Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Past v čase, Henry Kuttner

Kuttner Henry: Past v čase

Někdy se to tak stává, že umělci patřící k největším se za života slávy nedočkají a jejich práci ocení až budoucnost. Henry Kuttner je typickým představitelem takovéto nepřízně osudu ve fantastické literatuře.
Kolekce povídek Past v čase je druhou sbírkou, v níž se tato výjimečná osobnost českým čtenářům představuje (první byl Čarovný svět). Obsahuje dvanáct povídek a jednu novelu, a to v chronologickém pořadí, jak je autor od třicátých do padesátých let dvacátého století psal. Díky tomu je jasně patrné, jak se proměňuje styl Kuttnerova vyprávění i témata, jež volí – od klasických dobrodružek burroughsovského střihu plných dějových zvratů a obnažených slečen, vrhajících nyvé pohledy po superhrdinovi (ironická novela Past v čase), přes svižné texty prošpikované černým humorem s výraznou pointou (Byl jednou jeden trpaslík, Bytová krize) až k dickovsky depresivním vizím budoucnosti (vzhledem k jejich délce překvapivě propracovaným – Doma je lovec), kde lidstvo nezvládne svou touhu po moci (Nebesa se řítí) nebo předá vládu umělým inteligencím (Dvouruký stroj). Všechny povídky přitom mají výrazný nápad, který je pak velice umně a přitažlivě zpracován, a obsahují i trochu nevtíravé filozofie.
Kdyby Kuttner místo oceli použil nanotechnologie, těžko by někdo jeho textům hádal šedesát let. Tak moderní a svěží jsou. I proto si zaslouží pouze slova nejvyššího uznání. A taky trochu smutku, že autor zemřel tak mladý.

  • Henry Kuttner: Past v čase
  • vydala: Epocha, Praha 2008
  • přeložili: Pavel Medek, Richard Podaný
  • obálka: Michael Whelan
  • 368 stran / 329 Kč

Recenze je převzata z magazínu Pevnost 2/2009.

23. dubna 2009, Jiří Popiolek

Diskuze k článku

Ad Past v čase
Jan Vaněk jr. - 23. 04. 2009 10:54

Že se Kuttner za života nedočkal slávy, to slyším poprvé.
RE: Ad Past v čase
Martin Šust - 23. 04. 2009 11:05

Henry Kuttner je něco jako neopěvovaný hrdina science fiction a fantasy. - Joe R. Lansdale, předmluva k Elakovi z Atlantidy, 2008

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Past v čase

Past v čase
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč