Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nakažení, Petra Neomillnerová

Neomillnerová Petra: Písně čarodějky 1 - Nakažení

Jen málokteré autorce se podařilo tak dobře zúročit svůj spisovatelský talent jako Petře Neomillnerové. Ta se během pouhých několika let vypracovala z pozice neznámé začátečnice v jednu z nejvýraznějších nadějí domácí fantastiky. Hlavní podíl na tom mají samozřejmě její povídky, v nichž s naturalistickou otevřeností vypráví po čertech drsné příběhy plné krve, násilí i sexu. Bez zaváhání přitom dokáže hrdinku poslat i do těch nejošemetnějších situací a se zvrácenou zvědavostí následně sledovat, jak si s tím ta její „holka“ poradí.

To ostatně názorně prokázala už ve své první samostatné knize, povídkové sbírce Vlastní krev. Zde představila hned několik hrdinek, nezkrotných a nespoutaných dívek i žen, které jsou pevně odhodlány zachovat si vlastní nezávislost i svobodu rozhodování. A to i přesto, že velmi dobře chápou, jak to ve světě ovládaném muži chodí. Ani ty nejdrastičtější prožitky je ale nedokáží zcela zlomit, jejich případná povolnost a rezignace je většinou jen lstí, která má odvrátit pozornost nepřítele. Nakonec jsou to vždy ony, kdo tím či oním způsobem ovládají životy ostatních.

Výsadní postavení má mezi nimi čarodějka Moire. Ta se objevuje hned v několika textech, takže patří k nejlépe propracovaným a prokresleným postavám, které zatím Neomillnerová představila. Navíc kolem ní autorka soustředila i pár dalších výrazných osobností, což umocňuje celkové vyznění každého příběhu, v němž Moire figuruje. Ačkoliv tato svérázná čarodějka působí dost drsně, přece jen se ji autorka nesnaží stylizovat do role osamělé „vlčice“, která je schopná postavit se proti všem a nakonec ještě odejít středem, aby si někde v ústraní lízala rány.

Právě naopak. Moire má kolem sebe pár velmi dobrých přátel, kteří jsou kdykoli ochotní ji podržet a pomoci. Ovšem na druhou stranu si dokáže s neskutečnou lehkostí a rychlostí dělat nepřátele na celý život, takže se jí ta pomoc dost šikne. A to ani nezmiňuji problémy, do nichž se dostává svým poněkud volným pojetím milostného života. Přes všechny úlety a choutky ale zůstává jejím stálým partnerem a láskou čaroděj Desmond. A protože Moire a Desmond jsou zároveň srdcovou záležitostí i pro Petru, nikoho asi nepřekvapí, že právě tato dvojice se stala hlavními hrdiny jejího prvního románu pojmenovaného Nakažení.

V Nakažených nás tedy autorka opět zavádí do Donbergu, centra Cechu čarodějů, k němuž Moire i Desmond náleží. Právě nastává čas volby do Velké rady, takže atmosféra je poněkud napjatá. Mocný čaroděj Ignácius má totiž eminentní zájem na tom, aby se opět stal hlavou Rady. Buřičská Moire ví, že za Ignáciova vedení by jí a jejím svobodomyslným přátelům nastaly krušné časy, takže nelituje času ani sil, aby mu to překazila. Její snaha je ovšem marná. Navíc zjišťuje, že někdo se tuhle hru o moc rozhodl hrát hodně tvrdě, a jí i jejím přátelům jde o život. Po Ignáciově zvolení se tedy rychlý ústup ze scény jeví jako to nejlepší řešení.

Jenže ani na venkově u druidů není o moc bezpečněji. Celou zemí se totiž začala šířit podivná epidemie neštovic, proti níž nejsou imunní ani čarodějové. Úmrtnost je obrovská a přežívají jen ti opravdu nejodolnější. Nebyla by to Moire, aby se nedala do boje s nákazou. Ale ani užití magie nepřináší kýžené výsledky. Už zanedlouho je tedy jasné, že tady něco smrdí. A tak čarodějce nezbývá nic jiného než zjistit, o co tady vlastně jde, a zároveň se pokusit najít lék. Nebude to ale ani zdaleka jednoduché. Čarodějové nejsou zrovna v kurzu, a navíc Moire byla vždy osina v zadku mocných. Takové maličkosti ji ale nemůžou zastavit…

V románu Neomillnerová rozvíjí motiv, který záměrně nechala nedokončený v jedné ze svých předchozích povídek. Velmi dovedně přitom mísí koktejl, v němž se prolínají intriky s brutální akcí, láska s nenávistí a chorobnou touhou po moci, jež se nezastaví před ničím. Nechybí tu ani souboje čarodějů, najde se i nějaká krev či špetka sexu (i když toho je zde spíše poskrovnu). Vzniká tak třeskutá směs, kde do fantasy vstupují prvky detektivky i thrilleru. Celý text dostává punc originality, což je v kombinaci s jeho chytlavostí téměř vražedně svůdná kombinace.

V hlavní roli samozřejmě vystupuje Moire. Ta jako by byla ztělesněním ideální hrdinky této autorky. Drsná a životem protřelá žena plná nezdolnosti a energie, kterou prostě nemůže nic rozházet. K problémům se staví vždy čelem a ústup je pro ni až na tom posledním místě. V rámci řešení ovšem preferuje většinou nejkratší, ale také tu nebrutálnější cestu, při níž není nouze o bolest a krev. Je to sice trochu zbrklé, ale takový už je její styl. Je prostě příliš impulzivní a hodně dá na city. A to ve vztahu k nepřátelům i svým nejbližším.

Většina ostatních postav se tak ocitá ve stínu hlavní hrdinky a je odsouzena do pozice jakýchsi nahrávačů. Přesto se i jim občas podaří se „blýsknout“. Obzvláště Desmond má světlé chvilky. Kromě zákeřných nepřátelských úskoků se totiž musí nenadále vyrovnávat i se značně volným Moiřiným pojetím „družnosti“, když vyplouvají na povrch některé pikantní detaily jejího milostného života. To Viero je na tom mnohem lépe, protože se už s čarodějčinou povahou smířil a akceptoval ji. Zdá se ale, že je se svým pochopením zoufale osamocený, takže Moire má citové problémy na všech stranách.

Děj románu autorka vede v přímé linii a využívá vyprávění v první osobě. To jí dává možnost komentovat všechny události z pozice hlavní postavy a maximálně ji tak přiblížit čtenáři. Nutno říci, že právě komentáře a dialogy patří k nejlepším pasážím celé knihy. Je v nich ironie, humor i hořká nadsázka. Moire se častokrát nezdráhá vzít na mušku i sama sebe, což dává textu ještě větší míru věrohodnosti a příchuť pikanterie. První román Petry Neomillnerová velmi zřetelně naznačuje, že se zrodila další hvězda na obloze české fantastiky. A protože jsou Nakažení první částí připravované trilogie Písně čarodějky, myslím, že se máme ještě na co těšit!

  • Petra Neomillnerová: Nakažení
  • vydal: FANTOM Print, Ostrava 2007
  • obálka: Jan Patrik Krásný
  • 304 stran / 229 Kč

jiná recenze

12. prosince 2007, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Ad Nakažení
Alexis - 02. 01. 2008 21:32

Tak tahle povídka je dobrá, moc s emi líbí až najednu věc... Hlavní hrdinka... No radši no comment... Jinak se fakt povedla jenom kdyby nebyla...pobehlice..
Mě je zase hlavní hrdinka velmi sympatická :)...
Argantlowen - 02. 02. 2008 22:02

Mě je zase hlavní hrdinka velmi sympatická :)
RE: Ad Nakažení
Pavla - 29. 02. 2008 19:00

Me je hlavni hrdinka velmi sympaticka. Rekla bych, ze pobehlice jsou tam vsechny, ona jen neni pokrytec a netaji to. A nezdalo se mi, ze by to muzskym postavam nejak vadilo:)
Nebylo by vhodné pod článkem zobrazovat jméno recenzenta
Jan Vaněk jr. - 03. 01. 2011 00:34

…a ne "© Neomillnerová Petra"? Dtto se týká i "jiné recenze".
sexy dating sites
Williammax - 28. 07. 2021 18:42

meet singles online elizabeth olsen dating
free online dating
Williammax - 29. 07. 2021 21:09

good free dating sites ghana dating scam list
gay dating victoria bc
KevinBeeri - 08. 08. 2021 15:42

free dating gay site gay dating websites reviews gay men dating commerce ga
gay dating site free usa
KevinBeeri - 12. 08. 2021 17:31

gay dating service gay dating game 1980's gay bdsm sites dating
craigslist gay dating
KevinBeeri - 15. 08. 2021 15:31

free gay dating no money irish gay dating show simon goggle matre gay dating
gay dating phoenix k
KevinBeeri - 18. 08. 2021 13:39

beantownbottom gay dating gay dating abu dhabi middle eastern gay men dating
7 year age gap gay dating
Patrickamowl - 03. 09. 2021 19:22

gay dating sit free no signup gay dating gay dating sites international
gay singles dating site
Henryexole - 08. 09. 2021 18:53

dating as a shy gay guy gay dating games porn gay black male dating
gay indian dating in chicago
Henryexole - 13. 09. 2021 14:49

free gay dating browsing gay dating sites like grindr dating with a gay black guy
gay men geek to geek dating
Henryexole - 16. 09. 2021 12:45

voltage gay dating site gay dating katy tx free dating sites for gay men
writemyessay com
GustavoJoync - 10. 10. 2021 20:35

college admission essay help do my statistics homework
check my essay
Matthewsok - 15. 10. 2021 02:00

professional resume writers nyc monster resume writing service
essay writing websites
BrandonNumma - 05. 11. 2021 05:11

professional essay writing service writing essays in college admission essay writing service
write a reflective essay
DonaldMoime - 09. 11. 2021 16:37

states synonym for essay essay hooks writing compare and contrast essays
sex strip games
Donaldrek - 30. 11. 2021 04:30

gay sex games online sex games list 2017 cot sex games
Good Advice For Picking Business Massage
FrankJScott - 24. 04. 2023 04:25

In response to the man asking about cheap thai massages near me, myofascial release massage, body massage therapy, breast massage, typical business travel expenses, ivy massage, I highly suggest this continue about business massage forum or on a business trip, chiang mai massage, massage places near me, cheap thai massage, lymph drainage massage near me, best foot massage near me, as well as this more help about business massage site as well as business travel apps, a business travel, thai massage prices near me, business trip thai, facial massage, shiatsu massage near me, and don't forget this super fast reply on business massage site which is as good as thai massage wellness, myofascial massage, thai back massage, most popular business travel destinations, massage gel, thai massage gordons bay, alongside all weblink on business massage advice and don't forget types of travel business, rmt thai massage, thai massage bedfordview, traditional thai massage near me, business trip, stoke thai massage, not to mention this the full details on business massage url alongside all reya thai massage, mini massager, thai massage tipperary, thai massage places, ian botham foot massager, thai sport massage, alongside all continue reading this on business massage forum which is about drainage massage, mobile thai massage near me, pregnant massage, snailax massager, thai massage fulham, types of travel business, not to mention this additional reading on business massage link not to mention scalp massage, business travel on a budget, thai massage fishponds, exotic thai massage, sunflower massage, thai massage durbanville, as well as this lowest price for business massage site and don't forget massage near, massager of neck kneading, bangkok body massage, belly massage, thai remedial massage, itinerary business, and don't forget what do you think on business massage advice on top of swedish massage near me, thai massage price, vivastreet thai massage, thai yoga massage near me, thai relaxing massage, thai massage thailand, which is also great. Finally, have a look at this weblink for business massage info with hair massager, esalen massage, business itinerary planner, foot massage near me now, massage hot reflexology full body oil thailand, last minute massage, for good measure. Check more @ Best Hints For Considering Software Download 7403216

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Písně čarodějky 1 - Nakažení

Písně čarodějky 1 - Nakažení
  229 Kč

Písně čarodějky - trilogie

Písně čarodějky - trilogie
737 Kč 663 Kč