Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Legenda o Hledači, sága psaná Mečem pravdy

Goodkind Terry: Meč pravdy 22 - Zpovědnice 2 - Poslední čarodějovo pravidlo

Zapomeňte na všechny Excalibury, Bouřenoše či Andúrily, jejichž čepele jsou tak našlapané magií, že stejně odvedou většinu práce za svého majitele. Právě se vám dostala do rukou onačejší zbraň. Tento meč má na jílci slovo PRAVDA, a když ho vytasí ten správný člověk ve chvíli spravedlivého hněvu, začne se schylovat k takovému menšímu soudnému dni. Jenže, najít takového hrdinu není vůbec nic jednoduchého…

Meč pravdy totiž vyžaduje od držitele mnohem víc než jen nabušené svaly a šermířské schopnosti. Odvážlivec, který ho chce ovládnout, musí mít mysl stejně nabroušenou, jako je tato čepel. Jakmile totiž zbraň přijme, stane se z něj HLEDAČ. A jak už jméno meče naznačuje, bude se snažit hledat pravdu. Což je ve světě, kde existují šílení mágové i krvežízniví tyrani, činnost extrémně nebezpečná. Není tedy divu, že se o tento post lidi zrovna nervou…

Upřímné varování těm, co žijí, i těm, co jsou mrtví!
Takto poprvé oznámil velký čaroděj Zedd světu, že se zrodil nový hrdina. Stalo se to v roce 1994, když vyšel první díl cyklu Terry Goodkinda Meč pravdy nazvaný První čarodějovo pravidlo. Goodkind v něm okouzlil čtenáře skvěle pojatým epickým příběhem, v němž v imaginárním Středozemí získává stále větší moc vládce D´Hary, čaroděj Darken Rahl, ovládající temnou magii. Situace se vyhrotí natolik, že se poslední ze zpovědnic, Kahlan Amnellová, vydá hledat velkého čaroděje. Chce ho požádat, aby ustanovil Hledače, jenž má jako jediný šanci postavit se Rahlovi. Ovšem v lesích Západozemí najde více, než se odvážila doufat. Najde nezištného přítele, lesního průvodce Richarda Cyphera. S jeho pomocí pak objeví i Zedda, který splní její žádost. Má to jediný háček – oním Hledačem se stává Richard. A tak začíná smrtelně nebezpečná hra, v níž na jedné straně stojí magická moc Darkena Rahla podpořená silou zbraní D´Hary, a na straně druhé pár odvážných pod vedením Richarda a Kahlan. Odměnou vítězi pak může být nepředstavitelná moc stejně jako úplné zničení. Do hry byly totiž vsazeny tři schránky Ordenu, manifestace nejmocnější magie, jaká existuje.
Zdá se, že Rahl má vítězství na dosah, jenže Richard se nezdává. V rukávu má několik překvapení, a navíc hodlá aplikovat první čarodějovo pravidlo…

Goodkind Terry: Meč pravdy 01 - První čarodějovo pravidlo - váz.

Hledač a zpovědnice, čili krátká sonda do nitra hrdinů
První čarodějovo pravidlo je fascinující dobrodružství plné hrdinských činů, nebezpečí i magie, ovšem lví podíl na jeho úspěchu mají oba hlavní protagonisté vymykající se poněkud z obvyklého stereotypu. Zejména v Richardovi uvedl autor na scénu inteligentního hrdinu, který kolem sebe jen nemáchá mečem, ale snaží se i přemýšlet a rozvažovat. A právě hledání řešení je hlavním cílem Hledače, což si Richard uvědomuje stejně dobře jako svou odpovědnost. Když k tomu přidáte zjištění, že i on má jisté magické schopnosti, má hlavní hrdina víc než dost důvodů k panice. Naštěstí ho Zedd připravil natolik dobře, že se je schopen se s novou situací vyrovnat.
Richard coby postava je typický klaďas. Sympatický mladý muž vyznačující se odvahou, čestností i spravedlivostí, který dokáže být citlivý, ale umí si i tvrdohlavě jít za svým. A čtenář ho tak opravdu bere, stejně jako mu věří jeho lásku ke Kahlan.
Ta už je pojatá tradičněji. Tato krásná, sebevědomá žena s bohatými zkušenostmi z politiky je zvyklá přijímat i nepopulární rozhodnutí a nést za ně odpovědnost. Zároveň je to ale osamělá bytost s magickou mocí zpovědnic, což jí znemožňuje navázat jakýkoliv důvěrnější vztah. Proto je Richardem, který se k ní chová tak přirozeně, naprosto unesena. Zároveň si ale bolestně uvědomuje, že mezi nimi nemůže vzniknout nic hlubšího.
Tato dvojice působí velmi přirozeně a věrohodně, což dodává na realističnosti i celému příběhu, který navíc motiv zakázané lásky zlidšťuje a obohacuje. Neopakovatelný šmrnc a šťávu ale dává textu další z nepřehlédnu­telných postav – čaroděj Zedd. Ten více než moudrého kmeta v Gandalfově stylu inklinuje k potměšilému a škodolibému staříkovi se specifickým smyslem pro humor. Dokáže však být i zdrojem cenných rad a zkušeností stejně jako děsivým čarodějem schopným využít svou moc naplno.

Goodkind Terry: Meč pravdy 03: Kámen slz - Armáda démonů

Padouch je mrtev – ať žije padouch!
Že příběh Richarda a Kahlan ani zdaleka nekončí, dokázal Goodkind hned v následujícím roce, kdy vyšlo jeho pokračování – Kámen slz. Darken Rahl byl zničen, ale mstí se i ze záhrobí. Hranice mezi světem živým a mrtvých je natržena a po zemi se potulují bestie. A aby to nebylo málo, Richard není schopen ovládat své magické síly. Pomoci mu mohou jen sestry Světla, ovšem to by se musel vydat zcela do jejich moci a putovat do Paláce proroků ve Starém světě.
V druhé kapitole ságy se dál rozvíjejí osudy hrdinů i odkrývají další části světa. Ten se nyní rapidně zvětšil a rozkošatěl. Autor zavádí čtenáře do nového prostředí – Starého světa, a staví před Richarda další hrozby včetně sofistikovanějších a zákeřnějších protivníků, čímž ho nutí využívat jeho schopnosti Hledače i mága naplno. Ale klíčem k vítězství je opět odhalení a pochopení druhého čarodějova pravidla.
Už v této knize se začínají projevovat dlouhé prsty císaře Jaganga, který se do děje podstatněji zapojuje od třetí části nazvané Krvavá církev. Tento brutální tyran s velikášským egem je pevně rozhodnut stát se vládcem nejen Starého, ale i Nového světa. A má k tomu i dost prostředků. Je nadán schopnostmi Snového cestovatele, což mu umožňuje vstoupit do mysli téměř každého člověka. Navíc ho podporuje Císařský řád, zvrácené učení a hnutí překrucující vše dobré a uvolňující v lidech to nejhorší. Když se otevře cesta do Nového světa, neváhá Jagang ani minutu a vede armády do Středozemí, kde ničí, znásilňuje a pálí. A to Richard, nyní už jako lord Rahl a vládce D´Hary, nemůže nechat bez odezvy.

Goodkind Terry: Meč pravdy 05: Krvavá církev - Inkvizitor

Nastává čas totální války
V postavě Jaganga získává Richard děsivého protivníka zcela oddaného pokřivenému pojetí dobra a zla. Tam, kde byl Darken Rahl jen šílený sadistický zmetek, je Jagang zvrhlý vizionář typu Adolfa Hitlera, jenž dokáže zfanatizovat davy, přičemž svou moc upevňuje hrůzou a strachem za vydatného užívání nadpřirozených schopností. Ačkoliv se hlásí k učení Císařského řádu, sám se vyčleňuje a vidí se jako tvůrce nového světového uspořádání.
Richard se proto okamžitě stává jeho nejvážnějším sokem a konkurentem, neboť dává lidem něco, co Jagang vůbec nemůže potřebovat – naději na svobodu. Navíc k těm, kteří se Richardovi zaváží, nemá snový cestovatel přístup a nemůže je tak terorizovat. Přichází tedy nevyhnutelné střetnutí dvou nadprůměrných osobností a diametrálně odlišných názorů. Proti sobě tu stojí víra ve svobodu jednotlivce, soucit a spravedlnost v kontrastu se šedivou uniformností, brutalitou a porobou. Začíná totální válka, která pro Jaganga zanedlouho přeroste v osobní nenávist. A protože on nemá výčitky svědomí, snaží se Richarda zasáhnout na nejcitlivějších místech, utrpením a bolestí nevinných i útoky na Kahlan. Jenže Kahlan není žádnou skleníkovou květinkou, ale rozenou válečnicí, jež si vybuduje pověst nelítostné bohyně pomsty. A tato Válka s velkým V je jeden z klíčových motivů prolínajících se dalšími osmi knihami Goodkindova cyklu. Ovšem boj s Jagangem není jediným problémem, který Richarda Rahla sužuje.

Goodkind Terry: Meč pravdy 07: Chrám větrů - Ochránce lorda Rahla

Lorde Rahle, máme problém
Způsob, jakým Goodkind posunuje děj příběhu, je elegantní ve své jednoduchosti. Na počátku je zásadní problém, který se Richard snaží co nejdříve vyřešit. Aby to mohl udělat, musí si mimo jiné odvodit další čarodějova pravidla a využívat je. Jakmile je problém zažehnán, nastává kýžená pauza na oddech, jen aby se zjistilo, že se vyskytl další, ještě závažnější problém. A tak jde Richad od jednoho průšvihu do dalšího…
Ale abych nezjednodušoval, autor má vše dobře promyšleno a rozplánováno, jednotlivé části tak zapadají na svá místa, přičemž vše spěje k finálnímu vyústění. Základní kostru příběhu navíc Goodkind doplňuje různými odbočkami a intermezzy, z nichž mnohá ve světle následujících událostí nabývají nového významu. Děj překvapuje nečekanými zvraty a nepostrádá ani napětí. Terry Goodkind dovedně spojuje ortodoxní fantasy přístupy s netradičními až naturalistickými sekvencemi pohybujícími se občas na hranici sadismu a brutality. Snaží se čtenáře šokovat, ale zároveň tak dodává ději originalitu a věrohodnost. Skuteční padouši a desperáti přece se svými oběťmi také nejednají v rukavičkách. Navíc tím do příběhu vnáší i morální dilemata. Co má dělat hrdina, když nepřítel využívá nevinné lidi? Může v totální válce dobra a zla někdo zůstat neutrální? A co s těmi, kteří zlo tolerují svou pasivitou? To jsou otázky, na které čtenář dostává často velmi překvapivé odpovědi.

Goodkind Terry: Meč pravdy 17 - Čarodějnický oheň - Chodba mrtvých

Budu tě zabíjet, až z toho zemřeš!
Přes všechna velká slova z minulého odstavce však zůstává Meč pravdy hlavně nádherným a strašlivým dobrodružstvím, které pokaždé přiměje čtenáře držet palce hrdinům a neustále se obávat, co dalšího jim zase autor provede. Stávalo se totiž pravidlem, že cokoliv špatného mohlo Richarda a Kahlan potkat, opravdu se jim stalo. Goodkind na ně s až sadistickým požitkem přivolával jednu pohromu za druhou. Ale vše jednou končí, a tak se po čtrnácti letech objevila Zpovědnice, v níž autor fascinující příběh dovedl do konce. A to v opravdu velkém stylu. Meč pravdy zařinčel naposledy. Ale možná ho jednoho dne někdo opět vytasí a ozve se: „Upřímné varování těm, co žijí, i těm, co jsou mrtví! Hledač byl ustanoven!“

Terry Goodkind (*1948 – )
Americký spisovatel, který získal proslulost rozsáhlým fantasy cyklem Meč pravdy.
Narodil se v Omaze ve státě Nebraska, kde také vyrůstal. Vystudoval střední uměleckou školu a později se živil jako tesař, restaurátor, výrobce nábytku i houslí. V roce 1983 se přestěhoval do hor Maine. Zde postavil dům, kde se usadil s manželkou Jeri a v němž také začal psát příběh Richarda a Kahlan. Pikantní je, že Terry je dyslektik, což mu během studia přinášelo nemálo problémů a frustrace.
Psát začal až v pětačtyřiceti a tato činnost ho okamžitě pohltila. Jako první se zrodila postava Kahlan a okamžitě se kolem ní začal splétat příběh tak vzrušující, že ho prostě musel napsat. Ukázku poslal jednomu z literárních agentů, kterého text okamžitě zaujal, a tak se v roce 1994 objevilo na pultech amerických knihkupectví První čarodějovo pravidlo (1994). To v průběhu následujících čtrnácti let následovalo deset neméně úspěšných pokračování a také novela Dlužní kost (2001), jejíž děj příběhu Richarda a Kahlan předchází.
Nyní Terry tráví většinu času zvelebováním svého druhého domu v jihozápadní poušti a píše další trojici románů. Bohužel nepůjde o fantasy, ale o mainstreamovou záležitost. První kniha je ohlášena na září 2009 a její předběžný název je The Law of Nines.

Goodkind Terry: Meč pravdy 19: Fantom 1 - Přízračné legie

Cyklus Meč pravdy:
1. První čarodějovo pravidlo (1994, č. 1997, 2008)
2. Kámen slz (1995, č. 1998)
3. Krvavá církev (1996, č. 1999)
4. Chrám větrů (1997, č. 1999–2000)
5. Duch ohně (1999, č. 2000)
6. Víra poražených (2000, č. 2001)
7. Pilíře světa (2001, č. 2003)
8. Nahé císařství (2003, č. 2004)
9. Čarodějnický oheň (2005, č. 2006)
10. Fantom (2006, č. 2007)
11. Zpovědnice (2007, č. 2008–2009)
Dlužní kost (povídka 1998, ant. Legendy, č. Beta-Dobrovský 2009)

V Česku vydává Meč pravdy nakladatelství Classic, které každou originální knihu rozdělilo do dvou částí. Od roku 2008 konečně začínají vycházet reedice ve vázané podobě kompletní.

  • Článek je převzat z magazínu Pevnost 2/2009.
4. září 2009, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Ad Legenda o Hledači
eMPage - 22. 09. 2009 17:03

Goodkinův Meč Pravdy se zařadil do mých Top 3 sérií a to hned vedle Feistovo dobrodružstvím z Mikdemie a Eddingsových knihách o Belgarionovi. Tyhle tři série tvoří pilíře fantasy a právě díky nim jsem velký fanoušek knih a fantasy zvlášť. Děkuji...
TV serial
Radim Syptak - 30. 09. 2009 01:49

Clanek nam to z nejakeho duvodu nezminuje, ale podle vyse jmenovanych knih byl natocen v roce 2008 serial "Legend of the Seeker", jehoz druha sezona pobezi na podzim. Vice informaci na http://www.imdb.com/title/tt1218954/
RE: TV serial
Raina - 01. 10. 2009 10:02

Clanek se o nem mozna nezminuje z duvodu, ze serial je naprostej shit a s knizkou toho nema mnoho spolecneho:D Jinak Mec pravdy opravdu stoji za cteni, i kdyz ma sve slabe chvilky a nektere dily jsou jen natahovaci omackou.)
RE: RE: TV serial
skepsi - 09. 10. 2009 18:44

Ten serial jsem vzdal ihned po tom co se objevil Darken Rahl :D
RE: RE: RE: TV serial
lara - 10. 10. 2009 00:34

Seriál byl neskutečný hnus. Oni od toho ještě natáčejí další řadu??? Božínku!
Druhá sezóna
BorgDog - 19. 10. 2009 07:49

http://dadt.com/lots/images.html Nevím, jestli tu někdo ten seriál sleduje, ale při pohledu na ty fotky, a když uvážím, jak je v knize popisován Darken Rahl nebo Mord Sithy, tak nevím, jestli se smát nebo brečet - a hlavně se modlím, aby nikdy nikoho nenapadlo zfilmovat třeba Malazskou knihu padlých Stevena Eriksona. :-)
Legenda o Pátračovi
Legenda o Pátračovi - 12. 02. 2012 18:29

c Epizóda 1 Part 1 http://www.youtube.com/watch?v=Y2HeXQfRlhg
dostal mě
Achajka - 25. 11. 2013 15:40

Vždy když čtu jeho knížky prožívím něco naprosto vzrušujícího a fantastického. Malo ktery spisovatel mě dokáže dostat na kolena tak jako on. A hlavně,od jeho knížek se nedá jen tak prostě odtrhnout....
Terry Goodkind kral fantasy
Juli Amnell - 19. 09. 2014 09:47

Ku kniznej serii Mec pravdy som sa dostala vdaka televiznemu serialu Legend of the Seeker. Legend of the Seeker ma uplne dostal, a to hlavne kvoli postavam Richarda a Kahlan, ktorych stvarnili uzastni herci Craig Horner a Bridget Regan. Na seriali ma nahnevalo, ze po druhej serii bolo natacanie docastne ukoncene. To docastne ukoncenie trva uz styri roky, no fanusikovia sa nevzdavaju a bojuju za obnovenie natacania v celosvetovej kampany Save our Seeker. Kedze serial realne neskoncil citila som potrebu vediet ako to bude pokracovat. Ked som sa dozvedela, ze existuje knizna predloha utekala som do najblisieho knihkupectva a za nejakych 20 eur som si kupila hrubansku knihu. Hned ako som prisla domov som ju zacala citat. Kniha ma pohltila a rovnako aj vsetky knihy cyklu Mec pravdy. Pri citani som zistila, ze sa televizny serial az tak nepodoba kniham, no musim uznat, ze tak ako Mec pravdy aj Legend of the Seeker su uzastne diela len ich netreba kombinovat spolu.
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 01:37

cost of cialis compared to viagra viagra online mixing viagra and antibiotics viagra online viagra help with performance anxiety
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 01:37

cost of cialis compared to viagra viagra online mixing viagra and antibiotics viagra online viagra help with performance anxiety
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 01:37

cost of cialis compared to viagra viagra online mixing viagra and antibiotics viagra online viagra help with performance anxiety
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 01:38

cost of cialis compared to viagra viagra online mixing viagra and antibiotics viagra online viagra help with performance anxiety
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 01:38

cost of cialis compared to viagra viagra online mixing viagra and antibiotics viagra online viagra help with performance anxiety
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 01:38

cost of cialis compared to viagra viagra online mixing viagra and antibiotics viagra online viagra help with performance anxiety
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 01:38

cost of cialis compared to viagra viagra online mixing viagra and antibiotics viagra online viagra help with performance anxiety
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 01:38

cost of cialis compared to viagra viagra online mixing viagra and antibiotics viagra online viagra help with performance anxiety
cialis canada BrianarVoilk
Jasonduash - 13. 04. 2018 13:50

is cialis prescribed for bph cialis canada order cialis for daily use buy cialis online cialis y sus beneficios
axionnaCamiHup kxobr
tadalafil daily use - 02. 06. 2021 22:59

what is tadalafil https://nextadalafil.com/ tadalafil 40 tadalafil pills
axionnaCamiHup qfbhu
tadalafil daily use - 03. 06. 2021 01:47

order tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil gel tadalafil pills
axionnaCamiHup gknps
tadalis sx - 03. 06. 2021 03:21

tadalafil 40 mg from india https://extratadalafill.com/ tadalafil 40 mg daily 40 mg tadalafil
axionnaCamiHup gqzfw
tadalafil generic - 03. 06. 2021 07:56

tadalafil 40 https://tadalafilgenc.com/ tadalafil dosage 40 mg tadalafil
axionnaCamiHup bqtsl
what is tadalafil - 03. 06. 2021 07:56

tadalafil https://superactivetadalafil.com/ tadalafil daily use buy tadalafil
axionnaCamiHup ljipq
tadalafil pills 20mg - 06. 06. 2021 02:24

tadalafil generic https://tadalafilgenc.com/ tadalafil daily use buy tadalafil
axionnaCamiHup mrjad
generic tadalafil 40 mg - 07. 06. 2021 09:37

what is tadalafil https://pulmoprestadalafil.com/ tadalafil 30 mg tadalafil 40 mg from india
axionnaCamiHup fumhf
tadalafil 40 mg daily - 07. 06. 2021 15:54

tadalafil https://extratadalafill.com/ order tadalafil tadalafil
pdcskltixfuo
ckmlox - 06. 05. 2022 23:03

hco medical abbreviation https://keys-chloroquinehydro.com/
how to take cialis as needed
bluelia - 20. 05. 2023 10:13

cialis super active O My servants, if the first of you and the last of you, and the humans of you and the jinn of you, were all as wicked as the most wicked heart of any individual amongst you, then this would not decrease My Kingdom an iota
accutane pills online isotretinoinonline.live
gfvxsnpl - 21. 06. 2023 04:32

Looking for reliable medication? Explore our selection and order with confidence! accutane pills.
accutane where to purchase isotretinoinacne.shop
idycyjgs - 21. 06. 2023 04:32

accutane 20 mg daily accutane cream where can i buy generic accutane
accutane coupon pharmacy isotretinoinex.website
sdnznfxn - 21. 06. 2023 07:39

Can Accutane be effective with a lower dosage, such as 100 milligrams? https://isotretinoinex.website/

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Meč pravdy 01 - První čarodějovo pravidlo - brož.

Meč pravdy 01 - První čarodějovo pravidlo - brož.
349 Kč 314 Kč