Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pád, Lauren Kate

Kateová Lauren: Andělé 1 - Pád

Vznášejí se kolem ní stíny. Její první přítel samovolně vzplanul, další objev pak studuje v polepšovně a považuje ji za stalkerku. Naprosto oprávněně. Hrdinka románu Pád od Lauren Kateové, Luce Priceová, je správná americká středoškolská emo studentka. Jen vzít do ruky žiletku a říznout se.

Luce Priceová neměla doposud snadný život. Od dětství vídá stíny (kdo ví, co to znamená, ale Luce to rozhodně oznamuje na každé straně), kvůli nimž cestuje od jednoho psychiatra k druhému a její mozek už je v podstatě jen houba nacucaná antipsychotiky. Když navíc její první přítel uhoří a ona není schopná vysvětlit to jinak, než že ho zabily ony stíny, končí premiantka Luce v polepšovně Meče & Kříže a ocitá se, jak jinak, tváří v tvář svému osudu.

Ponurá atmosféra knihy Pád zpočátku působí dojmem, že Lauren Kateová má talent pro napínavé scény vyvolávající mrazení v zádech. Avšak podmanivé a lehce strašidelné momenty se postupem času zvrhnou v klišovité opakování stereotypů – kostel přeměněný na bazén a tělocvičnu (i když si to neumím dost dobře představit) je ještě superoriginální nápad v porovnání s procházkou po hřbitově (koho tohle ještě děsí?), školním trestem za svítání se sochami andělíčků v pozadí a opuštěnou noční knihovnou. Kateová sází na zažité a prověřené metody, které už dávno na čtenáře nepůsobí, a už vůbec ne, když jsou naservírovány všechny za sebou.

Rozhodně se však nedá říct, že by se čtenář při četbě nudil. Vyprávění ubíhá příjemně plynule, bez větších zádrhelů (scény, které vyplňuje Luceino zbožné zíraní na Daniela, se koneckonců dají přeskočit), zápletka graduje a atmosféra houstne. Závěr sice celý pečlivě vystavěný příběh poněkud shodí a chabá akční koncovka se ani zdaleka nemůže vyrovnat předchozímu poměrně řemeslně zdatně napsanému příběhu, ale to už je riziko žánru. Pád se neprofiluje ani jako akční řežba, ani jako detektivní thriller a ani jako horor, takže se mu sotva dá vyčítat, že tyto atributy nesplňuje. Jenže i v rámci žánru romancí má much až až.

Redakce Fantasye doporučuje podobné série:

V člověku, který si nesype lithium na zmrzlinu, totiž kniha začne po několika stranách vzbuzovat agresivní choutky a v tom, jenž má u vany celou sadu diamanty vykládaných žiletek na dlouhé podzimní večery, zase touhu použít je. Každé postavě románu (kromě sympaticky pošahané Arriane) by mohlo pomoct výchovné profackování. Luce nastupuje na novou školu, vyrovnává se s traumatem (viděla přece svého přítele uhořet) a hned první den potkává Daniela Grigoriho, který ji vztyčeným prostředníkem odkáže do patřičných mezí. Luce se však nevzdává (je totiž přesvědčená, že ho zná, jeho zářivá krása s tím samozřejmě nemá nic společného) a Daniela neustále pronásleduje. Když se nezabývá svou posedlostí jím (trauma z uhořelého přítele je už dávno zapomenuto), bahní se v balastu emo sebelítosti, fňukání a sebepodceňování.

Daniel mezi ostatními studenty polepšovny vyniká pro změnu schizofrenními sklony. Posílá Luce k šípku a mění názor rychleji než bulimička zírající na plný talíř. Pro Luce skýtá tolik tajemství jako způsob fungování auta pro blondýnu, ale jakmile je čtenáři jednou jasná zápletka (zhruba od druhé strany), jsou pro něj (na rozdíl od Luce) předvídatelné i Danielovy reakce.

Pád není nijak převratné čtení. Není to kniha, bez jejíž znalosti člověk bude mít pocit, že si nerozšířil obzory a je kvůli tomu zoufale nevzdělaný, ani to není kniha, kterou by bylo třeba číst s kapesníčkem v ruce. Průměrná romance s anděly v hlavních rolích neurazí ani nenadchne.

Varování: Nevhodné pro čtenářky s depresivními a sebevražednými sklony, neslučitelné s různými druhy antidepresiv a antipsychotik. U jedinců alergických na emo kulturu vyvolává silnou reakci zahrnující svědivou vyrážku, tiky a při nadměrném požití nesmyslné mumlání a agresivní chování včetně vrčení a kousání. Doporučuje osm z deseti gotiček.

Hodnocení: 50 %

  • Lauren Kate: Pád (Andělé 1)
  • Euromedia Group – Knižní klub, 2011
  • překlad: Jana Jašová
  • obálka: Kateřina Stárková
  • 320 stran / 249 Kč

Lauren Kate v pěti bodech:

  1. Lauren Kate se narodila v Dallasu a chodila do školy v Atlantě.
  2. Svoji spisovatelskou kariéru zahájila v New Yorku.
  3. Kromě tetralogie Andělé napsala samostatnou knihu The Betrayal of Natalie Hargrove (Zrada Natalie Hargroveové)
  4. Jejím snem je naučit se jezdit na surfu.
  5. Momentálně žije v Los Angeles a pracuje na posledním dílu tetralogie Andělé.
6. října 2011, Alžběta Lexová

Diskuze k článku

Ad Pád
Ettelëa - Bára - 31. 10. 2011 17:03

S hodnocením souhlasím. Mě kniha nijak zvlášť nezaujala, připdalo mi to jako jedno velké klišé a podle mého názoru bylo v příběhu až příliš nelogičností i na to, že se vlastně jedná o fantasy, protože i fantasy musí mít hlavu a patu a tady mi některé věci opravdu připadaly až moc přitažené za vlasy. Ale je to takový dobrý průměr, hlavně pro fanynky romantických, tajemných andělů...

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Andělé 01 - Pád

Andělé 01 - Pád
  249 Kč