Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V komiksu Země jedna zůstává Batman nohama pevně na zemi, Geoff Johns, Gary Frank: Batman – Země jedna

Johns Geoff & Frank Gary: Batman - Země jedna (váz.)

Jak by vypadal Batman, kdyby podléhal zákonům naší Země? Dokázal by ještě ochránit Gotham? V komiksu Batman – Země jedna to s úspěchem zjišťují scenárista Geoff Johns (Superman – Utajený počátek, Flash – Znovuzrození) a kreslíř Gary Frank (Superman – Utajený počátek, Krajina půlnočních stínů).

Gotham, ta zavšivená díra skrz naskrz prolezlá zločinem, mohl vypadat úplně jinak, kdyby se tehdy před lety stal jeho starostou Thomas Wayne. Jenže ušlechtilý boháč i jeho manželka si místo toho z náležité blízkosti prohlédli hlaveň revolveru a město opanoval zločinecký syndikát kolem prohnilého starosty Cobblepota. Mladičký Bruce však čekal na svou pomstu už příliš dlouho a nyní se v netopýřím kostýmu vydává zjistit, co se tehdy v zapadlé uličce za kinem skutečně stalo.

Policista Jim Gordon má zcela jiné starosti. Právě pohřbil milovanou manželku a zůstal sám jen s lehkovážnou dcerou Barbarou, snadnou kořistí nejrůznějších mafiánů. Aby se zkušený policejní harcovník vyhnul potížím, mlčí a odvrací zrak od veškeré špatnosti, které je na ulicích svědkem. Jenže jeho nový parťák, navoněný manekýn Harvey Bullock, si hodlá udělat v Gothamu jméno a šlape zločincům na kuří oka, aniž by znal pravidla hry. A smolař Gordon se jeho zásluhou chtě nechtě dostává na seznam nepohodlných.

Scenárista Geoff Johns a kreslíř Gary Frank nabízejí v batmanovském příběhu Země jedna tak trochu jiný Gotham. Gotham, v němž se žalostně nepřipravený Batman raději dívá jinam, než aby zasáhl proti drobným zlodějíčkům; v němž Jim Gordon ze strachu o dceru patří k nejpovolnějším z policejního sboru, aniž by mu kdokoliv strkal pod rukou dolary; a v němž nadaný praktikant Lucius Fox sedí v nejzapadlejším kamrlíku Wayneovy společnosti a všemi zapomenut si šmudlí něco na počítači. Vůbec největší přerod zažívá postava komorníka Alfreda, kterého Johns z distingovaného anglického džentlmena přetavil v bitvami ošlehaného bývalého britského mariňáka.

Geoff Johns v pěti bodech

  1. Geoff Johns se narodil roku 1973 v americkém Detroitu, v těle mu však proudí i libanonská krev.
  2. Komiksu propadl už jako malý, když u babičky na půdě s bratrem objevil krabici s příběhy Flashe, Supermana či Green Lanterna.
  3. Později řadu těchto hrdinů i sám oživil, jeho sešity o Green Lanternovi a Supermanovi vyšly také česky.
  4. Jako scenárista se podílel na několika dílech televizního seriálu Smallville.
  5. Od roku 2010 pracuje u DC jako šéf tvůrčího týmu.

Celý komiks je víceméně převyprávěním Batmanova původu, komiksovým i filmovým fandům dobře známého, které se nese v podstatně modernější, realističtější rovině. Zapomeňme na superhrdinství. Johnsův Batman není neomylný mistr bojových umění, ale spíš odhodlaný naivka, který si tak akorát koleduje o výprask. A podobně působí i zbývající postavy. Gotham je ještě neodsoudil k životu cynických psanců a osamělých lovců, kterými se teprve mají stát.

Svižný, dějově uzavřený příběh Země jedna je vhodný i pro úplné komiksové začátečníky, plno drobných narážek – např. odznak „gothamského rytíře“ na klopě Marthy Wayneové nebo příkladnou abstinenci Harveyho Bullocka – si však naplno vychutná především komiksový mazák. Náležitě detailní, vizuálně i prostorově povedená kresba Garyho Franka se plně podřizuje střízlivějšímu vyznění celé knihy. I díky tomu představuje nejnovější příspěvek k Batmanově české bibliografii příjemně osvěžující pramen ve vodách vesměs průměrné „nové dvaapadesátky“. Jen houšť a větší kapky!

  • Geoff Johns, Gary Frank: Batman – Země jedna
  • Crew, 2014
  • překlad: Darek Šmíd
  • 144 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
12. srpna 2014, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Batman - Země jedna (váz.)

Batman - Země jedna (váz.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč