Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Červenou knihovnu bych překládat nemohla! Rozhovory
Červenou knihovnu bych překládat nemohla!
rozhovor s Leonou Malčíkovou

27. března 2009, Martin Fajkus
„Červenou knihovnu bych překládat nemohla!“ rezolutně odmítá brněnská překladatelka Leona Malčíková, jejíž jméno si čtenáři fantasy spojují zejména s překlady románů z temného světa Warhammeru či Terraršského cyklu Williama Kinga. A zdůvodňuje to tím, že naprostou většinu hlavních hrdinek čtiva tohoto typu obvykle nenávidí už na straně patnáct. Naštěstí pro nás má Leona k fantasy příběhům a jejich protagonistům mnohem kladnější vztah, takže se i její zásluhou daří nakladatelství Polaris upokojovat alespoň ty nejúpornější choutky fanoušků světa Válečného kladiva…

Číst článek dál | Diskuze (6) | Přístupů: 7879
Až budou viset Ukázky z knih
Až budou viset
První zákon 2

26. března 2009, Joe Abercrombie
Jak uhájit město, které je v obležení nepřátel a zamořené zrádci, když se vašim spojencům nedá ani v nejmenším věřit a váš předchůdce beze stopy zmizel? Před takovými vyhlídkami by nejraději utekl i mučitel – jen kdyby dokázal udělat krok bez pomoci hole – a inkvizitor Glokta se potřebuje dobrat k odpovědím dřív, než guršská armáda zaklepe na městské brány… Druhou část trilogie Joea Abercrombieho První zákon nazvanou Až budou viset vydá nakladatelství Polaris na jaře.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 5721
V stánkoch je nová Fantázia Chystá se
V stánkoch je nová Fantázia
(PR)

25. března 2009, Ivan Alakša
Fantázia 1 s hrou Killzone 2 a súťažou o Playstation 3. Časopis Fantázia si vo svojom najnovšom čísle nemohol nechať ujsť aktuálny filmový trhák Watchmen – Strážcovia. Fantázia prináša nielen informácie o samotnom filme, vrátane recenzie, ale aj zaujímavosti o celom fenoméne s nálepkou „watchmen“, o pôvodnom komikse a hlavne jeho tvorcovi Alanovi Mooreovi.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3427
První přichází tma Ukázky z knih
První přichází tma
Princ ničeho – kniha první

24. března 2009, R. Scott Bakker
Od První apokalypsy uplynuly dva tisíce let. Nebůh byl poražen a lidé se přirozeně vrátili k všednějším starostem… Synovec nansúrského císaře a vojenský génius intrikuje, aby pro svého vládce dobyl známý svět, sám přitom sní o trůnu. Charismatický a tajemný duchovní vůdce Tisíce chrámů usiluje o rozpoutání svaté války, která očistí zemi od nevěřících. Čaroděj a zvěd, mučený prastarými nočními můrami, nevzdává pátrání po dávném nepříteli, v jehož existenci věří již jen málokdo. Barbarský náčelník odvržený vlastním kmenem touží po pomstě na bývalém otrokovi, jenž mu zabil otce a zostudil ho v očích jeho lidu. Tyto postavy představují síly formující svět Trojmoří: moc světskou, moc duchovní, magii a barbarský živel. Mezi ně, již tak balancující v nejisté rovnováze, vstupuje cizinec předurčený a odhodlaný všechny – muže i ženy, císaře i otroky – využít pro své nejasné cíle… Temnou fantasy První přichází tma kanadského spisovatele R. Scott Bakkera vydá začátkem dubna nakladatelství Triton v překladu Petra Kotrleho.

Číst článek dál | Diskuze (10) | Přístupů: 5113
Ceny Akademie SFFH za rok 2008 Profily
Ceny Akademie SFFH za rok 2008
1. kolo

23. března 2009, Akademie SFFH
Předávání Cen Akademie SFFH se koná 16. května 2009 od 15.00 do 16.20 na veletrhu Svět knihy na pražském Výstavišti. Sponzory letošního ročníku jsou nakladatelství Argo a Leonardo. Hlavním sponzorem je již tradičně nakladatelství Triton. Tiskovými mediálními partnery předávání cen jsou časopisy Fantázia, F&SF, Ikarie a Pevnost. Internetovými mediálními partnery jsou webziny Fantasya, Fantasy Planet a Sarden. Za veškerou pomoc děkujeme.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 6525
Asfalt Recenze
Asfalt
Štěpán Kopřiva

20. března 2009, Jindra Střelec
Asfalt jest látka živičnatá (bituminosní), složená v podstatě z uhlíku, vodíku a kyslíku a někdy i dusíku, jež se rozpouští v aetheru, sírouhlíku, oleji terpentinovém a olejích dehtových, a dělí se na Asfalt přirozený a umělý. Asfalt přirozený či smůla skalní (Erdpech, Erdharz) čítá se mezi nerosty (pryskyřice zemní), jest skupenství buď pevného, o tvrdosti soli kamenné (2), anebo kapalného (franc. malthe), černý nebo černohnědý, lesku mastného a hustoty 1,1 až 1,2. Zapáchá po živici (bitumenu), taje asi při 100°C, snadně se zapálí a hoří plamenem svítivým a silně čmoudícím – tak praví heslo z Ottova slovníku naučného a týká se stavu této látky, v jakém se vyskytuje na Zemi. V pekle je však asfalt stvořen ze zcela jiného základu a i o tom je stejnojmenná kniha Štěpána Kopřivy. Začněme ale od Adama, tedy vlastně od Kuffenbacha.

Číst článek dál | Diskuze (374) | Přístupů: 9856
Valnirova zhouba Ukázky z knih
Valnirova zhouba
Warhammer; Černá srdce 1

19. března 2009, Nathan Long
Odsouzenec k smrti Reiner Hetsau a jeho přátelé zločinci mají jedinou šanci uniknout katově smyčce: vydat se na výpravu hluboko do území ovládaného uctívači démonů pro svatou relikvii. Veškeré šance jsou proti nim, nepřítel už kolem nich svírá smrtící kruh a aby to bylo ještě horší, zjišťují, že nemohou věřit nikomu, že jim bude krýt záda. Román Valnirova zhouba z pera Nathana Longa připravuje nakladatelství Polaris.

Číst článek dál | Diskuze (6) | Přístupů: 5163
Laser vydává jeden z nejzajímavějších románů Roberta Silverberga Umírat v nitru Krátké zprávy
Laser vydává jeden z nejzajímavějších románů Roberta Silverberga Umírat v nitru


18. března 2009, Jiří Popiolek
Nakladatelství Laser-books pokračuje ve vydávání knih z edice Mistrovská díla sci-fi v úchvatném tempu. Brzy po Gibsonově Virtuálním světle přichází na řadu jeden z nejzajímavějších – a podle mě nejlepších – románů Roberta Silverberga, nazvaný Umírat v nitru. Zárukou mimořádné kvality je pak i jméno překladatele, jímž je Petr Kotrle. Robert Silverberg, neobyčejně plodný a talentovaný autor science fiction, vytvořil v této knize nezapomenutelnou postavu telepata, jenž dokáže proniknout do nitra každého čtenáře a navždy ho změnit. David Selig se narodil se schopností nahlížet do lidské mysli i srdce a odhalit pravdu ukrytou v nejtajnějším koutku duše. S bezohlednou nenuceností využívá tento talent pro vlastní potěšení. A pak, jednoho dne, jeho síla začne pomalu odumírat… Román, všeobecně uznávaný jako zásadní dílo s motivem telepatie, je živý a bez přehánění úchvatný portrét člověka, jenž si nevážil pozoruhodného daru, kterého se mu dostalo. Díky trýznivé ztrátě nadlidského nadání je však nucen naučit se žít jako obyčejný člověk a paradoxně tak porozumět lidem kolem sebe mnohem lépe, než tomu bylo kdykoli dříve.

Číst článek dál | Diskuze (13) | Přístupů: 6007
Drakobijci X Recenze
Drakobijci X
Michael Bronec (ed.)

17. března 2009, Veronika Salášková
Drakobijci letos slaví desáté narozeniny a spolu s nimi i soutěž ,,O železnou rukavici lorda Trollslayera“. Již desetkrát spolu poměřili své příběhy začínající autoři a autorky a ti nejlepší se dočkali i jejich vydání. V této soutěži začínali dnešní mladí spisovatelé, například Martin ,,Darion“ Antonín a Pavel Renčín. Uvidíme, kdo z letošních soutěžících se k nim za pár let připojí. Letošní jubilejní ročník má opravdu rekordně tlustý sborník – čtrnáct povídek soutěžních a dvě hostovské, takže pojďme na to.

Číst článek dál | Diskuze (12) | Přístupů: 4873
Rádio Svobodný Albemut Recenze
Rádio Svobodný Albemut
Philip K. Dick

16. března 2009, Martin Bedeč
Zajímalo by mě, kolik čtenářů by chtělo žít v podivných, šílených, leckdy temných světech, v nichž se odehrávají romány Philipa K. Dicka. I tentokrát vykreslil prostředí bez skrupulí, alternativní Ameriku minulého století zahalenou do dusivého černého hávu krutovlády a tyranie, na jejímž vrcholu stojí osoba, rozená zrůda, jež uzurpuje a potírá své ovečky. Ještě štěstí, že jí nevadí lidé, s nimiž navázala kontakt cizí entita. Alespoň do té doby, než vědci rozluští záhadu tajemného božího hlasu, který se line ze staré umělé družice na orbitě Země…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5323
Nanečisto Recenze
Nanečisto
Sergej Lukjaněnko

12. března 2009, Zdena Štouračová
Sergej Lukjaněnko se v románu Nanečisto zaměřil na téma, které přináší mnohé možnosti a které tím pádem přilákalo již mnohé autory: existenci paralelních světů či vesmírů s odlišnými cestami a stupni vývoje – a to nejen přírodního, ale také společenského. Právě odlišnosti společenského vývoje ve světech nacházejících se vedle sebe jsou tím, co Lukjaněnka zajímá. Vytvořil si proto docela originální koncepci jakýchsi přestupních stanic, které umožňují přechody mezi těmito světy.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6000
Muž z hvězd Recenze
Muž z hvězd
Sara Douglass

11. března 2009, Marcela Stehlíková
Pouhých deset měsíců stačilo nakladatelství Fantom Print, aby uceleně představilo třídílný cyklus Poutníkův návrat. Jeho třetí část, Muž z hvězd, se právě dostává ke čtenářům.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4165
Extrémní science fiction Recenze
Extrémní science fiction
Mike Ashley (ed.)

10. března 2009, Miroslav Žamboch
Název okamžitě zaujme každého příznivce science fiction a porce téměř šesti set stránek v tvrdé vazbě vzbudí nejvyšší očekávání. Co to vlastně může být ta extrémní science fiction? Pro mě osobně to slovo znamená extremální, vybočující ze stavu, který se obecně považuje za normální. Jenomže co to znamená normální u science fiction? Science fiction je typická tím, že předkládá, má předkládat, nové neotřelé myšlenky, pohledy na věc a dovádět je do důsledků. A přesně tohle o textech shromážděných v této antologii tvrdí sám editor. Při čtení jsem neustále průběžně uvažoval, jakou sci-fi nám zde Mike Ashley vlastně předkládá.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4710
Strážci Film, televize, video
Strážci
Watchmen, Velká Británie, USA, Kanada 2009

9. března 2009, David P. Stefanovič
Dotyčný recenzent předem upozorňuje, že (dosud) nečetl komiks, v následujících odstavcích tedy nelze očekávat nářek nad tím, jak to Snyder zase zprasil. Opravdu se dozvíte pouze to, jaký je ten film. K očekávané diskusi toliko rozhovor, který byl nenápadně a za nasazení vlastního života pro větší informovanost společnosti vyslechnut hned po příchodu do kina.

Číst článek dál | Diskuze (14) | Přístupů: 6906
Průřez nejlepšími tituly roku 2008 Fantasya doporučuje
Průřez nejlepšími tituly roku 2008
fantasy

4. března 2009, Martin Fajkus
Loňský rok byl pro čtenáře fantastiky u nás neobyčejně příznivý. Na knižním trhu se objevilo velké množství dobrých žánrových knih, které si mohli užít jak příznivci fantasy, tak i pravověrní zastánci sci-fi či hororu. I my ve Fantasyi jsme byli touto úrodičkou více než příjemně potěšeni a téměř nestíhali číst. A protože nejsme žádní tajnůstkáři, rozhodli jsme se ohlédnout za uplynulým rokem a vybrat tituly, které se nám líbily nejvíce či měly největší ohlas u čtenářů. A vzali jsme to pěkně od podlahy…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8073
Věž kosmonautů Recenze
Věž kosmonautů
Ken MacLeod

2. března 2009, Miroslav Žamboch
Ken MacLeod je skotský spisovatel, vystudoval zoologii, pracoval jako programátor, je znám svou zálibou v politice (techno-utopický socialista) a všechny tyto věci se odrážejí v jeho románu Věž kosmonautů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3855
Krvavé koleno Ukázky z knih
Krvavé koleno
Anita Blakeová 5

26. února 2009, Laurell K. Hamiltonová
V pátém díle série napsané Laurell K. Hamiltonovou má lovkyně upírů Anita Blakeová, která má mimo to i dar probouzet mrtvé, práce nad hlavu. Musí vyřešit dva úkoly, při nichž i ona sama začne přemýšlet o tom, zda nejsou nad její síly: probudit celý hřbitov více než dvě stě let starých mrtvol a zjistit, co se stalo třem mladíkům z Missouri zavražděným způsobem, který ještě nikdy předtím neviděla. Napínavá kniha plná boje nejen mezi právem a zákonem na jedné straně a nejrůznějšími bytostmi využívajícími nadpřirozených schopností k prosazení vlastních zájmů na straně druhé, ale i zápasů o moc mezi dvěma klany upírů. Fanoušci série o lovkyni upíru Anitě Blakeové z pera Laurell K. Hamiltonové se konečně dočkali. Nakladatelství Triton vydá pátý díl nazvaný Krvavé koleno již 10. března.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 5988
Sirotkova cesta Ukázky z knih
Sirotkova cesta
Sirotčinec 3

25. února 2009, Robert Buettner
V letech po poslední válce se Slimáky Jasonovi jeho velitelský styl v armádě přátele nenadělal. Armáda se ve snaze vyhnout problémům rozhodla Jasona vyslat na obrovskou orbitální stanici zvanou Nový měsíc. V jádře této rozsáhlé vesmírné stanice se nachází vesmírná loď, relikvie z poslední války. Když při testování lodi dojde k problémům, je Jason s hrstkou dalších vytržen z oběžné dráhy a vystřelen do vesmíru. Jason si po ztroskotání na cizí planetě uvědomuje, že nejen jeho přátelé od něj očekávají záchranu, ale že ho vidí jako svou jedinou naději celá planeta. Třetí díl cyklu Sirotčinec nazvaný Sirotkova cesta, jehož autorem je Robert Buettner, vydá nakladatelství Fantom Print v březnu.

Číst článek dál | Diskuze (14) | Přístupů: 4934
Věž kosmonautů Recenze
Věž kosmonautů
Ken MacLeod

24. února 2009, Martin Bedeč
Vesmír člověka odjakživa fascinoval. Možná proto, že se snažil najít odpověď na hryzavou otázku, zda tam někde, v temných hlubinách a dálavách časoprostoru, existuje jiný inteligentní život. Prvotní neznalost zhmotnila mýty, v nichž se zrodili bozi, chladní a zářiví jako hvězdy. Novodobá imaginace stvořila malé šedivé mužíčky s mandlovitou hlavou a vypouklýma černýma očima, kteří se v stratosféře prohánějí v létajících talířích… Ovšem aktuální výzkumy z poloviny jednadvacátého století opětovně potvrdily, že ve Sluneční soustavě rozhodně na nikoho nenarazíme, krom pár lišejníků a bakterií… Ehm, bakterií, jež nemusejí být tak nicotné, jak se na první pohled může zdát, neboť s námi začaly komunikovat…

Číst článek dál | Diskuze (44) | Přístupů: 6119
Devátá sféra 2 Recenze
Devátá sféra 2
Martin Moudrý

19. února 2009, Jindra Střelec
Druhá kniha začíná v okamžiku, ve kterém první skončila. Přesná střela ukončila život dalšího hostitele a Jaff se tak ocitá v jiném těle nedaleko hořících domů a trosek letadla, které použil při svém útěku z Eudoxova uralského panství. Dokáže se však rychle oklepat a po přesunu do nového těla si užít i pár dní nespoutaných radovánek. Nepřítel ale také nezahálí, a tak je démon hnán opět na útěk, který má skončit nedaleko nejznámější ostravské ulice, což slibuje nejednu pikantní scénu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7709
Dítě mrtvého boha Ukázky z knih
Dítě mrtvého boha
Vznešení mrtví 6

17. února 2009, Barb a J. C. Hendee
Magiera s Leesilem pátrali mnoho měsíců po ztraceném artefaktu, jehož účel halí tajemství. Magiera ví jen jedno: musí zabránit tomu, aby padl do rukou vraždícího Vznešeného mrtvého Welstiela, jejího bratra. Nyní ji sny o zámku uvězněném v ledu vedou na jih a ona se vydává na cestu, která se stane posedlostí… Magieru s Leesilem doprovází učenka Wynn, psí ochránce Chap a dva elfští zabijáci, kteří je střeží, i když sestře mrtvého tak docela nevěří. Kolem Magiery se totiž srocují mocné síly – někdo by dokonce řekl, že sám osud – a vyzbrojují se k boji. Nalezení artefaktu totiž může být teprve začátek… Knihu chystá nakladatelství Fantom Print na přelom února a března.

Číst článek dál | Diskuze (99) | Přístupů: 5391
Súmrak Film, televize, video
Súmrak
Stmívání, Twilight, USA, 2008

16. února 2009, Martin Kudláč
Okuliarnatý čarodejník pomaly, ale iste uvoľňuje výslnie na striebornom plátne. A nebolo ťažké si domyslieť, kto sa pokúsi si uzurpovať trón a milióny fanúšikov. Temne ladené plagáty s povedomou kompozíciou figúr a hudobná vlna žánru EMO sú kľúčovými nápovedami. A samozrejme, adaptácia knižnej ságy.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5742
Piatok trinácteho, návod na prežitie z Brlohu Profily
Piatok trinácteho, návod na prežitie z Brlohu
PR

13. února 2009, BrlohTeam
Ak máte panickú hrôzu z čísla 13, ponúkame vám návod ako prežiť bez ujmy prichádzajúci Piatok 13. Zadebnite včas okná poriadnymi doskami (stovky klince by mali stačiť). Nájdite si vo svojom súkromnom „brlohu“ vhodný úkryt a za žiadnu cenu ho neopúšťajte.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4442
Devátá sféra 1 Recenze
Devátá sféra 1
Martin Moudrý

11. února 2009, Jindra Střelec
Vánoce jsou rozporuplné období. Na jedné straně očekávání, radost obdarovaných a jiskřičky štěstí v dětských očích, na straně druhé předvánoční shon, nervozita a deprese. Martin, alias Jaff, rozhodně spadá do té druhé kategorie. Momentálně se opilý potácí noční Karvinou a jeho cílem je rovná střecha čtrnáctipodlažního paneláku a pak nedlouhý volný pád, který bude, jak doufá, zakončen poměrně efektním rozplácnutím a přechodem do nebytí.

Číst článek dál | Diskuze (144) | Přístupů: 7054
Lvi z Al Rassanu Recenze
Lvi z Al Rassanu
Guy Gavriel Kay

10. února 2009, Zdena Štouračová
Už dvakrát měli čeští čtenáři možnost setkat se s dílem Guye Gavriela Kaye a pokaždé to bylo setkání navýsost příjemné. V obou případech se jednalo o paralely k událostem z dějin lidstva. Autorův specifický způsob uchopení historických skutečností, které ve svém díle užívá jako základ pro rozehrání příběhu, pokaždé dokázal vyvolat pocit důvěrně známého prostředí, do něhož jste ovšem vstoupili dosud neznámými dveřmi.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5674
Válečná lest Recenze
Válečná lest
Vladimír Šlechta

4. února 2009, Zdena Štouračová
Všichni, kdo se nemohou dočkat závěrečného dílu Gordonovy země, mohou svou netrpělivost aspoň trochu utišit četbou sbírky povídek Válečná lest. Není to sice součást trilogie, ale protože příběhů z Pohraničí není nikdy dost, rozhodně se na autora nikdo nebude zlobit, že ji posílá ke čtenářům mimo pořadí a jaksi navíc.

Číst článek dál | Diskuze (19) | Přístupů: 5932
Ohnivé pero vyhral Miloš Ferko Krátké zprávy
Ohnivé pero vyhral Miloš Ferko


3. února 2009, Alexandra Pavelková
Víťazmi 4. kvartálu 2008 súťaže Ohnivé pero sa stala dvojica populárnych teoretických publicistov zameriavajúcich sa na fantastiku Miloš a Ferko s poviedkou Trón pre kráľovnú.

Číst článek dál | Diskuze (768) | Přístupů: 4963
Renegát Recenze
Renegát
Tomáš Bartoš

2. února 2009, Jindra Střelec
John Francis Kovář si „užívá“ plavbu na páchnoucí rybářské lodi, a přestože za ni zaplatil, musí se účastnit i všech prací. Tuto „idylku“ naruší až přílet vojenského vrtulníku, z jehož útrob nečekaně vystoupí Andrea de Villefort. Jeho milovaná komtesa pro něj má vzkaz od GODa a příslib další práce pro jednu z agenturních bází. A vzhledem k tomu, že na vyřízení vzkazu měla takřka celou půlhodinku, stihli toho daleko víc.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4983
Časopis Fantázia už aj v Česku Chystá se
Časopis Fantázia už aj v Česku
PR

30. ledna 2009, Ivan Alakša
Obnovený slovenský magazín Fantázia s novou grafickou úpravou a novým – rozšíreným obsahom začal na Slovensku vychádzať v lete minulého roku. Po zabehnutí sa a ustálení dvojmesačnej periodicity sa objavuje v týchto dňoch už aj v Česku. Ako prvé začínajú Fantáziu predávať kníhkupectvá: Arrakis (Brno), Matrix (Ostrava) a Fantasya (Praha).

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6439
Démon na útěku si prostě nemůže užívat tolik sexu, kolik by chtěl! Rozhovory
Démon na útěku si prostě nemůže užívat tolik sexu, kolik by chtěl!
rozhovor s Martinem Moudrým

30. ledna 2009, Martin Fajkus
Tak obhajuje Martin Moudrý absenci sexuálních scén v první části svého nejnovějšího románu Devátá sféra. A jedním dechem slibuje, že v části druhé dostane tato démonumilá činnost mnohem větší prostor. Na své si však přijdou i všichni příznivci brutálně akčních příběhů, v nichž hlavní hrdina nikdy nezapomene pronést s ledovým klidem suchou hlášku, zatímco jeho rozpálené guny neúnavně pumpují olovo do těl nepřátel všeho druhu. A za ním zůstávají jen hromady mrtvol, potoky krve a pach spáleniny. Prostě splatterpunk jako vyšitý…

Číst článek dál | Diskuze (8) | Přístupů: 12816