Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

CHTĚL JSEM BÝT NÁJEMNÝM ŽOLDNÉŘEM A ILONA ZASE SLAVNOU VĚDKYNÍ,

Ilona a Andrew Gordonovi, zdroj: archiv autorů

Tak vzpomíná na dětské sny Andrew Gordon, mužská polovina spisovatelského dua skrývajícího se za pseudonymem Ilona Andrews. Výsledkem jejich přání bylo, že ona začala studovat biologii na univerzitě a on vstoupil do armády. Dokonce ani když jim bylo dvacet, si nedokázali představit, že by se někdy mohli živit psaním knih. A přece právě to dělají. Jejich drsná žoldačka se svérázným pojetím cti Kate Danielsová totiž láme na počkání srdce čtenářů po celém světě. A koho neuloví ona, toho dostane Pán šelem Curran. Prvními obětmi byli přitom sami autoři. Ne že by si tedy stěžovali, jsou to přece profesionálové…

Jaké výhody a nevýhody přináší práce profesionálního spisovatele?
Umožňuje nám zůstávat doma a pracovat společně, a také vyprovázet děti na autobus a zase je vítat po škole. Jsme také svými vlastními šéfy, což je dobré i špatné, protože jsme opravdu hroznými zaměstnanci. Ale upřímně, jsme v psaní lepší než v čemkoliv jiném. Tato práce nám dává spoustu svobody, ale také bere hodně času, pokud počítáme všechny ty věci, které k spisovatelskému řemeslu patří. Jako třeba cestování na různé cony a autogramiády, či účast na promo akcích. Ilona je má ještě méně ráda než já. Jsme totiž od přírody poněkud plaší, a snažíme se proto udržet alespoň část našich životů mimo zájem veřejnosti.

PŘÍBĚHY ANITY BLAKEOVÉ JSME SPOLU S ILONOU ČETLI A MILOVALI

Andrews Ilona: Kate Daniels 01 - Magie mrtvých

Vzpomenete si ještě na své první setkání s fantastikou? Kteří autoři vás nejvíce zaujali a ovlivnili?
Jako dítě jsem miloval kreslené filmy i komiksy s Flashem Gordonem, kterého myslím můžeme hrdě zařadit do sci-fi. Ilona zase četla romány Roberta A. Heinleina a také nějaké ruské autory. Ovšem první skutečné sci-fi romány, které jsem četl už coby dospívající mladík, byli Cizinec v cizí zemi a Duna. Já i Ilona také obdivujeme práce Harryho Harrisona, Anne Riceové, Davida Gemmella, Leigh Brackettové, Pierse Anthonyho, Terryho Pratchetta, Roberta R. Parkera, Charlaine Harrisové a Lois McMaster Bujoldové. Všechny jejich knihy máme v knihovničce.

Série Kate Daniels:

Harrisová Charlaine: Pravá krev 1 - Mrtví do soumraku

A proč jste si pro vlastní tvorbu zvolili městskou fantasy s vlkodlaky, upíry či čarodějnicemi?
Mysleli jsme si, že by to mohlo být docela zajímavé téma, a také nás vždy bavilo tento žánr číst. Když jsme začínali, tak se městské fantasy nevěnovalo ani zdaleka tolik autorů jako v současnosti, takže jsme šťastní, že jsme byli na počátku toho boomu. Domnívám se, že jsme začali psát takové knihy, které bychom si sami chtěli přečíst. Musím se přiznat, že jsem byl hodně ovlivněn Anne Riceovou, kterou jsem četl, když jsem sloužil na lodi, a také příběhy Anity Blakeové od Laurell K. Hamiltonové, které jsme oba s Ilonou společně četli a milovali.

Bylo pro vás obtížné stát se profesionálními spisovateli?
Chcete stručnou verzi? Napsali jsme rukopis a poslali ho různým vydavatelům, kteří ho všichni odmítli. Dost nás to sklíčilo, ale dál jsme posílali text různým agentům. Většinou jsme dostávali zamítavá stanoviska, ale jednomu z nich se zalíbil a nakonec nám sjednal smlouvu s vydavatelstvím ACE. V současnosti už jsme skoro světově známí. Tedy aspoň v tomto žánru. Pokud byste měli zájem přečíst si podrobnější verzi, stačí kliknout na naše stránky.

Hamilton Laurell K.: Cirkus prokletých

Takže po dlouhém úsilí vyšla první kniha. Jaký to byl pocit, když jste jidrželi v rukou?
Cítil jsem se jako nějaká rocková hvězda, ačkoliv ten pocit velmi rychle vyprchal. Pamatuji se, že jsem byl v knihkupectví a ukazoval knihu zaměstnancům, přičemž jsem se pokoušel vysvětlit, že jsme ji napsali my. A oni tím byli mnohem méně ohromeni, než jsem doufal. Později jsme v tom samém knihkupectví dělali autogramiádu, a nikdo nepřišel. Takové zkušenosti vám pomáhají držet se při zemi.

Když už jsme u toho, můžete prozradit, jak vzniklo první dobrodružství Kate Danielsové?
Docela zvláštně. Kate se původně jmenovala Vera, přičemž se celý příběh točil kolem psa Cerbera, který unikl z Hádu. A vzpomínám si, že tam snad také byla nějaká mumie. Když jsme podepsali smlouvu a získali editora, vše se změnilo a z původního příběhu v první knize zůstalo jen málo. Některé z nápadů jsme později použili v povídce s Andreou a Rafaelem.

KATE DANIELSOVÁ SE PROSTĚ JEDNOHO DNE OBJEVILA, A UŽ ZŮSTALA

A proč jste si vybrali právě Kate jako hlavní hrdinku? Je to možná až příliš nezávislá a sebevědomá žena…
Neměli jsme moc na vybranou. Kate se prostě jednoho dne objevila, a už zůstala. A být nezávislým a sebevědomým je rozhodně lepší než se pořád bát, spoléhat se na jiné a být tak neustálou obětí.

Andrews: Magie spaluje

Po čem Kate vlastně touží? Co nejvíce chce?
Kate nechce nic šíleného. Stejně jako většina z nás chce poznat štěstí, být milována a cítit se bezpečně. Občas si také přeje, aby ona a Curran mohli odejít někam, kde je nikdo nezná…

OD TÉ DOBY, CO PÍŠU SCÉNY S CURRANEM, STAL SE MNOHEM DOMÝŠLIVĚJŠÍ A NÁSILNĚJŠÍ VERZÍ MĚ SAMÉHO

Říká se, že něco z autora se odráží i v jeho hrdinech. Co z Ilony a Andrewa „podědila“ Kate?
Ze mě asi nic, jsem stoprocentní muž. Uhm, možná něco z Iloniny houževnatosti a inteligence. A když o tom tak uvažuji, od té doby, co píšu scény s Curranem, stal se mnohem domýšlivější a násilnější verzí mě samého. I když, abych řekl pravdu, myslím si, že mi je mnohem bližší William, zatímco Ilona říká, že je vnitřně spíše teta Bé.

Můžete nějak charakterizovat svět Kate Danielsové?
Je to velmi nestálý svět. Magie se tu živí technologií, nahlodává základy mrakodrapů tak dlouho, až se zřítí k zemi a zůstane z nich jen pouhá kostra. Monstra se prohánějí ruinami ulic, medvědodlaci a hyenodlaci slídí po kořisti a Páni mrtvých, nekromanti pohánění neutuchající žízní po znalostech a bohatství, ovládají upíry posedlé krví.

Andrews Ilona: Kate Daniels 03 - Magie útočí

Netvoři jako upíři či vlkodlaci hrají ve vašich příbězích důležitou roli. Jak je vidíte vy?
Vlkodlaci mohou reprezentovat takové aspekty lidského chování jako násilí a agresivita. Představte si, že je středověk a za hranicemi vesnice je právě nalezeno zabité dítě. To přece musel udělat vlkodlak, protože žádný člověk, natož vesničan, či dokonce soused, by nemohl spáchat tak hrozný čin. Je přece mnohem jednodušší myslet si, že mnohonásobným vrahem je vlkodlak, než že je to hoch ze sousedství, který to sice udělal, ale na první pohled vypadá tak normálně. Pokud se týká upírů – v západní kultuře reprezentují sexualitu, či dokonce promiskuitu. Od doby Bély Lugosiho jsou z nějakého důvodu zobrazováni jako uhlazení, krásní a svůdní. Ovšem ve slovanském folklóru jsou pojímáni více jako živí/mrtví, tedy děsiví a hrozní. Ve světě Kate Danielsové jsou tato stvoření skutečná a lidé vědí, že existují. Což může být často docela děsivé.

Velmi zajímavý je Řád rytířů milosrdné pomoci. Můžete o nich prozradit něco více?
Řád považuje sebe sama za jakousi hráz v boji proti monstrům a ochránce lidskosti. Pokud jste viděli Hellboye, tak oni jsou tím druhem organizace, k níž Hellboy patří, až na to, že v Řádu by neměl kvůli svému ďábelskému dědictví šanci pracovat. Aby neudělali chybu, staví sami sebe do role jakýchsi templářů, přesto dokáží být nelítostní a výsledkem ospravedlňují použité prostředky.

JE MNOHEM JEDNODUŠŠÍ MYSLET SI, ŽE VRAHEM JE VLKODLAK

Kolik knih, jejichž hrdinkou je Kate Danielsová, máte v plánu napsat?
V současnosti máme smlouvu na sedm knih s dvěma navazujícími romány, v nichž by hlavní roli měli hrát Derek či Julie.

Kate Danielsová však není vaše jediné želízko v ohni. Můžete také představit Okraj (Edge)?
V cyklu nazvaném Okraj existují Nadpřirozený (magický) a Zlomený (náš pozemský) svět vedle sebe, ovšem v některých místech se prolínají. Tyto oblasti, které jsou jakousi neutrální zónou a patří oběma světům, se nazývají Okrajem. A to je masová náplň našeho dimenzionálního sendviče. Některá místa Okraje jsou jen několik málo stovek stop široká, ale mohou se táhnout míle a míle. Lidé žijící v Okraji jsou většinou míšenci. Disponují sice jakousi magií, ale nemají jí mnoho. Nedůvěřují cizincům a drží se vlastních rodin. Čím se vlastně Okraj liší od násilnického světa Kate Danielsové? Je v něm více romantiky. Pokud bych to měl specifikovat přesněji, je to půl na půl městská fantasy a paranormální romance.

Briggs Patricia: Mercedes Thompson 6 - Říční znameni
Harrison Kim: Rachel Morgan - Mrtvá čarodějka přichází

Redakce Fantasye doporučuje podobné série:

  1. Patricia Briggs (série Mercedes Thompson)
  1. Kim Harrison (série Rachel Morgan)

A typická otázka na konec. Co plánujete do budoucna?
Rádi bychom úspěšně splnili všechny naše smlouvy a možná pokračovali ve vydávání knih v elektronické formě, což by mohlo obohatit naše finance. A pokud bych měl zmínit sny – rádi bychom cyklus o Kate Danielsové viděli jako sérii na televizní obrazovce, či dokonce na plátnech kin. To bychom konečně mohli odejít na odpočinek a odstěhovat na nějaký tropický ostrov v Pacifiku stejně jako Gilligan. Doufám, že Ilona by přijala roli mé Mary Ann.

A přece jen mi to nedá – poslední otázka č. 2: Mohli byste nějak dementovat fámy o své špionážní minulosti?
Jediné, co k této záležitosti můžeme říci, je fakt, že nyní už nejsme těmi, jimiž jsme byli, když jsme byli mladší. Máme za sebou spoustu tvrdé práce a příležitostného matení veřejnosti, abychom ze sebe udělali ty, kterými si přejeme být.

Ilona Andrews (Ilona *1976, Andrew *1970)

Ačkoliv je Ilona Andrews na první pohled čistě ženské jméno, ve skutečnosti se za tímto pseudonymem skrývá manželská i autorská dvojice Ilona a Andrew Gordonovi. Ilona se narodila ještě v Sovětském svazu a do Spojených států se dostala až jako teenagerka. Andrew je oproti tomu kovaný Američan, který sloužil v námořnictvu i v armádě. Ovšem zprávy o tom, že byl elitním americkým špionem s licencí zabíjet a ona zase tajemnou ruskou agentkou, která ho nakonec svedla, jsou pravděpodobně čirým výmyslem. Ti dva se ve skutečnosti poznali až na univerzitě, kde ona studovala biochemii, a Andrew jí začal pomáhat s psaním rukopisu první knihy. V současnosti žije tato sympatická dvojice v Oregonu společně se dvěma dětmi, třemi psy a kočkou.

Do žánru městské fantasy vstoupila Ilona Andrews románem Magie mrtvých (Magic Bites 2007, Fantom Print 2011). V něm se také poprvé na scéně objevila drsňačka Kate Danielsová, která se jako nezávislá žoldnéřka nechává najímat k řešení různých problémů spojených s nadpřirozenými bytostmi, jichž je ve světě, který prodělal jakousi magickou apokalypsu, víc než dost… Román čtenáři přijali velmi příznivě, takže se autoři mohli s chutí pustit do psaní dalších Kateiných dobrodružství. Cyklus má zatím pět knih, vedle již zmiňované Magie mrtvých ještě Magie spaluje (Magic Burns 2008, Fantom Print 2011), Magie útočí (Magic Strikes 2009, Fantom Print 2011), Magic Bleeds (2010) a Magic Slays (2011). Kromě románů série zahrnuje i několik povídek a novel.

Od roku 2009 autorské duo rozjelo další sérii s paranormálními motivy nazvanou The Edge (Okraj), která je ovšem na rozdíl od Kate Danielsové pojata v poněkud romantičtějším duchu. Ve stejném roce začali v čistě elektronické podobě vydávat i cyklus nazvaný Kinsmen.

2. března 2012, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Ad CHTĚL JSEM BÝT NÁJEMNÝM ŽOLDNÉŘEM A ILONA ZASE SLAVNOU VĚDKYNÍ
Renča - 02. 03. 2012 08:08

Díky za rozhovor. Knihy o Kate jsou skvělé.
manželé
Tor - 05. 03. 2012 12:43

Díky moc za přiblížení autorů série, která mě baví. Obdivuju, že spolu dokáží pracovat a ještě se nezabili :-))
RE: manželé
Renča - 05. 03. 2012 14:27

no jestli spolupracují stejně "bezproblémově" jako Kate a Curran :))) Ale Andrew píše, že Ilona je spíš jako teta Bé, takže Andrew asi musí poslouchat ;)))
RE: manželé
Alžběta Lexová - 05. 03. 2012 19:31

> Díky moc za přiblížení autorů série, která mě baví. > Obdivuju, že spolu dokáží pracovat a ještě se nezabili :-)) No já je taky upřímně obdivuju. Nějak si neumím představit, jak to může fungovat :D
Děkuji za krásný rozhovor s touto 'spisovatelkou',...
Jass - 12. 02. 2013 22:45

Děkuji za krásný rozhovor s touto 'spisovatelkou', tuhle sérii mám moc ráda... A souhlasím s výše zvedenými názory, taky nechápu, že se ještě nezabili, já bych nezvládla psát s někým, vlastně to nezvládnu ani sama, ale to je vedlejší. Každopádně skvělá dvojice.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kate Daniels 01 - Magie mrtvých

Kate Daniels 01 - Magie mrtvých
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 251 Kč

Kate Daniels 02- Magie spaluje

Kate Daniels 02- Magie spaluje
359 Kč 251 Kč

Kate Daniels 03 - Magie útočí

Kate Daniels 03 - Magie útočí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 251 Kč