Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Neprůstřelný Superman lepí jeden příběh na druhý, kol.: Superman Action Comics 2 – Neprůstřelný

kol.: Superman Action comics 2 - Neprůstřelný

Skotský scenárista Grant Morrison už zamotal hlavy fanouškům Batmana. Teď se o totéž úspěšně pokouší i v nově restartované sérii Superman Action Comics.

Grant Morrison už si i u českých fanoušků vydobyl pověst scenáristy, který se rád vrací k obskurním či pozapomenutým prvkům z minulosti superhrdinů. V případě Batmana to byla netopýrova záložní verze, tzv. Batman ze Zur-En-Arrh z konce 50. let, či šotek Bat-Mite z téhož období (více v recenzi Batman R.I.P.). V nejnovějším supermanovském příběhu přizval Morrison do Metropolis postavu Kapitána Komety alias Adama Blakea či robotické Metaleky, mimozemskou rasu, kterou představil krátce při své práci na Batmanovi a Robinovi.

Celá parta Supermanů

Všechno to ale otevírá zcela jiný příběh nazvaný Prokletí jménem Superman, v němž černošský Superman z jiného vesmíru, jenž ve svém civilním životě vykonává funkci amerického prezidenta Calvina Ellise, odráží útok nezvedené verze Supermana. Toho přivedla k životu trojice Clark Kent, Lois Laneová a Jimmy Olsen pomocí podivného hudebního nástroje. Černošský Superman se objevuje i v kraťasu Výkonná moc (scénář Sholly Fisch), v němž společně s Wonder Woman jako správný ochránce míru vyplení jaderné základny fiktivního pouštního státu Kirák. Do očí bijící podobnost s prezidentem Barackem Obamou či americkým útokem na Blízkém východě je čistě náhodná.

Osu Neprůstřelného tvoří Morrisonova titulní story rozpínající se do šíře tří sešitů (Neprůstřelný – Nová skrytá identita – Návrat zapomenutého Supermana). Superman s tradiční tváří Clarka Kenta se v něm ocitá na mušce legendárního lovce Nimroda, zatímco na pozadí se přikrádá ještě nebezpečnější zlo. Zhrzený Adam Blake, zmutovaný člověk mj. s telekinetickými schopnostmi, má políčeno na neteř Lois Laneové Susie, která oplývá podobným, avšak dosud nerozvinutým nadáním. Aby ji získal, neštítí se „zapomenutý Superman“ Adam využít všech možných prostředků.

Další, nikoliv však poslední příběh v tomto souboru líčí Supermanův první střet s Kryptonitovým mužem (Zranitelný, scénář: Sholly Fisch). Clark Kent se v něm musí spolehnout na pomoc Steela, který za něj zaskočil už v první knize Action Comics. A aby toho nebylo málo, dočká se fanoušek i několika doprovodných epizod, v nichž si anonymní zájemce kupuje Supertrik(o), Superman chrání děti před násilnickým otcem (Chlapec, který ukradl Supermanův plášť) a Clark Kent chybí na tryzně za padlého novináře (Zesnulí přátelé).

Metropolis neonem zářící

Většině čtenářů už je v tuto chvíli nejspíš jasné, proč nejnovější příspěvek do Supermanovy pozemské kroniky především mate. Série krátkých příběhů, které je navíc složité zařadit na správné místo na časové ose, totiž postrádá jakýkoliv jednotící prvek, tedy až na ochrannou známku Superman. Zatímco některé osudy zobrazené v knize univerzum příběhu příjemně a nenuceně obohacují (Supertrik(o) či Chlapec, který ukradl Supermanův plášť), jiné epizody působí jako nepovedená reklama.

Opravdu je třeba svolávat Ligu spravedlnosti kvůli tomu, že Superman neví, co se dvěma křečky v kleci? Není to spíš jen udička na čtenáře, který o Lize ještě neslyšel? A plní Batman v příběhu roli něčeho jiného než jen velké neonové šipky směřující na nejnovější komiksy o strážci Gothamu?

Grant Morrison v pěti bodech

  1. Grant Morrison je skotský scenárista, který se kromě komiksu věnuje i filmové tvorbě. Roku 2012 obdržel Řád britského impéria.
  2. Za svou dlouholetou kariéru si vyzkoušel práci pro DC i Marvel. Dělal třeba Batmana, pár čísel Flashe, Fantastickou čtyřku či New X-Men.
  3. Český fanoušek jej zná právě díky sérii New X-Men či Batman R.I.P. a Batman a syn.
  4. V původní Crwi vyšel česky Morrisonův a Millarův Judge Dredd: Egyptská kniha mrtvých, loni v čísle 33 zase jeho Hellblazer.
  5. Supermana poprvé psal dlouhodobě v letech 2005–2008. Na rok a půl se k němu vrátil právě v rámci restartu „The New 52“.

Podobně recenzent přirozeně nemá nic proti zobrazení Supermana jako Afroameričana a prezidenta k tomu, příběh z jiného vesmíru však do rámu celého příběhu (zatím) vůbec nezapadá. Navíc žádný ze scenáristů se v průběhu knihy ani nesnaží tuto skutečnost změnit, a tak lze číst Cal Ellisovu jednohubku stěží jinak než jako levnou propagandu prezidenta Obamy.

Renomé celé knihy zachraňuje zejména postupně budovaný střet s mocným Adamem Blakem, jejž Morrison umně rozehrává už v prvním ze tří propojených sešitů, a závěrečný přímočarý souboj s Kryptonitovým mužem, který dává alespoň zčásti tušit, proč se Action Comics jmenují Action Comics.

Střídačka plná výtvarníků

Přestože DC uvádí na hlavní obálce jako výtvarníka jen Ragse Moralese, který ilustroval i velkou část předchozího booku Superman a lidé z oceli, v samotné knize se dostane ke slovu, respektive k peru, celá střídačka umělců. Podle přehledu je jich rovných deset, přičemž nejvíce prostoru skutečně dostal Rags Morales, jemuž však zdatně sekundují třeba Gene Ha (story Prokletí jménem Superman), Cully Hamner (Zranitelný, Výkonná moc) či Cafu (Zesnulí přátelé). Většina si s úkolem poradila s očekávanou řemeslnou zručností, a tak zamrzí jen drobnosti jako třeba fakt, že šéfredaktor George Taylor vypadá ve dvou sešitech natolik odlišně, že člověku obě postavy při čtení zprvu vůbec nesplynou.

Výrazně se od všech zbývajících výtvarníků odlišuje zamlžený, snový styl Bena Olivera (Chlapec, který ukradl Supermanův plášť), jenž by skutečně vynikl zejména v delším samostatném příběhu, v rámci už tak dosti nesourodého kompletu však působí trochu nepatřičně. Podíl na tom však jistě nese i jeho netradiční coloring.

Přihlédne-li se i ke skutečnosti, že je řada Action Comics koncipována pro čtenáře od 12 let, stěží se hledá obhajoba pro zodpovědné redaktory DC, kteří pustí do oběhu titul roztříštěný na tolik malých příběhů, že s jejich propojením bude mít problém i kdejaký komiksový harcovník. Jenže oni za to tak zcela nemohou. Neprůstřelný totiž obsahuje kromě sebraných čísel 9–12 ještě speciálku (č. 0) a Action Comics Annual č. 1 a podle toho také vypadá: jako slepenec nejrůznějších příběhů, který čtenáře uspokojí jen způli.

20. ledna 2014, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Superman Action Comics 2 - Neprůstřelný

Superman Action Comics 2 - Neprůstřelný
399 Kč 359 Kč