Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Muž proti Stínu. Přichází Vláda soumraku a svět se chvěje v základech, Tom Lloyd: pentalogie Vláda soumraku

Lloyd Tom: Vláda Soumraku 1 - Pán bouří

Vláda soumraku je pětidílná sága temné fantasy. Přebal prvního dílu s názvem Pán bouří se zaklíná kouzelnými slůvky jako Západozemí George R. R. Martina a Malaz Stevena Eriksona. Jsou však Pán bouří, Posel soumraku, Vykradač hrobů, Otrhanec a Strážce soumraku stejně dobré knihy jako ty, ke kterým jsou přirovnávány?

Tom Lloyd se s hlavním hrdinou, Isakem, příliš nepáře. Jeho matka zemře při porodu, otec ho proto nenávidí a výchovy se ujme vysloužilý voják. Navíc je Isak bělooký, což znamená, že je vyšší, silnější, ale také mnohem impulsivnější než běžný smrtelník. Má prostě všechny předpoklady pro to, aby zmizel a požádal o službu v královské stráži. A že zaklepe na královskou bránu s rozzuřeným davem v zádech už je pouze třešnička na dortu.

Pán bouří je Lloydovou autorskou prvotinou. Postupně rozvíjí příběh podle klasické žánrové šablony: „Byl jednou jeden mladý muž, kterého nikdo neměl rád, ale jak se ukázalo, byl vyvoleným boha, a tak se stal králem. A pokud neumřel, kraluje moudře dodnes.“ Isak si pomalu zvyká na své nové role vládce Farlanu, vyvoleného boha Nartise a mocného mága. Na šachovnici plánů tkaných Stínem se stává figurou, která může zvrátit poměr sil, a bojuje o mocné artefakty – křišťálové lebky. Po jeho boku stojí přátelé, kteří pro něj neváhají položit život a přelstít smrt. Ale nepřátelské síly jsou vždy o krok napřed…

Lloyd Tom: Vláda Soumraku 2 - Posel soumraku
Síla v jednoduchosti

Na počátku sice autor vrhne čtenáře do děje po hlavě, ale naštěstí se během prvních pár kapitol nebudou muset (znuděně) probírat tunami postav a zeměpisných názvů. Celý okolní svět je zredukován pouze na pár ulic a uzavřený královský palác a postav, které by stály za zmínku, se kolem Isaka také nemotá zrovna celý regiment.

Postupně se rozvíjí klasický „meč a magie“ fantasy příběh v ponurém balení. Lloyd si nelámal hlavu s přílišným vyhýbáním se klišé a stokrát použitých archetypů postav – nechybí udatný král, malý vyjukaný chlapec objevující své schopnosti, krásné dámy, mocné čarodějky, odporný a podlý hlavní záporák, bohové, vyšší cíle a ideály, kouzelný meč a brnění a především drak (který žije ve sklepení hradu). Na druhou stranu – v prvním díle je k nalezení i několik svěžích a poměrně neokoukaných (resp. ne tak příliš často používaných) prvků. Na stránkách se prohánějí děsiví minotauří válečníci a kouzelníci dokáží vytvořit pomocí své magie živlové bytosti – elementály, stejně jako další ničivé magické výtvory.

Tom Lloyd v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1979 ve Velké Británii. Vystudoval Politiku a mezinárodní vztahy na univerzitě v Southamptonu. V současné době žije v Oxfordu.
  2. Po univerzitě si našel práci v publicistice (Scribner List) a v této práci setrvává dodnes.
  3. Téměř do osmnácti let nejevil o psaní příliš zájem, viní z toho především své učitele.
  4. Inspirací mu byla v první fázi univerzita, následně pak i práce spjatá s literaturou. Psaní na částečný úvazek mu přineslo více času na sledování televize, a také možnost trošku sportovat jakožto příjemnou výplň mezi návštěvami hospody.
  5. Oženil se v raném věku, za což se omlouvá všem svým fanynkám. Jedním dechem však dodává, že si nemůže stěžovat a je spokojen.

Pán bouří se snaží být epicky rozmáchlý. Je vyprávěn er-formou a ústřední postavou všeho dění je bělooký Isak, od kterého se vypravěč v průběhu prvního dílu ságy téměř neodchýlí. Styl není příliš popisný – Lloyd dokáže vykreslit nejnutnější kulisy děje tak, aby měl čtenář jasnou představu o místě dění, ale nic víc. Kniha tak získává nádech temnoty a kouzlo nevyřčeného působí na pracující čtenářovu fantazii.

Nejpodstatnější složkou celého díla jsou ale postavy. Autor se pokouší (tu více, tu méně úspěšně) prokreslovat charaktery a jasně nastolovat dynamické vztahy mezi nimi. Důraz je kladen také na dialogy, které jsou druhým stavebním kamenem. A právě dialogy, které bývají často v podání začínajících autorů pořádný průšvih (kdo četl například Eragona, jistě mi dá zapravdu) zvládá Lloyd velice obstojně. Celá vztahová stránka Vlády soumraku tak působí vcelku uvěřitelně a není strnulá či stereotypní, což přidává na čtivosti.

Lloyd: Vykradač hrobů
Kukaččí mládě a další změny

Být prvním dílem série je mnohdy nevděčný úkol. V případě Vlády soumraku je úděl „prvorozeného„ obzvláště komplikovaný – Pán bouří je totiž diametrálně odlišný od svých následovníků. Ale rozeberme si všechny změny postupně.

Změna prvá – překladatelka. Po Evě Motýlové převzala taktovku pro další čtyři díly Kateřina Niklová. Změna je naštěstí pouze stěží rozpoznatelná, i když několik drobných odlišností je možné najít.

Změna druhá – koncepce knihy. Počínaje druhým dílem přibylo na počátku každého dalšího dílu několikastránkové shrnutí předchozího děje. A na závěr dějové části také pasáž s prozaickým názvem Konec hry (Game Over), která je jakýmsi doslovem ke každé knize a zároveň úvodem k další části. Bohužel, ne vždy tento „doslov“ funguje tak, jak byl samotným autorem zřejmě zamýšlen. Na konci přibyl i seznam postav, který je ovšem tak stručný, až je vlastně téměř nepoužitelný; ale lepší než drátem do oka, to zase ano.

Změna třetí – zcela nové pojetí. Zbystřete, neboť pod číslem tři se skrývá opravdu převratná věc, která posouvá celou sérii o několik úrovní výše. Zdá se, že pod stromečkem Lloyd našel několik dílů Eriksona a byl z něj nadšen natolik, že se to výrazně promítlo i do jeho literární tvorby. Nastává tedy razantní odklon od fantasy s jedním hlavním hrdinou, postavy se začínají kupit (proto byl přidán i kdo-je-kdo seznam) a těžiště dění se přelévá postupně mezi všemi významnými protagonisty. Tato změna je výrazným oživením, neboť dává čtenáři možnost nahlédnout na situaci z více úhlů pohledu. Atmosféra houstne a temní, a celá série nabírá pořádné grády. Dokonce dojde k prvnímu nesmělému pokusu rozdělit doposud neodlučitelnou družinu „těch hodných“. Z původního konceptu prvního dílu nezůstal kámen na kameni.

Lloyd Tom: Vláda Soumraku 4 - Otrhanec
Změna čtvrtá – dějová. Druhým dílem počínaje Isak získává nového, mnohem důstojnějšího, úhlavního nepřítele – Stín. Konečně se namísto malé lokální šarvátky přiživované osobními antipatiemi může rozhořet konflikt zahrnující celý svět, mocenské boje a manipulace nic netušícími oběťmi nabírají monstrózních rozměrů, a do hry o přežití světa vstupují i bohové a jejich smrtelní vyvolení – aspekti.

Pokud bychom tedy chtěli soudit celou sérii dle prvního dílu, došlo by k obrovské chybě, neboť Pán bouří byl jen pouhým intrem k mnohem propracovanější a čtenářsky vděčnější práci. Odklon od původního autorského záměru je naprosto zřejmý, a může razantně změnit postoj čtenářů k celé pětidílné sáze. Posel soumraku je uzavřený příběh, na který se v dalších dílech postavy odkazují pouze sporadicky (ale v kontextu celé série rozhodně ne nedůležitý); Vykradač hrobů, Otrhanec a Strážce soumraku jsou pak vzájemně provázány podstatně úžeji.

Srovnáváme s velikány

Inspirace dílem Stevena Eriksona je zcela zřejmá a od druhého dílu osciluje po mírné opisování až po velmi otevřené (až nekritické) plagiátorství. Paradoxně však tato přiznaná múza celé pentalogii prospěla a pozvedla výrazně její literární úroveň. Rozdíl mezi oběma autory je však naprosto zřejmý –v místech, kde Malazská kniha padlých provazuje, naznačuje a následně kompletuje, dokáže Lloyd sice solidně prokreslit charaktery a naznačit zajímavou zápletku, ale má značné problémy s dotažením příběhu do velkolepého finiše. Některé slibně rozehrané myšlenky tak zůstávají nedotaženy, nebo jsou podány kusovitě s vědomím, že „ si to čtenář nějak domyslí“. Ačkoliv se Vláda soumraku v některých pasážích svému vzoru přiblížila, neustále mu okukuje záda z velké dálky.

V případě Písně ledu a ohně George R. R. Martina není zcela jasné, proč nebo čím by si obě ságy měly být podobné. V obou případech se jedná o rozsáhlou fantasy ságu motající se kolem mocenských hrátek a válek, tím však styčné plochy končí. Martin s přehledem pokládá Lloyda na lopatky, ať se jedná o zpracování postav, bojových scenérií anebo plánování a provázanosti jednotlivých činů s jejich následky v budoucnosti.

Lloyd Tom: Vláda Soumraku 5 - Strážce soumraku
Nikdo není dokonalý

Vláda soumraku obsahuje několik podstatných logických chyb. Je zarážející, že chlapec, který neměl s magií žádné předchozí zkušenosti, se naučí kouzlit zcela intuitivně, bez pomoci ostatních; a navrch jako první kouzlo vyzkouší levitaci, při které si může snadno srazit vaz. Ale s tím se dá žít. Že samouk Isak dokáže užívat mocné magické artefakty, které zničí mozek i mocným mágům – budiž, je to vyvolený boha. S trochou přemlouvání se dá smířit i s faktem, že když unesete dívku z bohaté šlechtické rodiny z jiného státu a zcela veřejně ji vystavujete na očích celému světu v paláci vládce, nikdo se ani slůvkem nezmíní, že by mu ona dotyčná chyběla – vždyť byla přece zmrzačená.

Mnohem větší bolestí celé pentalogie je dojem, jako by autor při psaní jednotlivých částí série spoustu věcí neplánoval vůbec předem, a tak postupně „za pochodu“ přidává nová fakta – ve druhém díle se objeví mocné artefakty křišťálové lebky, které jsou nezničitelné a jejich moc nepřekonatelná. Ve třetím díle se najednou odnikud vynoří legenda o tom, že existuje zbraň mocnější než tyto artefakty, abychom se nakonec v pátém díle dozvěděli, že kdysi kdosi slyšel legendu o tom, že existuje zbraň, která je protizbraní a přebije všechny ostatní…

Slovo závěrem

Vláda soumraku rozhodně není špatné čtení. I přes mírně rozpačitý první díl je to krystalická zábava a akce a Lloyd ukazuje s každým dalším dílem svůj spisovatelský vývoj. Nebojí se svěžích nápadů a s mnohými otřepanými klišé se popral nadmíru obstojně. I přes pár chyb tuto pentalogii rozhodně nezatracujte. A pokud budete vše poměřovat pouze Eriksonem nebo Martinem, pak už si možná nepřečtete nic do konce života. Navíc v práci s postavami a stylu se svým vzorům dokázal autor dostatečně přiblížit a přesvědčit své čtenáře, že i on dokáže stvořit čtivé a chytlavé dílo. Překlad dodává ději další kapku „šťávy“ a podtrhuje temné ladění a pochmurnost celé série. Vláda soumraku je dobře odvedená práce, která v tvrdé konkurenci nemá šanci vyčnívat, ale může být velmi dobrou alternativou k fenoménům současné fantasy.

  • Tom Lloyd: Vláda soumraku (Pán bouří, Posel soumraku, Vykradač hrobů, Otrhanec, Strážce soumraku)
  • Fantom Print, 2008 – 2013
  • překlad: Eva Motýlová (Pán bouří), Kateřina Niklová
  • obálka: Jan Patrik Krásný (Pán bouří), Raymond Swanland
  • 352 + 384 + 368 + 368 + 400 stran, 269 + 269 + 269 + 279 + 299 Kč (v e-shopu Fantasye i jako komplet jen za 970 Kč)
15. prosince 2013, Martin Bečvář

Diskuze k článku

nice
aress - 03. 03. 2014 21:55

Pekna recenze. Akorat jsem docetl 4.dil a jsem trochu v rozpacich. Prijde mi to hodne utahane. Dalo se to napsat akcneji na 300 strankacha ne na 600. Ale jinak doporucuji.
Mexico Pharmacies That Sell Celebrex
Keldryday - 18. 06. 2017 03:31

Finasteride Non Funziona Propecia Generic Priligy Does Zithromax Treat Strep Throat Canadian Mall Pharmacy Order Antabuse Aquista Cialis Coversyl viagra online Discount Provera Amex Accepted Free Consultation Buy Ocuvir Cream Buy Cheap Kamagra Cialis E Bruciore Di Stomaco Amoxicillin Dosage For Canines Cialis Online Amoxicillin Missed Period
Worldwide Zentel Amex
Keldryday - 25. 06. 2017 17:33

Cialis Genericos Purchase Viagra Usa sale isotretinoin roacutan website cheapeast
Worldwide Zentel Amex
Keldryday - 25. 06. 2017 17:33

Cialis Genericos Purchase Viagra Usa sale isotretinoin roacutan website cheapeast
Worldwide Zentel Amex
Keldryday - 25. 06. 2017 17:33

Cialis Genericos Purchase Viagra Usa sale isotretinoin roacutan website cheapeast
Worldwide Zentel Amex
Keldryday - 25. 06. 2017 17:33

Cialis Genericos Purchase Viagra Usa sale isotretinoin roacutan website cheapeast
Worldwide Zentel Amex
Keldryday - 25. 06. 2017 17:33

Cialis Genericos Purchase Viagra Usa sale isotretinoin roacutan website cheapeast
Worldwide Zentel Amex
Keldryday - 25. 06. 2017 17:33

Cialis Genericos Purchase Viagra Usa sale isotretinoin roacutan website cheapeast
Worldwide Zentel Amex
Keldryday - 25. 06. 2017 17:33

Cialis Genericos Purchase Viagra Usa sale isotretinoin roacutan website cheapeast
Worldwide Zentel Amex
Keldryday - 25. 06. 2017 17:33

Cialis Genericos Purchase Viagra Usa sale isotretinoin roacutan website cheapeast
Prezzi In Farmacia Kamagra
Keldryday - 29. 06. 2017 16:58

Cialis 5 Posologia generic cialis Propecia Tabletki
Prezzi In Farmacia Kamagra
Keldryday - 29. 06. 2017 16:58

Cialis 5 Posologia generic cialis Propecia Tabletki
Prezzi In Farmacia Kamagra
Keldryday - 29. 06. 2017 16:58

Cialis 5 Posologia generic cialis Propecia Tabletki
Prezzi In Farmacia Kamagra
Keldryday - 29. 06. 2017 16:58

Cialis 5 Posologia generic cialis Propecia Tabletki
Prezzi In Farmacia Kamagra
Keldryday - 29. 06. 2017 16:58

Cialis 5 Posologia generic cialis Propecia Tabletki
Prezzi In Farmacia Kamagra
Keldryday - 29. 06. 2017 16:58

Cialis 5 Posologia generic cialis Propecia Tabletki
Prezzi In Farmacia Kamagra
Keldryday - 29. 06. 2017 16:58

Cialis 5 Posologia generic cialis Propecia Tabletki
Prezzi In Farmacia Kamagra
Keldryday - 29. 06. 2017 16:58

Cialis 5 Posologia generic cialis Propecia Tabletki
Zithromax And Your Period
Keldryday - 02. 07. 2017 11:06

Derniere Plus viagra Online Pharmacy Cheap Retin A
Zithromax And Your Period
Keldryday - 02. 07. 2017 11:06

Derniere Plus viagra Online Pharmacy Cheap Retin A
Zithromax And Your Period
Keldryday - 02. 07. 2017 11:06

Derniere Plus viagra Online Pharmacy Cheap Retin A
Zithromax And Your Period
Keldryday - 02. 07. 2017 11:06

Derniere Plus viagra Online Pharmacy Cheap Retin A
Zithromax And Your Period
Keldryday - 02. 07. 2017 11:06

Derniere Plus viagra Online Pharmacy Cheap Retin A
Zithromax And Your Period
Keldryday - 02. 07. 2017 11:06

Derniere Plus viagra Online Pharmacy Cheap Retin A
Zithromax And Your Period
Keldryday - 02. 07. 2017 11:06

Derniere Plus viagra Online Pharmacy Cheap Retin A
Zithromax And Your Period
Keldryday - 02. 07. 2017 11:06

Derniere Plus viagra Online Pharmacy Cheap Retin A
Cheap Viagra From India
KennCheery - 08. 07. 2017 12:11

Propecia 20 Years Old buy viagra online Levitra 20 Prix
Cheap Viagra From India
KennCheery - 08. 07. 2017 12:11

Propecia 20 Years Old buy viagra online Levitra 20 Prix
Cheap Viagra From India
KennCheery - 08. 07. 2017 12:11

Propecia 20 Years Old buy viagra online Levitra 20 Prix
Cheap Viagra From India
KennCheery - 08. 07. 2017 12:11

Propecia 20 Years Old buy viagra online Levitra 20 Prix
Cheap Viagra From India
KennCheery - 08. 07. 2017 12:11

Propecia 20 Years Old buy viagra online Levitra 20 Prix
Cheap Viagra From India
KennCheery - 08. 07. 2017 12:11

Propecia 20 Years Old buy viagra online Levitra 20 Prix
Cheap Viagra From India
KennCheery - 08. 07. 2017 12:12

Propecia 20 Years Old buy viagra online Levitra 20 Prix
Cheap Viagra From India
KennCheery - 08. 07. 2017 12:12

Propecia 20 Years Old buy viagra online Levitra 20 Prix
Cialis C'Est Quoi
Keldryday - 12. 07. 2017 03:50

Viagra Farmacia Euros cialis Zithromax Problems
Cialis C'Est Quoi
Keldryday - 12. 07. 2017 03:50

Viagra Farmacia Euros cialis Zithromax Problems
Cialis C'Est Quoi
Keldryday - 12. 07. 2017 03:50

Viagra Farmacia Euros cialis Zithromax Problems
Cialis C'Est Quoi
Keldryday - 12. 07. 2017 03:50

Viagra Farmacia Euros cialis Zithromax Problems
Cialis C'Est Quoi
Keldryday - 12. 07. 2017 03:50

Viagra Farmacia Euros cialis Zithromax Problems
Cialis C'Est Quoi
Keldryday - 12. 07. 2017 03:50

Viagra Farmacia Euros cialis Zithromax Problems
Cialis C'Est Quoi
Keldryday - 12. 07. 2017 03:50

Viagra Farmacia Euros cialis Zithromax Problems
Cialis C'Est Quoi
Keldryday - 12. 07. 2017 03:50

Viagra Farmacia Euros cialis Zithromax Problems
Online Generic Propecia For Sale
KennCheery - 14. 07. 2017 07:08

Viagra Ligne Pas Cher cialis Cialis Free 30 Day Trial
Online Generic Propecia For Sale
KennCheery - 14. 07. 2017 07:08

Viagra Ligne Pas Cher cialis Cialis Free 30 Day Trial
Online Generic Propecia For Sale
KennCheery - 14. 07. 2017 07:08

Viagra Ligne Pas Cher cialis Cialis Free 30 Day Trial
Online Generic Propecia For Sale
KennCheery - 14. 07. 2017 07:08

Viagra Ligne Pas Cher cialis Cialis Free 30 Day Trial
Online Generic Propecia For Sale
KennCheery - 14. 07. 2017 07:08

Viagra Ligne Pas Cher cialis Cialis Free 30 Day Trial
Online Generic Propecia For Sale
KennCheery - 14. 07. 2017 07:08

Viagra Ligne Pas Cher cialis Cialis Free 30 Day Trial
Online Generic Propecia For Sale
KennCheery - 14. 07. 2017 07:08

Viagra Ligne Pas Cher cialis Cialis Free 30 Day Trial
Online Generic Propecia For Sale
KennCheery - 14. 07. 2017 07:08

Viagra Ligne Pas Cher cialis Cialis Free 30 Day Trial
Cialis Vendita Farmacia
Chasengave - 19. 07. 2017 01:02

Achat Cialis Pharmacie En Ligne viagra Best Online Cialis Reviews
Cialis Vendita Farmacia
Chasengave - 19. 07. 2017 01:03

Achat Cialis Pharmacie En Ligne viagra Best Online Cialis Reviews
Cialis Vendita Farmacia
Chasengave - 19. 07. 2017 01:03

Achat Cialis Pharmacie En Ligne viagra Best Online Cialis Reviews
Cialis Vendita Farmacia
Chasengave - 19. 07. 2017 01:03

Achat Cialis Pharmacie En Ligne viagra Best Online Cialis Reviews
Cialis Vendita Farmacia
Chasengave - 19. 07. 2017 01:03

Achat Cialis Pharmacie En Ligne viagra Best Online Cialis Reviews
Cialis Vendita Farmacia
Chasengave - 19. 07. 2017 01:03

Achat Cialis Pharmacie En Ligne viagra Best Online Cialis Reviews
Cialis Vendita Farmacia
Chasengave - 19. 07. 2017 01:03

Achat Cialis Pharmacie En Ligne viagra Best Online Cialis Reviews
Cialis Vendita Farmacia
Chasengave - 19. 07. 2017 01:03

Achat Cialis Pharmacie En Ligne viagra Best Online Cialis Reviews
Cialis Profesional England
KennCheery - 19. 07. 2017 15:31

Wo Viagra Bestellen Forum cialis Cephalexin Alcohal
Cialis Profesional England
KennCheery - 19. 07. 2017 15:31

Wo Viagra Bestellen Forum cialis Cephalexin Alcohal
Cialis Profesional England
KennCheery - 19. 07. 2017 15:31

Wo Viagra Bestellen Forum cialis Cephalexin Alcohal
Cialis Profesional England
KennCheery - 19. 07. 2017 15:31

Wo Viagra Bestellen Forum cialis Cephalexin Alcohal
Cialis Profesional England
KennCheery - 19. 07. 2017 15:31

Wo Viagra Bestellen Forum cialis Cephalexin Alcohal
Cialis Profesional England
KennCheery - 19. 07. 2017 15:31

Wo Viagra Bestellen Forum cialis Cephalexin Alcohal
Cialis Profesional England
KennCheery - 19. 07. 2017 15:31

Wo Viagra Bestellen Forum cialis Cephalexin Alcohal
Cialis Profesional England
KennCheery - 19. 07. 2017 15:31

Wo Viagra Bestellen Forum cialis Cephalexin Alcohal
Cherche Viagra Strasbourg
Keldryday - 19. 07. 2017 18:56

Comprar Cialis 5 Mg Generico buy cialis Prevacid Solutab Cheap
Cherche Viagra Strasbourg
Keldryday - 19. 07. 2017 18:56

Comprar Cialis 5 Mg Generico buy cialis Prevacid Solutab Cheap
Cherche Viagra Strasbourg
Keldryday - 19. 07. 2017 18:56

Comprar Cialis 5 Mg Generico buy cialis Prevacid Solutab Cheap
Cherche Viagra Strasbourg
Keldryday - 19. 07. 2017 18:56

Comprar Cialis 5 Mg Generico buy cialis Prevacid Solutab Cheap
Cherche Viagra Strasbourg
Keldryday - 19. 07. 2017 18:56

Comprar Cialis 5 Mg Generico buy cialis Prevacid Solutab Cheap
Cherche Viagra Strasbourg
Keldryday - 19. 07. 2017 18:56

Comprar Cialis 5 Mg Generico buy cialis Prevacid Solutab Cheap
Cherche Viagra Strasbourg
Keldryday - 19. 07. 2017 18:56

Comprar Cialis 5 Mg Generico buy cialis Prevacid Solutab Cheap
Cheap Ciallis 20 Mg Evenign
Evenign - 21. 02. 2018 10:32

Canadian Meds 365 Todo Sobre Viagra cialis online Best Levitra Generic
Тренажеры для дома и спортивные
Gerardcof - 18. 07. 2021 07:25

It during sexual thoughts direct contact with your self-confidence and they can occur because of spongy muscle tissue (the corpus cavernosum). http://fitnessdom.ru/ Treatment for concern. If erectile dysfunction, and whether they could be causing an embarrassing issue, muscles contract and keep an embarrassing issue, the penis. As the penile erecti ns, which can be a sign of oc asions for ED will depend on a physical.
levitra pill
unselia - 27. 05. 2023 17:14

levitra 20 prix Two lung cancer cell lines PC14PE6 and H460 were exposed to IR and the survival was measured

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vláda Soumraku 1 - Pán bouří

Vláda Soumraku 1 - Pán bouří
  269 Kč

Vláda Soumraku 2 - Posel soumraku

Vláda Soumraku 2 - Posel soumraku
269 Kč 188 Kč

Vláda Soumraku 3 - Vykradač hrobů

Vláda Soumraku 3 - Vykradač hrobů
269 Kč 188 Kč

Vláda Soumraku 4 - Otrhanec

Vláda Soumraku 4 - Otrhanec
279 Kč 139 Kč

Vláda Soumraku 5 - Strážce soumraku

Vláda Soumraku 5 - Strážce soumraku
299 Kč 149 Kč

Vláda Soumraku - komplet 1-5

Vláda Soumraku - komplet 1-5
1385 Kč 970 Kč