Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Plout na vlnách podivna, Tim Powers

Powers Tim: Plout na vlnách podivna

Magie vúdú, piráti, dobrodružství, tajemno, napětí – to jsou jen některé prvky nejnovějšího česky vydaného románu Tima Powerse Plout na vlnách podivna, jenž nám opět dokazuje, jak má vypadat příběh, který se čte jedním dechem.

Tim Powers není českému čtenáři neznámý. V druhé polovině 90. let mu u nás v krátkém intervalu vyšla hned trojice knih. Částečně z tohoto důvodu a zcela jistě díky záplavě stovek dalších titulů na českém trhu se bohužel přihodilo, že spousty čtenářů tyto knihy minuly. Powers tak získal nálepku autora, na jehož knihách si nakladatelé vylámou nejeden zub. Časy se ale mění a všechno je (naštěstí) jinak. Nakladatelství Laser-books se osmělilo a vydalo dva českému čtenáři známé romány Brány Anubisovy a Stáčení temného piva jako součást edice Mistrovská díla fantasy. A jejich čtenářský úspěch je důvod, proč vám dnes představuji i Plout na vlnách podivna.

Jack Chandagnac, dříve loutkář, se dozvěděl, že jeho otec měl zdědit plantáž na Haiti po svém otci. Jenže Jackův prohnaný strýc Sebastian, otcův nevlastní bratr, zfalšoval úmrtní listinu Jackova otce a o majetek jej tak připravil. Proto se Jack nalodí na Křiklouna, který pluje do Kingstonu. Na palubě se seznámí s půvabnou Beth, dcerou bývalého oxfordského učence Hurwooda. Jacka už zpočátku zarazí, že Beth jí jen bylinkovou stravu, již ji předepisuje Hurwoodův nohsled doktor Friend. Ještě zvláštnější je Hurwoodovo chování, jeho chybějící ruka, zmínka o jakémsi Černovousovi… Záhy loď přepadnou piráti a Jack může na cestu za strýcem zapomenout…

Příběh plyne jako přílivová vlna: na moři, daleko od břehu, vás zachytí drobná, povlovná vlnka, která cestou k pobřeží sílí a zrychluje, až vás nakonec prudce a zběsile vrhne na pobřežní skaliska. Znamená to, že už na začátku jste vtaženi do děje, jenž vás chytne a nepustí, dokud neotočíte list na poslední stránku. Opravdu.

Velkou měrou k svižnému toku vyprávění přispívají autorův jazyk a smysl pro detail. Kniha je vystavěna z delších až dlouhých souvětí, která příběhu dodávají potřebný švih; propracované prostředí pak živé kulisy. Málokterý autor dokáže vykreslit a přiblížit příběh v pohybu, natož vtáhnout čtenáře do dění. To Powers umí velice dobře. Jen zamrzí, že Plout na vlnách podivna mi svým zpracováním obrazně připomněla nahnuté koryto, kterým proudí řeka – příběh plyne v zajetých kolejích, téměř bez odboček; kulisy udávají směr, jimiž se dění ubírá. Ano, v průběhu vyprávění dojde k několika zlomům, ale v zásadě se nic moc nezmění.

Ale Powers věděl, co píše a jak to píše. Přestože je román hodně přímočarý, zvolil zajímavý způsob vyprávění. Příběh vypráví autor, a je-li třeba, na dění nazíráme z pohledu postav. Nejčastěji Jacka jakožto hlavního protagonisty. Vedlejší postavy se dostávají ke slovu tehdy, mají-li co říct, např. objasnit svou minulost, obhájit své konání nebo popsat nastalou situaci. Toto zpestření dodává románu potřebnou atraktivitu a dynamiku, díky nimž se příběh posunuje vpřed.

Musím zopakovat, že detailnost a sugestivnost vykresleného prostředí je dokonalá. Cesta džunglí k Fontáně a bouře na moři patří k nejpovedenějším částem knihy. A příjemný zážitek skýtá i samotný příběh: čtenář si přijde na pořádnou porci dobrodružství, bitek, magie a napětí.

Je ovšem chvályhodné, jak se autorovi povedlo zasadit magii do prostředí reálného pirátského světa. Praktikování magie vodun (vúdú) je všudypřítomné, až má člověk pocit, že to tak skutečně mohlo být. Že magie existovala, ale vymizela kvůli… Navíc do pirátského prostředí skvěle sedne. Všechno je to ale důsledek dokonalých příprav, které autor podstupuje před napsáním každé své knihy. To je ostatně vidět nejen na zevrubném a přesném popisu soužití pirátů s lodí.

Čtení Powersových knih je požitek: už jen pro svou kvalitu a originalitu. Není proto divu, že se román stal jednou z možných inspirací pro dvojici pánů, kteří později napsali scénář k úspěšnému filmu Piráti z Karibiku.

Kdybych měl hodnotit, dám knize na desetibodové stupnici sedm a půl. Plout na vlnách podivna přečtete jedním dechem a budete litovat, že už je konec. Pro vás, kteří Powerse neznáte, představuje román bezvadnou příležitost, jak se s tímto autorem seznámit. A až si přečtete Brány Anubisovy, pochopíte, proč jsem udělil tak „nízké“ hodnocení.

  • Tim Powers: Plout na vlnách podivna
  • vydal: Laser-books, Plzeň 2007
  • přeložil: Jiří Engliš
  • obálka: James Gurney
  • 392 stran / 249 Kč

jiná recenze

ukázka

26. listopadu 2007, Martin Bedeč

Plout na vlnách podivna

Plout na vlnách podivna
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč