Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pradorský měsíc, Neal Asher

Asher Neal: Pradorský měsíc

Pradorský měsíc chronologicky zahajuje Asherovu sérii ze světa Řádu – lidské civilizace rozšířené mezi hvězdy, kde vládu převzaly umělé inteligence. Fakticky je román z roku 2006, čili relativně novinka.

Proti Řádu se bouří separatisté, kteří se nechtějí nechat zotročit všudypřítomnými umělými inteligencemi, jež mají monopol na rychlou mezihvězdnou přepravu, ale většině lidí zánik válek a konfliktů, spojený s vládou umělých inteligencí, i přes jisté omezení svobody nevadí.
Nyní se však lidé setkali s druhou mimozemskou civilizací. Tou první byl Drak – osamocená obří entita, která se chovala spíše záhadně než nebezpečně. Druhou jsou pradoři, kteří obývají nezanedbatelný počet světů a o jejichž úmyslech se neví zhola nic.
Asi neprozradím mnoho, když řeknu, že již na desáté stránce knihy se ukážou pravé úmysly mimozemšťanů, které v žádném případě nejsou přátelské.

Hlavními hrdiny knihy jsou Jebel Krong – vysoce postavený člen bezpečnostních složek Řádu, který má s pradory nevyřízené účty a zastupuje akční složku děje; Moria Salemová – technička s nestandardním přídavným zařízením rozšiřujícím kapacitu mozku (superkou), která zastupuje kyberpunkovou složku románu, a Imanence – kapitán pradorské lodi, pochopitelně sám prador.
Děj románu přeskakuje mezi liniemi jednotlivých postav a často je podáván pohledem vedlejších postav, které se setkávají s hlavní trojicí hrdinů.
Román je roztříštěný do střípků, které se jen s velkým soustředěním skládají v celkovou mozaiku děje. V jednu chvíli prcháme s hrdiny z napadené kosmické stanice, abychom se s nimi následně ocitli o několik měsíců dále v čase a v úplně jiné kosmické soustavě, jež se připravuje na přílet nepřítele, počítáme odznáčky za zabité protivníky na uniformě Jebela Kronga a mezi řečí se dozvídáme o tuhých bojích na jiných planetách. Děj letí opravdu až příliš rychle – oproti ukecaným fantasy cyklům se šesti svazky se obsáhlý příběh podařilo autorovi vměstnat do 184 stran textu. V tomto případě by rozhodně nebylo na škodu přidat dalších sto stran, aby čtenář dostal komplexnější obrázek.

Zkratkovitost děje je asi tak jediná výtka, kterou mohu proti románu vznést, protože v ostatních ohledech jde o přesně takou knihu, jakou byste od Ashera čekali. Akční děj posunuje příběh rychle dopředu a kyperpunkové části věnované techničce Moiře, její nestandardnímu počítačovému rozšíření a interakci s umělými inteligencemi přinášejí odlišení oproti běžným válečným SF románům. Popis mimozemšťanů je také velice kvalitní a všechny postavy – ať lidské nebo mimozemské – mají dobře objasněné motivy, charakteristiku a chovají se uvěřitelně.
V neposlední řadě je kladem románu i Asherův humor, kterým komentuje ohraný námět knihy a sám si utahuje z klišé, jež používá. Naštěstí se kniha ani autor neberou smrtelně vážně.

Celkově jde tedy o podařený SF román, který je trošku válečný a trošku kyberpunkový. Obávám se, že toto spojení nebude každému po chuti, ale pokud znáte jiné Asherovy romány, víte, na čem jste.

  • Neal Asher: Pradorský měsíc
  • vydal: Polaris, Frenštát pod Radhoštěm 2009
  • přeložil: Petr Kotrle
  • obálka: Steve Rawlings
  • 184 stran / 199 Kč
23. listopadu 2009, Piter

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Pradorský měsíc

Pradorský měsíc
Vložit do pytle na zboží  Koupit 199 Kč 179 Kč