Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zabij mrtvé (Sandman Slim 2), Richard Kadrey

Kadrey Richard: Sandman Slim 2 - Zabij mrtvé

Máte zájem o magii, nemrtvé a jiné tvory stínů? Zajímá vás, co se stane, když Lucifer opustí peklo a chce o sobě nechat natočit film? Myslíte si, že zombie apokalypsa je pro vás zajímavé téma? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli ano, pak je tato kniha určena právě vám.

Zabij mrtvé, druhý díl série o Jamesi Starkovi alias Sandmanovi, je pokračováním knihy Sandman Slim. O magicky nadaném jedinci z Los Angeles, který se kvůli zradě svého přítele dostává do pekla, kde stráví jedenáct let plných týrání, mučení a bojování na život a na smrt v aréně. Jedná se o nový žánr fantasy, kde se střetávají mnohé styly, a výsledek je nad očekávání dobrý.

Hlavní hrdina James alias Sandman se vyrovnává s náhlou popularitou mezi sub rosa, (magií vládnoucí tvorové, stvoření stínů a jim podobní) po zavržení svého nepřítele a vraha své přítelkyně, Mansona, do pekla. Kdo nečetl první díl, nemusí se bát, mnohé je tu naznačeno či přímo zopakováno a chytrý čtenář si většinu domyslí. Sandman stále pracuje pro Zlatou hlídku, což je uskupení andělů a jejich pomahačů, kteří dohlíží na boží zájmy na zemi.

Sandman dostává jednoduchý úkol – zneškodnit mladou dospívající upírku. Vše se ale zvrhne v masakr, jelikož nejde jen o jednu upírku, ale o celé doupě. Místo aby spoléhal na své jizvy, které získal v pekle a které se mu začínají léčit, snaží se James využívat více magii, na níž v pekle zanevřel. Netuší, že touto malou příhodou s upíry vše jen začíná.

Přečtěte si recenzi Jana Kundery nebo recenzi Alexe Dreschera na Sandmana Slima

Kniha sama o sobě má pomalejší rozjezd, chvilku trvá, než se vpravíte do světa, pokud jste nečetli první díl, tak vám to potrvá ještě déle. Je to způsobeno i tím, že kniha obsahuje moc postav a nevíte, která je důležitá. Postupem času se ale poskládají podle důležitosti a vy se zmatku zbavíte a užijete si děj.

Richard Kadrey nám ukazuje alternativní verzi Los Angeles, kde mu stáli modelem „spodina“ – podomních prodavači, feťáci, příslušníci různých minorit, oblíbený barman a bar a místní lokality, které předělal k obrazu svému a ukázal nám svůj pohled na takzvaně jiné magicky nadané tvory zvané sub rosa.

I když nejsem znalec Los Angeles, občas mi to připadalo, jako bych tam v těch uličkách byl s hlavním hrdinou, protože autor, i když se zaměřuje na akci, popisuje zbylé informace velmi detailně.

Pokud je toto vaše první setkání s autorovým stylem, nezalekněte se ho, jelikož sám o sobě kombinuje detektivní příběh (Sandman pracuje pro agenturu, hledá a loví její nepřátele) a fantasy (svět sub rosa – upíři, nemrtví, kouzelníci, šlendriáni), klade náboženské otázky (Bůh, dáběl, andělé, jejich postavení na světě a úkol, který od Boha dostali) a určitě by se našly i další styly, které použil. Musíme, ale uznat, že dokázal od každého vzít tu pomyslnou špetku a dát to dohromady, takže výsledek nikoho neurazí a na poli fantastiky překvapí svou originalitou a občas i úsměvným scénami, protože Sandman není jen o zabíjení, ale jde spíše o životní příběh, kdy tu pomyslnou dobu spokojenosti, přeruší tragédie (smrt milované dívky a peklo).

Autor jako by si byl vědom, že příběh mu roste pod rukama a není stoprocentně schopen ho usměrňovat a přerůstá mu nad hlavu, naznačí mnohé možnosti a odbočky od hlavního děje, které by si pomalu, když už ne celou knihu, zasloužily alespoň doplňující povídku, ale nenechá se tím odradit a životní příběh Jamese Starka nám servíruje dál. A závěrečný epilog nejenže naladí na další díl, ale bude vás nutit neustále přemýšlet, kam to autor posune.

Knize se po stránce stylistické nedá nic vytknout. Příběh není od počátku postaven na klasickém syžetu, ale postupně pronikáme do fantazie, kterou nám mysl spisovatele nadělila. Nečekejte tedy, že se vše dozvíte hned od počátku, i když mnohé je naznačeno, ale to si uvědomíte až později.

A proto vše tedy nahrává této knize do karet. Pokud ještě váháte, jestli si ji pořídit nebo alespoň zapůjčit z knihovny, tak už neváhejte a užijte si zimní večer při četbě Sandmana.

  • Kadrey, Richard: Zabij mrtvé (Sandman Slim 2)
  • Polaris, 2011
  • překlad: Petr Caha
  • obálka: Chris McGrath
  • 296 stran, 299 Kč (269 Kč v e-shopu Fantasya)
3. ledna 2012, Jan Kundera

Sandman Slim 2 - Zabij mrtvé

Sandman Slim 2 - Zabij mrtvé
Vložit do pytle na zboží  Koupit   299 Kč