Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Železný druid už na to není sám. Přesto je Atticus O’Sullivan Zničený, Kevin Hearne: Zničený (Kroniky Železného druida 7)

061D54C2-C94F-4D0D-B237-0F0D24DDF057

Každá série, i ta sebelepší a sebedelší, se jednou musí začít chýlit ke konci. Kroniky Železného druida z pera Američana Kevina Hearneho mají celkem devět dílů a v češtině před časem vyšel ten sedmý, pomyslný počátek závěrečné trilogie. Autor tu oproti schématu předchozích svazků učinil několik změn, zároveň ale přináší vyprávění, na které jsme zvyklí.

Díky cliffhangeru na konci šestého dílu Uštvaný víme, že kromě smrti jedné z klíčových vedlejších postav došlo také k objevení nové – jde o Attikova bývalého druidského mistra, který zůstal zamrzlý v čase a nyní protagonistovi vypadl takřka u nohou. Železný druid se tak bude muset pořádně snažit, aby se nenechal zlákat nutkáním starému pánovi každou chvilku vracet ta dlouhá příkoří studia. Nakonec ale půjde mnohem o víc – vysvětlit mistrovi, jak se věci v současnosti mají, a hlavně ho zapojit do již dávno rozehrané hry o osud světa.

Tři dějové linky jsou víc než jedna

Poté, co druidský výcvik dokončila Attikova učednice Granuaile, má proto Kevin Hearne najednou po dlouhých miléniích ve svém světě druidy hned tři. A nenechá ani jednoho zahálet. Každému z nich totiž přisoudí jejich vlastní dějovou linku v ich-formě, čímž dále rozpracuje přístup, který jsme viděli už v předchozím díle, kdy se perspektiva střídala mezi ním a Granuaile. Místo jednotné dějové linky s jedním hrdinou tak najednou sledujeme tři různé postavy, dvě v přítomném a jednu v minulém čase, každou s vlastními obtížemi.

Kevin Hearne v pěti bodech

  1. Americký spisovatel fantasy, narodil se v roce 1970. Odmala sbírá komiksy o superhrdinech a miluje Hvězdné války.
  2. Nyní žije v Coloradu, dlouho ale pobýval v Tempe v Arizoně, kde se odehrávají i první díly série Kroniky Železného druida.
  3. Psaní se začal věnovat během vysokoškolského studia pedagogiky, které dlouhá léta uplatňoval jako učitel středoškolské angličtiny.
  4. Debutoval na jaře 2011 knihou Prohnaný, již v těsném sledu následovaly knihy Prokletý a Praštěný. Celá série má devět dílů, poslední vyšel v originále v roce 2018.
  5. Kromě Železného druida autor rozepsal i novou sérii z žánru epické fantasy, jejíž první dva díly Útok obrů a Kletba krvavců vyšly už i česky.

Právě díky tomu také autor může využít chvilek o samotě, aby dva noví druidi dostali příležitost poodhalit své vlastnosti, radosti i bolístky z minulosti. Dojde ale samozřejmě i na akci, při níž se objeví nemalé množství bohů z různých panteonů. A posune se i celkový příběh série, protože se konečně dozvíme identitu záporáka, který se Attika snaží už delší dobu zneškodnit, a stejně tak i důvod, proč protagonistovi různá cizí božstva občas pomáhají z trablů ven. Nebude chybět ani návštěvu v Himaláji u yettiů.

Série Kroniky železného druida

  1. Prohnaný (Kroniky železného druida 01)
  2. Proklatý (Kroniky železného druida 02)
  3. Praštěný (Kroniky železného druida 03)
  4. Napálený (Kroniky železného druida 04)
  5. Nahraný (Kroniky železného druida 05)
  6. Uštvaný (Kroniky železného druida 06)
  7. Zničený (Kroniky železného druida 07)

Změna je život

Žádná série nemůže donekonečna přešlapovat na místě a opakovat stále dokola jedno zajeté schéma. I Kroniky Železného druida se tak přirozeně vyvíjejí a kromě postupující příběhové linky, která celou sérií provází, tentokrát dochází ke změně struktury děje. Ačkoli to někteří čtenáři mohou brát jako autorovu zradu, že příběh není tak jasně přímočarý, jak mohou být zvyklí, Hearne ponechal dostatek obvyklých propriet od vtípků, přes slušnou porci akce až po božské intriky, aby si fanoušci našli dostatek svých zamilovaných prvků. Zničený proto ve finále představuje výborný skvělý krok kupředu, na který poslední dva díly snad dále navážou. Zbývá už jen doufat, aby na sebe nenechaly dlouho čekat.

  • Kevin Hearne: Zničený (Kroniky Železného druida 7)
  • Laser/Euromedia, 2022
  • překlad: Roman Tilcer
  • 392 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
30. listopadu 2022, Jan Nohovec

Kroniky železného druida 07 - Zničený

Kroniky železného druida 07 - Zničený
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč