Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Nikolas Flamel je nesmrtelný. A má tajemství Profily
Nikolas Flamel je nesmrtelný. A má tajemství
Michael Scott: série Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela

3. listopadu 2013, Vojtěch Hamerský
Irský folklorista, odborník na mytologii, ale zejména spisovatel, si díky sérii Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela udělal u českých čtenářů docela velké renomé. A právě v ní zužitkoval všechny své zkušenosti a znalosti ze své oblíbené mytologie, protože známých postav z bájí a historie je tu opravdu požehnaně.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 8654
Vzrušující plavba nekonečnou Řekou Profily
Vzrušující plavba nekonečnou Řekou


20. října 2013, Jiří Popiolek
Představte si, že všichni lidé, kteří kdy na Zemi žili a zemřeli od roku 97 000 před Kristem až do roku 1983, se zničehonic znovu narodí v neznámém světě na břehu obrovské řeky, nazí, jen s podivnými kovovými válci připevněnými k zápěstí. Všem je zhruba dvacet let, nemoci je netrápí a svůj pozemský život si do detailů pamatují. Jak a proč se tam ocitli a co budou dělat dál, o tom vypráví rozsáhlá série amerického spisovatele Philipa Josého Farmera Svět Řeky.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4567
Moderní upíři s tetováním a vlastním náboženstvím – vítejte ve Škole noci! Profily
Moderní upíři s tetováním a vlastním náboženstvím – vítejte ve Škole noci!
P. C. Cast a Kristin Cast: Škola noci 1-10

6. října 2013, Kateřina Kopišťová
Zoey Redbirdová vedla obyčejný život až do chvíle, kdy byla označena a povolána do tulské Školy noci pro upíří mláďata. Už od první chvíle bylo jasné, že je Zoey výjimečná. Od bohyně Nyx totiž dostala řadu darů, které musí využít v boji se zlem, které v Tulse klíčí. Dokáže mladá dívka zvrátit osud a postavit se samotné smrti, aby zachránila své milované?

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 7372
J. R. Ward řeší sedm smrtelných hříchů Padlých andělů Profily
J. R. Ward řeší sedm smrtelných hříchů Padlých andělů
J. R. Ward: Padlí andělé

2. června 2013, Jakub Gergela
Sedm smrtelných hříchů je ústředním motivem nové romantické série americké matadorky J. R. Ward. V každém románu se zabývá jedním z nich. Každý je detailně popsán, charakterizován a vsazen do světa, kde se odehrává odvěký boj dobra a zla. Pomyslná šachovnice je ale až příliš nebezpečné místo, neboť se na ní hráči střídají častěji, než mají možnost se v drsném turnaji aklimatizovat.

Číst článek dál | Diskuze (156) | Přístupů: 9280
Nadpřirozené bytosti vs. růžový paralyzér. Trilogie od Kiersten Whiteové nabízí nevšední podívanou Profily
Nadpřirozené bytosti vs. růžový paralyzér. Trilogie od Kiersten Whiteové nabízí nevšední podívanou
Kiersten Whiteová: trilogie Paranormálové

5. května 2013, Kateřina Kopišťová
Prvotina americké autorky Kiersten Whiteové přináší svět paranormálů v úplně novém světle. Hlavní hrdinka Evie se pod hlavičkou Mezinárodní agentury pro zadržování paranormálů vydává zjistit, proč dochází k nevysvětlitelným úmrtím těchto bytostí. Odpověď je ale mnohem nebezpečnější než Evie tuší. Osud lidského i nadpřirozeného světa je na vážkách a zůstává jen otázkou času, kdy se vše zkazí.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 5408
Punisher MAX. Šest zastavení se smrtí pod taktovkou cynika Gartha Ennise Profily
Punisher MAX. Šest zastavení se smrtí pod taktovkou cynika Gartha Ennise


3. března 2013, Jakub Ehrenberger
V koupelně mýdlo s příchutí střelného prachu, k snídani krajíc chleba namazaný olovem a na zdi obraz ukřižování smrtky. I tak by bylo možné shrnout život jednoho z největších ranařů mezi komiksovými hrdiny, marvelovského Punishera. V sérii MAX mu Garth Ennis vtiskl slušivě drsné rysy.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 5208
Vznešení mrtví, to je další fantasy série s lovci upírů v hlavní roli Profily
Vznešení mrtví, to je další fantasy série s lovci upírů v hlavní roli
Barb a J. C. Hendee: Vznešení mrtví

3. února 2013, Olga Buriánková
Pro Magieru je její původ nebezpečným tajemstvím, a protože zatím nic netuší, s minulostí si hlavu nedělá. Neznámá totožnost jejího otce, a vlastně i její, ji však brzy začne hnát vpřed. Její parťák Leesil zase o svých rodičích ví vše, a přesto je ještě větším štvancem, než ona. Problémy řeší jednoduše. Teď mu ale víno došlo, proto zvláštní proměny Magiery i psího ochránce Chapa příliš neřeší.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 6461
Tolkienova Středozemě: Nestárnoucí legenda se převléká do nového filmového kabátu Profily
Tolkienova Středozemě: Nestárnoucí legenda se převléká do nového filmového kabátu
J. R. R. Tolkien: Pán prstenů 1-3 + Hobit + Silmarillion

17. ledna 2013, Vojtěch Hamerský
Legenda, na kterou oddaný čtenář fantasy sotva může zapomenout, znovu ožívá. Na podzim roku 2012, s přicházející premiérou první části Hobita, se s Tolkienem doslova roztrhl pytel – na pulty v knihkupectvích se dostavily dárkové boxy s ilustrovanými vázanými publikacemi i nová brožovaná vydání Pána prstenů a Hobita s filmovými obálkami. Pro mnoho čtenářů a fanoušků stříbrného plátna tak začíná další knižní maraton při opětovném čtení těchto kultovních románů.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 6323
Věk objevů od Stackpolea je promyšlená fantasy trilogie, i když se to nezdá Profily
Věk objevů od Stackpolea je promyšlená fantasy trilogie, i když se to nezdá
Michael A. Stackpole: Věk objevů

29. listopadu 2012, Vojtěch Hamerský
Rozsáhlá fantasy trilogie z pera Michaela A. Stackpolea ukazuje, že ve světě fantastiky je stále z čeho brát. Věk objevů v sobě skýtá mnohé a to, co by podle čtenářů obsahovat nemohl, nakonec vyplyne nečekaně na povrch. Nese se trochu na jiné vlně, ale je tomu tak z dobrých důvodů.

Číst článek dál | Diskuze (5) | Přístupů: 5366
Zaměřeno na Patricii Briggs - snící dámu z Montany Profily
Zaměřeno na Patricii Briggs - snící dámu z Montany
profil Patricie Briggs

16. března 2012, Renata Heitelová
Americká autorka Patricia Briggs je čtenářům známá hlavně díky sérii o Mercedes Thompsonové. Její fanoušci mají možnost setkat se s autorkou i v České republice. Zavítá sem letos v květnu na pozvání nakladatelství Fantom Print.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 7237
ZEMĚ UPÍRŮ Profily
ZEMĚ UPÍRŮ
BLÍZKÁ SETKÁNÍ PONĚKUD KRVAVÉHO DRUHU

23. června 2011, Martin Fajkus
Ještě na počátku jednadvacátého století vzhlíželi lidé k noční obloze s nadějí, že ve vesmíru nejsou sami. O pár let později už měli jiné starosti. Celá Země se zmítala v chaosu, státy se rozpadaly na kusy a obyvatelstvo decimovala neznámá choroba. Lidstvo stálo na pokraji zkázy. Tehdy se objevili oni – mimozemští návštěvníci z planety Kar. A pak nastala skutečná Apokalypsa…

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 8716
MERCY THOMPSONOVÁ Profily
MERCY THOMPSONOVÁ
Drsňačka v kojotí kůži

20. ledna 2011, Martin Fajkus
Většinou jí taky nic jiného nezbývá. Pravidelně se totiž kvůli těmto děsivým stvořením noci dostává do problémů. A dost často jí přitom jde také o život. Jenže Mercy nepatří k lidem, kteří by se ke přátelům v nouzi obraceli zády. Takže svleče zamaštěné montérky, hodí na sebe něco civilnějšího a vydá se jim na pomoc. Divíte se, proč zrovna montérky? Mercy má totiž v Tri-Cities autodílnu specializovanou na staré volkswageny. Inu, každý má nějakou tu úchylku.

Číst článek dál | Diskuze (128) | Přístupů: 8688
Mistborn Profily
Mistborn
Temná legenda zrozená uprostřed mlh

12. července 2010, Martin Fajkus
V ponuré zemi, kde má slunce již tisíc let barvu krve a z oblohy padá popel smíšený se sazemi, aby svou černí poznačil všechno a všechny, existuje pouze jediná pravda. Ta, kterou hlásá všemocný Pán Vládce, nesmrtelný tyran drtící železnou pěstí celou Finální říši. V jeho temném impériu není místo pro svobodnou vůli ani nezávislost, takže si každý, kdo by mu chtěl odporovat, může rovnou začít kopat hrob. Prastaré legendy vyprávějí, že kdysi byl Pán Vládce hrdina, který se střetl v lítém boji s Bezedností a porazil ji. Tím zachránil svět před záhubou a za odměnu nad ním získal vládu. Jenže vábení moci bylo příliš lákavé. A tak onen hrdina svět zradil, aby mohl vytvořit mistrovské dílo – Finální říši, impérium, jež přetrvá věčnost. Aby toho dosáhl, je ochoten vyhladit celé národy a dopustit se neslýchaných ukrutností. A zdá se, že jeho taktika má úspěch. Tisíc let útlaku, bezpráví a strachu zlomilo ducha skaatů, z nichž se stali poslušní otroci. A tak Pán Vládce může odpočívat ve svém paláci v Luthadelu. Má obrovskou armádu, výkonný byrokratický aparát, je nejmocnějším mágem, a navíc nesmrtelným…

Číst článek dál | Diskuze (436) | Přístupů: 9987
Robert Buettner Profily
Robert Buettner
profil autora

12. dubna 2010, Martin Fajkus
Americký autor fantastiky, který se věnuje subžánru military sci-fi, k němuž má jako bývalý důstojník blízký vztah. Narodil se 7. července na Manhattanu před tak dlouhou dobou, že ji raději ani neuvádí. Vyrůstal v Clevelandu a nakonec zakotvil v Coloradu. Vystudoval geologii na Woosterské univerzitě, později v rámci Národní vědecké nadace rovněž paleontologii na univerzitě v Cincinnati. Získal i právnické vzdělání. Byl důstojníkem zpravodajské služby, pracoval v dolech, živil se jako prospektor v Texasu i na Aljašce. Později se zaměřil na právní problémy kolem využívání přírodních zdrojů a pracoval pro ARIC. Vedl prostě zajímavý život.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 7694
Military sci-fi v literatuře Profily
Military sci-fi v literatuře
ve světě i u nás

12. dubna 2010, Martin Fajkus
Z hlubin vesmíru se vynořují štíhlé válečné lodě. Jejich palubami zní jekot sirén a posádky spěchají na bojová stanoviště. Věže osázené těmi nejmodernějšími zbraněmi se otáčejí směrem k nepříteli. Temnota náhle rozkvétá vražednými výboji energie. Dvě impozantní flotily se pouštějí do boje. A hluboko dole pod nimi, na malé červené planetě, dosedají do prachu první výsadkové moduly, aby ze svých útrob vyvrhly komanda vojáků v hi-tech zbrojích…

Číst článek dál | Diskuze (2839) | Přístupů: 31370
Podivuhodná výprava do Podzemí... Profily
Podivuhodná výprava do Podzemí...
a ještě hlouběji do nitra země

21. ledna 2010, Martin Fajkus
Příběh začíná jako jedno z těch velkých a nádherných dobrodružství, o jakých sní snad každý kluk. Dokonce i když je mu už čtrnáct let tak jako Willovi Burrowsovi. Ale nenechte se mýlit, Will zanedlouho na vlastní kůži pozná, že sny a realita mají většinou jen málo společného. Na objevitelské výpravě do Podzemí na něj totiž čeká spousta překvapení. A jen málokteré z nich bude příjemné. Tam dole se totiž skrývá svět, který nechce být odhalen. A běda tomu z Površáků, který na něj narazí. Ale vezměme to hezky od začátku…

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 6009
Vyhlášení Einsteinova mozku na Fénixconu Profily
Vyhlášení Einsteinova mozku na Fénixconu
PR

2. prosince 2009, organizátoři soutěže
Posledním listopadovým dnem bylo uzavřeno první kolo hlasování čtenářské soutěže o nejlepší českou (případně slovenskou, ale česky vydanou) povídku a román roku 2008. Tady jsou nominace.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 5602
Krvavé pohraničí Profily
Krvavé pohraničí
země zrozená z krve, potu, slz a nadějí

30. listopadu 2009, Martin Fajkus
Život v pohraničí není nikdy jednoduchý. Na místě, kde končí civilizace a začíná divočina, totiž číhá spousta nebezpečí. Když jsou ale navíc vašimi sousedy elfové, goblini, orci, a navrch jeden šílený Temný mág, tak si to říká o pořádný průšvih. Stačí jen málo, aby vzplanuly staré vášně, a všechny křivdy, ústrky a nenávisti se opět vynoří na povrch ve vražedném šílenství, jež může uhasit jen krev. Takže vítejte v Krvavém pohraničí Vladimíra Šlechty.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 9715
Světy zvrácených vášní, nespoutaného sexu, bolesti i krve Profily
Světy zvrácených vášní, nespoutaného sexu, bolesti i krve
rozbor knih Petry Neomillnerové

13. října 2009, Martin Fajkus
Jsou místa, jejichž návštěva není právě tou nejbezpečnější záležitostí. Přesto, nebo právě proto, mají jisté kouzlo, kterému se prostě nedá odolat. A temné říše, v nichž svým nemilosrdným perem vládne Petra Neomillnerová, za trochu toho rizika určitě stojí. Klokotá v nich totiž život a smrt i láska se tu prolínají v těch nejobyčejnějších a nejbizarnějších podobách. Jen pozor, aby se vám z vůně ženského těla, smradu zvratků či pachu právě prolité krve nezatočila hlava…

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 15415
Poslední teorém Profily
Poslední teorém
zamyšlení o tvorbě A. C. Clarka a F. Pohla

5. října 2009, Miroslav Žamboch
Hned zpočátku musím napsat – tento text není recenze, ani se o to nesnaží, je to spíš krátké zamyšlení nad knihou. Poslední teorém Arthura C. Clarka (narozen 1917) a Frederika Pohla (narozen 1919), dvou velikánů uplynulé éry science fiction a vlastně i éry dvacátého století, je současně i poslední knihou, pod kterou je A. C. Clarke podepsán, zemřel loňského roku v březnu na své milované Srí Lance.

Číst článek dál | Diskuze (25) | Přístupů: 7849
Legenda o Hledači Profily
Legenda o Hledači
sága psaná Mečem pravdy

4. září 2009, Martin Fajkus
Zapomeňte na všechny Excalibury, Bouřenoše či Andúrily, jejichž čepele jsou tak našlapané magií, že stejně odvedou většinu práce za svého majitele. Právě se vám dostala do rukou onačejší zbraň. Tento meč má na jílci slovo PRAVDA, a když ho vytasí ten správný člověk ve chvíli spravedlivého hněvu, začne se schylovat k takovému menšímu soudnému dni. Jenže, najít takového hrdinu není vůbec nic jednoduchého… Meč pravdy totiž vyžaduje od držitele mnohem víc než jen nabušené svaly a šermířské schopnosti. Odvážlivec, který ho chce ovládnout, musí mít mysl stejně nabroušenou, jako je tato čepel. Jakmile totiž zbraň přijme, stane se z něj HLEDAČ. A jak už jméno meče naznačuje, bude se snažit hledat pravdu. Což je ve světě, kde existují šílení mágové i krvežízniví tyrani, činnost extrémně nebezpečná. Není tedy divu, že se o tento post lidi zrovna nervou…

Číst článek dál | Diskuze (31) | Přístupů: 14033
Vítězové Ceny Karla Čapka Profily
Vítězové Ceny Karla Čapka


27. srpna 2009, Jiřina Vorlová
Na Parconu v Plzni byly o víkendu vyhlášeny výsledky Ceny Karla Čapka. V jednotlivých kategoriích se na předních pozicích umístily následující práce:

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 6060
Legenda jménem Druss Profily
Legenda jménem Druss
aneb Kroniky Drussova života

28. července 2009, Martin Fajkus
Na hradbách mohutné pevnosti stojí muž s prošedivělými vlasy i vousy a v rukou třímá velkou lesklou dvojbřitou sekeru. Přes cimbuří se valí hordy barbarů, ale on z nich nemá strach. V jeho ledových očích tančí smrt. Náhle pozvedne svou strašlivou zbraň, zařve a vrhne se vstříc nepřátelům. Sekera znovu a znovu dopadá do houfu protivníků a s neúprosnou pravidelností drtí kosti i maso. Šedovlasý postupuje vpřed a za ním zůstává krvavá brázda mrtvých a umírajících. Je ve svém živlu… Takto si ho pamatují milióny čtenářů. Nezlomného, nezastavitelného muže, který se dokázal během okamžiku změnit v dokonalý válečný stroj. Slovo NEMOŽNÉ jako by pro něj neexistovalo. Nazývali ho Stříbrným zabíječem, Sekerobijcem i Smrtonošem. Jeho skutečné jméno však bylo Druss. Druss Se sekerou. Pro jedny nejhorší noční můra, pro druhé symbol neohroženosti, svobody a odvahy. Přesně tak, jak tomu chtěl jeho duchovní otec – britský romanopisec David Gemmell.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8981
Bouřlivák David Gemmell Profily
Bouřlivák David Gemmell


28. července 2009, Martin Fajkus
28. července to byly už tři roky, co navždy odešel anglický spisovatel David Gemmell. Kdyby se narodil o pár století dříve, mohl se z něj stát skvělý bard. Putoval by od hradu k hradu a všude by mu lidé naslouchali s otevřenými ústy. Vládcové by ho zahrnovali dary a ženy svou přízní. David Gemmell měl totiž jedinečný dar – dar Mistra vypravěče. Uměl čtenáře přenést do světů, kde slova čest, láska, přátelství, svoboda či odvaha nejsou prázdnými pojmy, nýbrž hodnotami, za které stojí bojovat a snad i zemřít. Přiměl je uvěřit, že každý má moc se postavit zlu. Uvěřit, že každý se může stát HRDINOU…

Číst článek dál | Diskuze (125) | Přístupů: 7561
Kdo vyhraje Mloka? Profily
Kdo vyhraje Mloka?
Nominace na Cenu Karla Čapka 2009

2. června 2009, Jiřina Vorlová
Hodnocení letošního ročníku Ceny Karla Čapka dospělo do finále. Soutěže se zúčastnilo celkem 160 příspěvků od 106 autorů a autorek. Následující práce jsou v jednotlivých kategoriích nominovány na Pulce a Mloky.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4849
Výsledky Cen Akademie SFFH za rok 2008 Profily
Výsledky Cen Akademie SFFH za rok 2008


18. května 2009, Akademie SFFH
V sobotu 16. 5. byly v rámci veletrhu Svět knihy na pražském Výstavišti již počtrnácté uděleny Ceny Akademie scifi-fantasy a hororu. Přinášíme kompletní výsledky.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 4965
Romeo a Julie mezi kapkami krve Profily
Romeo a Julie mezi kapkami krve
Stmívání Stephenie Meyerové

21. dubna 2009, Martin Fajkus
Krev, ta jasně rudá tekutina chutnající po železe, je asi nejvzácnější látka, jakou má člověk ve svém vlastnictví. I ta nejnepatrnější kapka může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí, takže se jí nikdo nevzdává rád a jen málokdy tak činí dobrovolně. Možná také proto patří upíři k nejděsivějším stvořením zrozeným z temných hlubin lidské fantazie a strachu. Nemrtví pijáci krve odjakživa vzbuzovali děs a hrůzu, ale zároveň lidi i fascinovali…

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 6215
Nominace na Cenu Akademie SFFH za rok 2008 Profily
Nominace na Cenu Akademie SFFH za rok 2008
kategorie Česká a slovenská povídka

14. dubna 2009, Akademie SFFH
Dne 14. dubna 2009 se uzavřelo první nominační kolo hlasování o Ceny Akademie SFFH za rok 2008. Literární komise Akademie SFFH do nominace doplnila kategorii Nejlepší česká a slovenská povídka. Připomínáme, že v této jediné kategorii se nominace řídí rozhodnutím komise. Ke čtyřem nominovaným pracím byla tradičně doplněna divoká karta vzešlá z prvního kolo hlasování Akademie SFFH.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4616
Ceny Akademie SFFH za rok 2008 Profily
Ceny Akademie SFFH za rok 2008
1. kolo

23. března 2009, Akademie SFFH
Předávání Cen Akademie SFFH se koná 16. května 2009 od 15.00 do 16.20 na veletrhu Svět knihy na pražském Výstavišti. Sponzory letošního ročníku jsou nakladatelství Argo a Leonardo. Hlavním sponzorem je již tradičně nakladatelství Triton. Tiskovými mediálními partnery předávání cen jsou časopisy Fantázia, F&SF, Ikarie a Pevnost. Internetovými mediálními partnery jsou webziny Fantasya, Fantasy Planet a Sarden. Za veškerou pomoc děkujeme.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 6523
Piatok trinácteho, návod na prežitie z Brlohu Profily
Piatok trinácteho, návod na prežitie z Brlohu
PR

13. února 2009, BrlohTeam
Ak máte panickú hrôzu z čísla 13, ponúkame vám návod ako prežiť bez ujmy prichádzajúci Piatok 13. Zadebnite včas okná poriadnymi doskami (stovky klince by mali stačiť). Nájdite si vo svojom súkromnom „brlohu“ vhodný úkryt a za žiadnu cenu ho neopúšťajte.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 4441