Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Stella Gemmelová dokazuje, že ženy umí i hrdinskou fantasy, Stella Gemmell: Město

Gemmell Stella: Město

David Gemmell je ikona hrdinské fantasy, o tom lze jen těžko pochybovat a jeho ztráta byla pro celý žánr velkou ranou. Pak přišla zpráva, že jeho manželka Stella připravuje samostatný román. Řady Gemmellových fanoušků se zachvěly – půjde ve stopách manžela, nebo jde spíše o snahu svézt na jeho slávě?

Kdysi dávno bylo Město nejvyspělejším centrem kultury a světové vzdělanosti, ale jeho rozmach byl umožněn pouze za cenu neustálé expanze. Ta dosáhla takových rozměrů, že Město si znepřátelilo všechny spojence a ocitlo se v nekonečné válce s prakticky celým světem. A rozmach se pomalu přeměnil v úpadek a vojenská čest a hrdost v zoufalství, které je nutné za každou cenu ukončit. I kdyby bylo nutné zabít císaře…

Hned na úvod je třeba říct, že Gemmellová si nevybrala ani jednu z výše zmíněných cest. Místo toho si našla vlastní styl a není se čemu divit, má totiž dost talentu a imaginace, aby dokázala známé prvky obohatit o svůj vlastní pohled. Ten se nejvíce liší tím, že je ženský, ačkoli není třeba se strachovat, že Město je nějaká romanťárna, to vůbec ne. Ale přece jenom oproti chlapáckému přístupu pana manžela je ve Městě znát velký posun směrem k emocím. Ty autorka rozehrává hned na několika úrovních – najdeme lásku bratrskou, rodičovskou a samozřejmě se neobejdeme ani bez naplnění lásky partnerské, jejíž ztvárnění je bohužel na konci až příliš kýčovité.

Stella Gemmellová v pěti bodech

  1. Vystudovala politologii a před spisovatelskou dráhou působila jako novinářka.
  2. Stella je druhou ženou známého autora hrdinské a historické fantasy Davida Gemmela.
  3. Stella dokončila po smrti svého manžela poslední díl Trojské trilogie, Pád králů.
  4. Město je autorčiným prvním samostatným románem.
  5. Jejím zatím poslední knihou je Der Moloch: German, napsaný ve spolupráci s německým autorem Wolfgangem Thonem.

Další věcí, kterou může Stella Gemmellová překvapit, je nelineární forma vyprávění. Často se v těch nejnapínavějších okamžicích uchyluje k retrospektivě nebo přeskočí klidně několik let. Komplexnosti vyprávění napomáhají i přechody mezi mnoha různými postavami, z jejichž pohledu je příběh vyprávěn. Ani samotný děj není bez nejrůznějších zvratů a překvapivých odhalení, bohužel občas je něco nečekané až moc – většina čtenářů si zvedne obočí nad překvapeními, které vyskočí jak králíci z klobouku a vyžadují si nakonec zbytečně zdlouhavé a lehce krkolomné vysvětlování.

I když to tak zpočátku moc nevypadá, je v knize možné najít poměrně hodně atmosféry ze starého dobrého Gemmella. Hrdinní bojovníci odvážně se vrhající naproti přesile. Vysloužilá legenda, která už nikdy neměla vzít do ruky meč. Bitvy, obléhání a zoufalý boj o přežití navzdory všem předpokladům. To vše má tady stejně podmanivou sílu jako kdekoli jinde a přesně to dělalo z Gemmella mistra žánru. V Městě tyto prvky možná nejsou tak intenzivní a tak nesmlouvavé, protože drsné hrany obrušují emoce a oddechové pasáže plné historie jednotlivých postav i samotného Města, které je perfektní kulisou, ale do jisté míry i středobodem vyprávění.

Na závěr je třeba přiznat, že obě složky namíchala Stella Gemmellová dohromady fenomenálním způsobem. Ne každého sice možná nadchne, ale se značnou dávkou jistoty lze říct, že neurazí žádného fanouška fantasy. Město totiž má vše, co taková fantasy má mít – originalitu, zajímavý svět, pořádné postavy, trochu emocí a hromadu heroismu. To vše podané tak, aby to zkušený čtenář neodhadl po první stránce, a zároveň ne tak komplikovaně, aby se v tom někdo ztrácel a potřeboval na konci mít slovník a genealogické tabulky.

  • Stella Gemmell: Město
  • FANTOM Print, 2014
  • Překlad: Jan Kozák
  • Obálka: Raymond Swanland
  • 416 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 251 Kč)
27. srpna 2014, Jan Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Město

Město
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 179 Kč