Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Franto Kotleto, Tvůj Fakt hustej nářez je fakt hustej, František Kotleta: Fakt hustej nářez (Bratrstvo krve 2)

František Kotleta: Bratrstvo krve 2 - Fakt hustej nářez

Ahoj, Franto. Doufám, že nevadí tykání. Zdravím do Bruntálu, tady Tvůj recenzent Honza Nohovec. Hned na začátku bych rád zdůraznil, že jsem od přírody sebevrah a masochista, a proto se nebojím žádného krvavého sekáčku na maso, který by se mi náhodou nějakým nedopatřením ocitl mezi žebry za veřejné rozpitvání Tvého nejnovějšího díla.

Když jsem kdysi slyšel, že se na chotěbořském hřbitově uskutečnilo autorské čtení prvotiny nějakého neznámého Františka Kotlety, chladně jsem to přešel. Zřejmě si zase nějaká vykutálená postava česko-slovenského rybníčku s fantastikou dělala srandu. Když to vypadalo, že se nějaký domnělý „román“ s nanejvýš podivným názvem Hustej nářez opravdu chystá k vydání, nevěřil jsem vlastním očím. To, že ta kniha pak skutečně vyšla, mne shodilo ze židle. Potají jsem čekal, že první čtenáři se přihlásí s tím, že všechny stránky jsou prázdné nebo něco takového.

Uplynul nějaký ten pátek a najednou se ukázalo, že lidem se to fakt líbí. Že stoupá nová hvězda české fantastiky, která se nebojí kritického recenzenta a nespokojeného čtenáře uchlácholit sekáčkem vypůjčeným ze svého vlastního řeznictví. Prý vyjde pokračování úspěšného debutu. Hustej nářez jsem sice pořád nečetl, ale řekl jsem si, že to snad nebude vadit (nevadilo), sehnal pokračování a pustil se do něj. A Franto, musím říct, že Fakt hustej nářez je teda fakt hustej.

Přečtěte si UKÁZKU Z FAKT HUSTÝHO NÁŘEZU

Nevím, jestli došlo od první knížky k nějakému zlepšení (někteří čtenáři tvrdí, že ano…), nebo jsi takhle psal od začátku, ale vypadá to, že tímhle jsi uhodil hřebíček na hlavičku. Má to výborné akční scény a hlavně je jich hodně – čte se to jako Kulhánek na vrcholu slávy. Na začátku mi kombinace upírů a mimozemšťanů v jedné knížce přišla dost švihlá, ale u Tebe to funguje – je to stejně dobré a divné jako Kopřivovi slintající andělé v Asfaltu. A neztrácí to ani originalitu, ještě jsem neslyšel, že by se nějaká česká knížka odehrávala mezi brazilskými transsexuálními „děvami“, v chaotickém a hnusném hlavním městě Albánie a koneckonců i v našem miloučkém vojenském prostoru Libavá. Je vidět, že Tvůj pohnutý život (sirotkem od šesti let a tak dál) Ti poskytl mnoho materiálů k tvoření bizarních, ale přitom výborně fungujících příběhů.

Jako jasně, už od začátku mi bylo jasné, že ve Fakt hustým nářezu nemám hledat nějaké morální poslání. Je to přece jen braková knížka, která se má přečíst, pobavit a tím to vadne. A to se Ti fakt povedlo, že se musím takhle opakovat. Má to spád, charismatické hrdiny a je to neotřelé. Chlapi v tom najdou akci, zbraně, motorky a sexy kočky, holky zase drsnou romantiku. Možná tam nějací hnidopichové najdou mouchy, ale normální člověk si toho ani nevšimne, protože to přečte jedním dechem.

František Kotleta v pěti bodech:

  1. český autor, jehož totožnost někteří považují za spornou, narodil se v roce 1981 v Bruntále
  2. jeho matka byla tanečnice, gymnastka a agentka CIA, která byla po celá osmdesátá léta trnem v oku KGB i StB; jeho otcem může být Michail Gorbačov
  3. po matčině dramatickém útěku do Polska vyrůstal Kotleta od šesti let sám
  4. strávil dva roky ve věznici Heřmanice, kam se dostal nedopatřením, protože policisté jeho nevinnou narozeninovou party považovali kvůli shodě dat za ilegální oslavu narozenin Adolfa Hitlera
  5. debutoval v roce 2010 románem Hustej nářez, který ho katapultoval na hvězdné nebe domácí fantastiky

Franto, bylo to pekelně dobrý čtení a já se těším, že do Vánoc fakt vydáš ten další díl, když si tohle ustřihnul cliff-hangerem jako Brno – a v takhle napínavý pasáži! Jestli pojedu někdy přes ten Tvůj Bruntál, tak se tam určitě zastavím na pokec a pro kus masa v tom Tvém řeznictví. Přeju hezký pobyt v Jižní Americe, nebo kde to teďka právě pobíháš na nějaký supertajný operaci.

Honza Nohovec

  • František Kotleta: Fakt hustej nářez (Bratrstvo krve 2)
  • Epocha, Praha 2012
  • obálka: Piotr Cieśliński
  • 288 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 233 Kč)
25. července 2012, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Bratrstvo krve 2 - Fakt hustej nářez

Bratrstvo krve 2 - Fakt hustej nářez
Vložit do pytle na zboží  Koupit 259 Kč 233 Kč

Ultra Super Hustej Nářez - komplet Bratrstva krve

Ultra Super Hustej Nářez - komplet Bratrstva krve
  838 Kč