Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Renegát, Tomáš Bartoš

Bartoš Tomáš: JFK 17 - Renegát

John Francis Kovář si „užívá“ plavbu na páchnoucí rybářské lodi, a přestože za ni zaplatil, musí se účastnit i všech prací. Tuto „idylku“ naruší až přílet vojenského vrtulníku, z jehož útrob nečekaně vystoupí Andrea de Villefort. Jeho milovaná komtesa pro něj má vzkaz od GODa a příslib další práce pro jednu z agenturních bází. A vzhledem k tomu, že na vyřízení vzkazu měla takřka celou půlhodinku, stihli toho daleko víc.
Už na pevnině se JFK setká s dvojicí agentů, kteří pro něj mají nabídku: pokud splní požadovaný úkol, bude to pro něj znamenat celkovou rehabilitaci, včetně vymazání všech postihů ze služebních záznamů. Vzápětí se tak dozvídá, že kdosi přepadává agenturní báze, a aniž po sobě zanechá jedinou stopu, zase zmizí. Až do posledního případu se vše odehrávalo bez lidských obětí, teď zůstala po přepadení jedna z agenturních stanic zcela bez života. I díky návštěvě komtesy de Villefort JFK úkol přijímá a stává se tak z něj vyšetřovatel se speciálním pověřením, jehož rozsáhlé pravomoci mu mohou otevřít nejedny doposud uzavřené dveře.
Kovář se tak ocitá ve světě, kde donedávna řádila válka mezi Zemí a její odtrženou marsovskou kolonií. Kvůli ní, aby nedocházelo agenturou k ovlivňování a pomoci jedné z bojujících stran, byla agenturní báze v podobě obrovského habitatu přesunuta až k Saturnu. A právě zde čeká na agenta nelehké vyšetřování, které je plné úkladů, nedůvěry i zcela zjevného nepřátelství.

V závěru recenze prvního románu Žoldnéři Tomáše Bartoše, který měl zůstat také románem posledním, jsem vyjádřil přesvědčení, že pokud přeci jenom vydá další knihu, skončí nejspíš opět v mé knihovně. Netrvalo to tak dlouho a má slova se potvrdila. I díky znalosti Žoldnéřů jsem byl připraven na autorův styl a na rozdíl od dvou předchozích dílů série se na tento vyloženě těšil. A, konečně to po dlouhé době můžu napsat, nebyl jsem rozhodně zklamán.
Pokud bych měl Renegáta zhodnotit krátkou větičkou, zněla by: je to sci-fi jako řemen. Prostředí vesmírné stanice i celý svět budoucnosti není jen pouhou kulisou pro odehrání příběhu, ale plnohodnotným hráčem. Stejně jako v Žoldnéřích patří ke kladu knihy dobře podané technické zázemí a uvěřitelné zbraňové systémy. Zdařile působí také mix detektivního vyšetřování a drsné akce, která se rozpoutává ve chvíli, kdy se JFK dostává k jádru problému a několika skrytým tajemstvím.
Renegát by mohl, s jiným hrdinou a lehce pozměněným pozadím, klidně stát jako samostatný román, a ne jen jeden z dílů stále rozsáhlejší série. To je ostatně vidět v samotném závěru knihy, kdy dochází na „vysvětlovací“ scény. Do té doby rozmáchlá a originální akce je ke konci lehce utlumena a děj přizpůsoben tak, aby zapadal do dalších osudů agenta JFK a jeho spolupracovníků. I přesto je Renegát jedním z nejlepších dosavadních dílů série a rozhodně nejlepším, pokud nebudeme počítat knihy obou „otců zakladatelů“.

  • Tomáš Bartoš: Renegát
  • vydal: Triton, Praha 2008
  • obálka: Tomáš Jedno
  • 192 stran, 139 Kč

Webová stránka autora recenze.

2. února 2009, Jindra Střelec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

JFK 17 - Renegát

JFK 17 - Renegát
Vložit do pytle na zboží  Koupit 139 Kč 125 Kč