž je skutečný svět příliš malý a fádní, a tak si vytvoří nový, v němž může prožívat vysněná dobrodružství. A když je takový snílek zároveň i spisovatel, pak jeho svět mohou navštívit tisíce dalších lidí. Stačí k tomu jen málo, otevřít knihu a začít číst.

Číst článek dál | Diskuze (44) | Přístupů: 8824
Drakobijci 9 Recenze
Drakobijci 9
Michael Bronec (ed.)

10. dubna 2008, Martin Fajkus
Začínající spisovatelé nemají zrovna na růžích ustláno. I když se situace změnila a domácí autoři jsou „v kurzu“, přece jen nebývá jednoduché se prosadit. A tady podávají pomocnou ruku různé literární soutěže, v nichž může takový „psavec“ ukázat, co v něm opravdu vězí. Jednou z nich je i klání O železnou rukavici lorda Trollslayera, v němž měří síly především příznivci fantasy.

Číst článek dál | Diskuze (10) | Přístupů: 5774
Idlewild Recenze
Idlewild
Nick Sagan

9. dubna 2008, Piter
Nick Sagan je synem známého astronoma Carla Sagana, ale dosud zdaleka nedosáhl jeho popularity. Prozatím napsal pouze románovou trilogii, jejímž prvním dílem je právě Idlewild, jinak se věnoval spíše adaptacím pro StarTrek a zabrousil i do herního průmyslu.

Číst článek dál | Diskuze (1476) | Přístupů: 8378
I hvězdy planou Recenze
I hvězdy planou
Poul Anderson

3. dubna 2008, E. Kocourek
Jak chcete vystavět dramatické napětí bez záporných postav? Kupodivu, Anderson to dokázal. Co ještě? Z bombastických upoutávek na zadní straně neplatí nic. Prostě typický pozdní Anderson. Spíše pohrávání si se čtenářem nežli manifest životního postoje. Solidní scifistický nadprůměr, nic víc. Bohužel také typický překladatelský šmej­d.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 5248
Magie pro začátečníky Recenze
Magie pro začátečníky
Kelly Linková

2. dubna 2008, Luboš Vachl
Přečíst, či nepřečíst? Dvě Nebuly, jeden Hugo, cena magazínu Locus, místo v prestižní výběrové ročence a pověst jedné z nejvýraznějších povídkových sbírek roku 2005. Pokud se při výběru knihy rozhodujete na základě dosažených úspěchů, měli byste mít v případě Magie pro začátečníky jasno. Těm, kteří vyžadují informace konkrétnějšího rázu, snad rozhodnutí usnadní následující text.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6367
Pergament Recenze
Pergament
Hal Duncan

31. března 2008, Jakub Malchárek
Alasdair Duncan. Umělec, či blázen? Grafoman, nebo vizionář? Feťák, nebo génius? Pergament rozvířil vlny literárních vod tak, že pobřežní vesničky se ve chvatu nestihly připravit na ohromnou vlnu tsunami, která je smetla z povrchu zemského a zanechala je v solí nasáklých troskách. Nová podivnost, tak podivná ve své podivnosti, až je to podivné. Pergament je unikát, a abyste jej pochopili, vžili se do něj, musíte se oprostit od všech předsudků, které se k této knize a jejímu autorovi vážou, protože nic, co si o Pergamentu přečtete, vás na něj nemůže připravit.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6201
Magie pro začátečníky Recenze
Magie pro začátečníky
Kelly Linková

27. března 2008, Martin Bedeč
Máte rádi science fiction, fantasy, nebo dokonce horor, ale nevadí vám, že jejich prvky jsou použity jen jako rekvizity? Rádi se pobavíte nevšedními, ulítlými nápady použitými v nečekaných spojitostech a souvislostech? Máte-li před sebou otevřenu novou povídkovou sbírku od Kelly Linkové, myslím, že jste na správné adrese.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7101
Koruna otroků Recenze
Koruna otroků
David Weber, Eric Flint

26. března 2008, Zdena Štouračová
Když jsem psala o Válce cti, zatím posledním velkém opusu, který David Weber věnoval Honor Harringtonové, konstatovala jsem, že se toto téma už jakoby trochu vyčerpalo. Vždyť už Honor zažila téměř všechno, co voják v činné službě zažít může: vítězné bojové střety i porážky, nepřízeň nadřízených, úctu podřízených, postavení mimo službu, reaktivaci, zranění v boji, zajetí, útěk ze zajetí, uznání zásluh i nutnost bránit vlastní názory a obhajovat své činy.

Číst článek dál | Diskuze (36) | Přístupů: 5437
Návrat vyhnance Recenze
Návrat vyhnance
Kate Jacoby

25. března 2008, Piter
První kniha pentalogie australské autorky a cestovatelky Kate Jacoby čtenáře zasvěcuje do neradostné situace království Lusara. Země úpí pod tvrdou rukou krále-uchvatitele, loupeživé bandy rabují bez omezení, církev je v rozkladu a Gilda již nepomáhá lidem, ale stará se jen o svou moc.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 5590
Sladká jak krev Recenze
Sladká jak krev
Petra Neomillnerová

20. března 2008, Vlastimil Vyplel
Pokud ještě pořád máte představu o upírech spojenou s rakvemi naplněnými hlínou v chladných sklepeních temných středověkých hradů, můžete na ni definitivně zapomenout. Upíři moderní doby žijí mezi námi a od běžných smrtelníků jsou skoro k nerozeznání. Například Praha je jich plná. A nemám teď na mysli naše zákonodárce.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 5912
Harry Potter a relikvie smrti Recenze
Harry Potter a relikvie smrti
Joanne K. Rowlingová

18. března 2008, Robin Červeňák
Na poslední knihu J. K Rowlingové se čekalo poměrně dlouho. Již dříve se avizovalo, že by Harry Potter a relikvie smrti měl být díl úplně poslední (i když, kdo ví…) a s blížícím se datem vydání se stupňovala i celosvětová potterovská mánie. Na internetu bylo k nalezení několik „zaručeně pravdivých“ teorií, a po vyjití originálu dokonce i pár fanouškovských překladů do češtiny.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8166
Otroci Panství Recenze
Otroci Panství
William Nicholson

17. března 2008, BoboKing
Rok 2007 přinesl fanouškům literární fantastiky docela dost bestsellerů, které více či méně splnily čtenářská očekávání. Ať z české produkce (Žambochův Drsný spasitel) nebo té celosvětové (Jonathan Strange a pan Norrell od Susanny Clarkové či fantasy série Temeraire od americké autorky Naomi Novikové). Pokud bych ale osobně měl vybrat svůj fantasy hit minulého roku, byl by to třídílný cyklus Ohnivý vítr (The Wind on Fire) britského autora Williama Nicholsona.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5201
Větrný zpěvák Recenze
Větrný zpěvák
William Nicholson

17. března 2008, BoboKing
Jméno britského autora Williama Nicholsona není asi českému čtenáři příliš povědomé. Zato filmovým fanouškům možná něco říká, protože Nicholson je především scénárista a producent a je podepsaný pod takovými kinohity jako Gladiátor či První rytíř. Svoji literární tvorbu zahájil básněmi a divadelní hrou, ale do podvědomí čtenářů se dostal až trilogií Ohnivý vítr (Wind on Fire, 2000 – 2002), jejíž první díl se jmenuje Větrný zpěvák.

Číst článek dál | Diskuze (41) | Přístupů: 5023
Pergament Recenze
Pergament
Hal Duncan

14. března 2008, Martin Bedeč
Pod hlavičkou knižní edice New weird jsme se seznámili již s řadou podivných a neobvyklých děl plných nespoutané fantazie, jež spojuje prvky zdánlivě nesourodé, a tak bychom mohli říct, že už nás nic nepřekvapí. Chyba lávky. Dnešní recenze přináší pohled na knihu, která je neobyčejná, neobvyklá, zkrátka unikátní i v rámci svého zařazení.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8010
Stryga Recenze
Stryga
Vlado Ríša

11. března 2008, Zdena Štouračová
Vlado Ríša se už podruhé věnuje mapování příběhů rytíře Bruna Zweigsta, řečeného Bruncvík. Tentokrát čtenářům předkládá čtyři epizody z různých etap jeho žití od zeleného mládí až po zodpovědnou mužnost.

Číst článek dál | Diskuze (6) | Přístupů: 5384
Star Trek, DS9, Vlastní krví Recenze
Star Trek, DS9, Vlastní krví
K. W. Jeter

10. března 2008, Zdena Štouračová
K čtenářům se dostává další řadový dílek do mozaiky skládající příběh vesmírné stanice Deep Space Nine. Co k němu napsat víc, když v předcházející větě je vlastně obsaženo všechno, co tento díl řady DS9 představuje?

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 5939