Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nikdy nezemřít, Kim Harrison

Harrison Kim: Rachel Morgan 3 - Nikdy nezemřít

Co nám Kim Harrisonová uklohnila? Předkrm: Skřítek nadívaný svědícím práškem. Hlavní jídlo: Upírka na divoko. Dezert: Elfí ouška na medu. Rachel Morganová si tentokrát opravdu pošmákne.

V Cincinnati si na rajčatech pochutná jen málo kdo. Není divu. Právě kvůli nim totiž vymřela většina lidstva a ti, kteří přežili, jsou odsouzeni k životu s nadpřirozenými bytostmi všeho druhu. Rachel Morganová se může v kečupu klidně i vykoupat. Jako čarodějka je totiž proti viru odolná. Ještě by to chtělo očkování proti problémům a její život by byl jako procházka růžovou zahradou. Nic takového ale (bohužel pro ni) neexistuje a Rachel se musí vypořádávat s jedním špatňákem za druhým a taky platit za své chyby.

Mezi věřitele patří i Algaliarept. Svědčil před soudem proti upířímu mistrovi Piscarymu a teď se domáhá platby. Jenže démoni kreditky neberou a odložení splátek nepřipadá v úvahu. Rachel má jen dvě možnosti. Buď se stane Alovou důvěrnicí nebo svou stranu dohody nesplní a přijde o duši. Čarodějka nepatří mezi ty, kdo by utíkali z boje, a doufá, že démona nějak přechytračí. Sice se stane jeho důvěrnicí, ale velký Al nemá ani zdaleka vyhráno. A jako by Rachel neměla problémů už tak dost, na obzoru se objevuje kriminální boss, který si chce Cincinnati urvat pro sebe a na nevinné při tom nebere ohled.

Číst Nikdy nezemřít je stejně jednoduché jako dýchání. Akci střídají klidnější pasáže, ve kterých si můžete vydechnout a popřemýšlet o tom, co se právě stalo. Ale nenechte se zmást. Ani v těchto intermezzech se nudit určitě nebudete. Zabrání vám v tom vtipné dialogy a hlavně sympatické charaktery.

Knihy ze série Rachel Morganová na Fantasya.cz:

Rachel si oblíbíte prakticky ihned. Zapadá do oblíbené škatulky „Nezávislé ženy pohrdající autoritami a vzpírající se proti systému“. Nemusíte se však bát kopie Anity Blakeové nebo Mercy Thompsonové. Rachel je prostě Rachel a srovnávat ji s někým by byl hřích.

Jedna vlaštovka jaro nedělá, a proto vedle silné hlavní hrdinky najdete spoustu skvěle vykreslených charakterů, které knize přidávají na čtivosti a zpestřují děj. Více než o hlavní zápletku jde v knize o vývoj jednotlivých postav. Rachel se musí popasovat se svým démonským pánem, Ivy touží nejen po Rachelině krvi ale i důvěře, na povrch začínají vyplouvat dobré stránky Trenta Kalamacka a Kisten se od snesitelného dopracovává až k milému. Jen tvrdohlavec Jenks je pořád stejný a všichni ho za to milují. Kromě staré party se ale můžete těšit i na elfský nášup v podobě Alovy ex-důvěrnice Ceri a nedůvěřivého vlkodlaka a pojišťováka v jedné osobě, Davida.

Jediný error je v hlavním zloduchovi Leem, který by nezvládl nevyděsit ani pětileté dítě. Vzbuzuje dojem naprostého trotla a to mu neodpáře ani fakt, že má upírskou ochranku a umí jezdit na surfu.

Redakce Fantasye doporučuje podobné série:

Stručně řečeno, série se opravdu slibně rozjíždí. Není divu, že Kim Harrison pracuje už na desátém dílu. Vám nezbývá než doufat, že se i v češtině brzy dočkáte dalšího pokračování. Jediné, co by vám mohlo čtenářský zážitek zkazit, je nepřečtení prvních dvou dílů. V Nikdy nezemřít se často naráží na události ze začátku série, které jsou vysvětleny pouze do té míry, aby vám to docvaklo. Pokud se však této chyby vyvarujete, čeká na vás při čtení této urban fantasy z pera americké spisovatelky nezapomenutelný zážitek.

Hodnocení: 90 %

  • Harrison, Kim: Nikdy nezemřít (Every Which Way But Dead)
  • Fantom Print, 2011
  • obálka: Adam Dragon
  • překlad: Kateřina Niklová
  • 304 stran, 249 Kč

Kim Harrison v pěti bodech:

  1. Kim Harrison (píšící též pod pseudonymem Dawn Cook) se narodila roku 1966 v středo­západní Americe.
  2. Po získání bakalářského titulu v oblasti přírodních věd, se přestěhovala do Jižní Karolíny, kde zůstala až donedávna, kdy se vrátila zpět do Michiganu.
  3. Nejdřívě zkoušela psát klasickou science-fiction, později přesedlala na moderní fantasy.
  4. Největší úspěch slaví se sérií o Rachel Morganové, v zahraničí je však oblíbená i její Young-Adult trilogie o Madison Averyové.
  5. Je členkou Romance Writers of America i The Science Fiction and Fantasy Writers of America.
9. září 2011, Michaela Křivánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Rachel Morgan 3 - Nikdy nezemřít

Rachel Morgan 3 - Nikdy nezemřít
  249 Kč

Rachel Morgan 1-4

Rachel Morgan 1-4
1006 Kč 704 Kč