Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Heisenbergovy oči, Frank Herbert

Herbert Frank: Heisenbergovy oči

Svět tohoto románu trochu připomíná budoucnost v Huxleyho Konci civilizace. I tady jsou lidé při svém vzniku formováni k určitým sociálním rolím, do kterých jsou pak zařazováni. Přísně dodržovaný eugenický program má zajistit stabilitu společnosti, řízené zvláštní skupinou dlouhověkých. Ti ovšem své tajemství využívají pro ovládání poddaných – za odměnu přidají tu padesát, tu sto let, ale své řady nerozšiřují.
Proti nim stojí hned dvě opozice: kyborgové a lidé, kteří by rádi svět konečně zbavili sterilizačního plynu a mohli žít normálně, tak jako kdysi. Katalyzátorem příběhu je embryo, které jakýmsi podivným zásahem získá neplánované schopnosti. Všechny tři kliky bojují o tento malý a stále rostoucí zázrak, a dosud pečlivě vyladěná a přijatelně fungující společnost se dostává na pokraj občanské války.
Daleko od světa Duny – časově i formou – Frank Herbert vytvořil studii o naší současnosti, posunuté o nějaký ten pátek dopředu, ale nám stále ještě dosti blízké. Jeho hrdinové jsou ze všeho nejvíc lidé, a ve finále je to právě jejich lidství, které vstoupí do hry a zamíchá karty takovým způsobem, jaký byste neočekávali. Román je tak především hard science fiction s filozofickým podtextem, napsaný možná stejně poutavě jako Herbertova mnohem známější díla. Ukazuje autorovu druhou tvář: to, že stejně jako v Duně dokázal propracovat svět i příběh, tentokrát ale mnohem více svázaný s naším světem.

  • Frank Herbert: Heisenbergovy oči
  • vydal: Baronet, Praha 2008
  • přeložila: Dana Chodilová
  • přebal: Valentino Sani
  • 176 stran / 189 Kč

Recenze je převzata z magazínu Pevnost 2/2009.

23. dubna 2009, Petr Holan

Diskuze k článku

Ad Heisenbergovy oči
Robert Pilch - 23. 04. 2009 22:35

Četl jsem před lety v polštině a dost se mi to líbilo. Opravdu "science" fiction. Děsivá představa budoucnosti... Doporučuju všem hardcore SF fandům.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Heisenbergovy oči

Heisenbergovy oči
189 Kč 170 Kč