Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Královna andělů, Greg Bear

Bear Greg: Královna andělů

Greg Bear není pro českého čtenáře zdaleka neznámý. Jeho knihy u nás vycházejí již více než deset let a má jich na svém kontě hezkou řádku. Královna andělů patří do série tří knih (Heads Moving Mars) propojených společnými reáliemi a některými vystupujícími postavami.
S hlavními hrdiny se ocitáme v bohaté americké společnosti na přelomu binárního milénia (pro nezasvěcené v roce 2047, který se ve dvojkové soustavě zapíše jako jedenáct jedniček za sebou). Rozvoj nanotechnologií kompletně proměnil celou společnost od mezinárodní politiky – suroviny přestávají být důležitým zdrojem bohatství, až po osobní vztahy – každý může dobrovolně podstoupit větší či menší transformaci a stát se, kým si bude přát, samozřejmě v rámci toho, co je užitečné pro společnost.
Hlavní postava, policistka Mary Choy, krásná, výkonná, černá transforma řeší bizarní případ, kdy Emanuel Goldsmith, známý básník a spisovatel, brutálně zavraždil osm lidí, svých osobních přátel z uměleckých kruhů. Její úkol je jednoduchý – najít ho a předat odpovědným orgánům, které zajistí jeho vyléčení – psychickou transformaci, aby už nikdy nikomu neublížil. Jenomže zdaleka ne všichni jsou spokojení s takovouto spravedlností. Existuje skupina, která hlásá zásadu oko za oko, zub za zub a žádá, aby ti, co ublížili, sami trpěli. Za pomoci obdobné technologie, která je používána k psychickým transformacím, odsuzují viníky k doslova a do písmene „pekelným mukám“.
Současně je zde ještě někdo další, otec jedné z obětí a současně přítel vraha, který chce vědět, kdo vlastně zabil jeho dceru. Kdo v duševním slova smyslu. Proto ilegálně najímá jednoho z otců technologie duševních přeměn Martina Burkea a žádá po něm, aby prozkoumal vrahovo nitro, vrahovu Krajinu duše, a zjistil, co se stalo s člověkem, kterého znal.
Na příbězích hlavních hrdinů Bear demonstruje, čemu lidská společnost v jeho románu musí čelit, s čím se musí jedinci vyrovnat, aby obstáli v konkurenci ostatních. A co možná v budoucnu jednou potká i nás.

Mary Choy je zpočátku popisována jako chladná, racionálně uvažující osoba, která udělala čáru za svým předchozím životem a záměrně nechala přetvořit sebe samu. Teprve poté, až se dostane do nebezpečí; teprve poté, až se ukáže, že i ona má soukromé strachy, obavy a bojí se o svůj život téměř stejně jako každý jiný člověk, se s ní čtenář může sžít a může ji začít mít rád (kupodivu). Pravděpodobně však v něm zůstane otázka, zda transformace, kterou hrdinka podstoupila, není chyba, zda není zločin proti sobě samému nechat se dobrovolně přeměnit.

Dalším hrdinou je Martin Burke. Jeho osobnost je představena okamžitě a přitahuje hlavně vlastním příběhem – ponorem do mysli vraha, do Krajiny duše. Krajina duše je jakási virtuální realita vytvořená podle stavu mysli, kterou mapuje. Konfrontace s osobností vraha, případně s tím, v co se proměnila, je asi nejnapínavějším a nejvíce fascinujícím místem knihy.

Do kontrastu s transformovanou policistkou je postaven Richard Fettle, neúspěšný netransformovaný labilní umělec, který se s vrahem znal a smrti z jeho rukou unikl jen díky shodě okolností. Snaží se překročit svůj spisovatelský stín a pomocí pera a papíru proniknout tam, kam se Burke vydává s pomocí nejmodernějších nanotechnologií. A daří se mu natolik, až se zdá, že není cesty zpět…

Protihráčem, nebo přihrávačem, osob je dvojice umělých inteligencí, jedna u Proximy Centauri zkoumající cizí planety a druhá přímo na Zemi, snažící se porozumět své odloučené sestřence.
Hrdinové Královny andělů se pohybují na eliptických oběžných drahách, hned jsou dále, hned blíže od centra a jejich pohyb neřídí gravitace, ale míra lidskosti. A pokud lidskost některé z postav dojde, změní se dráha na parabolickou a dotyčný opouští lidský vesmír…

Do tohoto románu Grega Beara je zpočátku obtížné se začíst – interpunkce, stylistika a grafická podoba textu jsou podřízeny tomu, aby zrcadlily charakter té či oné postavy. Po prvních pár desítkách stran si člověk zvykne a původní zdánlivá neobratnost se změní v pozitivum. Královnu andělů bych označil bych za hard science fiction, kde je ono hard na rozdíl například od Darwinových dětí drženo hodně v pozadí. A to není na škodu, právě naopak.

Královna andělů je složitý příběh. Královna andělů je naprosto jednoduchý příběh. Obojí je pravdivé, záleží na úhlu pohledu. Doporučuji.

  • Greg Bear: Královna andělů
  • vydal: Triton, Praha 2007
  • přeložila: Alena Hnídková
  • obálka: Milan Fibiger
  • 584 stran /299 Kč
9. listopadu 2007, Miroslav Žamboch

Královna andělů

Královna andělů
299 Kč 269 Kč