Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Batmanovi kape na karbid. Grant Morrison jej proto v komiksu R.I.P. raději pohřbí, Grant Morrison, Tony S. Daniel, Jesse Delperdang: Batman R.I.P.

Morrison Grant & Daniel Tony S.: Batman R.I.P.

Nepočítáme-li speciálku Joker od Briana Azzarella, představil se Batman českému čtenáři naposledy v Morrisonově Batmanovi a synovi (BB/art 2012). Dějová linka R.I.P. začíná několik málo sešitů po skončení tohoto booku.

Bruce Wayne stále randí s Jezebel Jet, africkou kráskou, s níž se seznámil v Batmanovi a synovi. Robinovi však dělá mnohem víc starostí domnělý Bruceův syn Damian, kterého Grant Morrison uvedl na scénu taktéž ve zmiňovaném komiksu. Rodinné rozepře ale musejí stranou. Batman cítí, že se kolem něj utahuje smyčka. Po krku mu jde tajemná mezinárodní organizace Černá rukavice a Joker se tomu všemu jen směje. Navíc jeho nejbližší začínají zpochybňovat jeho duševní zdraví.

Drogy, Batman a rock’n‘roll

Jak se záhy ukáže, prsty Černé rukavice jsou delší, než se sám Batman odvažoval pomyslet. Přestože Bruce v posledních měsících prošel extrémním výcvikem, aby dokázal čelit i psychickým útokům, je mu to pramálo platné a ocitá se zdrogovaný na ulici, aniž by si cokoliv pamatoval. Strastiplná cesta vlastním já jej však dovede až k Batmanovi ze Zurr-En-Arrh, jakési jednodušší, ale šílenější záložní verzi Batmana pro případ nejvyšší nouze.

A jak vypadá nejvyšší nouze? Jako Alfréd ležící v kaluži krve v sídle Wayneových, Jezebel Jet odvlečená do Arkhamu a Nightwing bezmocně čekající na radikální lobotomii tamtéž. Jen Robinovi se podařilo uniknout, ale zdá se, že je jen otázkou času, kdy nepřítel dostane i jej.

Batman minulý i budoucí

V nejnovějším Batmanově příběhu ani zdaleka všechno nedává smysl. Jednak čtenáři chybí znalost předchozího česky nevydaného příběhu Black Glove, který by pochopení zčásti usnadnil, jednak je to bez pochyb i Morrisonův autorský záměr. Vždyť on sám Jokerovými ústy čtenáři jasně vzkazuje: „Opravdový vtip je tvoje umíněné, do morku kostí zažrané přesvědčení, že někde tohle všechno nějak dává smysl.“ (str. 121)

Na podobnou hru je proto třeba být připraven. Některé prvky zapadnou na své místo až po druhém přečtení, s některými pomůže Internet a na některé se jednoduše nedostane vůbec. Předně proto, že Batman R.I.P. nenabízí zcela ucelený příběh, ale navrací se coby součást klasické řady do vzdálené i blízké minulosti a pootevřenou nechává i bránu do budoucnosti. Kdo z českých čtenářů kupříkladu zná Bat-Mitea? A kolik z nich skutečně ocení retrospektivní komiksové okno, v němž Jason Todd (toho času budoucí Robin) krade pneumatiky z Batmobilu? Takových komiksových harcovníků bude nejspíš pomálu.

Batman bez jasné odpovědi

Český vydavatel překladových komiksů to nemá jednoduché. Tuzemské komiksové publikum je totiž náročné a nechytne se na každé obrázkové album, které u nás trh vyplivne. Současně je namlsané, protože v posledním desetiletí vyšly zejména speciály a samostatné série, které dlouhodobě patří k tomu nejlepšímu, s čím anglo-americká komiksová scéna kdy přišla.

Grant Morrison a Tony S. Daniel v pěti bodech

  1. Grant Morrison je skotský scenárista, který se kromě komiksu věnuje i filmové tvorbě. Roku 2012 obdržel Řád britského impéria.
  2. Za svou dlouholetou kariéru si vyzkoušel práci pro DC i Marvel. Kromě Batmana dělal třeba pár čísel Flashe, Fantastickou čtyřku či New X-Men.
  3. Český fanoušek jej zná právě díky sérii New X-Men nebo Batmanovi a synovi. V původní Crwi však vyšel i jeho Judge Dredd: Egyptská kniha mrtvých.
  4. Tony S. Daniel je americký scenárista a kreslíř, který spolupracoval s Geoffem Johnsem třeba na Teen Titans.
  5. Nedávno vyšel v češtině jeho Batman Detective Comics – Tváře smrti, restartovaný projekt, v němž je Daniel scenáristou i výtvarníkem.

Když však chce nakladatel čtenáři zprostředkovat zásadní události z běžící série, jejíž historie sahá ještě před druhou světovou válku, většinou naráží. To je i případ R.I.P. Přestože se jedná o přelomový komiks v rámci vývoje Batmanovy postavy, člověk bez hlubokých znalostí netopýřích příběhů z něj bude zmatený, nejspíš i zklamaný. Zejména tehdy, pokud je zvyklý na jasné a absolutní odpovědi, kterých se mu dostává v samostatných příbězích.

Na druhou stranu by byla škoda na R.I.P. zanevřít úplně jen proto, že Grant Morrison to bere zkratkou, kterou s ním český čtenář jít nemůže. Pro fanoušky temného rytíře nabízí komiks pořád spoustu zajímavého materiálu k obdivu včetně výborné kresby Tonyho S. Daniela či zákulisních skic.

Batman R.I.P. tak zůstává dvojsečným dárkem pro českého komiksového fandu. Sám o sobě nadchne jen hrstku vyvolených, současně je však příslibem, že jednou bude mít česká komiksová scéna dostatečně pevný znalostní základ, aby si užila i podobně komplexní komiksy.

  • Grant Morrison, Tony S. Daniel, Jesse Delperdang: Batman R.I.P.
  • BBart, 2013
  • překlad: Petr Zenkl
  • 224 stran, 599 Kč (v e-shopu Fantasye již za 539 Kč)
27. července 2013, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Batman R.I.P.

Batman R.I.P.
599 Kč 539 Kč