Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Drizzt hledá východiska a zkouší, kam až dokáže zajít, R. A. Salvatore: Poslední hranice (Neverwinter 4)

Salvatore R. A.: Neverwinter 4 - Poslední hranice

V předchozích dílech tetralogie Neverwinter musel temný elf Drizzt Do´Urden čelit mnoha nebezpečím a porazit spousty mocných nepřátel. Nyní se však ocitá v situaci, kterou příliš dobře nezná – stojí na prahu mnohých těžkých rozhodnutí a jeho největším nepřítelem jsou jeho myšlenky.

Čtvrtý, závěrečný díl série Neverwinter s podtitulem Poslední hranice je svým způsobem velmi specifický. Autor totiž vybočuje ze zajetých kolejí a namísto akční knihy s lehkým filozofickým přesahem a prokreslením postav servíruje čtenářům spíše hutný psychologický román okořeněný skvělými akčními scénami.

Drizzt se dostává do nelehké situace, která ho nutí uvažovat. Naprostá většina jeho starých přátel je mrtvá. Jeho současné souputníky může nazývat přáteli jen stěží – pojí je sice společný cíl, po jehož splnění mohou stanout v budoucnosti na opačných stranách barikády, nikoliv však přátelství. Jeho milenka, mladá elfská válečnice Dahlia, se mu odcizuje a okolní svět se mění tak rychle…

Právě svět procházející mnoha změnami je jedním z drowových prubířských kamenů. Dříve bylo všechno jednoduché a jasně rozdělené. Nyní však dobro a zlo splývají v jedno a do černobílého pohledu se vkrádá šedá, u které se Drizzt musí pracně rozhodovat, na kterou stranu spektra ji má zařadit. U každého činu je třeba uvažovat v kontextech a dlouhodoběji – to, co se dnes jeví jako dobrý skutek, se může zítra proměnit v noční můru. Trochu k zlosti je, že R. A. Salvatore čtenáři nejprve naservíruje tyto úvahy v koncentrované podobě formou zápisků z deníku, aby pak stejné téma rozváděl na dalších stranách zaobalené do drobných epizodních příhod.

My, co spolu chodíme

Drizztova družina je také součástí problému. Temný elf si bolestivě uvědomuje, jaká je situace a zároveň se nedokáže ubránit srovnání svých současných spolubojovníků s přáteli, se kterými prožil v minulosti mnohá dobrodružství. Všichni jsou dobří bojovníci, ale mají všichni stejný úhel pohledu a vnímají dobro stejnou optikou nebo bojují prostě proto, že boj je jejich život a svého vůdce pouze slepě následují? A jaké můžou mít morální hodnoty žoldák zabíjející na objednávku nebo elfka zaslepená pomstou?

R. A. Salvatore v pěti bodech

  1. Robert Anthony Salvatore se narodil 20. ledna 1959 ve městě Leominster ve státě Massachusetts (USA). Na vysoké škole studoval anglistiku.
  2. První rukopis s názvem Ozvěny čtvrté magie publikoval v roce 1982.
  3. Později se proslavil díky knihám ze série Forgotten Realms (Ztracená království) a především díky dílům s hlavním hrdinou Drizztem Do´Urdenem, temným elfem, který stojí na rozdíl od svých soukmenovců na straně dobra. Příběhy z tohoto cyklu dosáhly počtu třiceti knih. Jeho knihy se dostaly až na seznam bestsellerů New York Times.
  4. Kromě toho si odskočil ve dvou knihách také do světa Star Wars (mimo jiné sepsal román Klony útočí podle filmové předlohy) a zpracoval klasický motiv Tarzana (Tarzan: The Epic Adventures). Je podepsán i pod mnoha dalšími knihami.
  5. Salvatore je také tvůrce příběhu počítačové hry Forgotten Realms: Demon Stone, která byla vydána roku 2004 na platformy PS2, XBOX a PC.

Když už jsme zmínili boj, opusťme na chvíli vody vážných problémů a podívejme se na méně komplikovanou stránku Poslední hranice. V knize najdete několik bojových scén a dlužno říci, že R. A. Salvatore se tentokrát vytáhl. Před zbraně útočníků se přimotají netuctoví a velice atraktivní protivníci – mořští ďáblové (či sahuagini, chcete-li) nebo pán lebek, který zdobí obálku knihy. Velice zábavné jsou i rvačky v hospodském ringu, díky kterým cestovatelé značně navýší objem své hotovosti.

Tyto scény představují však spíše odlehčení celé knihy. Drizzt je totiž ve svých problémech mnohem hlouběji, než si doposud dokázal připustit. Jeho vztah s Dahlií je v troskách. Temný elf se upíná ke své milované Catti, která je však již dlouhou dobu mrtvá. Její místo v jeho srdci však mladá elfka nedokáže i přes veškerou snahu zaujmout. Nicméně ačkoliv Drizzt Dahlii nedokáže milovat, užírá se žárlivostí. Místo po Dahliině boku totiž zaujímá Artemis Entreri, který s ní dokáže sdílet na základě podobných prožitků její bolest mnohem lépe. Tento milostný trojúhelník prostupuje celý děj a má nečekané vyvrcholení.

Další emocionální propletenec zaujímá vztah Dahlie s jejím synem. Ten je nechtěným plodem znásilnění a ví o matce jen to, že v raném věku se ho snažila dost nešetrně zbavit – výsledkem je zahořklý mladý tiefling s chromou končetinou, který o své matce uvažuje jako o největším nepříteli. Nakonec však dostanou oba šanci najít k sobě cestu – dokáže však někdo poslepovat střepy dávno rozbitého vztahu tak, aby měl opět šanci být funkční?

V kleci

Nebohý Drizzt je tak lapen ve své vlastní hlavě. Najít smysl mnoha věcí a vyřešit své lapálie je však nadlidský (i naddrowský) úkol. V takové situaci nezbývá, než se upnout k pevné kotvě tmelící staré časy a nový svět. Jenže Drizztův panter a jediný přeživší přítel byl odcizen, a tak je úkol celé družiny víc než jasný – najít bídáka věznícího nebohé zvíře a vrátit mu svobodu za každou cenu. Problém je v tom, že hlavní hrdina se nachází v takovém psychickém stavu, že tento boj bere jako výzvu, a pokud by měl během něj zemřít, bude to pro něj vítané vysvobození.

Poslední hranice je asi nejtíživější knihou z Drizztova světa. Chmurný závěr sice odlehčuje objevení se až cirkusově okázalého drowského žoldáka Jarlaxla s jeho neotesaným trpasličím doprovodem; přesto však hlavní hrdina musí tnout do živého a vyřešit radikálně vše, co ho tíží, takže tíživá nálada vše přebije.

Série Neverwinter končí a R. A. Salvatore si otevírá široké pole možností, jakým směrem se mohou ubírat další dobrodružství populárního temného elfa. Přesto, že Poslední hranici lze máloco vytknout, přece jen čtenáři spíše uvítají návrat k tradičnímu modelu obsahujícímu mnohem více akce a méně řešení problémů. Na druhou stranu vyhnání z hlavy starých duchů a křivd může hlavního hrdinu v mnoha aspektech změnit. Zůstává jen otázkou, jak toho jeho tvůrce dokáže v příštích knihách využít.

  • R. A. Salvatore: Poslední hranice (Neverwinter 4)
  • FANTOM Print, 2017
  • překlad: Kateřina Niklová
  • obálka: Todd Lockwood
  • 336 stran, 319 Kč (v e-shopu Fantasye již za 223 Kč)
29. srpna 2017, Martin Bečvář

Neverwinter 4 - Poslední hranice

Neverwinter 4 - Poslední hranice
319 Kč 223 Kč