Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Uštvaný druid Atticus O’Sullivan běží o život napříč Evropou, Kevin Hearne: Uštvaný (Kroniky Železného druida 6)

Hearne Kevin: Kroniky železného druida 06 - Uštvaný

Dvoutisíciletý druid Atticus O’Sullivan už není sám. Po boku má plně vyučenou (a navíc do něj zamilovanou) druidku Granuaile. Chybět nesmí ani vtipný irský vlkodav Oberon. Potud ty dobré zprávy. Ty špatné jsou, že po vše třech jde rozzlobené duo Artemis a Diana, co se je chystá spořádat k večeři jako pomstu za uvěznění Bakcha.

Trojice hlavních hrdinů si už od začátku pátého dílu Nahraný-nahrany příliš neodpočala. Neustále je někdo stíhá, ať už jde o řecko-římský panteon, temné álfy či upíry. Od jisté doby se navíc nemohou přesouvat mezi sférami, a tak musí cestovat po svých (lidské dopravní prostředky jsou z jistých důvodů vyloučeny). V šestém díle s přiléhavým podtitulem Uštvaný tak musí na zběsilém útěku před Dianou a Artemis překonat celou Evropu – z Řecka až do Windsorského lesa v Anglii, protože jedině tam se dokážou podle Moríganina proroctví zachránit. (České republice se hrdinové naneštěstí vyhnou, zastaví se ale krátce na Slovensku!)

U šestého dílu z celkových devíti nelze komentovat nic, co by už oddaní čtenáři série nečekali – o to méně, že novinka začíná přesně tam, kde minulý svazek skončil. Kniha skýtá především akční pasáže plné druidských kouzel a víření mečů či holí, to všechno na pozadí zajímavě poskládaného světa, kde se panteony různých kultur a náboženství setkávají, intrikují proti sobě navzájem (také často i v rámci vlastních táborů) a z nějakého důvodu to vždycky slízne zrzavý druid. O komických vložkách ze strany páně Oberona samozřejmě ani nemluvě.

Kevin Hearne v pěti bodech

  1. Americký spisovatel fantasy, narodil se v roce 1970. Odmala sbírá komiksy o superhrdinech a miluje Hvězdné války.
  2. Nyní žije v Tempe v Arizoně, kde se odehrávají i první díly série Kroniky železného druida.
  3. Psaní se začal věnovat během vysokoškolského studia pedagogiky, které dlouhá léta uplatňoval jako učitel středoškolské angličtiny.
  4. Debutoval na jaře 2011 knihou Prohnaný, již v těsném sledu následovaly knihy Prokletý a Praštěný. Celá série má devět dílů, poslední vyšel v originále v roce 2018.
  5. Kromě železného druida autor rozepsal i novou sérii z žánru epické fantasy, jejíž první díl Útok obrů vyšel už i česky.

Přesto je tentokrát něco trochu jinak. Čtenáře čeká na zdánlivě přímém běhu z bodu A do bodu B hned několik zvratů (některé i v podobě smrti hrdinů, u nichž byste to nečekali). Objeví se také některé staré známé postavy z předchozích svazků. A rovněž přijde na několik kapitol z pohledu Granuaile a samozřejmě již v anotaci slibované překvapení pro samotného Oberona. Příjemných překvapení pro fanoušky série se tedy chystá hned několik.

Navzdory tomu nedává osa šestého dílu autorovi čas prakticky na nic jiného než na sekvenci bláznivý útěk ⇒ akční pasáž ⇒ rychlé zotavení ⇒ a zopakovat. Až se chvílemi zdá, že Kevinovi Hearneovi s jeho vlastní sérii pomalu dochází dech, neboť již mnohokrát použité prvky přestávají pomalu bavit, když se opakují pořád dokola. Jakmile si ale člověk uvědomí, že šestý díl uzavírá druhou trojici knih ze série, je tudíž vlastně logické, že se tu odehrává akcí nabité finále jisté části příběhového oblouku. Dobrá zpráva zní, že samotný závěr šestého dílu – jakési otevřené dveře pro poslední trojlístek svazků – dávají tušit, že zajímavé nápady autorovi přece jenom nedošly a již dlouho se blížící Ragnarök by nakonec mohl podívaná docela k pokoukání.

  • Kevin Hearne: Uštvaný (Kroniky železného druida 6)
  • Laser, 2020
  • Překlad: Lucie Bregantová
  • Obálka: Gene Molica
  • 336 stran, 319 Kč (v e-shopu Fantasye již za 287 Kč)
10. února 2021, Jan Nohovec

Kroniky železného druida 06 - Uštvaný

Kroniky železného druida 06 - Uštvaný
319 Kč 287 Kč