Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čtvrtá Kate Danielsová čelí vlastní krvi s plnou parádou, Ilona Andrews: Magie krve (Kate Danielsová 4)

Andrews Ilona: Kate Daniels 04 - Magie krve

Kate Danielsová, bývalá žoldačka a v současnosti členka Řádu rytířů milosrdné pomoci, svůj život zaslíbila pomstě. Ten, po jehož smrti touží nejvíc, je však příliš starý a mocný na to, aby se mu dokázala postavit. A tak trpělivě čeká a sbírá síly. Jenže kdosi už vyhlásil první kolo a Kate je nucena nastoupit do ringu. Nebo utéct a obětovat nejbližší.

Pravidelní čtenáři Kate Danielsovou už zřejmě znají z předchozích tří dílů urban fantasy série od manželů Ilony a Andrewa Gordonových, vystupujících pod pseudonymem Ilona Andrews, a jim tedy jasné, že tahle ženská z boje neuteče. Na to už si vytvořila v magicky přetvořené Atlantě blízké budoucnosti dost dobrých přátel, jejichž životy není ochotna obětovat. A to se citovým poutům tak dlouho bránila, aby kvůli svému rodinnému dědictví nikoho neohrozila. Teď je však připoutána nejen k adoptivní dcerce Julii, kamarádce Andree, ale přes Pána šelem Currana k celé Atlantské Smečce. I když ona z minulého dílu Magie útočí slibovaná večeře nedopadla přesně podle jejích představ.

Nyní v Atlantě kdosi zabíjí kožoměnce a roznáší nemoci. Všechny stopy ukazují na Ocelovou Mary, stvoření z mýtů, které způsobilo nejednu biblickou zkázu. A teď se zdá, že se v Atlantě připravuje půda pro příchod Rolanda, pána Lidu (nekromantů ovládajících upíry), nejděsivějšího přízraku, jaký si lze představit, a Katina biologického otce – cíle její pomsty.

Krom detektivně-akčního příběhu autoři rozvíjí milostnou vztahovou linku mezi Kate a Curranem. Tři díly rostoucí jiskření dosahuje vrcholu, v závěru však romantického čtenáře (tedy spíše čtenářku) dohání téměř k slzám. Na jeden díl dost náhlý obrat, ale i příslib do budoucna, že Ilona Andrews umí zatočit s emocemi.

Ilona Andrews v pěti bodech

  1. Ilona Andrews je pseudonym manželské dvojice Ilony (*1976) a Andrewa (*1970) Gordonových.
  2. Ilona pochází z Ruska, Andrew sloužil v americké armádě, poznali se na univerzitě.
  3. Společně píší urban fantasy a pracují hlavně na dvou sériích: Kate Daniels a The Edge, která se nese v romantičtěj¬ším duch­u.
  4. První román Magie mrtvých (2007) byl čtenáři přijat dobře a jeho pokračování Magie spaluje (2008) dosáhlo na 32. místo na žebříčku bestsellerů dle New York Times.
  5. V současnosti bydlí v Oregonu s dvěma dětmi.

Celý příběh (vyprávěný v ich-formě z pohledu Kate) provází vtipné glosy hlavní hrdinky a podobně humorné dialogy opepřené Katinou neuvěřitelnou drzostí a odmítáním jakýchkoli autorit. Což samozřejmě neuvěřitelně vytáčí jednak Currana, navyklého, že jej každý poslouchá na slovo a uhýbá mu z cesty, jednak nadřízené v Řádu. Ale přesně tohle v Magii krve baví a přitahuje čtenáře, kteří se těší na každou další Kateinu slovní výměnu, a to nejen s Pánem šelem, ale třeba i se Saimanem, jemuž v téhle knize jde o kejhák.

Ani ostatní postavy nezapadají, autoři nezaberou hlavním duem prostor všem ostatním, naopak si staví základy pro spin-offy vedlejších postav, které jsou dost výrazné na to, aby je čtenář nevnímal jen jako „křoví kolem Kate a Currana“. To se týká nejen Andrey, Rafaela a Jima, kterým autoři spin-offy už věnovali, ale třeba i Dereka, Tety Bé, Mahona či Saimana. Právě tyto výrazné charaktery znamenají pro čtenáře příslib toho, že mají autoři stále dostatek postav, o nichž mohou psát. A to je ve hře stále ústřední dvojice a především Katina rodinná pouta.

Hledáte-li opravdu vtipnou, akční a přitom romantickou fantasy ze současnosti, máte rádi drzé a všeho schopné kick-ass hrdinky, jež navíc své rádoby drsné hlášky dokážou podpořit bystrou myslí i dobře mířenou ranou magií nabitým mečem, jezdí na koních a sbírají na každém rohu zvracející a močící pouliční voříšky, pak je nejen Magie krve, ale i celá série o Kate Danielsové to pravé pro vás.

  • Ilona Andrews: Magie krve (Kate Daniels 4)
  • FANTOM Print, 2012
  • překlad: Hana Šimečková
  • obálka: Adam Dragon
  • 288 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 233 Kč)
13. listopadu 2012, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kate Daniels 04 - Magie krve

Kate Daniels 04 - Magie krve
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 251 Kč