Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čas mrtvého boha, Ray Faraday Nelson

Nelson Ray Faraday: Čas mrtvého boha

Jako základní inspirační zdroj Času mrtvého boha posloužily autorovi osudy pozoruhodného a nedoceněného umělce, básníka, vynálezce, rytce a mystika Williama Blakea. Jeho civilní životopis je sám o sobě dramatický, plný záhad, tajemství a otazníků stejně jako úžasných momentů. Ray Faraday Nelson dokázal tento „polotovar“ rozpracovat do fantaskního románu, využít bílá místa i postavy zcela reálné, historické a dodnes – především v anglické literatuře a historii – dobře známé.

Fantastická složka knihy svojí až přílišnou intenzitou překrývá vlastní Blakeův, proti realitě velmi doplněný životní příběh. William a jeho žena Kate navštíví řadu paralelních světů, zamotají se do několika časových smyček, prožijí nezemská dobrodružství a dotknou se mnoha věcí, které jim byly v jejich čase a pozemském životě zapovězeny. Fantastická část je „běžnou“ časovkou, zato William a Kate jsou opravdoví lidé a jejich „civilní“ linie je velmi poutavě napsaná. Je znát, že autorovi jsou mnohé postavy, českému čtenáři jen tak tak povědomé, velmi důvěrně známé.

Čas mrtvého boha jednou nohou stojí v šuplíku historické fikce a druhou ve fantastice. Je postaven na silné, obdivuhodné a rozporuplné postavě Williama Blakea, od níž se Nelson odrazil k bytelné fantastice. Výsledkem je lepší než průměrný příběh, který je – zvláště pokud vás zajímají dějiny i fantaskno – schopen zaujmout.

  • Ray Faraday Nelson: Čas mrtvého boha
  • vydal: Classic, Praha 2008
  • přeložila: Adéla Kulová
  • obálka: Paul Youll
  • 344 stran / 199 Kč

Recenze je převzata z magazínu Pevnost 6/2008.

15. července 2008, Petr Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Čas mrtvého boha

Čas mrtvého boha
Vložit do pytle na zboží  Koupit 199 Kč 179 Kč