Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Krystalický déšť, Tobias S. Buckell

Buckell Tobias S.: Krystalický dešť

Uprchlíci z přelidněné Země zakotvili na krásné planetě, ale po katastrofách, které mají něco společného s mimozemšťany, zapomněli většinu své historie i poznatků o technice.
Ocitáme se tedy ve světě parních strojů a vzducholodí, kde na jedné straně pohoří poklidně žijí různé rasy a národy, kdežto na druhé straně hor se rozpíná obnovená starodávná dobyvačná říše Aztéků se svými krutými bohy a lidskými oběťmi.

Příběh začíná na počátku války, kdy se Aztékové konečně dostali přes pevnost chránící jediný schůdný horský průsmyk a desetitisícové armády krvelačných bojovníků táhnou do nitra nepřipravené země. Shodou okolností v tu samou dobu přistává na planetě jeden z pradávných, který má vlastní plány v tomto chaosu. Od počátku mne na knize vyděsily pokusy o dialekty z různých krajů země, které se (i podle knihy) vyznačovaly především různým slovosledem. Tento bonbónek překladatelce nezávidím, ale zhostila se ho se ctí. Po chvíli se s tímto podivným mixem čtenář sžije a román se dá číst bez obtíží.
Postupně se v románu dozvídáme stále více a více o historii starého konfliktu, o jeho stranách a záměrech přeživších účastníků války, kteří stále žijí mezi lidmi. Autor by patrně rád navodil atmosféru podobnou Duně, kde se čtenář postupně dozvídá podrobnosti a skládá si obrázek o neznámé společnosti v cizím prostředí. Bohužel to nefunguje a děj připomíná spíše sled „deus ex machina“, kde se náhle vynořují ty správné osoby a vědomosti, které nevyhnutelně povedou ke šťastnému konci. Čtenář již od počátků ví, co je zač hlavní hrdina, ale ten se to, chudák, dozví až v polovině knihy.
Obdobně to funguje i s některými stranami dávného konfliktu, které vyburcuje útok Aztéků. Nevíme, proč tak razantně změnily názory a co je k tomu vedlo.
Nedozvíme se, jak vlastně vypadá planeta jako celek, jestli na ní žije ještě někdo mimo zmíněných dvou zemí, nic o obnově aztécké civilizace ani proč se všechny ostatní rasy a národy spojily. Román vypadá jako druhý díl ze tří, kde není znám začátek ani konec a autor nám obojí jen lehce naznačuje. Dočkáme se mnoha vysvětlení, ale zdaleka ne všech, nutných pro pochopení situace.

Situace, kdy hlavní hrdina postrádá valnou část paměti, není nijak novátorská. Podivné ovšem je, že si nikdo důrazněji neklade otázku, odkud hrdina je, když vypadá jinak, mluví jinak, a dokonce ani nestárne. Budiž, jsme v klidné zemi, kde se na podobné detaily nijak nehledí. Pokud je však hrdina popisován jako „rodinný typ“ se silnou vazbou na syna, tak bych po zajetí manželky a syna čekal razantnější akci než útěk do hlavního města.
Škoda, že autor řádně nevyužil ani šanci na hlubší sondu do psychologie hrdinova aztéckého společníka, který za sebou také nechal rodinu a s tajným posláním se vydal z krvavé diktatury do volnomyšlenkářské země se zcela jinými hodnotami.

Nemohu říci, že by mě kniha znechutila. Děj je zajímavý a rovněž popisy mají něco do sebe. Jen se obávám, že některé autorovy záměry nefungují tak, jak by si on sám přál.
Ve výsledku jde akční román, částečně i military, který se sice dobře čte, ale nesplňuje očekávání. Škoda, skutečně mohlo vzniknout něco velmi zajímavého. Takto bude mít čtenář patrně už po několika dnech problém se vzpomínáním, o co vlastně v knize šlo.

  • Tobias S. Buckell: Krystalický déšť
  • vydal: Klub Julese Vernea, Praha 2008
  • přeložila: Jana Rečková
  • obálka: Jan Patrik Krásný
  • 440 stran / 275 Kč
14. srpna 2008, Piter

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Krystalický déšť

Krystalický déšť
Vložit do pytle na zboží  Koupit 275 Kč 248 Kč