Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Romeo a Julie mezi kapkami krve, Stmívání Stephenie Meyerové

Meyerová Stephenie: Rozbřesk

Krev, ta jasně rudá tekutina chutnající po železe, je asi nejvzácnější látka, jakou má člověk ve svém vlastnictví. I ta nejnepatrnější kapka může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí, takže se jí nikdo nevzdává rád a jen málokdy tak činí dobrovolně. Možná také proto patří upíři k nejděsivějším stvořením zrozeným z temných hlubin lidské fantazie a strachu. Nemrtví pijáci krve odjakživa vzbuzovali děs a hrůzu, ale zároveň lidi i fascinovali…

Ta samá fantazie jim totiž dala do vínku i mocné charisma a osobní kouzlo, díky čemuž dokáží obloudit oběti. Dokonce tak, že mnohé ostrým špičákům nabízejí své hrdlo dobrovolně a s láskou. Jenže milovat upíra je nejen pošetilé, ale i smrtelně nebezpečné. Protože upír zůstává za všech okolností nelítostným predátorem a na teplokrevné pohlíží jen jako na kořist mající ukojit jeho žízeň. Jenže co když existují i výjimky? Právě na této premise vystavěla Stephenie Meyerová svůj cyklus Stmívání

Jako voda a oheň
Isabella Swanová je dospívající dívka, která je snad jen trochu zodpovědnější a chápavější, než je obvyklé u jejích vrstevnic. To je i důvod, proč se načas stěhuje do provinčního městečka Forks ke svému otci. Nový domov ovšem znamená i novou školu, kam dívka kupodivu zapadne bez větších nesnází, a kromě kamarádek si dokonce získá i pár obdivovatelů. Ji však zaujme pohledný mladík, jenž na ni hledí s nebývalou nevraživostí. A přece právě on jí posléze zachrání život činem, který by vůbec neměl být v lidských silách. Dívka si proto Edwarda Cullena, jak se zachránce jmenuje, začne všímat více.
A zjistí několik opravdu podivných skutečností. Všichni Cullenovi jsou krásní, vyzařuje z nich ale jakýsi chlad, který lidi odrazuje. Jako ostatní chodí do jídelny, ale nikdy je nikdo neviděl jíst. A když se udělá slunečno, je víc než pravděpodobné, že nikdo z nich ten den do školy nepřijde.
Bella si náhle s překvapením uvědomí, že se asi zamilovala. Je ale zmatená Edwardovým chováním. Občas to vypadá, že se jí nemůže nabažit, jindy se k ní chová naprosto chladně. Dívka je však příliš tvrdohlavá, než aby ji to odradilo. A tak se nakonec dozvídá neuvěřitelnou pravdu. Edward je upír! A ne jen tak ledajaký. Dokáže slyšet myšlenky lidí. Všech – až na ty její. A co hůř, i on Bellu miluje. Ale zároveň ho vůně její krve přivádí k šílenství. A tak začíná hra na ostří nože. Stačí jediný chybný krok, a vše může skončit tragicky. Navíc Bella vzbudí zájem dalšího upíra, který nemá tolik skrupulí jako Edward…

Meyerová Stephenie: Stmívání

Stmívání, které se stalo úsvitem jedné kariéry…
Stephenie Meyerová představila Isabellu čtenářům poprvé v roce 2005 v románu Stmívání a okamžitě zabodovala. Obzvláště náctileté byly příběhem Belly a Edwarda nadšené, takže se kniha stala bestsellerem a přinesla spisovatelce pověst jedné z nejslibnějších autorek roku.
Meyerová totiž dokázala skloubit oblíbené téma upírů s milostným příběhem, to vše z pohledu mladé dívky. Ačkoliv její text nepostrádá napětí ani hrůzu, přece jen klade větší důraz na vztah dvou diametrálně odlišných bytostí, mladičké lidské dívky a dlouhověkého upíra.
Ti dva se liší snad ve všem, od povahy až po stravovací návyky. On je chladnokrevně uvažující tvor, hrdý na svou sebekázeň, která ovšem v Bellině blízkosti selhává. Nechce jí ublížit, ale zároveň ji nechce ani ztratit, takže se drží zpátky. To Isabella takové problémy nemá. Miluje celým srdcem. Sama se ale podceňuje a nechápe, že ji mladík vidí úplně jinak. Je také impulzivní a velmi tvrdohlavá. Proto přijímá fakt, že její kluk je upír, bez paniky a hysterie. Teprve postupně objevuje, co to vlastně obnáší.
Autorka sice akceptuje většinu upírských reálií a zvyklostí, uvádí však na scénu hned několik jedinců, kteří se jim vymykají. Komunitě Cullenových se podařilo téměř nemožné, vůlí ovládla touhu po lidské krvi a živí se jen krví zvířecí. To jim umožňuje žít ve Forks v relativním bezpečí, přesto se však z řady obyvatel vyčleňují. Příjezd Belly se ale stává katalyzátorem, který postaví komunitu před nejtěžší zkoušky v jejím neživotě.

Radikální řez
Edwardovo dilema se vyhrotí na počátku knihy Nový měsíc. Cullenovi, ve snaze udělat Belle radost, vystrojí dívce oslavu narozenin. Jenže Bella se při rozbalování dárků řízne, což má téměř tragické důsledky. Zděšený Edward dívku raději opouští, čímž naplňuje její nejhorší obavy. Bella rozchod nese velmi těžce. Trochu rozptýlit ji dokáží jen cesty do rezervace a přátelství Jacoba, který tu žije. Když se jednoho dne dostane náhodou do nebezpečí, zdá se jí, že slyší v hlavě Edwardův varující hlas. Od té doby dělá ty nejbláznivější věci, jen aby hlas slyšela znovu. Jezdí na motorce, skáče ze skály do moře, vydává se za noci do temných uliček, což se jí málem stane osudným. Společníci upíra, který byl kvůli Belle zabit, na ni totiž mají stále spadeno. Ale to není jediný problém, jemuž musí čelit. S Jacobem se děje něco divného, a ke všemu se dívka dozvídá, že Edward je v nebezpečí.

Meyerová Stephenie: Nový měsíc

V druhé knize autorka přitvrdila. Šokující scéna s oslavou je toho důkazem. Bella prožívá nejčernější období života a Meyerová neobyčejně citlivě i sugestivně líčí její obrovský smutek i frustraci. Emotivní jsou pak zejména scény, kde dívka dělá všechny nebezpečné věci, jen aby slyšela Edwardův hlas. Čtenář netuší, jestli je to skutečnost, nebo jen výplod zraněného podvědomí, ale to vůbec nevadí, protože nápad je takřka geniální.
Kromě Cullenových se v knize opět objevují i další upíři, autorka čtenáře dokonce zavádí i do zahraničí, aby se tu setkali s nejmocnějšími představiteli druhu – Volturiovými. A nemilosrdně jim strhává masky, aby ukázala jejich skutečné bestiální a sadistické já, respektující jen sílu a moc. O to výrazněji vyznívá morální převaha Cullenových.

Láska a válka
V třetí knize Zatmění události, které Bella mimovolně uvedla do pohybu, gradují. Děvče je, jako obvykle, až po uši v nesnázích. Miluje sice Edwarda, ale nerada by přišla o přátelství Jacoba. A je to o to horší, že Jacob se stal jedním z vlkodlaků, kteří vznikli jako odpověď na přítomnost upírů. Takže mají s Edwardem více než dost důvodů se nenávidět. Spojuje je vlastně jedno jediné. Oba dva milují Bellu.
Venku navíc stále číhá upírka Victoria, rozhodnuta pomstít se za smrt svého druha, které byla Bela příčinou. A tak zanedlouho Seattlem otřásá vlna záhadných vražd a na Forks vyráží desítky nově zrozených upírů. Cullenových je přitom jen pět. Jedině spojenectví vlkodlaků a upírů snad může Bellu ochránit… V tomto románu se autorka posunula ještě o kousek dále. S nebývalou barvitostí fabuluje příběh plný napětí a nebezpečí, v němž jde hrdinům prakticky o všechno. Bella je permanentně v ohrožení, ale jako by si to ani neuvědomovala. Soustřeďuje se na mnohem důležitější věci. Nehodlá oželet Edwarda ani Jacoba, navíc je odhodlána oba udržet naživu, a to za jakoukoli cenu. Příběh tak směřuje ke krvavému finále, které prověří kvality všech postav, a zároveň přinese i bolestné rozřešení milostného trojúhelníku, jež se už nedá déle odkládat.

Být, či nebýt upírkou? To je, oč tu běží. A nebo ne?
Isabella, děvče milující upíra, a milované vlkodlakem, stojí před volbou, která změní celý její další život. Opravdu se chce stát upírkou a připojit se k Edwardovi? Zdá se, že už je pevně rozhodnutá a nic ji nemůže od jejího přání odvrátit. Jenže s Bellou, jak ti, kdož nahlédli do jejího příběhu, vědí, není nic jednoduché. A tak do jejího života nečekaně vstoupí událost, která ji opět přiměje balancovat na hranici mezi životem a smrtí. A ne jen jednou! A přitom vše začíná tak romanticky.

Meyerová Stephenie: Zatmění

Ano, svatební zvony znějí a naše milá Bella se vdává. Bere si samozřejmě Edwarda. Po nádherném obřadu, kde je nevěsta nejkrásnější dívkou široko daleko (což ona jako obvykle nechápe), nastává čas líbánek. Ty se odehrají na romantickém ostrůvku, který mají novomanželé sami pro sebe. Nakonec dojde i k naplnění manželského svazku (čili sex!), což následující den u Edwarda vzbudí šílené výčitky svědomí a těžkou depresi. Jeho žena totiž vypadá, jako by ji přejel parní válec. Ovšem Bella se překvapivě cítí šťastná. Nakonec je to ona, kdo svého muže (upíra) dost nevybíravě svede, aby její milostný život měl vůbec nějaké pokračování. Edward si už dává pozor, takže se dvojice konečně může oddat svému štěstí. To ale netrvá dlouho, už za několik dní totiž Bella zjistí, že jejich „skotačení“ si na ní přece jen vybralo daň. Což vede k okamžitému návratu domů a horečnému hledání řešení. Isabella se totiž opět ocitla v nebezpečí smrti. A její čas se rychle krátí…
Meyerová knihu od knihy děj přitvrzovala a temnila, ale to, co předestřela v posledním (zatím) dílu cyklu, je stejně tak šokující jako překvapivé. V Rozbřesku se autorce podařilo navodit naprosto nečekanou zápletku, která se vymyká z pojetí předchozích dílů. Její hlavní hrdinka je samozřejmě opět ve středu všech událostí, jako by ona sama byla katalyzátor, který změní nejen život Edwarda a malé rodiny Cullenových, ale otřese i celou upírskou komunitou stejně jako jejich smrtelnými protivníky, vlkodlaky. Meyerová přitom velmi dovedně mísí romantické motivy s hororovými, nechybí ani drsné, takřka brutální scény a sladkobolné chvilky. No a Belin svět zase stojí na pokraji války s upíry, tentokráte prastarými Volturiovými. Ale to není nic, co by hrdinka nezvládla, pokud tedy bude opravdu chtít. Protože Bella je prostě Bella a palce jí drží miliony čtenářek po celém světě.

Krvavá romance
Zmínka o Romeovi a Julii na počátku článku nebyla vůbec náhodná. Isabella a Edward se této dvojici v lecčems podobají. I oni pocházejí z odlišných rodů, což ještě umocňuje fakt, že jeden je lovec, a druhý kořist. Ale ani to nemůže zabránit jejich lásce. Také oni musejí projít nesčetnými zkouškami a ocitnou se na pokraji smrti, ba i za ní, ale Meyerová je poněkud shovívavější než Shakespeare. Dává milencům šanci, ale zároveň je nutí k volbě, jež změní jednoho z nich, a tím vlastně i toho druhého.
Ale zanechme paralel a podívejme se na cyklus Stephenie Meyerové očima čtenáře fantastiky. Kombinace upírského románu a červené knihovny má své kouzlo, obzvláště pro dívky oscilující mezi romantickými představami a hororově nebezpečným dobrodružstvím říznutým kapkou erotiky, jež k upírskému mýtu bezesporu patří. Ale ani ostatní čtenáři snad nebudou zklamáni. Meyerová totiž psát umí, a proto bez problémů čtenáře vtáhne do děje. Navíc se dokáže skvěle vcítit do pocitů své hrdinky a převést je na papír. I díky tomu působí její Bella naprosto věrohodně a živě a její přítomnost dodává příběhu neopakovatelné kouzlo.

Stephenie Meyerová

Stephenie Meyerová
(*1973 – )

Americká autorka zaměřující se na žánr fantastiky, kde se prosadila cyklem Stmívání (Twilight Saga, 2005–08). Získala si přízeň zejména dospívajícího publika a její knihy soupeří v prodejnosti s Harrym Potterem.
Narodila se v Connecticutu jako druhé ze tří děvčat v početné rodině. Za neobvyklý pravopis svého jména vděčí otci Stephenovi. S výtečným prospěchem absolvovala střední školu, což jí otevřelo cestu na malou Brigham Young University v Utahu. Zde studovala angličtinu, přičemž se věnovala spíše literatuře než tvůrčímu psaní. I tato studia zakončila úspěšně. O něco později se vdala a nyní žije spokojeně s manželem a třemi malými syny ve Phoenixu v Arizoně.
První kapitoly své románové prvotiny Stmívání (Twilight, 2005, č. Egmont 2005) začala psát na počátku června 2003. Sama přitom tvrdí, že ji k tomu inspiroval neobyčejně živý sen, na který nemohla ani nechtěla zapomenout. Od toho dne se snažila v příběhu dívky Isabelly a upíra Edwarda pokračovat skoro každou noc, někdy s větším, jindy s menším úspěchem. A už za několik měsíců měla hotový první koncept. Trvalo to ale ještě skoro dva roky, než se kniha dostala do rukou čtenářů. Zajímavá kombinace upírských motivů a romantiky oslovila nejen dospívající dívky, ale i mnoho dalších čtenářek a čtenářů, takže se kniha stala bestsellerem. To už ale Meyerová dokončovala pokračování nazvané Nový měsíc (New Moon, 2006, č. Egmont 2006), které získalo snad ještě lepší ohlasy. Obdobná situace pak nastala i u dílu třetího – Zatmění (Eclipse, 2007, č. Egmont 2008) a počet fanoušků Belly a Edwarda rostl téměř geometrickou řadou. Celý cyklus pak letos ve velkém stylu zakončila knihou Rozbřesk (Breaking Dawn, 2008, č. Egmont 2009). Kromě tohoto cyklu má autorka na kontě ještě román The Host (2008), zajímavý sci-fi román tentokrát pro dospělé čtenáře, v němž ale opět má pevné místo milostný motiv.

  • Článek je převzat z magazínu Pevnost 1/2009 a je jeho rozšířenou verzí.
21. dubna 2009, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Ad Romeo a Julie mezi kapkami krve
ANA - 18. 08. 2009 21:27

Toto je jedna z nejvýstižnějších recenzí, jaké jsem četla - myslím, že je tady vystihnuto vše podstatné, o co vlastně v knihách běží. Zajímavé je, že Stmívání a celá sága má dva tábory - jedni ji zuřivě nenávidí a druzí opěvují do nebe. Já patřím spíš k té druhé skupině, protože Stmívání mě dostalo - i když jsem určitě četla lepší a zajímavější romány. Ale Stmívání má v sobě něco, co se člověku zažere pod kůži - a i když je to snad jednoduchý příběh, není pitomý. Témá lásky mezi člověkem a nelidskou bytostí už byla rozvinuta několikrát (když vezmu nejznámější pohádku Kráska a zvíře), jen většinou člověk nechce být zvířetem, ale touží po opaku - aby se zvíře polidštilo. Bella toho moc na výběr nemá - buď se rozejít s Edwardem a žít svůj normální život, což nedokáže, žít s Edwardem a zestárnout - a trápit se pocitem, že je stále starší a on vypadá pořád stejně - nebo se nechat přeměnit stejně jako on. Už v prvním díle se mi líbilo jejich sbližování - myslím tím posouvání hranic, aby mohli spolu existovat a ona přitom nepřišla o život. I to, že pochopila, jak je to pro něj těžké a většinou se snažila mu usnadnit věci tak, aby se v její přítomnosti dokázal ovládat. Druhý díl byl hodně obohacen o postavu Jacoba, ten kluk byl pravý opak Edwarda - s normálními chybami, živý, lidský, impulsivní. A setkání s Volturiovými bylo taky dobře popsané, trochu se mi vybavuje paralela s jednou scénou z filmu Interwiew s upírem. Myslím že byly dobré všechny čtyři díly, ale ten poslední byl asi nejtvrdší - po téměř idylickém limonádovém začátku (možná schválně limonádovém) přišla náhlá změna a Bellino těhotenství a hlavně narození dítěte mi připomínalo scénu z Vetřelce. Jsem zvědavá, jak tohle natočí. Takže myslím, že strhávat Stmívání jako lacinou literaturu, brak a odpad, je hloupé. Naopak, tato sága si zaslouží být slušně ohodnocena, rozhodně je to strhující příběh na téma Romeo a Julie. A že je to romantické? Proč ne? Zdá se, že romantika v dnešní době dostává hanlivý přídech. Ale odsuzovat knihu nebo film jen proto, že je romantický - není to také hloupé?
RE: Ad Romeo a Julie mezi kapkami krve
Zuzana - 04. 12. 2009 21:28

TAk jsem to dočetla a je to hnusné. Nechápu, proč celá sága musela mít tak příšerný závěr. Je to béčkový horor, a moc mi to připomínalo jiné horory. To samé Hostitel. Nijak originální.
cialis unreliable dosage
bluelia - 17. 05. 2023 15:02

Thus, using hCG for timing ovulation optimizes the chances of success for natural cycle IUI with donor sperm buy cialis with paypal Hey, how come all alone this year

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).