Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Superman: Země jedna aneb Tentokrát pro změnu opět od začátku, J. Michael Straczynski a Shane Davis: Superman – Země jedna

Straczynski Michael J. & Davis Shane: Superman: Země 1

Tak už je to tu zase. Nepodepsaný uzlíček plínek jménem Kal-El přežil tvrdé přistání na naší planetě, a protože se k němu nikdo nepřihlásil, ujali ses jej zodpovědní manželé Kentovi. Teď je z jejich adoptivního syna Clarka kluk jako buk, jehož jedinou starostí na prahu dospělosti se zdá být, zda bude raději oslavovaným quarterbackem, nebo brilantním vědcem. Naštěstí mu s rozhodnutím pomůže osud, který mu znenadání zaklepe na dveře.

Ano, nejnovější supermanovský komiks Země jedna je další variantou na pořádně omleté (nebo vymleté?) téma Supermanova původu. Přitom to není zase tak dávno, co na českém trhu vyšel Utajený počátek Geoffa Johnse i podobně koncipovaný Superman a lidé z oceli Granta Morrisona, o filmovém blockbusteru Muž z oceli (2013), v němž vysvětlení Supermanova původu taktéž nesmělo chybět, ani nemluvě. Ale proč ne? Jméno scenáristy J. Michaela Straczynského (Krajina půlnočních stínů, The Amazing Spider-Man) bývá obvykle zárukou kvality a kresba Shanea Davise vypadá taktéž velmi slušně, takže zase tak velký průšvih to přece být nemůže.

Bohužel, může. Zatímco Johns s Morrisonem se alespoň snažili udělat něco jinak a dodat Supermanově faceliftingu nějaký smysl například přidáním pár scén z Clarkova dětství či posunutím některých postav do trochu jiné roviny, Straczynski na jakékoliv inovace zcela rezignoval a s jistotou řemeslníka dodal sériový výrobek. Jeho Superman zůstává překvapivě bezbarvý. Chybí mu výraznější rukopis autora, nějaká specifická klička ze zavedeného kánonu. Bez ní Straczynského Superman připomíná spíše obrys vlastního mýtu než skutečnou postavu a úvodní hledání sebe sama je jen chabým pokusem tuto kličku nahradit.

J. Michael Straczynski v pěti bodech

  1. J. Michael Straczynski (nar. 1954) je zkušený americký scenárista a producent.
  2. V 90. letech se podílel na televizních detektivkách To je vražda, napsala či Jake a tlusťoch.
  3. V komiksové branži si značné renomé vydobyl svým grafickým románem Krajina půlnočních stínů (česky poprvé 2004). V tuzemsku dále vyšel jeho Amazing Spider-Man, watchmenovský prequel Před Strážci: Sůva/Dr. Manhattan či v rámci UKK Thor.
  4. V nepravidelných rozestupech píše i filmové scénáře, v poslední době zejména ke sci-fi a superhrdinským projektům, na kontě má ale třeba i scénář k Eastwoodově dramatu Výměna (2008) s Angelinou Jolie v hlavní roli.
  5. V rámci DC řady „Země jedna“ (Earth One) se kromě Supermana ujal i Flashe, který by měl v originále vyjít letos.

Aby mi bylo jasně rozumět, všechno v tomhle komiksu šlape přesně tak, jak má, respektive jak čtenář očekává. A to je přesně jeho největší slabina. Mladíka Clarka Kenta z úvah o jeho budoucnosti vytrhne mimozemská návštěva, kterou Clark alias Superman ručně stručně zase vyprovodí před dveře, Lois Laneová je přesně ta svérázně ohnivá novinářka, kterou Perry White tak potřebuje, a samotný Perry White stejně nerudný chlapík, jako ve všech těch předchozích supermanovských komiksech a filmech. Všechno to do sebe perfektně zapadá, aniž by se někdo musel cítit uražen či opomenut. Snad jen Lexi Luthorovi nedorazila pozvánka, a tak se role škůdce musel ujmout chlapík, která vypadá jako Brandon Lee z Vrány, kterému se navíc o PR stará maskérka hudební skupiny KISS. Třikrát hurá, Straczynski si v deníčku může odškrtnout kolonku Splněno a vesele čekat na honorář. Jen čtenář, který už v ruce držel alespoň jeden jiný supermanovský komiks, se tak nějak cítí okraden o příběh a tiše se ptá: A to je jako všechno?

Země jedna je totiž komiks jednoznačně určený pro dospívajícího, komiksem sotva políbeného čtenáře. Ostatně celá myšlenka restartu v rámci nového univerza, tzv. „Země jedna“ (v anglickém originále Earth One), není ničím jiným než snahou šéfů amerického nakladatelství DC oslovit dorůstající čtenářskou generaci a současně se zbavit přítěžků z minulosti vytvořením nového, na předchozích událostech nezávislého světa. A v tomto směru, to je třeba si přiznat, je Straczynského Superman vlastně ideální. Přivádí na scénu dostatek postav, s nimiž je do budoucna možné pracovat, nechybí v něm dostatek akce, která čtenáře udrží v napětí, aniž by jej přehltila, tu a tam vystrkují růžky další konflikty, jimiž je možné se v následujících číslech ubírat… Jinými slovy, tenhle komiks je ve všech ohledech tak průměrný, až to bolí. Přitom to jde i jinak, má-li člověk odvahu udělat radikálnější změny, jak roku 2014 nejen na postavě komorníka Alfreda ukázal „jednozemský“ reboot Batmana.

Superman: Země jedna bezesporu patří k tomu nejslabšímu, co od J. Michaela Straczynského v češtině vyšlo, a nezachraňuje to ani sympatická, velmi přístupná kresba. Máte-li v rodině či blízkém okolí někoho, kdo se superhrdinským komiksem právě začíná, darováním Země jedna nic nezkazíte. Knihovna zkušenějšího komiksového fanouška se však bez tohohle přírůstku obejde.

  • J. Michael Straczynski a Shane Davis: Superman – Země jedna
  • BB/art, 2016
  • překlad: Martin D. Antonín
  • 136 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
7. července 2016, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

lhvrn4pn
ErickAporo - 14. 06. 2017 02:19

wh0cd1578132 propranolol prices atarax price
prtz71tg
ErickAporo - 29. 07. 2017 14:24

wh0cd869924 buy augmentin online view homepage

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Superman: Země jedna

Superman: Země jedna
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč