Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Valnirova zhouba Recenze
Valnirova zhouba
Nathan Long

24. června 2009, Martin Fajkus
Válka je ve světě Warhammeru poměrně všední záležitostí. A to i v tak „civilizovaných“ končinách, jako je Říše. Neustále se opakující invaze armád Chaosu, nájezdy barbarů i nekonečné třenice mezi šlechtici dělají z vojenského řemesla velmi žádanou, ačkoliv poměrně nebezpečnou specializaci. I když, ani život ostatních obyvatel Říše není žádnou procházkou růžovým sadem a jako voják dostane člověk alespoň do ruky zbraň. Většinou přitom ví, proti komu vlastně bojuje, a občas dokonce i to, zač umírá.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 5272
Noc nožů Recenze
Noc nožů
Ian C. Esslemont

23. června 2009, Kamila Vozáková
Již první otevření knihy Iana C. Esslemonta Noc nožů nás příjemně překvapí svou strukturou, svým rozčleněním. Málokdy se stává, že nejsme vrženi přímo do temnoty fantazijního světa a jeho postav, ale zde tomu tak je.

Číst článek dál | Diskuze (124) | Přístupů: 5671
Vyhlášení recenzentské soutěže nakladatelství Laser-books Chystá se
Vyhlášení recenzentské soutěže nakladatelství Laser-books


22. června 2009, Fantasya
Nakladatelství Laser-books se rozhodlo vyhlásit nesmírně zajímavou recenzentskou soutěž, které se mohou zúčastnit jak stávající, tak noví recenzenti Fantasye. Zbystřit pozornost by měli nejen ti, kdo již na náš web přispívají, ale i ti, co mají zájem s psaním recenzí začít – pokud budou jejich práce dostatečně kvalitní, mohou se posléze stát stálými spolupracovníky Fantasye i se všemi výhodami z toho vyplývajícími.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3861
Úmluva Ukázky z knih
Úmluva
Hellgate London 3

19. června 2009, Mel Odom
Templář Simon Cross se sice všemi silami pokouší zachránit všechny, kdo přežili běsnění démonů, pomalu mu ovšem dochází zásoby i čas. Simon má jedinou šanci, jak udržet všechny v relativním bezpečí – rozluštit tajemství démonů i své partnerky ve zbroji, Leah Creasyové. Organizace, k níž Leah patří, ale není vůbec ochotná se o cokoli dělit, a to ani přes to, že v rukopisu Goetie je zřejmě ukryt návod k nové technologii, která by všem mohla velmi pomoci… Závěrečnou část trilogie Hellgate London nazvanou Úmluva, kterou napsal Mel Odom, chystá nakladatelství Fantom Print na konec června.

Číst článek dál | Diskuze (16) | Přístupů: 5615
První přichází tma Recenze
První přichází tma
R. Scott Bakker

18. června 2009, Martin Bedeč
Nevím, jaký vkus má většina čtenářů hltající fantasy, ale já měl vždycky rád temnější a realističtější příběhy, v nichž se autor sice neubránil žánrovým klišé, ale dokázal je podat s velkou dávkou invence a osobitého stylu. V tomto ohledu mě naposledy potěšila Kingova Temná věž. Když jsem se proto dozvěděl o chystané trilogii Princ ničeho nadějného Kanaďana R. Scotta Bakkera, kterou si navíc vzal pod křídla Petr Kotrle, netrpělivě jsem očekával den, kdy se objeví na knižních pultech… sympaticky objemná, vázaná bichle, zahalená do runami zdobeného přebalu černého jak uhel.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4842
Hraní World of WarCraft moc neprospívá spisovatelově pracovitosti... Rozhovory
Hraní World of WarCraft moc neprospívá spisovatelově pracovitosti...
rozhovor s Williamem Kingem

17. června 2009, Martin Fajkus
Hraní World of WarCraft moc neprospívá spisovatelově pracovitosti… přiznává kajícně skotský autor William King, kterého tato hra uchvátila natolik, že ve světě WoW tráví dlouhé hodiny. Že to ale s jeho produktivitou práce nebude zas tak špatné, dokazuje odevzdaný rukopis nové knihy, další rozepsaný román a spousta zajímavých nápadů, které se mu honí hlavou a chtějí ven. A chtějí ven v Praze. Bill se totiž přednedávnem i s celou rodinou přestěhoval zpět do hlavního města naší země, což je skvělá příležitost k tomu, aby se Fantasya pokusila vyzvědět, co je nového…

Číst článek dál | Diskuze (7) | Přístupů: 6840
Conan nelítostný Ukázky z knih
Conan nelítostný


16. června 2009, Juraj Červenák
Nejpochmurnější a nejkrvavější dobrodružství, jaké kdy Conan zažil! Hnán nepřízní osudu opouští Conan Brythunii a míří do ponurých lesů Vysočiny. Klany v tomto divokém kraji se chystají do války, aby zastavily rozpínavost uctívačů temné bohyně Elderoth. Svatyně nečitého kultu jsou cítit shnilým lidským masem, síly zmaru a rozkladu jsou na vzestupu a chladná ocel touží být zahřáta horkou krví… Druhé přepracované vydání conanovky Juraje Červenáka s názvem Conan nelítostný připravuje na 25. června nakladatelství Brokilon.

Číst článek dál | Diskuze (100) | Přístupů: 5531
Elfové II. Recenze
Elfové II.
Bernhard Hennen

12. června 2009, Marcela Stehlíková
Život elfů je oproti lidskému nekonečně dlouhý. Elf nevnímá tok času stejně jako člověk, který si váží každé prožité minuty a budoucnost vidí v potomcích, do nichž promítá svá životní přání a naděje.

Číst článek dál | Diskuze (266) | Přístupů: 6102
Podzim Stínů Recenze
Podzim Stínů
Simon R. Green

11. června 2009, Martin Fajkus
Simon R. Green je spisovatel, který má v rámci fantastiky docela široký záběr. Českým čtenářům se nejprve představil jako autor víceméně klasické dobrodružné fantasy s příchutí detektivky v cyklu Jestřáb & Rybářka. V další mnohadílné sáze nazvané Morituri zase dokázal, že se docela slušně orientuje i v žánru sci-fi. Patrně největší úspěchy ale nyní sklízí se svými fantasy příběhy zasazenými do moderní doby, které koření prvky hororu, paranormálních jevů, moderních mýtů i fantaskna. Jeho Noční strana s Johnem Taylorem či nejnověji Tajná historie, jejímž protagonistou je Eddie Drood alias Šaman Bond, si už získaly statisíce příznivců po celém světě.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6192
Magazín FaSF Recenze
Magazín FaSF
Jaro 2009

10. června 2009, Pavla Lžičařová
Vydání zimního čísla se kvůli problémům s obálkou opozdilo, a tak se ani nestačilo ohřát na knihkupeckých pultech a už jej vystřídala jarní porce čtení pro všechny příznivce kvalitní zahraniční fantastické tvorby, kterých je však – bohužel – stále méně…

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 4506
Vítězem soutěže o knihu Goblinova válka se stal Michal Pavlic Krátké zprávy
Vítězem soutěže o knihu Goblinova válka se stal Michal Pavlic


9. června 2009, Fantasya
Do soutěže o knihu Goblinova válka od Jima C. Hinese přišlo 37 odpovědí. Správných bylo nakonec 25. Největší problémy dělala čtvrtá otázka, jejíž odpověď šla ale poměrně snadno nalézt na začátku předchozího dílu série. Píseň o Jigovi je napsána na melodii skladby Sweet Home Alabama, již na počátku 70. let proslavila skupina Lynyrd Skynyrd. Ostatní otázky už tak těžké nebyly, Jim C. Hines žije v Michiganu, pavouk Ohýnek se zahřívá a bůh, který k Jigovi promlouvá, se jmenuje Tymalous Stínohvězda. Vítězem soutěže se stal Michal Pavlic.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4767
Mrtví do soumraku Recenze
Mrtví do soumraku
Charlaine Harris

9. června 2009, Marcela Stehlíková
Představte si, že žijete v době, kdy jsou upíři zákonem uznáni za jednu z menšin (stejně jako například homosexuálové nebo sběratelé autogramů), běžně koexistují s lidmi a jejich střediskem samozřejmě nemůže být jiné město než New Orleans. Většina se snaží přizpůsobit, uzavřít s lidmi příměří a živit se syntetickou krví, prodávanou v lahvích (která ovšem není nic moc jako ostatně všechny náhražky). Tato umělá krev vyvinutá Japonci dokáže mnoha upírům poskytnout nezbytnou výživu, neukojí však beze zbytku jejich hlad…

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 5275
Osud trpaslíků Recenze
Osud trpaslíků
Markus Heitz

5. června 2009, Lukáš Knetig
Série o trpaslících německého autora Markuse Heitze měla být původně trilogie. Čtvrtá část, Osud trpaslíků, vznikla až na nátlak čtenářů. Nebyli spokojení s otevřeným koncem předchozího dílu. Zejména s tím, jaký osud autor připravil pro hlavního hrdinu, trpaslíka Tungdila. Heitz se zaklíná, že Osud je definitivně poslední částí. Podařila se? A objevil se v ní konečně celý vtip o tom, jak se potkal trpaslík se skřetem?

Číst článek dál | Diskuze (8) | Přístupů: 7064
Zjevení Ukázky z knih
Zjevení
Mass Effect 1

4. června 2009, Drew Karpyshyn
Každé vyspělé společenství v galaxii je závislé na technologii Proteanů, prastaré rase, která zmizela před padesáti tisíci lety. Po objevení skladiště proteanské technologie na Marsu v roce 2148, se lidstvo vydalo ke hvězdám a snaží si vydobýt postavení v obrovské galaktické komunitě. Na samé hranici kolonizovaného vesmíru zkoumá poručík David Anderson trosky přísně tajné vojenské výzkumné stanice, kterou napadli neznámí žoldáci. Doutnající ruiny jsou posety těly a ve vzduchu se vznáší nezodpovězené otázky. Kdo najal žoldáky a z jakého důvodu? A kde je Kahlee Sandersová, mladá vědkyně, která záhadně ze základny zmizela těsně před tím, než byli její kolegové vyvražděni? První knihu ze světa hry Mass Effect, nazvanou Zjevení, již napsal Drew Karpyshyn, chystá v nejbližších týdnech v překladu Jiřího Matyskiewicze nakladatelství Fantom Print.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4922
První přichází tma Recenze
První přichází tma
R. Scott Bakker

3. června 2009, Martin Fajkus
Temná fantasy je už několik let na vzestupu. Zdá se, že čtenáři tomuto specifickému subžánru přišli na chuť, a proto se stále více autorů vydává cestou, kterou pro ně „vyšlapali“ takoví velikáni jako Glen Cook či Steven Erikson. To je dobrá zpráva hlavně pro čtenáře, kteří klasickou fantasy pokládají za příliš prvoplánovou a černobílou a chtějí příběhy mnohem propracovanější, rozmanitější a temnější. Náš domácí knižní trh sice v tomto ohledu reaguje poněkud pomaleji, ale i tady se blýská na lepší časy. A dlouho očekávaný román První přichází tma z pera kanadského spisovatele Richarda Scotta Bakkera je toho názorným příkladem.

Číst článek dál | Diskuze (914) | Přístupů: 6384
Kdo vyhraje Mloka? Profily
Kdo vyhraje Mloka?
Nominace na Cenu Karla Čapka 2009

2. června 2009, Jiřina Vorlová
Hodnocení letošního ročníku Ceny Karla Čapka dospělo do finále. Soutěže se zúčastnilo celkem 160 příspěvků od 106 autorů a autorek. Následující práce jsou v jednotlivých kategoriích nominovány na Pulce a Mloky.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 4845
Zub a spár Recenze
Zub a spár
James Silke

29. května 2009, Lukáš Knetig
Osudy barbara Gatha, Posla smrti, byly v originále spojovány především s obálkami Franka Frazetty. Nakladatelství Fantom Print se původní obálky nepodařilo získat. Otázka je, zda tato klasická heroic fantasy obstojí i bez nich. Odpověď – jako nenáročné čtení na dovolenou ano. Ze série čiší radost z psaní, která se přenáší i ke čtenářům. Tak se nadechněte. Zkuste si to užít. A vydejte se s hlavním hrdinou na cestu pouští Kitzaacké říše a džunglí Daangallu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3793
Santarožská bariéra Recenze
Santarožská bariéra
Frank Herbert

26. května 2009, Martin Bedeč
Narazit v dnešní době na kraj, kde vás přivítají s otevřenou náručí a vlídnými slovy bez zištných úmyslů, je velice neobvyklé. Ještě nezvyklejší je uvěřit faktu, že v podmínkách tvrdého kapitalismu vůbec existuje na Zemi město, kde platí jiné zákony než ty tržní. Jistě, i zde zadarmo ani kuře nehrabe, ale jak kdy a jak pro koho… Je to divné, ale místním je zcela jedno, zda vystoupíte ze superbu v bílém fraku, nebo z otlučené stodvacítky v montérkách. Neusmějí se na vás, ani když zavětří mince v naditých kapsách. Inu, jejich služby, natož přízeň, si za peníze jen tak nekoupíte, protože budete mít co dělat, abyste jim je vůbec vnutili. Ne snad proto, že by byli tak velkodušní a štědří. Kdepak. Ten problém jste totiž vy! Nevítaný host.

Číst článek dál | Diskuze (27) | Přístupů: 4277
Démoni jsou věční Ukázky z knih
Démoni jsou věční
Tajné dějiny 2

25. května 2009, Simon R. Green
Jmenuji se Bond. Šaman Bond. Ten supertajný agent. Kdysi, dávno tomu, bylo to jediné, co stálo mezi světem jak ho znáte a silami temnoty moje rodina. Ve zlaté zbroji, která nás činila silnými a mocnými, jsme za vás bojovali proti obludám a chránili jsme vás. Každičký člen naší rodiny byl odmalička vychováván, aby v nejpřísnějším utajení bojoval na straně dobra. Takže jste se nikdy nedozvěděli, jak nebezpečný je ve skutečnosti svět, v němž žijete. Já jsem byl polní agent, zmocněný nakopávat nadpřirozené zadky. Rytíř v lesklé zbroji chránící lidské stádečko před vlky. A pak jsem se dozvěděl, že to všechno je jedna velká lež. Román Démoni jsou věční, druhou část série Simona R. Greena Tajné dějiny, chystá nakladatelství Polaris na červenec.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4427
Žnec duší Ukázky z knih
Žnec duší
Malus Temná čepel 3

21. května 2009, Dan Abnett & Mike Lee
Temný elf Malus Temná čepel posedlý zlým démonem Tz’arkanem podstupuje nebezpečné putování za pěti prastarými předměty moci, které mu umožní získat zpátky svou duši. Dva z těchto artefaktů už má. Nyní musí najít Torxovu dýku – prokletou zbraň, která dává svému nositeli strašlivou moc. Cestou potká Pány otroků z Karond Kar a vydává se do mohylové země, prastaré nekropole, kam byla ukládána k věčnému odpočinku knížata temných elfů. Ale čeho se může takový netvor jako je Malus Temná čepel bát? Třetí pokračování příběhů Maluse Temné čepele. Třetí pokračování série Malus Temná čepel ze světa Warhammeru chystá nakladatelství Polaris v překladu Leony Malčíkové na červen.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5529
Nekropole Recenze
Nekropole
Dan Abnett

19. května 2009, Jindra Střelec
Řád a Chaos, dvě nesmiřitelné, protichůdné veličiny spolu soupeří již po mnoho tisíciletí. Vesmír Warhammeru 40 000 je té nikdy nekončící války plný. Nejinak je tomu i na Verghastu, jedné z planet císařského Impéria, kde Vervunský průmyslový úl čelí hrozbě, kterou nepoznal již po více než sto let.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4457
Výsledky Cen Akademie SFFH za rok 2008 Profily
Výsledky Cen Akademie SFFH za rok 2008


18. května 2009, Akademie SFFH
V sobotu 16. 5. byly v rámci veletrhu Svět knihy na pražském Výstavišti již počtrnácté uděleny Ceny Akademie scifi-fantasy a hororu. Přinášíme kompletní výsledky.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 4956
Goblinova válka Ukázky z knih
Goblinova válka
Goblin Jig 3

15. května 2009, Jim C. Hines
Pokud si myslíte, že je těžké být hobgoblinem nebo člověkem, zkuste žít chvíli jako goblin. Vlastně si představte, že jste ten nejmenší skrček mezi gobliny, jediný uctívač boha, který byl z dobrého důvodu zapomenut, a tím, na koho všichni ukáží prstem při prvním známce potíží. Zkuste si představit, že jste Jig Drakobijce a uvidíme, jak se vám to bude líbit… Třetí díl cyklu o goblinu Jigovi z pera amerického spisovatele Jima C. Hinese, nazvaný Goblinova válka, chystá na květen nakladatelství Fantom Print.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 4860
Dan Young I: Nebezpečí odjinud Recenze
Dan Young I: Nebezpečí odjinud
Jaroslav Velinský

14. května 2009, Vlastimil Vyplel
Kdo se s tvorbou Jaroslava Velinského setkává v podobě „komiksového“ hrdiny Dana Younga poprvé, narazí zrovna na poněkud netypický kousek z jeho bohatého díla. Přitom pro ty, kdo Velinského knihy důvěrně znají, je Dan Young další z řady hrdinů, kteří jsou si v lecčem tak podobní…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4008
Věštění z krajky Recenze
Věštění z krajky
Brunonia Barryová

13. května 2009, Marcela Stehlíková
Knihu Věštění z krajky nedoporučuji nikomu, kdo je úzce zaměřen jen na klasickou fantasy. Nepřehoupl by se totiž ani přes první kapitolu. Kdo však i přes žánrovou vyhraněnost otevírá vybranou knihu s očekáváním dlouhodobějšího zážitku, ten si stoprocentně přijde na své.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4363
První příběhy ze Zeměplochy Recenze
První příběhy ze Zeměplochy
Terry Pratchett

12. května 2009, Martin Fajkus
Když se řekne Terry Pratchett, snad každý fanoušek fantastiky si okamžitě vybaví Zeměplochu, podivuhodný svět obydlený desítkami nejroztodivnějších postav a postaviček vždy připravených čtenáře rozesmát a pobavit. Jméno tohoto úspěšného anglického autora znají i ti, kteří jinak fantasy vůbec nečtou. Jeho cyklus se totiž během let stal fenoménem, který překročil hranice žánru a zasáhl milióny čtenářů (a posléze i diváků) po celém světě od dítek školou povinných až po senilní starce, kteří sice hned zapomínají, co se dělo na předchozí stránce, ale to jim vůbec nebrání v tom, aby se s buldočí neúnavností prokousávali k závěru.

Číst článek dál | Diskuze (949) | Přístupů: 6673
Sirotkova cesta Recenze
Sirotkova cesta
Robert Buettner

11. května 2009, Jindra Střelec
Jason Wander podstatnou měrou přispěl k tomu, že pozemšťané dokázali porazit Slimáky a ubránili se tak jejich invazi. Sotva však toto nebezpečí, které dokázalo sjednotit celé lidstvo, pominulo, vrátilo se na Zemi opět vše ke starému. Znovu se tedy rozhořely staré spory a dostává se ke slovu politikaření, špionáž a více či méně skryté formy vměšování se. I kvůli tomu se Jason Wander opět dostává do akce, nyní jako poradce jednotek Svobodného Tibetu, které se snaží vymanit svoji zemi z čínského područí.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3934
Nekropole Recenze
Nekropole
Dan Abnett

7. května 2009, Martin Fajkus
V militaristickém vesmíru Warhammeru 40 000 neexistuje nic důležitějšího než válka mezi silami Řádu a Chaosu. Dnes a denně se na desítkách planet utkávají císařské armády s hordami uctívačů Chaosu v nelítostných bitvách, kde je i to nejmenší vítězství kterékoli strany vykoupeno obrovským množstvím obětí. Boj s Chaosem je však téměř sisyfovský úkol. Jen se ho někde podaří vykořenit, už se jeho kacířství rozmáhá zase jinde. A tak císařským armádám nezbývá nic jiného než se přesunout na nové stanoviště a dát se do „práce“.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5836
X-Men Origins: Wolverine Film, televize, video
X-Men Origins: Wolverine
USA, Austrálie, Kanada 2009

6. května 2009, David P. Stefanovič
Přijde mi to jako věčnost od doby, kdy jsem poprvé zhlédl x-menovskou trilogii a došel k závěru, že Hugh Jackman asi nebude nijak závratný herec, když během tří filmů ani jednou nezměnil výraz v obličeji, ale že se na druhou stranu pro ten terminátorský pohled snad narodil. Později, díky Aronofského Fontáně, jsem zjistil, že Jackman je naopak herec přímo excelentní… a možná o to víc jsem se těšil, až se na mě bude zase dvě hodiny mračit. Když jsem se tak v předvečer premiéry Wolverinova spin-offu rozhodoval, co dělat, byl jasnou volbou.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4441
Umírat v nitru Recenze
Umírat v nitru
Robert Silverberg

5. května 2009, Martin Bedeč
Co kdyby vám příroda, ach, ta rozmarná divoženka, jež si pohrává s našimi geny, nadělila do vínku dar telepatie, natolik výjimečnou schopnost, která by vás vydělovala z davu, šedého průměru jednotvárnosti. Jak by se změnil každodenní shon? Cestou do práce by se na vás stále mračily, usmívaly nebo netečně civěly obličeje urostlých, zavalitých či vyzáblých těl, ale díky pohledu do jejich nitra by bylo nad slunce jasnější, zda jejich tvář je skutečný obraz duše, nebo jen dobře hraný, zavilý klam. To má jen samé výhody, říkáte si, ale opravdu by byl život s telepatií snazší?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6196