Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pro hrst amuletů, Kim Harrison

Kim Harrison: Pro hrst amuletů (Rachel Morgan 4)

Rachel Morganové, rusovlasé čarodějce z Díry v Cincinnati, už jde zase o život. Její expřítel Nick a parťákův syn Jax se ocitli v maléru, a nebyla by to Rachel, aby se nevydala na záchrannou misi. Po boku jí jako vždy stojí skřítek Jenks, tentokrát ale jako metr devadesát vysoký mladík k nakousnutí.

Jenks už skoro půl roku trucuje a nebydlí v kostele se svými parťačkami Rachel a Ivy z Upírské čarodějné. Je uražený, protože mu Rachel neprozradila, co je obchodník Trent zač (viz Nikdy nezemřít). Skřítkova zoufalá žena Matalina ale prosí Rachel o pomoc, když se Jenks rozhodne odjet do Michiganu, aby zachránil jejich syna Jaxe, jehož přivedl na scestí Rachelin expřítel Nick. V květnu je na severu ještě chladno a deseticentimetrový skřítek by mohl umrznout. Rachel pomocí démonské kletby Jenkse zvětší a vydá se na cestu s ním, a to přes Kistenovo naléhání, aby nenechávala upírku Ivy samotnou. Malého Jaxe sice najdou cobydup, horší je to s Nickem, kterého drží v zajetí smečka vlkodlaků na ostrově Bois Blanc. Mučením se z něj snaží vytáhnout informaci, kde ukryl dlačí artefakt, který by posílil jejich moc a vliv mezi Inderlanďany, ale taky by mohl rozpoutat válku s upíry. Přestože Nick Rachel opustil, ona není schopna odjet a nechat ho v maléru. Jenže i když se Rachel podaří Nicka smečce vyrvat, její potíže tím zdaleka nekončí.

Přečtěte si UKÁZKUEXKLUZIVNÍ UKÁZKU z románu Pro hrst amuletů

Vedle hlavní zápletky okolo dlačího artefaktu naplňují tento román především dialogy a emocionální výjevy mezi Rachel a Ivy. Ani Jenks nezůstává stranou a jeho přátelství a oddanost vynikne zejména v okamžiku, kdy by neváhal zabít Ivy, aby ochránil Rachel. Rozhovory s Ivy, upírem Kistenem i Jenksem boří citové bariéry a zároveň nastavují Rachel zrcadlo, aby lépe pochopila, jaká je – má ráda nebezpečí, vyhledává adrenalinové situace, a to i ve vztazích. S Nickem se musí podruhé spálit, aby konečně pochopila, že ji jen využívá. Čarodějka si uvědomuje, jak málo má přátel, ale přitom ty nejbližší se bojí i jen obejmout. Zkouška důvěry s Ivy sice nedopadne ideálně, přesto se Rachel nenechá odradit. Míček je teď na straně Ivy.

Jenksovo dočasné zvětšení do lidské velikosti příběhu velmi prospělo, zejména ale přiblížilo čtenáři jednu z hlavních postav série, jež doposud v některých okamžicích působila jako dotěrná moucha. Momenty, kdy mluví o své lásce k Matalině, o svých padesáti čtyřech dětech, ale hlavně o svém stáří, jsou velmi dojemné, a asi nejen Rachel, ale i čtenáři série se netěší na okamžik, kdy se místo Jenkse bude houpat čarodějce na náušnici některé z jeho dětí.

Harrison Kim: Rachel Morgan - Mrtvá čarodějka přichází

Knihy ze série Rachel Morganová na Fantasya.cz:

Na knihách Kim Harrison je poznat, že miluje své hrdiny a ráda si s nimi hraje. V románu Pro hrst amuletů vynechala sice dvě důležité postavy z minulých dílů – démona Ala i obchodníka Trenta Kalamacka – jako své oblíbené „záporáky“, o to více se věnovala těm kladným. Zaměřila se na ústřední trojici Rachel/Jenks/Ivy, a čtenáři tak umožnila lépe je pochopit. Autorka rozvinula dějovou osu okolo vlkodlaků, kterým doposud příliš prostoru nedopřála, a osvětlila i jejich hierarchii, pravidla a původ. Přítomnost vlkodlaka Davida i Rachelina pozice „alfy“ dává tušit, že k nim ještě neřekla poslední slovo.

Kim Harrison v pěti bodech:

  1. Kim Harrison (píšící též pod pseudonymem Dawn Cook) se narodila roku 1966 v středo­západní Americe.
  2. Po získání bakalářského titulu v oblasti přírodních věd, se přestěhovala do Jižní Karolíny, kde zůstala až donedávna, kdy se vrátila zpět do Michiganu.
  3. Nejdřívě zkoušela psát klasickou science-fiction, později přesedlala na moderní fantasy.
  4. Největší úspěch slaví se sérií o Rachel Morganové, v zahraničí je však oblíbená i její Young-Adult trilogie o Madison Averyové.
  5. Je členkou Romance Writers of America i The Science Fiction and Fantasy Writers of America.

Kim Harrison staví příběhy na třech pilířích – odvážné „kick ass“ hrdince, výrazných i sympatických vedlejších postavách a promyšlené detektivní až akční zápletce. Vše dokáže zdařile skloubit, aby čtenáře udržela u stránek a nádavkem ho příjemně pobavila. A copak žádáme od urban fantasy něco víc?

  • Harrison, Kim: Pro hrst amuletů (A Fistful of Charms)
  • Vydal: Fantom Print; 2012
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • Obálka: Tony Mauro
  • Vazba: pevná s přebalem
  • 320 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 233 Kč)

Redakce Fantasye doporučuje podobné série:

Andrews Ilona: Kate Daniels 02- Magie spaluje
Richardson Kat: Šerochodec
  1. Ilona Andrews (série Kate Daniels)

CHTĚL JSEM BÝT NÁJEMNÝM ŽOLDNÉŘEM A ILONA ZASE SLAVNOU VĚDKYNÍ, rozhovor s Ilonou Andrews

  1. Kat Richardson (série Šerochodec)
  1. Jeaniene Frost (série Noční lovci)
8. srpna 2012, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Rachel Morgan 4 - Pro hrst amuletů

Rachel Morgan 4 - Pro hrst amuletů
259 Kč 181 Kč

Rachel Morgan 1-4

Rachel Morgan 1-4
1006 Kč 704 Kč