Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Strážce soumraku, Vláda soumraku 5 (EXKLUZIVNÍ UKÁZKA), Tom Lloyd

tom-lloyd-strazce-soumraku

Ardela se už po padesáté toho dne poškrábala na břichu a snažila se neklít. Šaty byly špinavé a smrděly jako rozkrok kavaleristy, vybrala si je ale sama. Skutečnost, že byly navíc prolezlé blechami, byla už příliš, teď s tím ale nemohla nic dělat. Poslední tři dny seděla na okraji davu před Rubínovou věží a splývala se stovkami jiných zlomených duší ve špinavých bílých pláštěnkách a šálech. Brutálně ostříhané vlasy spolu s blednoucími modřinami a uštvaným pohledem byly dostatečným vysvětlením toho, proč tu je; lidé věděli, co to s ohledem na invazi znamená. Ostatní zlomení ji tak vzali mezi sebe.

Ve skutečnosti si vlasy ostříhala sama a modřiny jí způsobil na její vlastní žádost voják mimo službu. Třebaže ho vybídla, aby si na ní vybil svoji ubohou frustraci, na její vkus byl v bití bezbranné ženy až příliš zkušený.

Nijak se neliší od vydrážděných psů, pomyslela si Ardela, když procházela trhem na hlavním náměstí Paliče a nedbale žebrala o jídlo. O bití jsem ho žádala sama, byl ale hlupák, když toho nenechal, jakmile jsem mu řekla.

Žena jí podala kus chleba a Ardela ho přijala jako obětinu a se slzami vděku v očích. Žena se zastyděla a pobídla Ardelu, aby šla dál, nebyla ale zdaleka jediná, kdo se nad Ruhenovými dětmi slitoval. Staly se symbolem: zhmotnělým utrpením Byory.

V této čtvrti Kruhového města vládla divná nálada, směsice nahromaděné frustrace a špatně definovatelného optimismu. Lidé vyštvali kněze ze čtvrti Zhoj a nyní zmizeli i Meninové, obyvatelé je povraždili nebo vyhnali jako předtím kněze.

Nahradili je bíle odění stoupenci Ruhena, kteří se rozdělili do tří výrazných skupin: zlomení a žebráci dodávali Ruhenovi na legitimitě, protože dokazovali, že kněží zradili lid Byory a bohové je zavrhli; vojáci posílili řady stráží Byory a Rubínové věže a tedy i Ruhenovu sílící moc; a kněží byli jeho hlasem v Zemi.

Ardela se hladově zakousla do chleba a zamířila zpátky k silnici, která z jedné strany obíhala náměstí. Byla to hlavní cesta vedoucí od vysokých Osmi Věží, které obrysem připomínaly dýky, k vnějším hradbám. Ještě nevěděla, proč tady jsou: Luerce, první mezi špinavými stoupenci, sem přivedl své otrhané stádo hned brzy zrána a ona hluboko v kostech cítila, že se stane něco významného. Když se připojila k davu, do vzduchu se vzneslo společné zasténání. Ardela se otočila a spatřila, že se blíží kočár vévodkyně z Byory. Spolu s ostatními padla na kolena a začala vztahovat ruce, jako by žebrala o almužnu a opakovala nesmyslnou modlitbu, která byla prosbou o přímluvu.

Když kočár zastavil, Ardela od něj byla nejdál, pak z něj ale vysedl objekt jejich zbožňování a s osobním strážcem za patami zamířil k nim. Ruhen měl na sobě dlouhou bílou tuniku a na krku jedinou perlu. Vypadal tak na deset, jedenáct let, z informací krále Emina však Ardela věděla, že je mnohem mladší – na lid Byory ale shlížel s rezervovaností krále, ne s dětskou zvědavostí.

V tu chvíli Ardela pochopila, proč v něj všichni věří nebo chtějí uvěřit: Ruhen působil zároveň nadpřirozeně i nesmrtelně, jako dítě oddělené od zbytku lidstva, a poutal pozornost stejně snadno jako polobůh Koteer se šedou kůží, který patřil k jeho družině.

Uvidíme, jak trvalá je jejich víra, pomyslela si cynicky.

K Ruhenovi ihned vyrazilo dobrých sto dvacet, možná až sto čtyřicet žebráků, než se k němu ale dostali, jeho osobní strážce zvedl ruku a zvolal: „Vykliďte cestu!“ Jednu ruku položil na jílec meče. „Uhněte!“

Na sobě měl uniformu stráže Rubínové věže, Ardela ale zkušeným okem poznala, že je upravená do bitvy, a to navzdory křiklavým zlatým knoflíkům. Přestože měl u boku krásně kovaný meč, na zádech mu visel jiný, úplně zabalený do látky.

Žebráci se instinktivně stáhli ze silnice. Ardela se protlačila dopředu, klesla na kolena a ignorovala ty, kdo se ji snažili z jejího místa vystrčit. Ruhen se k nim blížil s malým, shovívavým úsměvem, který neměl na dětské tváři co dělat. Když se ocitl jen dvanáct yardů od ní, začaly Ardelu svědit dlaně, nepohnula se ale. Odpadlík Bratrstva, Ilumene, byl příliš blízko, proto nic neudělala, jen napodobila ostatní, kteří se těšili z jeho pozornosti.

Někde vpravo uslyšela hlasy, které okamžik klidu narušily. O kus dál na silnici k nim pěšky mířili lidé. Hlasy se množily a sílily a Ardela natahovala krk, aby viděla přes ty, kdo se spolu s ní shromáždili u silnice. Jejich směrem se vydali i lidé z tržiště a ještě víc jí zaclonili výhled. Ardela ale nesměla působit netrpělivě, proto místo toho sledovala lidi okolo sebe, závislé na drogách, s povislými čelistmi a vyzáblé obyvatele oblastí zpustošených válkou.

Na opačné strany silnice stála skupina dělníků a prodavačů. Většina hleděla na lidi, kteří se blížili po silnici, někteří ale zírali dál na Ruhena a Ardelu zamrazilo vzadu na krku. Kdysi byla stoupenkyní Paní, nyní důvěrnicí jejího smrtelného aspektu, Legany, a rázem tak pochopila, že se něco stane, že dojde ke zvratu, který by mohla využít. Lidé začali lapat po dechu a křičet, obrátila proto pozornost zpátky k nově příchozím a zaťala ruku v pěst, když spatřila, kdo se blíží. Na náměstí vešla skupina asi osmdesáti, devadesáti lidí a pochodovala rovnou k Ruhenovi, ne sice ve vojenské formaci, ale ve třech výrazných zástupech. V čele kráčel muž v černém, většina ostatních byla ale oděna barevněji a ihned je tak poznala. Na sobě měli úplně stejné šaty jako muž a žena, které zavraždila o letním slunovratu v Tirahu.

V davu by harlekýni vypadali komicky, odění od hlavy až k patě v šatech sešitých z kosočtverců látky, nebýt prázdných výrazů jejich bílých masek, které zdobila krvavá slza pod pravým okem, a zkřížených štíhlých mečů na zádech. Šli lehkým krokem a jejich společníci tak vedle nich vypadali nemotorně, třebaže i na nich bylo něco atletického, což napovídalo, že rovněž pochází z harlekýnských kla­nů.

Ardela se donutila pomalu rozevřít pěsti. Konečně měla důkaz o tom, že vraždy, které král Emin nakázal v den letní rovnodennosti, nebyly bezdůvodné. Břemene na duši ji to sice nezbavilo, nemínila ale odmítnout sebemenší útěchu.

Ruhen vykročil vpřed, aby vůdce harlekýnů, muže v černém, osobně pozdravil. Ardela si pamatovala, že se jmenuje Venn. Klesl na koleno a sklonil před svým pánem hlavu. Zbytek harlekýnů ho vzápětí napodobil a dav zalapal po dechu: harlekýni, kteří nikomu nesloužili a neskláněli se před žádnou autoritou kromě lorda Smrti, poklekli před Ruhenem.

Všichni viděli sílu té symboliky. Poklekli před dítětem, jehož stoupenci hlásali nový druh uctívání zbavený břemen a omezení kleriků prahnoucích po moci. Poklonili se příslibu míru v Zemi sužované válkou a všichni Byorané, kteří v tu chvíli přihlíželi, cítili požehnání bohů.

„Kacíři!“ ozvalo se najednou z opačné strany silnice a jeden z mužů se rozběhl k Ruhenovi, který se vzdálil z dosahu osobního strážce. V následující chvíli za ním s nožem v ruce vyrazil druhý muž a další dva pak ze stran, aby přátele kryli. Žebráci začali křičet a Ardela nebyla jediná, kdo se pohnul vpřed, než se ale mohl kdokoli z nich dostat k Ruhenovi, objevil se u něj Ilumene.

Ardela sledovala, jak se Ilumenovi objevily v rukou tenké nože, a bleskurychle zasáhl. Před Ruhena se dostat nestačil, nakopl ale prvního útočníka do boku. Muž odlétl stranou, a než dopadl na zem, Ilumene už odkláněl stranou čepel druhého útočníka, kterého nato bodl do ledvin, přejel mu nožem po krku a podřízl ho, pak se otočil zpátky k prvnímu muži.

Ilumenovo kopnutí srazilo muže na zem, zvedl se ale na všechny čtyři a ocitl se jen asi yard nebo dva od místa, kde stál bez hnutí Ruhen. Vrhl se na něj, Ruhen se ale konečně pohnul a ustoupil dozadu, pod ochranu harlekýna Venna. Ilumene na muže skočil a bodl ho do krku, a dav žebráků zatím vyrazil kupředu za zbývajícími dvěma útočníky, kteří byli společníkům v patách. Než si Ardela uvědomila, co dělá, sáhla si pod pláštěnku a za pásek šatů a sevřela v prstech šipku.

Když míjela Ruhena, nacvičeným trhnutím zápěstí šipku hodila. Neměla čas podívat se, jestli trefila cíl; pozornost už totiž upřela na zbývající útočníky, uprostřed chaosu hlasů a dupajících nohou se jí ale zdálo, že slyšela chlapce vyjeknout. Ardela běžela dál, bok po boku se štíhlým mužem, jehož paži pokrývaly hnisající boláky.

Dovolila, aby se k poslednímu útočníkovi dostal jako první. Nezpomalil, nýbrž se na muže se vzteklým vřískotem vrhl a začal mu drápat oči. Prvního bodnutí do břicha jako by si nevšiml; druhé ale bylo tak prudké, až mu vyrazilo dech z plic, v tu chvíli už se ale na útočníka vrhla Ardela.

Silnou rukou chytila útočníka za zápěstí, aby ji nemohl taky bodnout, pak ho svojí vahou strhla k zemi. Navíc se mu zakousla do tváře, hluboko, zatřásla hlavou jako teriér a vykousla mu kus masa z obličeje. Muž zaječel, když se odtáhla. To už dorazili i ostatní a ve své pomatenosti je začali oba kopat a šlapat po nich. Cítila, jak útočník pustil nůž, který pak hbitě sebrala a rozzuřeně ho bodla.

Věděla, že ho první ranou zabila, neustala ale v útoku, bodala a sekala, dokud ji ze zmasakrovaného těla neodtáhli. Upadla na zem, pustila nůž a rozhlédla se. Ve tvářích žebráků okolo viděla strach a zlost, nejeden ale hleděl ustaraně na Ruhena. Nikdo se nepozastavil nad brutálním způsobem, jakým útočníka zabila, a Ardela si oddychla. Prostě byla rychlejší než ostatní – všichni by pro svého spasitele udělali to samé.

Zůstala klečet a bojovala s nutkáním utéct, než pokus o vraždu odhalí. Žádný jed neúčinkoval hned, a jakmile Ilumene uvidí šipku, začne se rozhlížet. Harlekýni se s tasenými meči rozestoupili do stran a dav se stáhl.

Potom Ardela uviděla, že Ruhen osobnímu strážci něco ukazuje. Byla to její šipka. Ilumene si ji vzal a rychle si ji prohlédl. „Počkat,“ zvolal rozzlobeně, „všechny je prohledejte! Jeden z nich u sebe musí mít foukačku!“

  • překlad: Kateřina Niklová
21. června 2013, Tom Lloyd

Diskuze k článku

cialis canadian pharmacy overnight shipping
Trifiadia - 28. 08. 2021 06:09

finasteride costco
tadalafil recommended dosage
refsiterb - 28. 08. 2021 10:45

generic viagra sites
authentic cialis
buy stromectol ivermectin - 30. 08. 2021 11:32

Effet Cialis Viagra
cheap soft cialis
derioge - 30. 08. 2021 16:26

tab ivermectin 3mg
cialis yan etkileri
cyalis levitra sales viagra - 31. 08. 2021 20:10

Viagra Kaufen Fuerteventura
cialis package insert
generic cialis online - 01. 09. 2021 03:25

Buy Lasix Online Cheap
tadalafil directions
finpecia 1 mg for sale - 08. 09. 2021 12:28

Keflex Clotrimazole Cream And In
manulife insurance coverage for cialis
beidome - 09. 09. 2021 15:22

http://buytadalafshop.com/ - buy online cialis
what is cialis super active
Gronync - 10. 09. 2021 04:35

Cialis
cialis how long before
Liaidly - 10. 09. 2021 20:58

http://buystromectolon.com/ - stromectol 12mg
cialis free coupons
CypeRetet - 15. 09. 2021 09:50

Zithromax
cheap real cialis
ecohigree - 16. 09. 2021 23:23

how does lasix work
tadalafil chalis from india
Plaquenil - 18. 09. 2021 18:55

cialis no script
cialis line order
Layemeash - 21. 09. 2021 00:19

https://buyzithromaxinf.com/ - buy zithromax online without prescription
canadian pharmacies online cialis
what is lasix - 21. 09. 2021 06:30

Strep Throat Of Amoxicillin Forum
cialis covered
Zithromax - 23. 09. 2021 05:30

Comprar Generico Propecia
cialis didn't work what next
annorwany - 24. 09. 2021 02:46

http://buypriligyhop.com/ - cheapest priligy uk
reviews of cialis
Impaile - 01. 10. 2021 08:24

Prednisone
canadian cialis no prescription
unlonsits - 02. 10. 2021 18:25

gabapentin doses for pain
cheap pills cialis
gabapentin addictive - 07. 10. 2021 00:50

acheter cialis marseille
is generic cialis legal
Prednisone - 08. 10. 2021 15:22

Propecia Dry Scalp
cialis viagra combo
Mizanibra - 09. 10. 2021 16:29

http://buyneurontine.com/ - Neurontine
cialis drug
GoloSoalo - 30. 10. 2021 07:06

Propecia
cialis trials
shoudge - 31. 10. 2021 14:32

how to buy stromectol
buy cialis daily
Traphon - 31. 10. 2021 15:12

Viagra
cialis soft patent europe
Cialis - 02. 11. 2021 08:59

Cialis Effectiveness With Exercise
spinach cialis
Broonee - 04. 11. 2021 09:41

Lasix
generic non prescription cialis
AgohamN - 04. 11. 2021 15:46

generic viagra buy sildenafil citrate
vigra kamagra cialis
where to buy cialis online - 04. 11. 2021 18:19

Levitra Tablet
viagra cialis
Seissepar - 06. 11. 2021 16:38

buy cialis online
cialis experimentation
is propecia safe - 06. 11. 2021 17:37

Propecia Studios
cialis potens
amonges - 07. 11. 2021 03:10

buy cialis online
cialis and 40mg dose
viagra online new zealand - 07. 11. 2021 05:35

Best buy isotretinoin skin health no doctor London
cialis for order from canada
Hoxobre - 07. 11. 2021 14:06

priligy tablets over the counter
generic cialis online without prescription
Lasix - 10. 11. 2021 07:21

simvastatin overdose
approach doctor cialis
viagra as a performance enhancing drug - 10. 11. 2021 14:38

Amoxicillin For Sinusitis
cialis on line us
Skevaneks - 14. 11. 2021 15:50

Prednisone
cialis buy
Prednisone - 14. 11. 2021 15:54

cialis tadalafil cheapest online
cialis online overnight shipping
Priligy - 15. 11. 2021 03:13

Amoxicillin And Humira
cialis tub symbolism
amonges - 21. 11. 2021 15:13

Comprar Cialis Rapido cheap generic cialis
viagra cialis from canada
muflalt - 04. 12. 2021 07:38

plaquenil rash pictures
cialis and blindness
Choolla - 05. 12. 2021 05:46

buy zithromax online canada
pics of generic cialis
HALLSLIDO - 05. 12. 2021 06:56

plaquenil weight loss reviews
cialis dose post cycle
Affilla - 05. 12. 2021 13:36

cialis without a doctor's prescription
viagara cialis
neurontin generic name - 06. 12. 2021 02:56

Viagra Plus Fort
homeopathic cialis uk
get gabapentin online - 10. 12. 2021 18:13

cialis discount price
cialis 5 mg cheap
viagra in thailand - 19. 12. 2021 23:23

Antibuse
cialis and vision loss
Eleflywet - 20. 12. 2021 23:18

finax for sale
can cialis be used by women
WegeOpign - 31. 12. 2021 02:34

publicidad de kamagra kamagra guarenteed cheapest kamagra en jovenes
chear generic cialis us pharmacy
Dwemoff - 18. 01. 2022 02:01

http://www.apriligyn.com Commande Levitra
cialis side effects back pain
astogue - 19. 01. 2022 13:14

Free Trial Medicationsviagra Fast levitra efficacite Viagra E Diabete JeodeltBet
Kvijem Xxzbdi
exhinue - 31. 01. 2022 10:07

Plaquenil Blihvw
Jdptdo Yvnnyc
sityReree - 31. 01. 2022 21:03

prednisone brand for sale Zithromax Sinusitis
Hbqnul Pymwsu
exhinue - 15. 02. 2022 07:27

Pkwxxy Lungs Vertebra FIGURE C Heart Bone of rib buy hydroxychloroquine amazon Stendra Discount Direct Pharmacy Tgvthw
tadalafil generic new zealand
fleefekix - 04. 08. 2022 07:29

generic name for cialis Priligy Generico En Argentina

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vláda Soumraku 5 - Strážce soumraku

Vláda Soumraku 5 - Strážce soumraku
299 Kč 149 Kč