Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Connie Willisová vystřihla romantickou komedii, která smysl ani dávat neměla, Connie Willisová: Slyším tě všude

Willisová Connie: Slyším tě všude

Connie Willisovou známe i u nás, a to jako cenami ověnčenou povídkářku (fenomenální sbírka Vnitřní záležitosti) a romanopiskyni (mrazivá Kniha posledního soudu nebo komediální … o psu nemluvě). V nejnovějším románu, netradičně vydaném pod hlavičkou nakladatelství Metafora, však sáhla k žánru romantické komedie a sci-fi prvky knihu jen okořenily. Výsledkem je pětisetstránkový román, který nedává moc smysl, a uspokojí, jen když potřebujete vážně vypnout.

Rusovlasá Briddey je potomkem irských přistěhovalců do Ameriky a pracuje ve fiktivní firmě, která je menším a dravějším vyzyvatelem mezinárodního gigantu Apple. Momentálně má hrdinka i její zaměstnavatel plnou hlavu toho, jak trumfnout chystanou novou generaci iPhonu, ve skutečnosti jí ale na práci vůbec nezbývá čas.

Místo toho na ni neustále doráží její šílená rodina i štěbetavé kolegyně, vytáčí ji nesympatický firemní génius přes IT a ještě ke všemu svolila, že se svým přítelem podstoupí operaci, která by dvojici umožnila navázat mentální spojení, díky němuž vycítí pocity druhého. Korunu pak všemu nasadí skutečnost, že když Briddey operaci podstoupí, stane se telepatkou a začne nedobrovolně naslouchat chlípným a brutálním hlasům v hlavách všech kolemjdoucích.

Romantická sci-fi od ikony vědeckofantas­tického žánru

Connie Willisová v první polovině nové knihy opět uplatnila svůj neodmyslitelný horečnatý styl. Briddey věčně něco nestíhá, zvedá telefony, odpovídá na SMSky a e-maily, prchá před dotíravými vedlejšími postavami, užírá se zcestnými úvahami a nereálnými scénáři… Valná většina děje se odehrává za pomoci dialogů a vnitřních monologů, které napětí dále šponují, a tak se čtenář chtě nechtě veze na vlně autorčina vyprávění. V druhé polovině knihy toto tempo poněkud poleví a vystřídá ho hlavní romantická linka vyprávění, dějové zvraty však neberou konce ani tam.

Věhlasné americké autorce se musí nechat, že jako zkušená spisovatelka umí své čtenáře zaujmout nápadem a spádem děje a nepustí je, dokud se nedočtou na konec. K tomuto účelu poskytuje průvodce v podobě povědomých archetypálních vzorů jako uštvanou hrdinku v nesnázích, podlého vykuka s postranními úmysly, pana hodného se srdcem na dlani nebo sympatickou, rozpustilou a mimořádně chytrou neteř hlavní hrdinky. Vše rámuje romantika jako trám, jíž sci-fi prvek telepatie dodává na originalitě. Nádavkem pak Briddeyiny trampoty skrývají i poselství typické pro dnešní dobu, a sice že příliš mnoho komunikace může také uškodit.

Dobrý nápad vratké základy románu nespraví

Dobrý dojem o románu, který by mohl zpříjemnit hned několik líných odpolední, se ale rozplyne hned v první chvíli, kdy se člověk při čtení na chvíli zamyslí. Autorka například pro větší autentičnost a sepětí s moderní dobou prošpikovala román popkulturními odkazy, ty však bez výjimky působí jako samoúčelný výkřik do tmy, s nímž už se dále nijak nepracuje.

Větším problémem však je, že moderní přetechnizovaný život plný sociálních sítí, jaký je domovem minimálně polovině cílového čtenářstva, Willisová zjevně vídává jen z rychle jedoucího vlaku, a tak kulisy jejího románu působí naivně, nedomyšleně a prázdně – obzvlášť v kombinaci s autorčiným vypjatě horečnatým stylem, který nedává prostor na podrobnější vysvětlování.

Connie Willisová v pěti bodech

  1. Celým jménem Constance Elaine Trimmer Willisová.
  2. Narodila se v roce 1945 v Denveru v Coloradu a tam strávila i nemalou část svého života.
  3. V roce 2008 se dostala do Síně slávy sci-fi žánru, o čtyři roky později obdržela titul Velmistra žánru.
  4. Napsala spoustu povídek a románů, u nás ovšem vyšlo z její tvorby pouze minimum.
  5. Obdržela za svá díla spoustu cen Hugo, Nebula nebo Locus.

Jak je například možné, že ve sklepení přední komunikační firmy nefunguje topení a není signál? Kdo by si šel nechat operovat mozek kvůli někomu, s kým chodí jen šest týdnů? Pokud je Briddey ve firmě tak vysoce postavená, jak kniha naznačuje, jak je možné, že nezvládá zmanažovat ani vlastní sekretářku, o vlezlé rodině a štěbetavých kolegyních ani nemluvě? A co vlastně ve firmě hlavní hrdinka dělá? A především – jak může být telepatie něčím šokujícím ve světě, v němž lidstvo vyvinulo technologii, díky níž mohou dva jedinci sdílet pocity?

Snění o pohodové komedii

Connie Willisová zjevně chtěla napsat příjemnou romantickou komedii s nevtíravým poselstvím o moderním světě. Pokud člověk pravidla její hry přijme, existuje šance, že si román Slyším tě všude užije přesně tak, jak autorka zamýšlela. Ostatně nápad, který stojí za zápletkou knihy, k zahození rozhodně není.

Běžný čtenář si však velmi brzy všimne nedomyšlených pasáží i nesmyslnosti konání hlavních postav a všechny dějové zvraty i rádobyvtipné momenty vytuší už zdaleka. Po předchozích svazcích, které Connie Willisová na českém trhu představila, tak je její novinka spíše zklamáním. Na dojmu nepřidá ani český překlad, který tu a tam zadrhne – neznámo však, zda vinou překladatelky či nedotažených redakčních prací.

  • Connie Willisová: Slyším tě všude
  • Metafora, 2017
  • Překlad: Drahomíra Michnová
  • 502 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
30. prosince 2017, Jan Nohovec

Slyším tě všude

Slyším tě všude
499 Kč 449 Kč