Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tomáš Němec zpátky na koni. Život válečníka je nejlepší česká fantasy roku 2022, Tomáš Němec: Život válečníka

big_zivot-valecnika-sJ2-500983

To se tak někdo jednou rozhodne, že po víc jak 15 letech znovu vezme do ruky klávesnici a začne do ní bušit nové příběhy. Tak trochu, aby si splnil klukovský sen napsat skutečnou knihu, tak trochu, aby dostál přátelskému pošťuchování od kamarádů. Udělá vše tajně a pak bez větší reklamy dá knihu na trh. A začnou se dít věci. Ten někdo je matador tuzemské fantastiky Tomáš Němec a jeho knihou rafinovaně prostá fantasy Život válečníka.

Napřed malé opáčko. Tomáš Němec stál dlouhé roky v pozadí časopisu Pevnost a řadu let mu sám šéfoval. Bokem pak napsal také několik veleúspěšných povídek (Poslední z vymírajícího národa získala roku 2003 cenu O nejlepší fantasy) a dva příspěvky do série JFK (Chladná hra, Stín legendy), sestavil také několik antologií (za všechny jmenujme Společenstvo Pevnosti dohromady s Martinem Fajkusem). Načež se stáhl do ústraní, udělal za fantastikou pomyslnou tlustou čáru a založil nakladatelství Mystery Press, které se mělo soustředit na krimi a thrillery. Jenže zvyk je stará košile, a tak Mystery Press začal postupně fušovat do fantastiky s autory jako Jakub Mařík, Martin Sládek nebo Jakub Hoza. Pak tam náhle vydal knihu i nějaký Tomáš Němec. A kruh se uzavřel.

Nestandardní zjevení

Jak je z výše zmíněného a také z autorova poděkování na konci knihy hned jasné, Život válečníka se zrodil dost nestandardním způsobem. Základní motivy i postava hlavního hrdiny byly přítomny již ve výše zmíněném příběhu Poslední z vymírajícího národa, poté však v autorově mysli kvasily skoro dvacet let, než se na pultech objevila finální kniha. Zároveň je svazek sám o sobě ojedinělým počinem. Třebaže v posledních letech začíná v tuzemsku sílit chvályhodný trend opatřit výrazné fantastické počiny pevnou vazbou, designovou obálkou a luxusními bonusy (viz produkce nakladatelství Host, Argo či Planeta9), Život válečníka takovou výpravu dodává netypicky i původní české knize namísto překladových. V textu se ve vybraných pasážích prolíná černé písmo s červeným, předěly mezi kapitolami doplňují čarokrásné ilustrace Lubomíra Kupčíka (ne nadarmo je jeho podíl zmíněn hned na obálce) a příběhem provází kreslená mapa jako z Tolkiena. Svazek je prostě radost držet v ruce.

Skutečným zjevením je však text knihy sám o sobě. Tomáš Němec tady představuje na ploše osmi povídkových příběhů svého nezdolného hrdinu Sebasttyena, kterého sleduje od krušného mládí, přes léto a podzim jeho života až do časů po oficiálním datu úmrtí. Dodává mu také geniální genezi – Basty, jak mu občas blízcí přezdívají, byl stvořen jako nadčlověk s rychlými reflexy a pořádnou silou, s vylepšenou regenerací a zpomaleným stárnutím. Díky tomu dokáže procházet dějinami svého fiktivního Císařství až 150 let a nachomýtnout se k řadě zlomových událostí. Přese všechen intelekt a občasné city k přátelům a ženám však jde především o zachmuřeného válečníka, který za sebou v každém příběhu nechá řádku mrtvol.

Kouzlo chtěného

Počkat, počkat. Co je tedy na příbězích tak zajímavého? Vždyť to zní jako tuctové prvky sword & sorcery, česky meče & magie, kdysi dominantního a dnes takřka vymřelého subžánru fantastiky. No a to je právě ono. Tomáš Němec totiž nenapsal originální knihu. Napsal veskrze rafinovanou, řemeslně dokonalou fanfikci (či chcete-li odbornější termín, pastiš), která se v prvním, druhém i třetím plánu přiznaně inspiruje sáhodlouhou řadou fantasy autorů. Sapkowski, Howard, Lovecraft, Moorcock, Pratchett, Zelazny, Gemmell, Cook, z českých pak Mostecký, Šlechta, Červenák, Neomillnerová… Výčet zdánlivě nemá konce a v určitou chvíli člověku nezbývá než si z detektivního pátrání po easter eggs udělat výsostnou součást čtenářského zážitku.

Navzdory mísení tolika vlivů dohromady však nejde o odpadovou literaturu. Naopak, autor si se čtenáři umně hraje a v každém z osmi příběhů představuje jinou dějovou strukturu, jiné místo na mapě fiktivního světa, jinou životní fázi hrdiny, jiné motivy vyprávění. Zatímco v jedné povídce se mihne rasová otázka elfů versus lidí, v další se oživují mrtvoly (a leccos dalšího), onehdy jde o těhotnou dívku zapletenou do čachrů mnohem větších než ona sama. Mnohdy má vyprávění detektivní prvek, při kterém musí čtenáři společně s hrdinou tápat, kudy dál. A třebaže kniha má jakýsi rámcový dějový oblouk, nejzajímavější je povídky číst jednotlivě a s pauzami, aby vynikly různé styly, které si tady Němec zkouší osvojovat. V neposlední řadě pak zaujme i samotný text, který oplývá nejenže skvělou čtivostí, ale i řadou hrátek se slovy, jaké dále ozvláštňují už tak fascinující kreativitu autora.

Prazvláštní, nezapomenutelný opus

Život válečníka je prazvláštní kniha. Je epilogem za celou jednou érou domácí i světové fantasy, pohrobkem éry, kdy hrdina s mečem a řemeslně napsaným příběhem byl vrcholem žánru. Zároveň je živelnou knihou s perfektní výpravou, která na první dobrou zaujme i v současném knihkupectví. A také je prvním výkopem kdysi slibného, pak zapomenutého a nyní opět slibného autora. Máme čekat víc? Měli bychom? Nikdo radši ani nedutá. Mezitím se internet plní veskrze pozitivními ohlasy kritiky a generace čtenářů, která vyrůstala v devadesátých a nultých letech – a zároveň negativními hlasy těch, kteří na pole fantastiky vstoupili teprve nedávno, anebo prostě nemají tolik načteno, aby pochopili zprvu netušenou hloubku této zdánlivě tuctové fantasy. I to je ale v pořádku – bez jisté kontroverze jen těžko vzniknou nezapomenutel­ná díla.

  • Tomáš Němec: Život válečníka
  • Mystery Press, 2022
  • obálka a ilustrace: Lubomír Kupčík
  • 472 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
13. prosince 2022, Jan Nohovec

Život válečníka

Život válečníka
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč