Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Štvanice, Patricia Briggs

Patricia Briggs - Alfa a omega 1: Štvanice

Patricia Briggs vytvořila v sérii o Mercy Thompsonové fungující, krásně magický současný svět, do nějž krom vlkodlaků vhodila i upíry, čaroděje, duchy i fae. Jenže vlci jí zřejmě nedali spát, obzvlášť jeden poloviční indián, a tak se můžeme začíst do příběhu Charlese a jeho nové družky Anny.

Autorka nejdříve napsala novelu Alfa a Omega, která ději románu Štvanice bezprostředně předchází a díky nakladatelství Fantom Print dostáváme oba příběhy v jednom balení.

S vlkodlakem Charlesem jsme se poprvé seznámili v Měsíční písni, když Mercy přijela do Aspen Creeku, sídla marokovy smečky, s těžce zraněným Adamem a mrtvým vlkodlakem Macem. Právě jeho smrt byla důvodem, proč Bran poslal svého syna do Chicaga, aby prošetřil situaci v tamní smečce. A shodou náhod právě tehdy požádala telefonicky o pomoc maroka i mladá vlkodlačice Anna z Chicaga. Celé tři roky od své přeměny trpěla fyzicky i psychicky kvůli krutému zacházení dominantních vlků. Anně nikdo nic o vlkodlacích nevysvětlil, a ona už se bála i vlastního stínu.

ZAMĚŘENO NA PATRICII BRIGGS – SNÍCÍ DÁMU Z MONTANY – PROFIL PATRICIE BRIGGS

Charles je jeden z nejdominantněj­ších vlkodlaků vůbec a marokův popravčí. Všichni krom otce a bratra Samuela se ho bojí. Jeho setkání s Annou však proběhne hodně neočekávaně, protože jejich vlčí duše v sobě na první pohled poznají druhy. Bude však nějakou chvíli trvat, než si k sobě najdou cestu jejich lidské stránky,. Hlavně Anna kvůli prožitým traumatům má problém s důvěrou, natož s intimním vztahem.

Přečtěte si UKÁZKUEXKLUZIVNÍ UKÁZKU z románu Štvanice

Ve Štvanici se oba hrdinové jen pár dní po příjezdu z Chicaga do Aspen Creeku vydávají na marokovu žádost do hor, aby zastavili útoky divokého vlkodlaka. Z relativně lehkého úkolu se pro Charlese, ale i samotného maroka stává bitva o záchranu všech vlkodlaků v Severní Americe.

patty

Dobrodružný příběh s vydařeně vypointovanou zápletkou odehrávající se v nádherných, ale i děsivých horách v Montaně uprostřed zimy nabaluje napětí jako sněhová koule až do samého závěru a rozhodujícího boje proti starému a mocnému zlu. V jeho popředí se odehrává romance mezi starým indiánem, který téměř ihned přijal rozhodnutí své vlčí duše, co se týče přijetí Anny jako družky, a opatrnou vlkodlačicí, která se teprve po Charlesově boku učí, co je vlastně zač – vzácná omega, která působí jako balzám na divoké vlky.

Z BEZPEČÍ MÉ PRACOVNY MI UPÍŘI A VLKODLACI PŘIPADAJÍ ZÁBAVNÍ – ROZHOVOR S PATRICIÍ BRIGGS

Díky vyprávění z různých úhlů pohledu autorka prozrazuje mnohem víc o záhadném a mocném Branovi, marokovi všech severoamerických vlkodlaků. Dovolí nám nahlédnout do jeho minulosti, do pouta se syny, ale umožní nám i pochopit, čeho se marok děsí a proč si vybral za družku protivnou Leah. Charlesovo vysvětlování Anně o různých aspektech vlkodlactví nám poskytne lepší porozumění vlkodlačího světa, jak ho chápe autorka. Anna působí zpočátku jako slaboch, a tak je pro čtenáře přirozenější prožívat příběh z pohledu Charlese, kterého už navíc zná z knih o Mercy.

Patricia Briggs v pěti bodech:

  1. * 1965 v Montaně, USA, vystudovala dějepis a němčinu
  2. Její první román Masques (1993) se nesetkal s příznivou odezvou u kritiky a málem znamenal konec Patriciiny kariéry. V roce 1995 následovala kniha Steal the Dragon (1995, č. Riallina hra, FANTOM Print, 2003), která se jako první dostala i k českým čtenářům
  3. Teprve sérií o automechaničce Mercedes Thompsonové, v níž opustila vody klasické fantasy a vrhla se na urban fantasy, se Briggsová dostala na žebříček bestsellerů New York Times. Série dosáhla už šesti dílů – Moon Called (2006, č. Měsíční píseň, FANTOM Print, 2009), Blood Bound (2007, č. Krevní pouto, FANTOM Print, 2010), Iron Kissed (2008, č. Železný polibek, FANTOM Print, 2010), Bone Crossed (2009, č. Zkřížené hnáty, FANTOM Print, 2011), Silver Borne (2010, č. Stříbrná relikvie, FANTOM Print, 2011), River Marked (2011) a sedmý je připravován na tento rok
  4. Ve stejném světě jako Mercy Thompsonová se odehrává i další úspěšná série Alpha & Omega, která sleduje příběhy druhého marokova syna, Charlese a jeho družky Anny a čítá prozatím dva díly (Cry Wolf, Hunting Ground) a povídku ve sbírce On the Prowl
  5. Volný čas tráví Patricia s jedním ze svých osmi koní a s rodinou

Oproti sérii o Mercy je Charlesův a Annin příběh daleko větší romantika, je mnohem chytlavější a čtivější. Nechybí mu dobrodružství, napětí a roztřesené emoce. Setkáváme se se známými a oblíbenými hrdiny, ale poznáváme i nové. Patricia Briggs knihou potvrzuje, že je právem jednou z nejoblíbenějších a nejčtenějších autorek paranormální fantasy. A poslední poznámka, avšak neméně důležitá: Nádhernou vlčí obálku má i tentokrát na svědomí Daniel Dos Santos.

  • Briggs, Patricia: Štvanice (Cry Wolf)
  • Vydal: Fantom Print; 2012
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • Obálka: Daniel Dos Santos
  • 304 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasya již za 242 Kč)
Briggsová - Měsíční píseň
Briggs Patricia: Mercedes Thompson 6 - Říční znameni

Série Mercedes Thompsonová na Fantasyi:

Patricia Briggs o Štvanici napsala (překlad z autorčina webu): Štvanice je první román v sérii Alfa a Omega. Série je zasazena do stejného světa jako série o Mercy Thompsonové a obě jsou lehce propojeny. První příběh v sérii je povídka Alfa a Omega. Hlavními hrdiny jsou Samuelův bratr Charles a jeho nově přijatá družka Anna.

Někdy, když píšu, vynoří se postava, někdo, kdo měl jen projít okolo… a z nějakého důvodu upoutá mou pozornost. Když jsem přivedla Charlese do Měsíční písně, potřebovala jsem někoho, kdo by ten svět trochu zaplnil. Nechtěla jsem, aby Samuel byl jedináček (všechna Branova pozornost zaměřená na jednoho syna by byla docela děsivá), a potřebovala jsem nějaké lidi, aby Aspen Creek vypadalo jako opravdové místo. Ale jak jsem o něm přemýšlela, začala jsem se o něj zajímat. Jaké to bylo být indián a sledovat, jak vymírá kultura jeho matky, když sám zemřít nemůže? Jak z hlediska vlastní nesmrtelnosti pohlíží na rasismus? A… měla jsem ho ráda. Měla jsem stovku fascinujících otázek, které vyžadovaly odpovědi – a už jsem měla víc než dost postav, abych naplnila román o sto tisících slovech. Tak jsem si slíbila, že si s ním později pohraju – myslela jsem třeba později v sérii. Pak mě má vydavatelka požádala, abych napsala povídku zasazenou do Mercyina světa. Už jsem měla rozpracovaný román, ale nevěděla jsem, jak skončí, takže jsem nemohla povídku umístit za něj. A zasadit ji dřív… Neměla jsem z toho příjemný pocit. Ale měla jsem Charlese…

Když jsem řekla své vydavatelce Ann, že chci psát příběh o Charlesovi, byla dost překvapená, protože ona neseděla v mé hlavě, když jsem ho prvně potkala. Ale dala mi zelenou, a když příběh četla, opravdu se jí líbil. Dost na to, aby byla zvědavá, jak napíšu sérii o Charlesovi. Takže, některé postavy prostě vyskočí na scénu a bojují o vlastní román. Myslím, že to vypovídá něco o Charlesovi, když si vyžádal vlastní sérii! Doufám, že si ho a Annu užijete tak moc, jako já.

5. dubna 2012, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).