Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Magie spaluje, Ilona Andrews

Andrews Ilona: Kate Daniels 02- Magie spaluje

Jejím revírem je Atlanta. Její tempo je vražedné. Jejími protivníky jsou zdivočení lykantropové, oživlé mrtvoly a zloději Salamandrů. Kate Daniels pracuje ve dne, v noci. Jejím úkolem je chránit naši bezpečnost.

Magické vlny už dávno upustily jakýkoliv řád. Teď si dělají, co chtějí, a Atlanta se musí pomalu připravit na jeden z nejnebezpeč­nějších jevů světa po Zvratu – erupci. Když se to stalo naposledy, některé ulice na dva roky pokryla sněhová peřina. A to zdaleka není to nejpodivnější, co se stalo. Křehké sebeovládání kožoměňců dostává v důsledku kolísání magie čím dál tím více trhlin. Není divu, že se na velké finále nikdo netěší.

Uprostřed toho všeho žoldačka Kate řeší několik zdánlivě spolu nesouvisejících případů. Někdo jí přímo před nosem usmrtil zloděje Salamandrů, Smečka postrádá důležité mapy. Musí dávat pozor na dceru jedné ze ztracených čarodějek a přitom si ještě držet od těla neodbytného Pána šelem Currana, kterého se snaží přemluvit, aby povolil svatbu své bývalé milenky s Katiným bývalým přítelem. Prostě blázinec. A to zdaleka není všechno. Na Kate totiž čekají doslova božské problémy.

Série Kate Daniels:

  1. Magic Bites (2007, č. Magie mrtvých, Fantom Print, 2011) – ukázka z knihy, recenze (Renata Heitelová), recenze (Bohdan Volejníček)
  2. Magic Burns (2008, č. Magie spaluje, Fantom Print, 2011) – ukázka z knihy, recenze
  3. Magic Strikes (2009)
  4. Magic Bleeds (2010)
  5. Magic Slays (2011)

Druhý díl série je vždycky důležitý. A zvlášť, pokud byl ten první debutový. Vždycky je tu totiž šance, že spisovatel nebude schopný udržet si úroveň a série bude mít klesající tendenci. Kate naštěstí není ten případ. Co Magie mrtvých slíbila, to Magie spaluje bez výjimky splnila a ještě přidala něco navíc. Začátek byl úžasný, ale pokračování si superlativů zaslouží mnohem víc.

Ilona a Andrew Gordonovi vytvořili skvěle promyšlený svět, na kterém můžou bez problému stavět. Na první pohled to vypadá, že nic není nemožné, ale při hlubším prozkoumaní zjistíte, že všechno má své pevně dané zákonitosti. Když vládne magie, technika nefunguje. Tečka. Žádný super hyper moderní benzín, díky kterému auto pojede i při vlnách. Hezky šup na starého dobrého koně a je to.

K dobrému příběhu patří i dobré postavy. V Kate si na jejich nedostatek stěžovat rozhodně nemůžete. Sama hlavní protagonistka toho má hodně co nabídnout. S postupem času se stává drsnější, zábavnější, chytřejší, laskavější i opatrnější. A mnohem zajímavější. V druhém díle totiž odkrývá malé náznaky svého původu. Ne, nedozvíte se co je zač, ale dostanete alespoň malou nápovědu. Nechť spekulace započnou! Kromě Kate se můžete těšit i na široké spektrum starých i nových postav. Ze starých známých stojí za zmínku hlavně Curran, který začíná na Kate čím dál tím víc dorážet. Možná si jen potřebuje dokázat svou převahu, možná je to nehynoucí láska. Každopádně to mezi nimi pekelně jiskří a vsaďte své nejlepší boty, že Curran vyhraje. A třeba Kate přestane dělat Zagorku a bude víc než jeden vítěz.

Redakce Fantasye doporučuje podobné série:

Naštěstí je Katin milostný život jediná zasekaná věc. O zbytku děje se to říct zaručeně nedá. Krkolomnou rychlost akce střídají oddechové scény, které vám dají dost času na uspořádání souvislostí. Jediný problém je, že tak usilovně přemýšlíte nad tím, co se právě stalo, že po dalších pěti přečtených stránkách zjistíte, že se někam jde a vy vlastně nemáte vůbec páru kam. Tuto skutečnost však dostatečně kompenzují vtipné a svižné dialogy použité na správných místech, které dodávají příběhu šmrnc. Budete hltat doslova každé slovo.

Denní příděl superlativů není ještě zdaleka vyčerpán. Pokud Magie mrtvých byla skvělá, Magie spaluje je doslova bombastická. Je těžko představitelné, že by mohl být třetí díl ještě lepší. Ale i kdyby si pouze udržel úroveň dvou předchozích, rozhodně bude stát za přečtení.

Magie mrtvých nemůže být nic jiného, než skvělá volba. Výborně propracovaná zápletka, zábavné dialogy a akce kam se podíváš. Nemluvě o dokonalé třešničce na dortu v podobě epické megabitvy skoro jako z Pána prstenů. Pokud byste si teda dokázali Kate představit jako hobita.

  • Andrews, Ilona: Magie spaluje (Magic Burns)
  • Fantom Print; 2011
  • Překlad: Hana Šimečková
  • Obálka: Adam Dragon
  • 256 stran / 249 Kč

Ilona Andrews v pěti bodech:

  1. Ilona Andrews je pseudonym manželské dvojice Ilony (*1976) a Andrewa (*1970) Gordonových.
  2. Ilona pochází z Ruska, Andrew sloužil v americké armádě, poznali se na univerzitě.
  3. Společně píší urban fantasy a pracují hlavně na dvou sériích: Kate Daniels a The Edge, která je v romantičtěj­ším duchu.
  4. První román Magie mrtvých (2007) byl čtenáři dobře přijat a jeho pokračování Magie spaluje (2008) dosáhl na 32. místo na žebříčku bestsellerů dle NY Times.
  5. V současnosti bydlí v Oregonu s dvěma dětmi.
17. října 2011, Michaela Křivánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kate Daniels 02- Magie spaluje

Kate Daniels 02- Magie spaluje
359 Kč 251 Kč