Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Železný král (Féria 1), Julie Kagawa

Kagawa Julie: Železný král

Zapomeňte na to, že pohádkové bytosti jsou něžné a milující. Některé jsou krásné, ale je to krutá krása skrývající temnotu v srdci. Většina je však ošklivá, lstivá a sebestředná a bude vás chtít sežrat, stejně jako hrdinku knihy Železný král, šestnáctiletou Meghan Chaseovou.

Meghan vedla docela obyčejný život středoškolačky. Pomáhala rodičům na prasečí farmě, starala se o mladšího bratra Ethana a snášela posměšky bohatých a krásných spolužaček. V den jejích šestnáctých narozenin ji však nečekala velká oslava, nýbrž poznání, že vedle tohoto světa existuje ještě jeden a že ona sama do něj tak nějak napůl patří. Z kamaráda Robbieho se vyklubal nechvalně proslulý puk a čtyřletého Ethana někdo unesl. A ona se teď musí vydat do Férie, země kouzelných bytostí, aby ho našla a přivedla zpět.

Cesta po Férii není žádná příjemná procházka, za každým stromem číhá nebezpečí a lstivé bytosti, které nedělají nic zadarmo, pokud si vás nehodlají dát rovnou k večeři. Přes překážky v podobě trollů, satyrů i gremlinů se Meghan dostává na Letní dvůr krále Oberona a teprve tam zjišťuje, v jak velké kaši se ocitla. Jako Oberonově dceři s půlkou lidské a půlkou férijské krve jí jde po krku i zimní princ Ash a železní férijové. A Ethan je stále v nedohlednu.

Julie Kagawa v pěti bodech:

  1. Narodila se v Kalifornii, dětství prožila na Havaji.
  2. Jako dítě ráda četla a psala děsivé příběhy, které si i ilustrovala.
  3. Vášeň pro knihy jí zůstala, pracovala v několika knihkupectvích a živila se jako cvičitelka psů.
  4. V současnosti žije v Louisville v Kentucky s manželem, kočkami a psem.
  5. Vedle série Železná Férie jí začala v roce 2012 vycházet i upírská série Blood of Eden.

Americká autorka Julie Kagawa zavádí čtenáře do říše divů. Napsala příběh s jednoduchou linkou, čtenářovu pozornost neodvádí vedlejšími zápletkami, ani nečekanými překvapeními. Vyprávění se tak docela vleče a nepomáhají mu ani hlavní postavy. Meghan je odvážná a naivní, a až příliš lehce se ze všeho vyvleče, i když nemá žádný trénink. Puk Robin i princ Ash se v příběhu střídavě objevují a mizí, takže nestačí přirůst k srdci. Nejvíce tak utkví v paměti kocour Grim, svérázná postavička na hraně dobra a zla, jíž se nevyplatí důvěřovat, ale jež občas podá i pomocnou packu.

Cremer Andrea R.: Smečka
Kateová Lauren: Andělé 1 - Pád

Redakce Fantasye doporučuje podobné knihy:

Autorka staví na klasických pohádkových motivech boje dobra a zla a upadání lidské fantazie vlivem rozvoje vědy a techniky, jež ničí kouzelnou říši podobně jako ve slavném Nekonečném příběhu. Čtenářovu pozornost trochu odvádí střídání názvosloví v průběhu vyprávění. Oberon je jednou erlking, jednou divokrál, jeho dvůr Světlý i Letní – ať už je to práce autorky či překladatele, jednotné termíny by byly asi srozumitelnější.

Železný král se svou krásnou originální obálkou, která upoutá každou romantickou duši i věkově odpovídající čtenářstvo, je prvním dílem ze zatím čtyřdílné série. Dá se tedy předpokládat, že tohle bylo jen první seznámení se světem a jeho hrdiny a teprve v dalších dílech se dočkáme oné naznačované války mezi Světlým, Temným a Železným dvorem, v níž bude půlčice Meghan hrát důležitou úlohu. Zatím je to jen neslané nemastné dobrodružství v pohádkové říši s náznakem první lásky. Přestože je hlavní hrdince šestnáct, kniha je spíš temnější pohádkou než romancí, vhodnou i pro mladší čtenáře.

  • Kagawa, Julie: Železný král (The Iron King)
  • Knižní klub, 2012
  • překlad: Jan Kantůrek
  • obálka: Vojtěch Kybal
  • 366 stran, 279 Kč (v e-shopu Fantasye již za 251 Kč)
9. června 2012, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Féria 1 - Železný král

Féria 1 - Železný král
279 Kč 251 Kč