Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Železný král (Féria 1), Julie Kagawa

Kagawa Julie: Železný král

Víly vily věnce poblíž vily zatímco vlci vyli na měsíc… Nějakou takovou větu si ze školních diktátů pamatuje určitě každý. Ale víly nejsou jenom potrhlé ženštiny, jejichž jedinou zálibou je při měsíčku likvidovat kvítí. Většina z nich by si vás spíš upekla v peci, jako to zamýšlela ježibaba s Jeníčkem a Mařenkou. O tom se v knize Železný král nepěkným způsobem přesvědčila i Meghan Chaseová.

Meghan nikdy nebyla oblíbená. Má jediného kamaráda, její rodiče na ni podezřele snadno zapomínají a ve škole je známá jako „ta holka, co bydlí někde v močálech“. Jenže v den jejích šestnáctých narozenin se všechno ještě zhorší. Meghanin malý bráška Ethan je unesen do říše víl a nahrazen podvržencem. Meghan se ho spolu s kamarádem Robbiem vydává zachránit. Kromě neustálého boje o život na ni však čeká nejedno velké překvapení…

Přečtěte si i DRUHOU RECENZI NA KNIHU ŽELEZNÝ KRÁL

Konečně se do českých knihkupectví dostala knížka pro náctileté dívky, kde milostná zápletka není na prvním místě. Železný král dobře kombinuje dobrodružství, vtip a romanci. Meghaninou prioritou je záchrana bratra, ne svaly jejího vyvoleného, což je příjemná změna. Záhady netrpí předvídatelností a dodávají příběhu potřebnou napínavost.

„Ty vůbec nevíš, o čem mluvíš. Máš na mysli Zvoněnku z pohádky o Petru Panovi. To je typická lidská reakce na slovo víla. Háček je v tom, že obyčejné víly – my si říkáme férijové – takové vůbec nejsou.“ (str. 58)

Julie Kagawa vykreslila zemi férijů, Kdesikdys, do nejmenších podrobností. Meghan poznává skřety a rudohlavce, satyry i sirény. S tou spoustou kouzelných stvoření, z nichž některá doposud neměla ani české názvy, si výborně poradil překladatel Jan Kantůrek, kterého určitě znají čtenáři Pratchettovy Zeměplochy. Tam, kde by český čtenář mohl tápat, o čem se vlastně mluví, se dočká vysvětlení v podobě poznámek pod čarou. Nedostatek mužského ekvivalentu slova víla (je to víl, nebo snad vílák?) je vyřešen slovem férij. A férijové opravdu nejsou jako Zvoněnka. Většina z nich touží z Meghan udělat svoji příští večeři a jiní ji zase chtějí využít. I krajinu Kdesikdys si lze z autorčina popisu představit poměrně snadno – a je to podívaná, která stojí za to.

„Kouzelné,“ rozhlížel se Puk znechuceně. „Miluju tenhle holý, pustý vzhled, který si tu oblíbili. Zajímalo by mě, kde je zahradník? Rád bych od něj získal nějaké dobré tipy.“ (str. 211)

Hlavní hrdinka Meghan je jako postava spíše průměrná. Její činy nezpůsobují nezvladatelnou touhu bušit hlavou do zdi, nicméně čtenářovou nejoblíbenější postavou se také nestane. Zvlášť když má tak velkou konkurenci v ostatních postavách. Kamarád Robbie zastává vtipnou složku – jeho sarkastické poznámky prosvětlují každou stránku, na níž se ocitne.

Julie Kagawa v pěti bodech:

  1. Narodila se v Kalifornii, dětství prožila na Havaji.
  2. Jako dítě ráda četla a psala děsivé příběhy, které si i ilustrovala.
  3. Vášeň pro knihy jí zůstala, pracovala v několika knihkupectvích a živila se jako cvičitelka psů.
  4. V současnosti žije v Louisville v Kentucky s manželem, kočkami a psem.
  5. Vedle série Železná Férie jí začala v roce 2012 vycházet i upírská série Blood of Eden.

Pak je tu Zimní princ Ash, jehož ne tolik ledové chování si spolu s Meghan jistojistě zamilují všechny čtenářky. A nakonec, nejvýraznější postavou je mluvící kocour Grimalkin se svou oblíbenou větou „Já jsem kočka“, který každému utkví v paměti svými poznámkami.

„C-co chceš?“ zeptala jsem se, vděčná, že se mi hlas třese jen zcela minimálně. Kocour ani nemrkl. „Člověče,“ řekl, a jestliže je možné, aby existovala kočka, která mluví shovívavě, pak to byla tahle. „Zamysli se nad absurditou té otázky. Odpočívám si na svém stromě, starám se o své a přemýšlím, jestli se mám ještě dnes vydat na lov, a ty najednou přiletíš jako bánší, vyplašíš všechny ptáky na míle daleko a máš tu troufalost ptát se, co chci?“ (str. 94)

Železný král není dokonalá kniha. Ale je to perfektní oddechové čtení, které vás nebude štvát, a pobavíte se tam, kde to bylo zamýšleno, ne nad absurdním chováním postav. Ideální společník na letní dovolenou.

  • Kagawa, Julie: Železný král (The Iron King)
  • Knižní klub, 2012
  • překlad: Jan Kantůrek
  • obálka: Vojtěch Kybal
  • 366 stran, 279 Kč (v e-shopu Fantasye již za 251 Kč)
Cremer Andrea R.: Smečka
Kateová Lauren: Andělé 1 - Pád

Redakce Fantasye doporučuje podobné knihy:

20. července 2012, Anežka Dudková

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Féria 1 - Železný král

Féria 1 - Železný král
279 Kč 251 Kč