Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čaropisci: Bennettův úkrok k young adult fantasy a magickým systémům à la Sanderson, Robert Jackson Bennett: Čaropisci (Záhutí 1)

Bennett Robert Jackson: Záhutí 01: Čaropisci

Americký autor Robert Jackson Bennett se u nás i ve světě proslavil čtivou a prudce originální trilogií Božská města, kde řeší mimo jiné kolonialismus a jeho dědictví ve fiktivním světě neokoukaných cizích kultur. I v novince Čaropisci rozvíjí zajímavý svět s politickým podtextem, první housle tu však hraje akční příběh s young adult hrdinkou.

Sotva dvacetiletá, vychrtlá a neustále umouněná Sancie je zlodějka. Žije ve městě, kde všechno ovládají čtyři kupecké podniky, zatímco v prolukách mezi zdmi jejich výsostných čtvrtí živoří chudina. Sancii se daří přežívat proto, že je v řemesle proklatě dobrá, především díky své nadpřirozené schopnosti – dokáže se dotekem vcítit do okolních předmětů, a díky tomu se dostane kamkoli, a to kdykoli. Jenže ta samá schopnost ji i zevnitř ničí. Navíc není zdaleka jedinou rozervanou hrdinkou knihy.

Přeprogramuj realitu

Při čtení Bennettovy novinky Čaropisci si člověk občas musí zkontrolovat, čí jméno se vlastně píše na obálce robustního hardbacku. V mnoha pasážích totiž autor připomíná Brandona Sandersona, a to se všemi jeho úžasnými vlohami, ale i s některými nedostatky. Zcela nejzajímavějším prvkem této knihy, která stojí někde na pomezí steampunku, kyberpunku a urban fantasy, je magický systém, jež staví na takzvaném skribování, vlastně velmi specifickém přeprogramování reality: za pomoci určitých znaků například jezdí povozy bez tažných koní, protože jejich kola uvěřila, že jedou z kopce, i když vlastně kodrcají po rovině. Tento princip autor postupně rozvíjí k dalším a dalším nápadům včetně létání, neviditelnosti či průmyslového využití.

Podobně se postupně vybarvuje i tvrdý svět, ve kterém musí hrdinové žít. Čtyři velké podniky připomínající dobu průmyslové revoluce v našem světě tu vykořisťují své zaměstnance o sto šest a ani se nesnaží o nějaké zdání spravedlnosti. V zahraničí zase ti samí mocipáni roztáčejí kola krvavých válek o zdroje či systém otrokářských plantáží. Právu silnějšího a bohatšího navíc nejde uniknout a chudina, hlavní hrdinku Sancii nevyjímaje, se jen točí v kruhu velmocenských hrátek.

Robert Jackson Bennett v pěti bodech

  1. Narodil se v Louisianě, studoval a nyní žije se ženou a syny v Texasu.
  2. Dvojnásobný držitel ceny Shirley Jackson Award, a to za prvotinu Mr. Shivers (2010) a knihu American Elsewhere (2013).
  3. Za román The Company Man (2011) získal ocenění Edgar Award v kategorii nejlepší kniha vydaná v paperbacku.
  4. Trilogie Božská města byla v roce 2018 nominována na prestižní žánrovou cenu Hugo.
  5. Nejposlednějším spisovatelovým počinem je nová trilogie Záhutí, z níž zatím vyšly první dva díly Čaropisci a (zatím pouze anglicky) Shorefall.

Důmyslný magický systém a podmanivý svět bychom tedy měli, co dál? Kamenem úrazu je to, že nic moc. Akční příběh se postupně rozvíjí a nabírá čím dál tím větší obrátky, až na několik zdálky očekávaných zvratů je však poměrně tuctový a přímočarý. Ani hlavní postavy (kromě Sancie sledujeme ještě tři až čtyři další klaďasy plus nějaké ty záporáky) příliš nezaujmou a působí spíše jako nástroje na posouvání příběhu kupředu – který zase slouží hlavně k tomu, abychom se o autorově světě dozvěděli trochu víc. Nešťastná je i skutečnost, že sama hrdinka si díky svému věku, nuzným startovním podmínkám a neuspořádanému životu i minulosti přímo říká o nějakou typickou coming-of-age linku dospívajícího teenagera. Třebaže na ni dojde, odehrává se veškerý její osobní vývoj kdesi mimochodem na pozadí akčních scén.

Nadprůměrná oddechová fantastika

Po ambiciózních a skvěle zvládnutých Božských městech se Robert Jackson Bennett pustil do nového projektu, který je v porovnání s předchozí trilogií spíše zklamáním. Navzdory stále přítomné originalitě i rozkrývání zajímavých přesahových témat jde tentokrát o jednodušší a přízemnější počin. Bennett se tu místy ztrácí v popisech, vodí čtenáře i postavy za ručičku a zachraňuje všechno čtivou akcí, kterou si však můžeme přečíst i kdekoli jinde. Na poli příjemné oddechové fantastiky s nádechem young adult jde stále o nadprůměrný počin, který se vyplatí sledovat (ostatně konec Čaropisců naznačuje mnohem ambicióznější pokračování), ve srovnání s Božskými městy však zatím novinka neobstojí.

  • Robert Jackson Bennett: Čaropisci (Záhutí 1)
  • Host, 2020
  • překlad: Milan Pohl
  • 567 stran, 449 Kč (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč)
29. ledna 2021, Jan Nohovec

Záhutí 01: Čaropisci

Záhutí 01: Čaropisci
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč