Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Havaj, jak ji neznáte: Ohně z ráje, Dan Simmons

Simmons Dan: Ohně z ráje

Země se otřásá a po stranách sopky Kilauey stéká láva. To se probudila Pele, mocná bohyně ohně a patronka havajských ostrovů. Lidmi byli ze zajetí vypuštěni démoni a mezi nimi kráčí Kamapua’a, velký kanec a bůh podsvětí. Kdo z nich ovládne Havajské ostrovy? Ve svém nitru je Havaj jiná, než jak ji známe. Je drsná, krásná a zároveň nebezpečná.

Dana Simmonse není nutné tuzemskému čtenáři dlouze představovat. Ohně z ráje jsou jeho další knihou, která dorazila na pulty našich knihkupectví. Jako ve většině jeho děl i zde skloubil dohromady realitu s fikcí. Celý příběh doplňuje plno faktických poznámek, ať už se jedná o historická fakta, havajská božstva, či popisy sopek. Děj se odehrává ve dvou liniích; první z nich v současnosti (roku 1994) a druhá v roce 1866, která je vyprávěna formou deníku.

Hlavní postavou příběhu je Byron Trumbo, majitel hotelového resortu na Havaji. V poslední době se mu moc nedařilo a vzhledem k tomu, že se v jeho resortu Mauna Pele začali ztrácet lidé, snaží se ho prodat. Dokonce už našel i kupce, jenomže z Mauna Pele zmizí další tři hosté. Trumbovi tedy nezbývá nic jiného, než do hotelu přijet osobně a co nejrychleji se jej zbavit.

V tu samou dobu do hotelu přijíždí Eleanor a Cordie, které se zde chystají strávit svoji dovolenou. Eleanor vlastní deník své tetičky Kidder, v němž popisuje události z doby, kdy sama byla na ostrovech a ty se nadmíru podobají tomu, co se právě v Mauna Pele odehrává. A navíc jedním ze společníků tetičky Kidder byl Samuel Clemens neboli Mark Twain.

Další recenze na knihy Dana Simmonse na Fantasyi:

Ohně z ráje disponují zajímavým a poutavě napsaným příběhem. Nejsou hororem v pravém slova smyslu. Autor se snaží co nejvíce vybruslit ze zajetých kolejí žánru, například komickými a místy až nepochopitelnými reakcemi Byrona Trumba na okolní dění. Trumbo chce prodat resort za každou cenu a je mu opravdu jedno, co pro to musí udělat. Ať už jde o zamlčování důkazů o ztracených lidech, nebo dohadování se s obrovským prasetem.

Úryvky z deníku tetičky Kidder vůbec nepůsobí rušivě, naopak spoustu věcí osvětlují a stávají se tak nedílnou součástí knihy. Zároveň se zde již projevuje autorova obliba právě v tomto období (19. století), kterou uplatňuje ve svých dalších dílech (Drood, Black Hills).

Jak už je u Simmonse zvykem, i zde se nachází spousta faktů ať už o havajských božstvech, vulkánech, nebo o historii ostrova. Knihu navíc doplňují tradiční písně a básně z havajské mytologie. Popis sopek a okolní přírody je velmi autentický, naprosto bourá představy o Havaji, jak ji většina z nás vnímá a s krásnými Havajankami tančícími hula se zde opravdu nesetkáte.

Kniha je napsaná velmi zdařile. Autor zbytečně nenatahuje děj a nesnaží se člověka zahltit informacemi hned ze začátku. Namísto toho je čtenáři předkládá postupně v celém textu. Výsledkem je velmi čtivý a rychle ubíhající příběh. Postavy jsou dobře prokreslené a diametrálně odlišné. Na pořádný horor má ale celý příběh dost odlehčených momentů a opravdu děsivých momentů se zde najde poskrovnu. Menší radost čtenáři udělá možná až moc šťastný konec.

Největší problém spočívá ve špatném načasování vydání této knihy. Ačkoliv byla napsána už v roce 1994, u nás vychází až teď a to ji staví do nelehké pozice. V knihkupectvích se již nacházejí další Simmonsovy knihy (Drood, Black Hills, Kantos Hyperionu) a v porovnání s nimi tato kniha trochu pokulhává. Největší nedostatek tkví asi v tom, že čtenáři neposkytuje tak dechberoucí zážitek z četby, na který jsme u Simmonse zvyklí. To může vést k nižšímu hodnocení a částečnému zklamání čtenáře.

Dan Simmons si svými knihami nastavil pomyslnou laťku velmi vysoko a bohužel Ohně z ráje jí spíše podlézají, než přeskakují. Kdyby se jednalo o jiného autora, hodnocení by mohlo být i vyšší. Nic to ale nemění na tom, že Simmons psát umí a Ohně z ráje jsou toho jasným důkazem.

  • Simmons, Dan: Ohně z ráje
  • Plejáda publishing, 2011
  • překlad: Ondřej Šanca
  • obálka: Martin Zhouf
  • 364 stran, 349 Kč
Dan Simmons

Dan Simmons v pěti bodech:

1. Američan, narodil se roku 1948 v Peorii, stát Illinois.
2. Vystudoval anglický jazyk a pedagogiku, dlouhá léta učil na základní škole – láska k jazyku a literatuře obecně je z jeho knih jasně patrná, prakticky každý román v sobě skrývá odkazy na rozličná klasická díla; v oblibě má zejména Williama Shakespeara.
3. Hned jeho první román, horor Píseň Kálí, se dočkal významného ocenění – World Fantasy Award v roce 1986.
4. V České republice stále nejvíce boduje svou slavnou dvoudílnou space operou Kantos Hyperionu.
5. V poslední době píše romány na pomezí mainstreamu a fantastiky, v nichž po svém zpracovává známé historické události (Terror – ztracená Franklinova námořní výprava) nebo osudy slavných osobností (Drood – Charles Dickens).

12. prosince 2011, Zbyněk Ehrenberger

Diskuze k článku

Ad Havaj, jak ji neznáte: Ohně z ráje
Caderly - 15. 12. 2011 09:28

Upřímně řečeno, s výjimkou Kantosu Hyperionu je to z mého pohledu asi nejlákavější Simmonsova kniha, z těch, které byly v recenzi zmiňovány.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Ohně z ráje

Ohně z ráje
  349 Kč