Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Drakobijci X, Michael Bronec (ed.)

ant.: Drakobijci X

Drakobijci letos slaví desáté narozeniny a spolu s nimi i soutěž ,,O železnou rukavici lorda Trollslayera“. Již desetkrát spolu poměřili své příběhy začínající autoři a autorky a ti nejlepší se dočkali i jejich vydání. V této soutěži začínali dnešní mladí spisovatelé, například Martin ,,Darion“ Antonín a Pavel Renčín. Uvidíme, kdo z letošních soutěžících se k nim za pár let připojí. Letošní jubilejní ročník má opravdu rekordně tlustý sborník – čtrnáct povídek soutěžních a dvě hostovské, takže pojďme na to.

Tradicí Drakobijců jsou příspěvky hostů, které otevírají sborník. V prvním z nich nás Jan Dobiáš zavede rovnou do školy pro mladé obyvatele pohádkové říše. Humorně laděná povídka Za devatero hor nám ukáže, že hrdinové pohádek můžou od života chtít i něco jiného, než jim jejich role předepisuje.

Žoldnéř Malý Petr se rozhodne pověsit vojenské řemeslo na hřebík a zběhne z družiny svého pána za milou, aby spolu začali nový život. Kousek za vesnicí, v níž se usadí, ale zlověstně šumí Černý hvozd, jehož temné obyvatele proti sobě Petr popudil. Navíc na Petrovu hlavu jeho pán vypsal tučnou odměnu. Hlavní hrdina druhé hostovské povídky Míly Lince Přísahy mrtvým se bude mít hodně co ohánět mečem, pokud chce přežít.

Z povídek umístěných na nižších postech vyberu jen některé. Na 12. místě skončily Střepy legií, historická fantasy Petra Jurky. Čtveřici římských legionářů se podaří uniknout z prohrané bitvy a s pomocí stopaře, který sloužil v jejich vojsku, se chtějí dostat přes území Germánů ke svým vzdáleným jednotkám.

Každého, kdo si bude pročítat soupis názvů letošních povídek, určitě zaujme název příběhu Jindřicha Rohlíka, s níž se umístil na 11. místě – Pomozte si sami, my jsme mrtví. Dva přátelé se v ní snaží zajistit pomoc pro svou vesnici napadenou krvelačným netvorem. Neváhají požádat samotnou kmotru s kosou – Smrt. Její pomoc mohou však získat pouze vítězstvím ve hře v kostky, v níž ale vkladem pochopitelně nejsou peníze.

Ludmila Müllerová, loňská vítězka, vybojovala letos šestou příčku. Výra nás na sovích perutích odnese spolu s hlavním hrdinou z autobusu do jiného světa, který jako by z oka vypadl těm z her na hrdiny. Aby se mohl vrátit zpět do našeho světa, musí vypravěč odhalit totožnost tajemné ženy v soví masce Výry a odhalit pravdu o světě, v němž se ocitl.

Pátá se umístila nejzkušenější autorka, veteránka soutěže, Lucie Lukačovičová, která se zúčastnila všech ročníků. V letošním autorčině příspěvku, krátké povídce Nezvěstní, pátrá soukromý detektiv Albrecht s kolegyní po totožnosti zvláštního muže umístěného v psychiatrické léčebně. Brzy vyjde najevo, že za jeho pobyt v blázinci nemohou pouze lidské bytosti.

Na nepopulárním čtvrtém místě, těsně pod medailovými posty, skončil Tomáš Bandžuch a jeho Noc nekromantů, která by se dala označit jako moderní historická fantasy. Už podle prvních tří stran zjišťujeme, že se nacházíme v období První republiky, prezidentem Německa je Hindenburg a kancléře mu nedělá nikdo jiný než Adolf Hitler. Někdo připravuje atentát na významnou osobnost československé politické scény a nenajal si na to nikoho menšího než nejnebezpečnějšího čaroděje Evropy. Příslušník Čarotvorných služeb, Petr Hankl, se bude mít co ohánět, pokud má atentát překazit.

A nyní stupně vítězů. Bronzovou příčku obsadila Blanka Jirušková. Povídka Uchvatitelé dechu se odehrává v autorčině renesančním světě Daríně, z nějž jí v tomto roce vyjde ve Strakách celá trilogie nazvaná Kočičí noci. Ubývající měsíc září na nebi a ve dvou znepřátelených zemích bojují o dech a tím i o život dvě týden stará novorozeňata, jimž je souzeno usednout v dospělosti na trůny říší. Chlapec se slabými plícemi a dcera nenáviděné ženy, dva blíženci předurčení k vzájemnému boji a setkání.

Druhá se umístila Hanina Veselá se Santa Loenou. Příběh ze světa podobného renesanční Evropě je napsán v ich-formě. Hlavní hrdina – vypravěč příběhu má velké magické nadání, které však pokládá spíše za prokletí, proto talent využívá jen z malé části. Od vládce města dostal velký úkol, který se mu vůbec nezamlouvá a kvůli němuž bude muset svou pečlivě hlídanou sílu úplně uvolnit.

Vítězná zlatá povídka Jana Žlebka Je jen jedna spravedlnost nás zavede do světa, nad nímž se vznáší Nebeské město, v němž žít je privilegium, za které každý zaplatí, a to tím, co je mu na světě nejdražší, třeba i vlastními dětmi. Na řádné placení daní dohlíží hlavní hrdina příběhu, z jehož pohledu je příběh vyprávěn. Nyní se však stalo něco nemyslitelného, komusi se dosud bezchybný systém podařilo obelstít a platbě se vyhnout. Vypravěč okamžitě zahajuje po provinilci pátrání, protože existuje jen jedna spravedlnost, jíž nikdo neunikne – každý zaplatí.

Ve sborníku se vyskytují jak povídky slabší, které odpovídají nižším umístěním, tak příběhy, které jsou již na profesionální úrovni. Různost témat a žánrů však naznačuje, že každý čtenář si v Drakobijcích najde to své, co ho potěší. A kdo ví, jestli někdo z letošních soutěžících nebude za pár let autor, jemuž bude vycházet jedna kniha za druhou, jako se to podařilo jejich předchůdcům.

1. místo – Jan Žlebek: Je jen jedna spravedlnost
2. místo – Hanina Veselá: Santa Loena
3. místo – Blanka Jirušková: Uchvatitelé dechu
4. místo – Tomáš Bandžuch: Noc nekromantů
5. místo – Lucie Lukačovičová: Nezvěstní
6. místo – Ludmila Müllerová: Výra
7. místo – Veronika Mayerová: Když se štěstí nedívá
8. místo – Milan Brabec: Daleko na východě
9. místo – Radovan Kolbaba: Chlapec a lovec
10. místo – Oldřich Suchý: Legenda o veliké zimě
11. místo – Jindřich Rohlík: Pomozte si sami, my jsme mrtví
12. místo – Petr Jurka: Střepy legií
13. místo – Vojtěch Konečný: Zpívám múzám
14. místo – Jaroslav Jirák: Poslední spoj

hosté:
Jan Dobiáš: Za devatero hor
Míla Linc: Přísahy mrtvým

  • Michael Bronec (ed.): Drakobijci X
  • vydaly: Straky na vrbě, Praha 2008
  • obálka: Jan Patrik Krásný
  • 560 stran / 245 Kč
17. března 2009, Veronika Salášková

Diskuze k článku

local dating sites for free
Williammax - 28. 07. 2021 11:35

free local personal ads dating apps
thai gay dating site
KevinBeeri - 08. 08. 2021 08:50

gay dating site mental health teen gay dating site fnaf gay dating sim
gay men dating clothes
KevinBeeri - 12. 08. 2021 10:55

gay dating twitter gay internet dating dating gay senior
gay slave auction dating
KevinBeeri - 15. 08. 2021 08:53

gay male dating much younger gay dating for big man match com for gay dating
gay dating guide pdf
KevinBeeri - 18. 08. 2021 06:59

gay only web dating sites local gay dating websites professional gay dating london
first steps of gay dating
MichaelIrord - 08. 09. 2021 10:52

gay speed dating los angeles gay dating in graduate school gay dating savannah ga
gay man killed dating online
Henryexole - 16. 09. 2021 06:05

gay dating on line gay older men dating gay dating sites san francisco
online paper editor
GustavoJoync - 10. 10. 2021 10:23

photo editing service dissertation proposal writing service
dissertation help
Matthewsok - 14. 10. 2021 13:53

professional essay writing service custom writings
essay writing websites
BrandonNumma - 04. 11. 2021 17:17

help writing essays writing college application essays what to write about in a college essay
writing essay service
DonaldMoime - 08. 11. 2021 23:59

wriВ­te essays for money topics for argumentative essay essay for high school
sex games xvideos
Donaldrek - 29. 11. 2021 20:59

sex games on pc outside sex games pov sex games

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Drakobijci X

Drakobijci X
Vložit do pytle na zboží  Koupit 245 Kč 221 Kč